Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Reverzní osmoza

NápovědaFórum » Technika » Další technika 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 40 Přejít na další stránku   1  
Reverzní osmoza
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2009 09:25 Muž ezechiel [70] - RostlinyRe: kreten
Vědec vám to potvrzuje, řekl jste to celkem pěkně :-) Je fakt, že svým způsobem je pro mnoho bakterií "jedem", ale když ji přilejete do akvária, opravdu bacily neotrávíte :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2009 09:11 kreten Re: Bak
To je asi nedorozumnění, ani destilka překvapivě není prosta bakterií (toho by asi šlo dosáhnout pouze ve sterilním prostředí), jen díky té organické a anorganické téměř prázdnotě, nesplňuje podmínky pro život vyšších organizmů. Takže ji nelze používat k nějakému hubení bakterií. Ježíš to jsou věty, to mně místní vědci možná budou cupovat, ale jako empirik jsem o tom přesvědčen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2009 08:59 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Osmotická voda
Někde tady padl názor, že je osmotická voda jed. Zalévám nové akva. Když vodu ze založeného akva naředím těsně před použitím s demi, tak zabiji hodné bakterky ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2009 22:32 radio
Sú tak asi 5 a viac cm. Ale zase až taký začiatočník nie som. Toto je už môj druhý pokus. V starom bydlisku som mal v menšom akva 5 kusov, ale oženil som sa a presťahoval. Aj predtým som mal tvrdú vodu a nažívali si v pohode aj sa sem tam vytreli. Ale keď som sa presťahoval (urobil som väčšie akva) tak mi 4 kusi odišli. Musel som z práce chodiť do zahraničia tak sa o akva veľmi nestaralo. Ostal mi iba jeden kus a už asi rok je v pohode, tak som sa rozhodol mu zohnať parťákov. Obával som sa agresivity z jeho strany, ale bol som milo prekvapený plávajú pekne všetci spolu. Chcel by som aby sa mali u mňa fajn, preto som rozmýšľal nad RO. A ako som už spomínal máme vlastnú studňu a mám strach aby vo vode neboli nejaké nebezpečné latky pre nich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2009 11:48 Muž Romy [1839] - Cichlidy – Re: JuraS
Já nepsal,že děláš chybu,jen se to obecně doporučuje právě pro větší náchylnost malých terčů k různým nemocem proto,že ještě nemají plně vyvinutou vlastní imunitu.A začátečník,si s nimi ve velkém procentu neporadí.Stalo se mi,když jsem ještě odchovával,a stává se těm,co stále odchovávají,že během třeba půlroku se jeden a ten samý chovatel staví pro ryby i 3x,4x...protože mu zašly.Kde pak myslíš,že je chyba?
S koncem tvého příspěvku souhlasím,je to tak,ale radio odchovávat nechce,proto jsem mu psal,že se terči dají CHOVAT i v mnohem tvrdší vodě.Terčovec díky mnohaleté domestikaci zvládne mnohem více,než jen tvrdší vodu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2009 11:34 JuraS – Re: Romy
Pardon, že se ptám v této otázce..ale disky jsem si dal akva dal také..kvůli cenám jsem vzal právě "prcky" a v pohodě rostou..jak se pozná, že dělám chybu ? že umírají ? nebo jestli žerou ? nevím..prostě terčovec je jen ryba z určitého biotopu a +- autobus vyžaduje podmínky srovnatelné s tím co má po tisíce generací zakódováno...je li podmínkou pro vývoj jiker do plůdku měkká voda s xyz pak se jim taková musí dodat (chci li množit disky)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.11.2009 23:19 Muž Romy [1839] - Cichlidy – Re: radio
Dle mého mínění je RO pro běžný chov zbytečná,jde jen o to,zvyknout ryby na vyšší tvrdost a to není problém,ale volba je na tobě,v měkké vodě se samozřelmě budou cítit lépe,mají to zakódované,ale není to podmínka.
Pro zdárný růst terčovců je mnohem více faktorů než jen voda,takže jak budou velcí záleží zčásti na genetice a zčásti na tobě...
Psal jsi,že s terči začínáš...pro začátečníka je lepší brát ryby alespoň kolem 7 cm,menší jsou náchylnější.Jak velké jsi bral?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2009 23:08 radio – Re: Romy
Tak teraz neviem či mám kúpiť tú Ro alebo nie. Ja skôr chcem terčovce len chovať pre potešenie ale odchovávať sa ich netrúfam. Či tá RO v tomto prípade nebude zbytočná. Moja voda má tak 15-17 dGH° a ph7. Myslíš že v takejto vode budú dobre rásť a nažívať si? Chovateľ od ktorého som ich kúpil ich mal v mäkkej vode a keď som mu spomenul že uvažujem nad RO tak s tým súhlasil, že to bude lepšie aj ryby a aj rastliny. Čo by si mi ty poradil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2009 23:50 Muž Romy [1839] - Cichlidy – Re: radio
Ano,je to tak.
Terčovec se vytře v jakékoliv vodě,ale rozmnoží se jen v měkké s nízkou hodnotou pH a nízkou vodivostí.Čím vyšší je stálá(síranová)tvrdost,tím vyšší je vodivost,ta má co dělat s osmotickým tlakem,který se dá vysvětlit asi takto:

Jestliže se zárodek budoucí ryby nachází ve vodě chudé na soli (v hypotonickém roztoku), má snahu čerpat vodu ze svého okolí do svého těla, které je relativně "slanější". Zárodek neúměrně zvětšuje svůj objem, jeho životní funkce jsou narušeny a nakonec hyne. Obráceně, nachází-li se rybí zárodek ve vodě s vysokým obsahem soli (v hypertonickém roztoku), je svým okolím "odvodňován", nežádoucím způsobem zmenšuje svůj objem a rovněž hyne. Čím vyšší je koncentrace rozpuštěných solí ve vodě, tím vyšší je osmotický tlak.

Proto se dělá tzv.vývojová voda,aby se jikry dostatečně vyvinuly až k larvám a dále k potěru.Pro snížení pH se nechává tzv.zkysnout,nebo se upravuje chemicky,záleží na vstupní vodě.Ve tvrdší vodě opravdu lépe rostou,ale zda to je minerály,či nikoliv,o tom si netroufám diskutovat.

Vzhledem k tomu,že vývojová voda má většinou takové parametry které má málokdo v akváriu,nechají se zvykat mladé ryby na vodu tvrdší,bohatější na minerály,ze kterých čerpají ale jen některé.To ale není důvod jim další minerály a vitamíny nepřidávat,ale většinou jsou alespoň v nějaké míře zastoupeny v suchých krmivech.Můžeme si pomoci i sami různou směsí apod.

Nejlepší stimulace pro vyprovokování ryb ke tření,je výměna vody za chladnější a živé krmení,to je to pravé afrodisiakum.Navodí se tím pocit období dešťů a to je na množení ta nejpříhodnější doba.

Ještě poznámku na konec,znám chovatele,který dělá krásné ryby,které jsou zvyklé na 22°dGH,a jsou to opravdu výstavní ryby...
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2009 23:36 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: radio
Je to tak jak píšeš a to do písmene, až na ty hrubky :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2009 22:05 Muž Sid [6763] - Rostliny – Re: radio
S podobným názorem jsem se už také setkal, a to u lidí, o jejichž znalostech a zkušenostech nemám zrovna důvod pochybovat. :-)
Asi by se mohli vyjádřit lidé, kteří mají k těmto rybám blízko...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2009 20:10 Muž filipsi [1298] – Re: radio
Co ja na to? Pokud nekdo napise "stymuluje", asi bych radu ignoroval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2009 20:04 radio
Dnes mi na inom fóre niekto odpísal : "Diskusi a ine ryby lepšie rastu v tvrdej vode - dokazom je voda v nemecku, netvoria sa v nej tak nalevniky a ma potrebne mineraly pre rast cichlid. Makku vodu treba len pre vyter a prelovenie ich potom este lepsie stymuluje k rozmnozovaniu." Kedže som začal nedávno chovať terčovce tak ma to trochu šokovalo. Čo vy na to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2009 08:11 Muž filipsi [1298] – Re: Semtex
Jen dodam, ze i na cistotu filtrovane vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2009 07:20 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: radio
Tlak vody má vliv jen na množství přefiltrované vody. Poškodit to nemá jak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2009 23:49 radio – reverzní osmoza
Je možne napojiť RO na domácu vodárničku v ktorej kolíše tlak vody. Môže to nejak poškodiť RO?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 13:59 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: klavzam
jj přesně tak, proto jej tam ani nemám v příslušenství, jen to prodražuje....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 13:34 klavzam – Re: Semtex
dikes za info. ten proplachovaci ventil sa mi zda teda vcelku zbytocny. pokial ten nakres www.mangala.cz/… chapem dobre, tak uplne staci vypojit ten regulator prutoku a nechat to chvilu tiect...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 12:47 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: klavzam
Jde o to, jakou máte vstupní vodu, pokud jí máte tvrdou jako my tady, a musel by jste pro vhodnou vodu někam jezdit či nějak jinak upravovat tak se to vyplatí. Předsi jen 1300 litrů ročně je celekm dost ;-)
Já vodu z RO mám nejen pro akvaristiku ale i do kávovaru, to jsem tu už taky psal, kafe je výrazně lepší. Navíc je to potom pro vás vše jednoduší. Vodu si necháte předem nakapat a pak už buď přímo, nebo smícháním s původní vodou (pro dosažení žádaných parametrů) lejete do nádrží.

Proplachovací ventil? Ten ja u mojí RO nemám, ale jde o to, že jednou za čas jim otočíte aby odpadní voda mohla odtékat bez odporu a očistila tím lím membránu od zadržených nečistot a minerálů....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 11:11 klavzam – Re: langosh
chcem kupit tu RO z mangaly. potrebujem poradit, na co presne sluzi ten oplachovaci ventil www.mangala.cz/… a ci sa mi to oplati kupit. (viem ze to tu uz spominali, ale nepochopil som to :-O ). potrebujem cca 25l vody na tyzden.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 22:51 Muž Sid [6763] - Rostliny – Re: filipsi
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 22:47 Muž filipsi [1298] – Re: Sid
Volne prochazeji take plyny.
Co oh- ;-) ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 22:06 Muž hop [26] - Rostliny – Re: tatrovka
koukni na www.goro.cz ty osmozy vyrábějí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.09.2009 21:58 Muž Sid [6763] - Rostliny – Re: filipsi
Občas jsem donucen použít nějaký ten překladač, ale když si záměrně nechám přeložit něco z němčiny, nestačím se divit, co z toho nakonec vyleze... Takže s tou angličtinou z překladače jsem hodně opatrný. Nebo spíš - nahraný... :-D
No, já mám trošinku jiné vysvětlení, proč je permeát kyselý.
A totiž proto, že kyselinotvorný kationt H+, resp. oxionové ionty H3O+, volně membránou RO procházejí, zatím co podstatně větší anionty nikoli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 21:18 Muž filipsi [1298] – Re: Sid
Co www.google.com/… , pomerne mocny nastroj pro ty, co necim nevladnou (ja tam strkam vetsinou nemcinu)?
Az ted koukam, ze je to ze stranky, co se jim vetsinou vyhybam (reklama na filtry a domaci "vodni" systemy). Sahl jsem po prvnim, co bylo po ruce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 20:54 Muž Sid [6763] - Rostliny – Re: filipsi
Vnímám sice, že se v tom článku z vašeho odkazu diskutuje úloha uhličitanového systému ve vlivu na pH permeátu, ale jak víte, engliš moc nedám... V dojč by něco nebylo? :)
Nebo alespoň stručný překlad...? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 20:27 Muž Eff [417] - Rostliny – Re: filipsi
Tak mi to nedalo a poměřil jsem permeát(1 den odstátý) po 1,5 roce používání RO (cca 5000l permeátu) a také po velmi dlouhé době i brněnskou vodovodní vodu:

voda GH; KH ;pH; NO3
permeát 0; 0,6; 5,85; 15
vodovod 21; 11; 7,1 ; 40

Samotného mě výsledky překvapily. pH sonda zkalibrována dnes.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 18:39 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Re: filipsi
Donedávna jsem si také myslel že většinová složka permeátu je CO2 ( ale jenom u vody s dostatkem karbonátové tvrdosti > 1.5 mmol ) a až pak zbytkové anionty a kationty v podstatně menším podílu. Proto se za osmózu ještě dává odbublání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 18:39 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Re: filipsi
Donedávna jsem si také myslel že většinová složka permeátu je CO2 ( ale jenom u vody s dostatkem karbonátové tvrdosti > 1.5 mmol ) a až pak zbytkové anionty a kationty v podstatně menším podílu. Proto se za osmózu ještě dává odbublání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 18:21 Muž filipsi [1298] – Re: Sid
Tak jinak, HLAVNI pricihou poklesu Ph je toto: www.freedrinkingwater.com/…
? Uz lepsi?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 18:07 Muž Sid [6763] - Rostliny – Re: filipsi
...Tu kyselost vystupni vody zapricinuje co2 v ni...
Příčinou nízkého pH permeátu není CO2. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 17:59 Muž filipsi [1298] – Re: Eff
To je tezke, bylo by treba vic veci. Treba to muze souviset s vystupni tvrdosti, ktera se treba pohnula, treba to muze souviset s tlakem vody ....
Ale je hodne divne, ze jsi mel Ph u osmozy nove 7.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 17:54 Muž Eff [417] - Rostliny
filipsi napsal: Tu kyselost vystupni vody zapricinuje co2 v ni.
Nová RO dělala 7pH, nyní po roce a půl 5.4pH. Odkud se to CO2 tedy bere ve vyšší míře? A pozor, stejně nízké pH zůstává po týdením odstátí permeátu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 17:51 Muž Eff [417] - Rostliny – Re: filipsi
Dneska poměřím i ostatní parametry permeátu a budu vidět. Pokud bych pak někdy měnil filtry, dám vědět co to udělalo s pH.
Filipsi: sajrajty míchat nebudu, páč jsem chemický analfabet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 15:48 Muž filipsi [1298] – Re: Semtex
Ne, netekla jako kyselina, tekla jako sodovka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 15:44 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: filipsi
ta souvislos se stárnutím tam možná bude,
jednou jsem zkusil ten druhý filtr (to by měl být právě ten uhlík) a voda co potom tekla jako permeat byla spíš jak kyselina, pH bylo hodně nízký snad kolem 5.
Schválně si to kdo máte RO vyzkoušejte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 15:40 Muž filipsi [1298] – Re: Eff
Ja bych zadnou souvislost mezi tim, jak menis filtry a Ph vystupni vody nevidel. Mirna souvislost by se dala zprostredkovane najit ve vymene filtru a starnuti /zivotnosti/ membrany, a z toho na Ph (brzy take tvrdosti vystupni vody).
Tu kyselost vystupni vody zapricinuje co2 v ni. K michani - schvalne si zkus, co udela s vystupni vodou trocha hydroxidu sodneho, pripadne nejake jine silnejsi zasady. A k tomu pridej ten samy pokus na vode vodovodni, se stejnym mnozstvim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 15:27 Muž Eff [417] - Rostliny – Re: klavzam
Poněvadž jsem lajdák, neměnil jsem filtry na RO už rok a půl. Po této době mi kleslo pH permeátu na cca 5.4pH . Týdně nadělám 50-100 litrů. Odhaduji, že za ten rok a půl to bylo celkově cca 5000 litrů. Kyselejší voda mi nevadí, vodovodní má pH 7.8, takže po namíchání jsem někde na 7 a nemusím do nádrže cpát moc CO2, a také v nádržích kde CO2 nemám, se mi pH drží na rozumnější hodnotě kolem 7. Předtím šplhalo k 8.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 14:05 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: klavzam
JJ je to ta 50-ka..... mám jí asi půl roku a stočil jsem asi tak 500l permeátu.
ale že by jsem pozoroval nějaké změny v kyselosti vody díky stárnutí uhlíkového filtru se říct nedá.
permeat ma hodnoty asi 6,3 pH a 3-4 dGH
vstupní voda má pH přes 8 a tvrdost víc jak 25 dGH.... mám to napojený na samostatný kohoutek studené vody vedle pračky, a pak jen stačí otočit kohoutkem a je to. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 12:54 klavzam – Re: Semtex
to mas tu Aquapro 50? kupoval si este nejake prislusenstvo (nahradne filtre...)?

predsa len sa este chcem spytat jednu vec. vsade sa pise, ze tie uhlikove filtre treba menit po 3-6 mesiacoch.
aku s tym mate skusenost? ja potrebujem len cca 25l tyzdenne.

vdaka za skusenosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.09.2009 23:52 kaote
Jéje, co je to zase za hysterii s tou škodlivostí osmoticky filtrované vody? Aby to člověku ublížilo, nesměl by přijímat minerály ani potravou, jinými nápoji atd. A pokud chce žít jen z filtrované vody, to je takový problém do ní hodit třeba trochu mořské soli nebo nalít trochu minerálky?

To svinstvo z vodovodu je schopné zabít ryby a já mám věřit, že je to zdravá a kvalitní voda? rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2009 22:51 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: klavzam
neřekl bych že by v tom měla být nějaká levota.....
Já mo RO od Rataje a i s poštovným to dělalo něco kolem 2000,- tak proč ne za 1600,- ceny jdou u všeho dolů..... Když je ta "Krize" smich smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2009 22:15 klavzam – osmoza
nechcem zakladat novu temu, tak to pisem sem. Co hovorite na:

www.filtracevody.cz/…

nie je to podozrivo lacne? mate s touto firmou nejake skusenosti? Potrebujem este nieco dokupit?

Vdaka za rekciu

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2009 20:30 Muž PentueR [256] – Re: JuraS
Ekvivalent by znamenal obsah Ca+Mg případně dalších solí, které se podílejí na tvrdosti vody a na které jsou vztaženy německé stupně. Různé ionty se dají stanovit ISE metodou, ale každý zvlášť a není to jednoduché ani rychlé. Stejně jako fotometrická, potažmo kapková metoda.. Teoreticky se dá vycházet z vodivosti, ale nevím jak přesně... A už končím s přednáškami ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2009 19:37 JuraS – Re: PentueR
nemusí to být v německých stupních..v jakýchkoliv když pro ně ekvivalent či přepočet...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2009 19:06 Muž PentueR [256] – Re: JuraS
Co já vím, tak jen fotometry, což je ovšem jen vylepšení kapkových metod. Vzorek se smíchává s reagenciemi a místo oka vyhodnocuje barevnost přístroj a přepočítá a ukáže přímo hodnotu. Zatím jsem se nepotkal s nějakým měřičem tvrdosti (klasicky v německých stupních) typu "strč tam sondu, ukaž údaj" a pokud něco takového je, určitě to nebude levná sranda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2009 18:26 JuraS
Já ty články ani nečetl, jen jsem zagůglil a očima to přelít...to all existují tedy vůbec nějaké elektronické měřiče tvrdosti vody ? nebo jen samé kapkové ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2009 13:12 Muž PentueR [256] – Re: JuraS
Tvrdost vody ale není úplně totéž co vodivost vody. Tvrdost zohledňuje hlavně Ca a Mg soli, kdežto vodivost v podstatě komplet soli co jsou ve vodě a podílejí se na její vodivosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.08.2009 13:12 Muž Sid [6763] - Rostliny – Re: JuraS
...Clanek je převzat z maniAKVA poupraven pro nás, growery...
Tohle je jiné kafe... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2009 13:09 Muž Sid [6763] - Rostliny
http://www.chemiebazenova.eu/tvrdostvody.htm
Tento odkaz byste mohl škrtnout ze svého "repertoáru"... ;-) :)
Autor jednak z části "vykradl" cizí zdroj, ("zapomněl" uvést, že citoval z Raviolčiných stránek), a tam, kde necitoval, tam napsal ptákoviny.
Myslím, že Raviolčiny stránky jako zdroj informací o základních otázkách "akvachemie" bohatě stačí. :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [40] ...... 45

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 50809x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14515-reverzni-osmoza?od=1951