Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Reverzní osmoza

NápovědaFórum » Technika » Další technika 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 10 Přejít na další stránku   1  
Reverzní osmoza
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2018 13:59 Muž ManuChavez [1035] - Teď už hlavně krevetyRe: Marcelko
Závisí to hlavně na kvalitě vstupní vody.

Ale jinak jo, když do toho pustím teplejší vodu, je odpadu míň, je to divný, ale je to tak. No a u toho tlaku to funguje taky.
Osobně bych ale raději šel cestou přidání další membrány. Tzn. že si tu odpadní vodu proženeš ještě přes další membránu.
Protože když pouštím teplou vodu, jde to ještě přes bojler, k čemuž se z mého pohledu váže dost nevýhod.
Případně to přídavné čerpadlo, ale to je zase spotřebič navíc.

A jakej budeš mít poměr si prostě musíš zkusit sám - jak jsem psal na začátku, závisí hlavně na kvalitě vody, kterou ti to bude filtrovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2018 13:09 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Je pravda, ze ked chcem mat co najvacsie percento prefiltrovanej vody z osmozy, tak musim dosiahnut bud vyssiu teplotu vody alebo vyssi tlak vody?
Cize napr. pre osmozu "RO3 Vontron 75" je pomer k odpadovej vody cca 1:3 az 1:5 - a to zavisi na velkosti tlaku vody a teploty vody, a preto sa pripadne pouzivaju aj pridavne cerpadla, aby bol pomer co najnizsi alebo?

Ja byvam na 1. poschodi zo 4. poschodi, takze tlak by som mal mat dostatocne velky, cize ten pomer prefiltrovanej vody k odpadovej vody by mal byt co najnizsi a to ten 1:3 alebo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2018 12:19 Muž ManuChavez [1035] - Teď už hlavně krevetyRe: Cyklohentán
Problém s tím nebyl, už jsem přes ně bral od té doby nějaké další věci z Polska (GH+ One Shrimp a Trace One Shrimp ) a vždy na jedničku. palec
Mohu doporučit. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2018 11:01 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: ManuelChavez
To to by bolo asi lepsie ak sa to podarí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2018 10:18 Muž ManuChavez [1035] - Teď už hlavně krevetyRe: Cyklohentán
Já to bral přes asistovanej nákup. :-)

ManuelChavez napsal: Jsem teď nákup RO z Polska taky řešil a vzal jsem to přes asistovaný nákup (www.nakupy-polsko.cz), což dělá 100,- Kč za poslání ke mě domů a 150,- Kč výpalný pro ně, případně jenom 50,- Kč, když si to k nim na sklad od Poláka vybavím sám (což se mi nechtělo). Takže mě to vyšlo na 600,- Kč za RO (filtrowana.pl/…), 70,- Kč doprava od eshopu na sklad, a 250,- Kč přepravce, což je dohromady 920,- Kč.
Za mě dobrý. palec Vzal jsem si tam rovnou i nějaký filtry do zásoby.
Teď už jen počkat, až to přijde. :)

rybicky.net/forum/14515…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2018 08:59 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: DavFM
To mi pomohlo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2018 08:35 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Cyklohentán
Allegro, ber nabídku, u které je SMART. To znamená, že posílají do těch "paczkomatů", pak při objednávce si z mapky vybereš, kde to chceš poslat.
Tady máš odkaz,zadal jsem rovnou osmozu RO3, to je ta nejlevnější. Ta je s membránou Vontron,ev.Helix. Mi fungujou normálně, někdo píše, že nejlepší je Filmtec-ten ale bývá dražší.
allegro.pl/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2018 08:23 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: DavFM
Ok, to by mozno nejako šlo. Nejaké konkrétne stránky? Ďakujem za rýchlu odpoveď :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.12.2018 08:08 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Cyklohentán
Osmozu tam koupíš za cca 24,- euro, ale neznám žádnou firmu, co by posílala do ČR.
Dělá se to tak, že si vybereš k tobě nejbližší místo v Polsku a tam si to necháš poslat do "balíkomatu", ze kterého si to musíš vyzvednout osobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2018 07:58 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybami – Poliaci
Nepoznáte nejakú poľskú stránku kde by mali osmozy okolo 30€ (alebo aj menej) s dovozom na Slovensko? Chcem pomaly založiť biotopne akva a potreboval by som ju ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 17:14 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Hanumana
tak objem v akváriu je 190l ale kolující objem vody, kterej je i ve filtru je hned o 30-35l víc.. a třetina z 225-ti je zhruba 75l a já se ptal radši na větší objem jen tak :-D dával bych to asi 2:1 RO/řád :-D
ale jak píše ZDRI, na to se asi vykašlu... kytky na to náročný nemám a ryby na to náročný jsou jen sekernatky, který zejtra teprve dorazí :)

přímo v ČB nebydlím, a z římova mi sem taky voda neteče, jak vám... :-D čevak uvádí, to co mám napsáno v prezentaci...
vodu máme podle mě celkem tvrdou. už jen když vidím ten slabší vodní kámen.. těch uváděných 7°dH bude asi pravdou, ale jinak zas tolik tvrdou vodu, jak máme ve studni v řádu nemáme, s tou stačí pokropit auto a auto je po uschnutí slušně kropenatý :-D
uvidíme... koupit jí můžu.. minimálně to má výhodu, že jí nemusím využívat jen na akvaristiku :-D ale kam to případně zapojím, to fakt netuším :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.12.2018 16:44 - Re: Hanumana
Vodu si namiešaš v takom pomere pre aké ryby to potrebuješ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 15:11 Maq Re: Hanumana
Hanumana napsala: přijde mi logické že asi nedolevate jen vodou z RO....
Někdy a někteří ano, anebo ve vysokém podílu.
Ale i tak, v praxi to moc nezmění. Dost dobře nejde odebrat z akvárka vodu, a pak čekat, až RO udělá novou. To by i malá výměna vody trvala několik hodin. Já přitom během výměny vypínám topítko i filtr, z dobrých důvodů, ... to prostě nejde se s tím courat půl dne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 14:03 Muž ZDRI [1415] Re: Strakááč
Ale vždyť tady v ČB máš hodně měkkou, čistou vodu - dH 5°, vodivost cca 200 uS/cm, NO3 5 mg/l. Trochu vyšší pH (7.5) Ti sníží olšovice, kořeny a listí, které tam dáváš (tato voda má nízkou pufrační schopnost, takže stačí málo).

Nebo Ty nejsi přímo z ČB? I tak je jednodušší koupit dva 50 l kanystry a cestou z města je u někoho natočit z vodovodu.
nadrze.navsechno.cz/…

PS: Jarry mi to vzal z klávesnice...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.12.2018 13:43 Muž Jarry [1442] Re: Strakááč
No ale koukám na tu tvojí vodu, pokud to, co máš v prezentaci, je pravda, tak bych RO asi neřešil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 13:25 Žena Hanumana [79] Re: Maq
Na druhou stranu ať počítám jak počítám tak 80l je vic jak třetina strakacova objemu. Tak by asi stalo za zmínku kolik vody při výměně dáváte z RO a kolik kohoutkové. Jsem v tomto tématu úplně laik ale přijde mi logické že asi nedolevate jen vodou z RO....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.12.2018 00:39 Maq Re: Strakááč
Buď Ti špatně rozumím, nebo to špatně chápeš.
Myslím že všichni to děláme tak, že demivodu shromažďujeme v nějakých nádobách, a teprve přímo při výměně vody ji lijeme/čerpáme do akvária.
Běžná levná RO Ti bude vyrábět 80 litrů mnoho hodin, třeba dvanáct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2018 22:34 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)
celkem přemýšlím nad RO, abych jednou za týden vyměnil 80l vody... netuším, jak to je s místem potřebnýmu k výměně, jestli nebudu 80l vody měnit v akváriu třeba tři hodiny nebo dokonce dýl, jestli potřebuju nějakou nádobu případně, což asi jo ne ? a nakonec, jestli to vůbec potřebuju? dopřál bych to rybám rád... Teď jak je předělaný na biotop, tím víc o tom přemejšlím...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2018 12:39 - Re: vaclav
A ako ma lynčovali,keď som napísal že mám na výstupe nulu. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.11.2018 12:18 R Muž vaclav [15071] - Echinodory + stonkové rostliny
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2018 10:09 R Muž vaclav [15071] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: freem1
Co si přečíst něco o osmóze a starší příspěvky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2018 10:06 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
To ked budem chciet napr. 1 kybel vody z reverznej osmozy, tak 4-5 kyblov bude odpadova voda alebo kolko kyblov asi?
Co sa da robit s tou odpadovou vodou?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2018 12:05 - Re: freem1
Myslím,že ak do RO pôjdeš,tak ti bohate postačí napr.táto akvaland.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2018 09:46 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Ktoru reveznu osmozu odporucate?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2018 19:03 Muž matlala [798] - RostlinyRe: halenar1984
Ahoj,
už se to trošku srovnalo po dalším provozu, teče mi směs 39-40uS/cm, ze staré membrány se zanesenými filtry teklo 34uS/cm (měřena voda v bečce, která zbyla po staré membráně před výměnou všeho). Z první membrány teče 34uS/cm a z druhé 47uS/cm a poměr permerátu a odpadu je skoro 2:3, takže výborné, navíc vyrobím potřebné množství vody za 5h místo 20h. A ano tlak je stejný na obou, 5.1bar, ještě ho mohu trošku zvednout, ale zatím do toho nechci rýpat, tohle je bezpečné.

Hold příště beru filmec. Tohle pro akva a na pití stačí, stejně ještě ředím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2018 18:46 halenar1984 Re: matlala
bude to membranou Vontron je malinko lacnejši ale ma menšie odsolenie ako napriklad filmtec keby si mal mekšiu vodu nie je to tak vidno....ešte sa ta spytam či maš rovnaky tlak aj na druhej membrane ako na prvej ked si pridal dalšiu membranu a maš slabe pomocne čerpadlo na druhej membrane nemusi byt dobry tlak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2018 00:23 Muž matlala [798] - Rostliny
Zdravím mám dotaz na lidi s bohatějšími zkušenostmi s RO. Dnes jsem po asi 5 letech měnil membránu a jelikož mám kvůli vstupu vody ze studny (přes 700uS/cm) vysoký podíl odpadu i přes použití přídavného čerpadla na zvýšení tlaku, zapojil jsem tentokrát na odpad další membránu a vyměnil i předfiltry (opět za 5+1um a uhlíkový) a restriktor (420ml/min).

Aktuálně po provozu do odpadu cca 1.5h z první membrány teče 38uS/cm a z druhé 52uS/cm. Na přídavném čerpadle je nastaven tlak 5.5bar, což mohu ověřit na vstupních manometrech obou membrán.
Membrány jsou použity Vontron 75GPD z rostliných akvárií (označení jsem si bohužel neopsal).

Stará membrána byla 80GPD (pouze 1ks) dávala vodu kolem 16uS/cm (mangala.cz komplet RO mini-80 cca před 5-6lety, výrobce purepro a typ TW 30-1812-80, restriktor 450ml/min).

Napadá někoho čím to může být? Napadá mě jen upravit vstupní tlak nebo je to prostě méně kvalitní membrána?

Neříkám, že to pro akvárium a k pití není dostatečné odsolení, jen mě šokoval ten rozdíl.

Díky za názory.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.06.2018 19:25 Muž blegon [152] - Jihoamerické cichlidy hlavně Perleťovky.
Já jí vždy přes týden nechával v kanystru a v pátek při výměně vody používal a nebyl problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2018 17:43 Muž UndeR [80] – Skladovatelnost vody z RO
Asi se to tady už někde řešilo, ale nemohl jsem to najít, tak dotaz položím znovu stydim
Jak dlouho se může skladovat voda z RO? Je možné ji nechat přibližně 2-3 dny v kanystru před tím než ji použiji v akváriu? Případně za jakých podmínek by měla být "skladována"?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2018 20:02 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: smile
odpadové bude vždycky víc než čisté
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2018 19:59 Muž smile [1]
Dakujem za odpoved vsetkym. Ja som myslel ze je to pokazene lebo odpadova voda tecie 5x viac ako cista.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2018 17:36 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: smile
Osmózu nemám, ale to, kolik vyrobíš vody závisí na tlaku vstupní vody a poměru mezi vyrobenou a odpadní vodou.
Měříš vodivost vyrobené vody a té odpadní?
Pokud ti teče 20 litrů za 90 minut, tak to akvárium máš za jeden den napuštěné...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2018 17:35 Muž rriki [818] - CichlidyRe: smile
Pomalu?Úplně normálně teče.A na co potřebuješ osmozu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2018 17:31 Muž smile [1] Re: rriki
Hej natecie ale ja sa len pytam ci to tak ma tiect pomaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.06.2018 17:07 Muž rriki [818] - CichlidyRe: smile
Děláš tlamovcům osmozu jo?A jak matematika? Podle toho co píšeš tak za den to nateče ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2018 16:58 Muž smile [1]
Ahoj. Ma niekto skusenosti s RO? Kamarat mi predal reverznu osmozu. Ale netusim ci je ok. Ako ma rychlo tiect cista voda a ako odpadova voda? Mne cista voda tecie tak 20 litrov za hodinu a pol. To budem napustat 300 litrove akvarko tyzden. Je to normalne?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2018 15:37 R Muž Anthrax [5070] Re: TS232
Člověk nikdy nemůže eliminovat všechna rizika. A nikdy nebudeš mít 100 % jistotu, že je vše ok. Ať s osmózou nebo bez. ;-)

Prosím OT.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2018 14:47 TS232 Re: Anthrax
no, na druhou stranu, když si vezmu tu nedávnou pohromu v Dejvicích, kdy jim tam pouštěli do kohoutků prakticky odpad z WC kanalizace, tak je možná lepší mít jistotu s RO. I pro případ sezonních výkyvů apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2018 14:22 R Muž Anthrax [5070] Re: TS232
Tak jim napiš mail. Většinou jsou ochotný a pošlou ti rozbor co mají nejblíže tvého bydliště. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2018 14:21 TS232 Re: muťa
No, rád bych časem Terčovce :-) tak bych rád měl jistotu, že to zkousnou a nebudou moc trpět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2018 14:19 TS232 Re: Jarry
V Praze jsou asi 3 zdroje vody a PVaK udává průměr hodnot ze všech 3 :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2018 12:54 Muž muťa [554] - RostlinyRe: TS232
Co bych za takovou vodu dal! To je úplně v pohodě pro normální běžné akvárium...takový střed, bych řekl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2018 11:04 Muž Jarry [1442] Re: TS232
Pokud to byly opravdu funkční testy (pokud možno JBL) a ne jen papírek, tak bych RO neřešil, pokud se nechystáš na odchov. Asi bych se nebál ani toho NO3 - i kdyby to bylo 25, ale záleží na rybách a na zařízení akvária - pokud tam budou rostliny, tak to spotřebují, pokud ne, dají se použít plovoucí, nebo anex na odstranění dusičnanů do filtru, případně kombinace obojího.
Ale také bych doporučil ověřit parametry u vodáren:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2018 10:53 R Muž Anthrax [5070] Re: TS232
A co říkají vodárny? Na jejich stránkách by nějaké informace měly být.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2018 10:51 TS232 Re: NHKG
Bohužel barevná stupnice je 10 a pak až 25. Podle odstínu je to blíže desítce, ale kdo ví.. :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2018 10:37 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: TS232
I ta vodivost je dobrá. S terčovci nemám zkušenosti, ale chovným formám by neměla dělat problém. Vodivost může ve vodovodu dost kolísat. U mě v rozmezí 200 až 500 μS/cm. Spíše se mi nelíbí to no3, kdyby bylo kolem 10, bylo by to dobré, ale 25 je už dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2018 10:21 TS232 Re: Jarry
Akvárium se ještě vyrábí, ale už jsem pořídil testy a moje kohoutková voda vypadá takto:

Vodivost: 372 μS/cm
PH: 6,8-7,2 - nejspíš ~7
GH: 7-8
KH: 3-6
NO2: 0
NO3: mezi 10-25
Chlor: mezi 0-0,8 mg/l

Což se mi zdá, až na tu vodivost, celkem dobré.
Co myslíte? (nejen Jarry)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2018 19:06 Muž Jarry [1442] Re: TS232
Dávám v poměru 2:1 RO:kohoutek, kohoutková má GH kolem 15, takže to snižuju na cca 5, kH je po naředění kolem 4-5. Vodu připravuju v 220l sudu, bez sudu si to popravdě nedokážu moc představit, to snad jedině mít to puštěné pořád (nebo s nějakou automatizací) s přepadem do odpadu - sám jsem teď nad tím přemýšlel u většího akvária, ale pořád mi přijde, že část vypustit a zase dopustit je efektivnější, i když pracnější:-) Jinak pokud se nechystáš na nějakou specialitu, jako odchytové ryby atd., tak bych to asi tolik nehrotil, ale záleží na té kohoutkové vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2018 17:28 TS232 Re: Prašan
Samozřejmě jsem myslel čistá z RO plus nějaké to seachem equilibrium (a mít jasno o složení) nebo domineralizovat vodovodní, kde to může být minimálně dle roční doby dost loterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2018 15:58 - Re: TS232
S čistou RO by to bol pôrod.A ty chceš ísť na terčovce? Čistá RO bez akéhokoľvek domiešania či mineralizácie bude nestabilná.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [10] ...... 45

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 50828x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14515-reverzni-osmoza?od=451