Přihlásit se RYBICKY.NET »

Odkalování

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Odkalování
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rjulius – Re: Jrk
Já vím, toho jsem se bál, ale ten zákal se stále opakoval už předtím.
Podle mě... kdyby se s bakteriemi něco stalo, poznal bych to na zvýšené hladině NO2 a v nejhorším i na chování ryb. Myslím že to důvod nebude.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jrk – Re: Jrk
K zákalu: V deníku uvádíte léčbu Flagellolem dne 24.5.2009. Nevím jaké má toto léčivo účinky, některá léčiva zabíjí i nitrifikační bakterie ve filtru... To by mohla být taky příčina...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jrk – Re: rjulius
Dle pH a KH máte CO2 asi okolo 3 mg/l (odvozeno podle Tillmanovy tabulky), což je velice málo! Hodnota by měla být 15 - 40 mg/l. CO2 určitě přidávat! Dobře rostoucí rostlinky Vám jej spotřebovávají, mají ho málo, což může mít za následek bujení řas nebo sinic. Sám jsem tento problém řešil ve svých nádržích - shlédněte mé prezentace, pročtěte deníky, třeba Vás to inspiruje.
Odpověď na první otázku: Kdyby to vypadalo jako "nastříhané vlasy", mohlo by jít o sinici, jinak bych to viděl na zákal způsobený nálevníky, ještě nezaběhlý filtr. Nečistíte náhodou při odkalení i filtr - to by byla jistá příčina a velká chyba!
Druhá otázka: COčkujte!!! Okamžitě!!!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rjulius – Re: lachon
Fotka k příspěvku tak tady je, jestli to pomůže...

Reagovat na tento příspěvek 0  - lachon
pošli foto jestli můžeš.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rjulius – Dvě otázky - zákal a CO2
Ahoj, čtu a čtu a pořád v tom tápu, prosím poraďte.
Akva jsem založil před měsícem a půl.
Rostlin mám snad dost? a ryb asi tak akorát.
Týdně měním tak 1/4 až 1/3 vody a odkaluji.
Nedávno jsem rybky musel přeléčit tak jsem měnil 80% vody.
Parametry vody (kapkové Tetra testy)- NO2 0, NO3 15, 26-27 C, GH 6,5, KH 3,5 pH 7,5-8 (to se lehce zvedlo, přijde mi že po zasazení obrovské kryptokoryny aponogetifolie).

První dotaz... neustále se vrací zákal vody. Není tedy extrémně silný, ale po 3 dnech cca po výměně vody se to zase začne zhoršovat a zhoršuje se až do výnměny. Ve vodě plave jakoby velmi jemný prach. Ze začátku mi to nevadilo, říkal jsem si čerstvá akva, to je jasné. Ale nepřestává to. Co s tím?

Druhý dotaz... rostliny jako egerie, valisnerka a ech. bleherae celkem rostou, ale nijak výrazně. Na egerii se projevuje odvápnění. Mám začít uvažovat o CO2?

Díky moc za rady, Roman

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jrk – Re: Gerrik
Zcela určitě bylo chybou čištění filtru při současné výměně vody. Když "peru" filtrační vložku, tak ji zlehka vymačkám v akvarijní vodě. Teď musíte počkat, až se Vám znovu zaběhne, vytvoří se a namnoží nitrifikační bakterie. Možná by pomohlo napustit vložku filtru prodávanými bakteriemi - Biologický startér filtru, např. Filter Start (JBL). Určitě to neublíží. Co ale znovu zdůrazňuji: Měřit NO2 a NO3, v případě potřeby vodu měnit! No a jinak čekat, čekat, čekat... Nebojte, jednou se zákal ztratí a budete mít akva krásné jako dřív!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Gerrik
Aqva běži dlouho, a bez problémů. Až jednou, já blbec jsem čistil filtr a navíc měnil vodu, moje chyba. Ještě mně napadá, zvyšoval jsem průtok filtru, mám EX 700 a je puštěná naplno, neni to taky důvod?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FranzFritz – Re: Wrata
Mně se bublinky v předešlém akváriu tvořily jen v místech, kde jsem na hrubý štěrk dosypal jemný písek kvůli kobercovým rostlinám. Předpokládám, že jsem tím uzavřel v mezerách hrubého štěrku již usazený kal, který začal zahnívat. Asi se tam tvoří metan a CO2. Teď, u předělaného akvárka, mám hrubší kačírek a žádné bublinky se mi již netvoří.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wrata – Bublinky z dna
Tak mi taky jdou bubliny ze dna...ale akvarko vubec nesmrdi, voda je v poradku, bubliny jdou odevsad nejenom z mista odkud krmim,tam vlasten nedjou vubec.. Zpredu je videt,ze je sterk trochu porostly necim zelenym nejspise rasou.Pod sterkem je ricni pisek.
Je fakt,ze odkaluju jemne po povrchu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MartinPHX
Jestli nemá zajetý filtr nebo ho propral špatným způsobem, tak se mlíko tak rychle neztratí. :-P
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jrk – Re: MartinPHX
Není nadto, když se pořádně vyčistí filtr a vymění voda... To se pak tak stává...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MartinPHX – Re: MartinPHX
Blbě jsem se podílal na to datum, druhou větu beru zpět.
Ale stejně nezakládal jsi znovu nádrž nebo vložku filtru?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MartinPHX – Re: Gerrik
Jak dlouho jsi měl AQ v záběhu než jsi tam přidal chovance?
Podle datumu které uvádiš v profilu, tak moc dlouho asi né co!?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jrk – Re: Gerrik
Také jsem měl tyto problémy (po výpadku filtru), trvaly mi déle jak týden (asi 10 dní). Zkusil bych měřit NO2 a NO3. Já měl tyto hodnoty NO2 0,3 mg/l a NO3 > 50 mg/l. Proto jsem ještě obden měnil 1/3 vody. Přežily mi i takové rybky jako Ramirézky a Krunýřovci jednopruzí. Asi bych to ještě nechal, eventuálně, dle stavu dusičnanů a dusitanů, měnil část vody.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sokar – Re: Gerrik
Zkus použít UV lampu a máš to i bez diety. ahoj
Sakra, ten zákal je tam zase rozzureny Takže zkusím zvýšit teplotu a nekrmit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha – Re: marsz
to je nejlevnejsi reseni, silu sani muzesh upravit priskrcenim hadice, nebo snizenim/zvysenim rozdilu hladin, parkticke je mit na hadici prisavku, aby ti nahodou nevyskocila z kyblu, pri malym akvarku jde pouzit pet flasu a misto skrceni ji jen prizvednesh, pri ucpani ji zvednech vic a pustish vodu opacne....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - marsz
Tu hadičku na vzduchvání a injekční stříkačku?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: olivis
Je pravděpodobně dobrý, ale ona se ptá na odkalování 9ti litrů.....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - olivis – zvon
Mám tento typ zvonu a jsem s ním velice spokojen
www.tetra.cz/… palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: Carla
9l je nejlépe odkalit tenkou hadičkou jako je třeba na vzduchování. Jakákoliv s větším průměrem jako jsou na těch obrázcích ti během chvilky vysají vodu aniž bys odkalila.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FranzFritz – Re: Carla
smich to´s neuvedla, že máš jen 9-ti litrové akvárko smich To víš, že ano. Na to ti stačí nějaký odkalovací minizvon :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Alena.sv – Re: Carla
Na 9l ti bohatě postačí odkalovač z tvého prvního odkazu.
www.akva-exo.cz/…
Používá se jednoduše.Napumpuješ vodu do odkalovače,se zvonem se zaboříš do dna a necháš vířit písek ve zvonu(na tomto zvonu je na konci šroubovací sítko,které jsem sundala).Voda s detritem ti odtéká odkalovačem pryč z akva,písek padá na dno.V takhle malém objemu ale budeš muset buď přiškrtit hadici,nebo pracovat rychle.Voda ti rychle vyteče a ty potřebuješ měnit jen 1/3 vody akva,což jsou pouhé 3l. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Carla
Není to moc velké? Mám jen 9 litrové akvarium.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FranzFritz – Re: Carla
Mám v akvárku taky hrubý štěrk. Odkaluji při výměně vody, ale odkaluji jen tam, kde nemám rostliny. Zvon pěkně vytáhne kal z mezer mezi kamínky. Jde to vidět u skla z jaké hloubky dokáže nečistoty nasát. Používám podobný tomuhle www.akva-exo.cz/… lehce se s ním všude dostaneš a je dost dlouhý, takže jemnější kamínky víří ve spodní části zvonu a neucpou ti odtok. Má to i zpětný ventil. Raději koupit kvalitní větší, budeš ho používat už pořád.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Carla
Mám na dně akvaria štěrk, potřebuji odkalovací zvon k jeho čištění? Jak ten zvon vlastně funguje, jak se s ním zachází?
Byl by vhodný třeba tenhle??
www.akva-exo.cz/…
nebo tohle www.akva-exo.cz/…
Vyzkoušejte

Starší reakce

Tak já blbec jsem měnil vodu, k tomu čistil filtr a samozřejmě voda bílá jak mlíko. Po cca 4-5 dnech diety je voda zase jak křišťál ;-) Jen jsem nekrmil, žádná změna v osvětlení či vzduchování (to nemám) potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 0  - keyrumek – Re: vena
Ono taky samozřejmě záleží na tom, jakou máš zrnitost dna. Říční písek o zrnitosti 4 mm a více odsaješ hloubkově i s odkalovačem "na dvě věci", ale zkus to uskutečnit s křemičitým pískem o zrnitosti cca 1 mm. V takovém případě je EasyClean nenahraditelný. A jak již bylo napsáno, dá se sehnat tuším ve třeh velikostech - já s nimi odkaluji jak 200 litrové akvo, tak 30 litrové (samořejmě pokaždé s jinou velikostí :) )
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác – Re: rjulius
Nechápu. Já to dělám takhle: 1) zabořím zvon do písku 2) když je písek s detritem cca v 1/2 až 2/3 výšky zvonu, povytáhnu zvon ze dna a druhou rukou přiškrtím hadici - těžký písek rychle klesne zpátky, lehčí detrit pokračuje do hadice a do kýblu 3) posunu se o kousek dál 4) znovu zabořím zvon do písku :o) ...
P.S. To zkrácení schvaluju - zvon je dobré mít kratší, než je výška akvária - jinak dochází k přisávání vzduchu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - rjulius – Re: azalka
Taky mám Easy Clean a zatím moc spokojený nejsem.
Koupil jsem 60 cm, ale to jsem přehnal... špatně se s ním manipuluje, akvárko mám jen 50 cm.
Zkrátil jsem ho :-(, už je to lepší, ale stejně místo kalu saju jen čistou vodu...
Nevím co dělám špatně?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jrk – Re: DavidDizzer
Taky jsem takto předělával akva a šlo to! To 3 dnů byly přestěhovány všechny rybky, byl jsem beze strát!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: jajaapaja
smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jajaapaja – Re: DavidDizzer
Tak to filtruj přes molitan.20 cm molitanu a zustane vněm všechno.Já tak filtruju dešťovku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavidDizzer – Re: Sid
jejdaaa :-),, já jsem to tam hledal před malou chvilinkou - na mojí otázku zde není odpověď- nebo je ale někde mezi 10000000 písmenkami :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: DavidDizzer
Zeptejte se "vyhledávače v diskusi", ne mě. :)
Není zas takový problém dobrat se odpovědi... hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavidDizzer – Re: Sid
takže jak tedy nejvíce urychlit zaběhnutí? jen tak, aby ste věděli, nemáme chlorovanou vodu, máme vlastní-studnu!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: DavidDizzer
Voda z původního akva vám se zaběhnutím moc nepomůže...
To, co "zajišťuje záběh", (nitrifikaci), jsou především bakterie ve filtračních vložkách a na povrchu substrátu, který budete měnit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavidDizzer – výměna
Ahoj, píši sem, jelikož nechci zybtečně zakládat nové téma:
Budu měnit dno, to znamená že budu měnit celé AQ. Ale hned po výměně dna a celkově vody, nechci čekat, než se AQ zaběhne, tak že bych třeba odsál 1/2 AQ někde do kyblů a druhou půlku normálně čerstvou vodu! Ale problém je, že mám teď v AQ rozsivky a jak bych to dal do vyměněného dna 1/2 Aq vody a 1/2 čerstvé - i tak tam zůstanou nějaké částečky ROZsiveK... jak to tedy udělat, aby buď: tam nebyly rozsivky anebo, jak vyměnit, aby se dlouho nezaběhávalo!? :-P
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grizly – Re: MrHahaha
Vnejsi filtr je zbytecne drahy, voda se odvadi mimo akva, muzes tak zpusobit potopu. Doporucim ti filtracni hlavu s biomolitanem, vyjde ta na 300-350 korun. pri cisteni jen vytahnes molitan, properes ho ve vode a mas hotovo. Trva to 2 minuty, narozdil od cisteni vnejsiho filtru(mel sem Fluval 204).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kalupinka
Já vůbec nenasávám. Jen zvonem zaštěrchám nahoru a dolů v akvu a valí to samo :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ipetr
A z odkalovačem GC30-50 od Tetry nemusíš ani nasávat.

rybicky.net/vyrobky/p66
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bouda – Odkalování :)
Jen detail k tomu odkalování. Pořád někde čtu jak si někdo loknul a podoně :-D
Když to člověk nechce nasávat pusou, tak stačí hadici ponořit do akva skodo celou a pak palcem ucapat. Vytáhnout ven do kbelíku a tradá hop Nechápu proč to nikdo takhle jednoduse nedělá :)

Já si teda naposled loknul z hadice od filtru, když se mi nedopatřením do ní nasál nějakej mech a já se ho rozhodnul profukovat coze
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miras
copak zvon, já bych řekl, že je to průměrem hadice, čim větší tim má větší sílu a bere všechno, takže bych zkusil na stávající zvon dát hadici s menším průměrem a mělo by to být v poho ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Azbine
K tomu odkalování bych se chtěla zeptat. Jaký si mám pořídit zvon, když mám v nádrži jemný písek? Ten co teď mám nasaje písek a nečistoty zůstanou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jrk – Re: MrHahaha
Já k tomu odkalování zvonem používám ještě umělohmotnou tyčinku, kterou kypřím a upravuji písek (cca 10mm), proklepávám rostlinky a vyháním nepořádek z míst zvonem nepřístupných. Jde o rutinu, za pár odkalení je to v ruce a jde to skoro samo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MrHahaha – Re: jajaapaja
jj,dik moc
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jajaapaja – Re: MrHahaha
Nasaď hadici na zvon.Dej si na zem kbelík.nasaj pusou vodu a samospádem nechej týct.Zvonem odsávej místo vedle místa dno uvidíš jak to poliká sajrajt.Odsaj tak jednu třetinu vody.Dolij a hotovo.Stačí?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MrHahaha – Re: Jirka
vim ze to asi zni hloupe,a le jak mam pouzivat odkalovaci zvon???mam jen hadici a zvon (nejake to skrtitko taky...)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Dixon – Re: Hatomi
skusim tou striekackou,díky :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 62 63

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 46080x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4345-odkalovani?od=1787