Odkalování
široky pojem že nieje čiste ako nieje čiste

no inaksi sposob zatial nevidim...
vymenim cca 60 l vody a akvarko neni zdaleka ciste... tak ked vytiahnem rastliny a ostatok celkom to stiham
este ma napadla otazka.. ako casto cistit 240l akvarko????
Starší reakce
na čistenie dna je dobrý ten štandardný zvon aj z hadicou čo sa dá kúpiť hoc kde v akvaristike ,ale chce to drobné úpravy- jemne zozšíriť dierky na zvone a vymeniť hadicu za širšiu a potom to bude sať aj na 10cm na okolo všetkú špinu
Uz som na to asi dosiel.. spociatku som sa vyhybal rastlinam.. teraz som ich dal vsetky von a pekne dno - strk vycistil.
není náhodou "to zelené na dně" řasa ? tu totiž neodsaješ ani kdyby jsi se snažil sebevíc...
odporucam zvon bez zarezov naprikald vrchnu cast z 0,3l flase tym ze tam niesu zarezi tak ten strk tam kvalitnejsie premyje
jaký zvon používáš ? zarýváš s ním pořádně do štěrku ?
Me kdyz nejde odkalit zvonem poradne dno tak sundam ten zvon a to cuca vsecko ale pozor strasne rychle mizi voda

Dobry vecer pani,
chcel by som radu... nedari sa mi vycistit poriadne dno.... uz 2x som vymienal vodu 1/3 a stale je vidno spinu - zelen na dne.
Pouzivam klasicku hadicu zo zvonom na odkalenie.
Viete poradit nejaky iny sposob prosim?
Ani ne, musím pořídit kýbl pouze na akva, ale vzhledem k tomu, že ve vodě neni chemie, tak by to neměl být problém ne?
Aha, to nebylo na me

Půlku jsem jeŠtě nezkoušel, ale při týdenní výměně cca 1/3 vody je kal pořád stejný. Voda je studniční bez chlóru a chemie.
-zkus vyměnit vodu alespoň půlku akvária tohle se mi stalo taky

Poraďte prosím, mám v akva problém se zakalením vody. nádrž je založená už 1 měsíc a kal ne a ne zmizet. Přikládám fotku nádrže.
jestli ti to pomůže, tak já jsem taky z Havířova (Podlesí) a takový problém jsem nezaznamenal...voda bych řekl normální, takže na straně SMVaK to asi nebude (předpokládám, že do celého Havířova jde jedna a tatáž voda)...
Přestaňte krmit(!) a měnit vodu, začněte více provzdušňovat vodu a lehce zvyšte její teplotu. Za týden dejte vědět.
ta voda je odstátá nebo přímo z kohoutku?
Takovou mléčnou, pomalu nejsou vidět ani ryby ani kytky v akva.
Ahoj všem, mám takový problém. Jsem z Havířova, konkrétně tedy z části Prostřední Suchá a už týden mám v akva zakalenou vodu. Ihned po výměně je voda kalná, a nijak se po čase nezmění. Akva je funkční již 2. rokem, žádné hnojivo ani chemii nepoužíváme, voda zkalněla po jedné výměně a teď se toho nemůžeme zbavit. Přilévat novou vodu nepomáhá, zkoušeli jsme i Aqua Safe, ale výsledek pořád stejný. Nevíte o něčem, co by to mohlo způsobit? Není nějaká závada na straně SMVaK? Zdá se nám totiž, že je voda z kohoutku více chlorovaná než obvykle. Díky za každou radu a názor.
já ty tabletky taky používám, ale takhle mi vodu teda nekalí...
Ok dík za radu hned zítra je koupím
Dík

Hikari Tropical Sinking Wafers
Můžu se zeptat který přesně Hikari ?
Tak vyměň vodu alespoň 80%, zítra ještě jednou a máš to. Přikrmuji tabletami Hikari a nikdy se mi voda nezkalila.

Dobrý den mám kalnou vodu a vím i příčinu. Zavinili to slavné zelené tabletkypro ryby žijící u dna od Dajany a chtěl bych se zeptat jak nejlépe a co nejrychleji se toho kalu zbavim? Akvárko slouží pouze pro odchov mladých ancistrusů. Filtruju bublifukem přes biomolitan. díky za odpověď (viz foto kalu)
milda87 napsal:
Jinak hadici používám také zhruba 10metrů,klasika zahradní.Napojím místo sprchy - mám na konci rychlospojku a v ní závit stejný jako na sprše.Pustím do akva trochu vody-jen aby se naplnila hadice a pak vypnu a vycvaknu rychlospojku a už to jede.Hrana akva 130cm.Ne,že by to byl nějak velkej šupec,ale občas to bere i kamínky třeba 6mm.takže reguluji zmáčknutím hadice,je-li třeba.
funguje dik

Uvidíš,že to bude ono,ušetříš plíce,nebudeš pít akvariljní vodu...

zkousel sem to natahnout pusou, ale asi je to maly tah, takze zkusim dat dna sprchu, napustit vodou, oddelat a pak dat do zachodu.... dik za napad
Já mysle,že bublají,že dostanou větší dávku CO2...
Jinak hadici používám také zhruba 10metrů,klasika zahradní.Napojím místo sprchy - mám na konci rychlospojku a v ní závit stejný jako na sprše.Pustím do akva trochu vody-jen aby se naplnila hadice a pak vypnu a vycvaknu rychlospojku a už to jede.Hrana akva 130cm.Ne,že by to byl nějak velkej šupec,ale občas to bere i kamínky třeba 6mm.takže reguluji zmáčknutím hadice,je-li třeba.
U menšího 200l akvárka mám jemnější dno a pokud jsem chtěl odkalovat do kýble standartním zvonem,byl to takovej šupec,že než jsem se nadál,byl kýbl plnej a nenasát písek šlo jen velmi těžko.Tak jsem taky zvolil hadici,ale silnostěnnou-s malým otvorem a průtokem.Povedlo se ,písek zůstává v akva,detrit jde ven a je to trošku víc v klidu.O tom,že mi běhání s kýblem nechybí mluvit ani nebudu...
jo mne taky bublaj pak i ty co nikdy nepustej ani bublinku ale presnej duvod nevim

))
Tak proto vždy začnou kytky po odkalení a dopuštění 1/4-1/3 čerstvé vody bublat o mnoho víc!!
pak je jeste reseni jako ma kamarad
koupil asi 20tilitrovej soudek b baumaxu ma to i ventil na vypousteni.na ten nasadil hadici a posadil to na stolicku vedle akva.Odkalovacem s kratkou hadici vypoustel vodu do soudku a z toho diky tlaku kdyz se trochu naplnil odtekala voda proudem pryc.Pak jen hadici sundal dal do akva a jel opacne z kohoutku.Levnejsi nez motorovej odkalovac

tak jsem testnul to odkalovani, koupil jsem 1/2" zahradni hadici, teklo fakt pomalu a minimalne, takze pro me nepouzitelne. Asi budu muset resit cerpadlo.
Starší reakce
ja netvrdim, ze to je zrovna hlavni duvod a uz vubec, ze je to co2. rekneme ze ta voda je nekde zrejme v chladu a jsou v ni rozpusteny plyny ze vzduchu, pak v potrubi zvedne tlak a zahreje. nasledne v hadici snizi tlak a uz tu mame nerovnovahu. tezko rict jake by muselo byt snizeni tlaku, aby se zacaly tvorit bubliny. mozna v tom zaskrceni opradu klesa dostatecne.
vyplyva z toho to ze v tej vode opravdu CO2 je a to ze to priskrcenim funguje jako mineralka
druha otazka je nakolik jej ovlivni kyslik ktere se s nima do vody dostane a vyzene je

nechápu co z toho vyplývá ? někde pár příspěvků nahoru někdo napsal, že to jsou bublinky co2 nebo o2 které jsou tlakem a rychlostí prouděním v hadici z vody vytlačovány..kdyby to bylo co2 tak to rychle se změnou pH poznám na controlleru (po výměně vody koukám jak se pH pohnulo), u o2 nejsem přesvědčený z vlastního akva, že bublinky vzduchu ovlivňují (vyhánějí) co2 z vody...a zase ..musel bych to vidět na měřáku a ne jen z vlastního pocitu...
Pitná voda má -
stabilní pH v rozmezí 6,5 až 9,5
obsah CO2 (celkový) ≤ 44 mg / l
a link na to ze tam CO2je
www.euroclean.cz/…
ale to uz sme resily u prispevku s ruduchou

)
kdyby to bylo co2 pak bych to rychle poznal na ph Controlleru...
pred zaskrcenim je tlak vetsi, takze tam tezko neco prissava. spis v zaskrcenem miste se zrychluje prutok a tim klesa tlak a rozpustene plyny unikaji...
Přesně tak..hadice je skřípnutá tím jak je ohnutá přes hranu akva..a syčí to někde..
Kdyz zaskrtite hadici co jde do vnejsiho filtru, tak se taky zacnou delat bublinky a filtr se zavzdusni. Takze to nebude nejakym plynem z vodarny.
Já když pustím hadici a nikde není přiškrcená tak se akvo napustí bez bublinek, když ale hadici nekde přeložím či jinak skřípnu tak v tom místě to v hadici syčí a najednou jdou do vody jemné mraky bublinek.
Do dnes jsem nepřišel na to kde se tam ten vzduch/plyn z vody najednou vytěsňuje. Efektem to připomíná opravdu limonádu sicenou CO2, když snížíte tlak, najednou z ní vyrazí bublinky CO2.
Juras ty bublinky nejsou dirkou je do kyslik a CO2 opouzivane pri uprave pitne vody
Přidat reakci
1 ...... 62 63
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 46080x