Reverzní osmoza
Než jsem kopil ten ventil, tak jsem měl na hadičce s permeátem nasazenou vzduchovací hadičku a šktítko. Tlak vody to po čase "vystřelil" pryč, ale na vyzkoušení to stačí. Jinak mě nenapadá nic, my máme luxusní vodu i v řadu, takže jsem nikdy nic takového nemusel řešit. Ale s tvojí vstupní vodou by to rozhodně taky mělo jít pod 10mikro.
Silnejší restriktor rovná sa menej odpadnej vody,väčší tlak na membranu.Viac permeatu.Ale.....(tu ti zase nechám priestor) Príliš silný restriktor rovná sa možnosti odpísania membrány.Slabý restriktor rovná sa možnosti slabého tlaku a teda nulového zisku.
Ok, a máš nějaký tip, co může způsobovat těch 30 uS/cm. Běželo to tedy zatím jen cca hodinu, ale tendence ke zlepšení tam vidět nebyla, měřil jsme průběžně.
Mám vyzkoušeno, že kvalita (vodivost) se mi v závislosti na uškrcení mění málo, prakticky to není měřitelné. I když ten odpad úplně zavřu, pořád mám nulovou vodivost. Platí to i na opak, i když je poměr třeba 5:1.
EDIT:samozřejmě nevím, jaký to má vliv třeba na dusičnany. Ale v takto připravené vodě se mi třou červené neonky.
Alebo tam restriktor je.Podľa toho akú tú situáciu potrebuješ.

Tomu rozumím od začátku. Zajímá mě vliv na kvalitu permeátu. Tomu nerozumím. V odkazu níže píší, že volbou restriktoru lze snížit poměr odpadní vody na úkor kvality permeátu. Zní to logicky. Nicméně já mám odpadní vody dost, rozhodně více než 1:1.

Na konci hadičky s odpadem mám takový kulový ventil. Nejprve ho nechám cca 5minut naplno otevřený, oplachuje se membrána. Pak si pomocí dvou odměrných válců postupným přiškrcováním ventilu nastavím průtok permeát a odpad v poměru 1:1, Když mám hotovo,vyrobené požadované množství vody, zase na cca 5 minut otevřu naplno a oplachuju.
A a no, prakticky se to chová jako restriktor, ale já si sám nastavím co potřebuju a nejsem odkázaný na restriktor, který je nastaven velice univerzálně bez ohledu na situaci, ve které bude pracovat.
Restriktor je v podstate len zúžený prietok,čím sa dosiahne väčší tlak na membránu.Väčší tlak rovná sa viac vody pretláčanej skrz membránu.Už rozumieš?
Schválne sa ďalej nerozpisujem...
DavFM má len ventil na výstupe.
Škrtíš to 1:1 a nemáš restriktor? Tomu nerozumím. Čím to škrtíš? To tvoje škrtítko, i když to není originální restriktor, jako restriktor funguje ne?
Rozbroje tu nerob a prozraď tedy, čím to je, že máš nulu. Zatímto vypadá tak, že jsi vlastně nic nenastavoval a neřešil a ta nula tam je sama od sebe.
OT:Nechcem tu robiť rozbroje.Ja mám na výstupe nulu

a kohúty otvorené úplne.
Já jsem naopak dospěl k názoru, že to jednoduché je. Škrtím to 1:1, restriktor tam vůbec nemám a voda je s neměřitelnou vodivostí. Mám to tak už rok a půl pořád stejná kvalita permeátu. Nebyl to můj nápad, měl jsem obavy, ale zjevně zbytečné.
PS: asi si začnu dělat printscreeny, onen smazaný prasanův příspěvek mě vedl k myšlence, že úroda letos byla vynikající
EDIT:restriktor je obyčejná díra, která nic nereguluje. Zvedne se tlak ve vodovodním řadu, zvedne se i tlak na membránu.
Ja okrem iného nemám 75GPD membránu.Restriktor neobmedzuje len prietok ale reguluje i tlak na membránu.
A presne tohto som sa u teba Kubaa bál.....,že nepopremýšľaš a na všetko chceš priame a vedecké vysvetlenie.
Priamo by som odpovedať mohol,ale to by som zase tebe bránil trocha uvažovať.Na vedecké poučky ja zase nie som.

Restriktor nemá žiadny vplyv vodivosti v permeatu
No to vím, že je to restriktor, když se to jmenuje restriktor. Ale jaký je vztah zvoleného restriktoru a vodivosti permeátu. Jinými slovy, má smysl tam něco optimalizovat?
Je to obmedzovač prietoku,aký asi?

Jaký vliv má volba restriktoru?
Mne dáva 0 i bez ionexu.Mám inú membránu(KingPro) a 300-vku restriktor.
A ano neskôr som si zadovážil ionex ale nie preto,že by som potreboval.
A jak to děláš? Máš tam na konci ještě ionex?
Ja mám vstupnú niekde medzi 260-370 a dám to na 0.

Nezměřil jsem to, ale od oka tak nějak podobně.
Vstupní vodu mám úplně na h.... Už se to tu řešilo.
To je vcelku v souladu s tím, že já bych se chtěl dostat pod deset. Uvidíme dneska večer.
47 je docela dost ne? Jakou máš vstupní vodu?
Já mám jihopražskou (cca 300 uS/cm), membrána je Vontron.
Tak to jsem zvědav, jelikož mě teče stále 47 uS. Co máš za značku membrány, Vontron,nebo Filmtec?
Po hodině pořád 35, no uvidíme zítra.
Vždy pri spustení je vodivosť vyššia ba ešte niekedy i trocha stúpa.Nechaj trocha odtekať a až potom meraj a chytaj.
Tak zapojeno dle návodu, teče z toho litr permeátu za pět minut, což by odpovídalo specifikaci, ale vodivost je docela vysoká, cca 30 us/cm. Usadí se to nebo mám něco blbě?

Teď jsem to zkusil, hadička jde zasunout i s tou pojistkou. Ty podkovičky sundáš, pokud ji budeš chtít vytáhnout.
Pojistka vypadá jak? Jsou tam takové modré podkovičky, ale ty asi dovnitř nezasunu.
Ano to jsem si neuvědomil.....tu pojistku ven a pak nacpat tu hadičku.
Ty hadičky tam nacpi, na doraz. Mám jiný typ RO, ale pro snazší manipulaci bych to oddělil, vložil membránu a zase poskládal.
Tu hadičku když budeš chtít zase vytáhnout, tak prsty jedné ruky zasuň dovnitř tu pojistku a protitahem druhou rukou vytáhni hadičku. Chce to jen grif.
0 01.02.2018 16:24
Kubaa [719] Dnes mi přišla reverzní osmóza
www.rostlinna-akvaria.cz/… ovšem bez jakéhokoliv návodu k instalaci. Nemáte někdo buď přímo návod, nebo nějaké tipy? Zajímalo by mě například, jak se do těch konektorů strká hadička, prostě ji tam narvu, nebo je na to nějaký sofistikovanější trik? A před vložením membrány musím asi ty tři stupně od sebe oddělit, že?
Starší reakce
Membrána je pro nabité částice špatně propustná, tzn. je RO z permeátu odstraňuje. Stejně tak je špatně propustná pro velké částice. No a nejhůř pro nabité velké částice.
Dobře naopak propouští látky s malými molekulami, které nejsou nabité. Například rozpuštěné plyny. Nebo třeba močovinu - ta má také relativně malou a navíc nenabitou molekulu.
Není to tedy jen čistě mechanické síto.
Jaký vliv v tlakovém membránovém procesu má elekrický náboj iontu? Dekuji za vysvětlení.
Je to malinko složitější - zabránit částici může jednak její velikost, druhak její elektrický náboj. Právě elektricky nabité částice dělají vodivost.
Ale jo. Tohle jsem, četl. Tedy výsledek vyšší vodivosti je dán tím, že membrána propustila větší množství menších částic? Co dělá tu vodivost?
Sa mi zdá,že to chápeš trocha zle.Membrána len zabráni väčším molekulám prejsť - nič sa v nej nezachytáva - voda membránu obteká - cez membránu sa dostávajú menšie častice.Všetko čo nedokáže membránou prejsť odteká do odpadu.
Přeci kdy je nižší vodivost, tak toto zůstane více v té membraně, od toho tam je aby zachytila co nejvíce. Proč tedy když, čím vyšší tlak mám, tím dosáhnu lepší kvality permeátu? Čím nižší vodivost, tím lepší, ne?
Ja by som povedal,že ti tá voda pri zapnutom čerpadle len prefrčí okolo membrány.Nestihne skoro nič cez ňu prejsť.Preto tá nízka vodivosť.A naopak pri vypnutom je na membranu asi moc veľký tlak a tak ti ňou ide viac bordelu ako len čistej vody.No možno nie,len nahlas uvažujem.

Osobne by som skúšal asi iný restriktor,pohral sa s tlakom a otáčkami čerpadla.
Přidat reakci
1 ...... [16] ...... 45
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 50995x