Reverzní osmoza
Ahoj,
nepoužívám RO ani Seachem Equilibrium, ale poradit můžu. Popletl sis to. Přípravek zvyšuje celkovou tvrdost (dGH) a nezvyšuje alkalitu (dKH). Tvrdost jsi zvýšil o 6 dGH a alkalita zůstává stejná.
Mirek
0 28.07.2020 16:00 repssol – Seachem Equilibrium
Ahoj.Pouzivate Seachem Equilibrium na ro vodu?Pri pridaní 2 malé lyžičky na 20l vody aby som mal 6dkh cc mi tds ukázalo 350ppm.Je to v poriadku?Viete mi poradiť v tomto aby som mal tých 120ppm mäkkú vodu.
Starší reakce
Vodovodná má 20Gh,riedim na 5Gh aj v akva. udržujem na 5Gh.Test mám JBL na Gh.
Takto se to nedá říct bez parametrů. Prvně si zjisti parametry té kohoutkové vody a pak můžeš zvážit, v jakém poměru přidávat RO. Já jsem na tvrdou a zásaditou vodu z Moravského krasu, co nám tu teče, dával ½/½ a teď zkouším ubrat na 35%RO, protože se to asi negativně projevovalo na ulitách šneků. Zdá se to po změně již lepší, myslím. Ideální je kvalitní měření, ale to bys musel zainvestovat

Tak nejlepší by bylo kdyby sis pořídil nějaké testy, a vždy vodu před výměnou v akva změřil. A naředit na totožné hodnoty. Dle mého tam liješ moc vody z ro
Zdravím,mením 1/3-56L vody v akvárku z toho 42L z osmózy + 14L vodovodnej.Je to takto dobré alebo radšej meniť komplet 1/3 z osmózy a pridať minerály?
Starší reakce
Tak ma napadlo, ta červená hadička má priemer 6.0mm a originál biela 6,5mm.
Koukni se, jestli je dobře, nadoraz, vsunutá hadička do restriktoru.
Tudle jsem jí zle zasunul a jak to přisávalo vzduch, tak to z toho lítalo jak s turbem.

kontroloval som, je to dotlacene na doraz, sice to nieje uplne zarovno jak to ma ten chlapik vo videu ale viac to tam narvat nejde. asi len kvoli inemu typu...
www.youtube.com/…
tu je to vidieť ako sa musí membrána dotlačiť aby tesnila

je to na dvakrát, prvý raz sa dotlačí veľké tesnenie a potom to malé vo vnútri.
no kruzky na nej su oba, to, ci ju mam spravne vlozenu netusim, ale asi hej, po odsrobovani veka na tpm puzdre na embranu som ju vlozil tymi o kruzkami dole, vnutri toho pozdra je otvor rozmerom podobnym ako je ta strana membrany s o kruzkami.. snad pochopitelne napisane

Sipka na restriktore ma byť v smere ako tečie voda a tesnenie je vo vnútri prostredného válca na membráne - tesní priestor pred membránou a za membránou.
www.rostlinna-akvaria.cz/… - sú to tie dva malé O-krúžky.
P.S. Ešte taká malá poznámka - máš správne vloženú membránu ?
restriktor bol uz osadeny, je tam aj sipka flow, akym smerom ma tiect voda, no skusim ho prehodit... a to tesnenie netusim kde najdem
Môžu byť dva problémy - opačne nemontovaný restriktor

, alebo nefunkčné spodné / malé/ tesnenie na membráne.

Teď jsem se díval pozorněji a je tam kousek restriktoru vidět.Pokud je funkční,tak by měla voda z červené hadičky téct a ne stříkat.
restriktor tam je. na konci cervenej hadicky, len na foto nie je vidno... aj prave preto ze tam je ten restriktor mi to pride divne

Edit:po hodine pasik skusany na vode z RO uplne min hodnoty vsetko. Zaujima ma.uz len ten prud odpadovej vody z RO. Je to.normal?
Z přiložené fotky to není jasné,ale chybí mi tam restriktor.Bez něj osmoza fungovat nebude.

ahojte kupil som RO helixpro 70gdp... membranu som vlozil(snad dobre). a ked som pustil vodu tak z odpadoveho vytoku voda striekala. Kohutik na vstupnu vodu som nemal ani naplno... Otazka je ze ci.je to striekanie ok/alebo.je nieco zle a odpadova voda by mala len tak kvapkat. Navyse po premerani pasikovym testom prefiltrovanej vody som nameral GH 16(vstupna voda ma okolo 40)...nemala by mat vystupna voda parametre blizke k 1?(alebo je test stary?

)
Starší reakce
Jasně záleží na kvalitě vody. Taky si myslím že to s tou membránou není tak horké že by se musela nutně měnit každý rok nebo třeba po natočení těch udávaných 30000L. Díky za poznatek
Sledujem inline monitor.A nemusíš mať oplachovací ventil.Stačí odpojiť restriktor.
Sediment a carbon nemám původní, ale pokaždé, když jsem je preventivně měnil, nepřišlo mi, že je to na výměnu. Určitě tedy neměním po 3000, ani 6000l

KH jsem měřit nezkoušel, měřím vodivost a tlak na vstupu první membrány, DI filtry používám jen pro mořskou vodu - mám udělanou odbočku s ventily, takže buď stáčím vodu hned za membránami pro sladkovodní akvárium, nebo to pošlu ještě přes DI. Také odtáčím vodu jen přes membrány, abych zbytečně nevyčerpával mixbed těmi prvními litry, kdy je vodivost poměrně vysoká.
Chceš říct,že máš sediment a carbon filtr ještě původní? To by potom vypadalo na to,že výrobci aby měli odbyt,tak v návodu na použití uvádějí předfiltry měnit cca po protečení
6000l vody,někteří dokonce i po 3000 l.Sám mám zkušenost,že po vyrobení cca 14000 l permeátu
jsem naměřil 2 stupně KH ikdyž by teoreticky měla být nulová.Dotázal jsem se na tuto skutečnost prodejce a ten mi sdělil,že předfiltry už jsem měl dávno několikrát vyměnit.Mebrána údajně nejvíc trpí působením chloru ve vodě.Možná to taky bylo tím,že jsem mebránu oplachoval nepravidelně,ale to už nezjistím.Vstupní vodu mám tvrdou a to 20-22 stupňů.Přemýšlím o tom koupit membránu novou a za tí ještě DI filtr.
Také už mám na membránách něco natočeno (určitě ne 20 let, ale dost desítek kubíků už přes ně proteklo) a stále z nich teče to samé, jako když byly nové. Podobnou zkušenost mám i s těmi sediment a carbon filtry. Osmóza jede několikrát týdně, takže oplach ani nemám nainstalovaný

Ten oplach raz za čas je asi po koľkých litroch?
To všetko záleží na kvalite vstupnej vody.RO mám dobrých 15-20 rokov a membránu som nemenil.Tá v podstate pri dobrej starostlivosti vydrží(raz za čas oplach).Sediment a carbon filter som za ten čas menil raz i to po ich rozobratí som sám skonštatoval,že to ešte nebolo potrebné.Takže som ich menil skôr preventívne.Kvalitu na vstupe a výstupe permanentne monitoruje inline monitor.
A to se ještě nebavíme o potřebě častěji měnit mebrány a filtry. Taky budu brát 75GPD na tě 50L mi to bude stačit
Úplne zbytočná a prehnaná investícia.No jedine,že máš chovňu tak pochopím toľko litrov za cca 2 hoďky.Inak mám tu 75GPD a dáva mi vodivosť 0 a 100 litrov mám dostatočne rýchlo na to aby som doma spravil výmenu vody i 2-3 krát týždenne.Čerpadlom si síce zlepšil účinnosť a máš preto menší odpad ale zároveň voda na výstupe je v o to menšej kvalite.I keď to preženieš cez dve membrány.
Ahoj, děkuji za zprávu. Právě jsem od té nejlevnější upustil. Dívu se pravě u mangala.cz na třístupňovou a že bych ji vytunil o další membránu. Má tam i akci že k ro dá další sadu filtrů zdarma. Čerpadlo zatím vynechám. Ještě čekám jak dojde tds meřák ať vím jak na tom jsem s vodou
S tou základní RO z Rostlinných-akvárií sem kdysi taky začínal.A vodu jsem dělal celou noc.Ve vaně bylo tolik odpadní vody že se s tím zalíval záchod snad dva dny.Pak sem trochu zainvestoval a koupil Čtyřstupňovu reverzní osmózu s DI filterm na Profiplanstu.Ještě jsem si ji trochu vytunil:zapojil jsem za sebe 2 x mambranu 200 GPD zapojil čerpadlo (který musí sílou odpovídat těm membránám) .Ted vodu vyrábím při tlaku 9 bar 100 L za cca.1.5-2 hoď. a ve vaně je odpadu jen pár kýblů.Ale taková sestava přijde bratru na 8.000,- až 9.000,- .
Ano na vystupu mam 4 bary. Tak na to kaslu objednam obyc ro a kdyztak pridam dalsi membranu.
To jsem si myslel že klesne kvalita ale nebral jsem to moc v potaz
S väčším tlakom stúpa učinnosť to je pravda,ale pri vyššej učinnosti a tlaku,
klesá kvalita prefiltrovanej vody.Síce budeš mať menší pomer odpadovej vody, ale zato menej kvalitnú vodu na výstupe.
Pokiaľ si spomínam písal si že máš na prípojke zregulovaný tlak na 4 bary / možno sa mýlim

/ Osobne si myslím že by bolo asi jednoduchšie vyriešiť odbočku pred touto reguláciou, než ho zvyšovať čerpadlom. Ako som na začiatku písal výsledok je závislý od tlaku - pri vyššom tlaku je efektyvita lepšia - maximálny tlak do membrány Ti nepoviem, ale dá sa to nájsť. Druhý faktor je teplota vody - pri vyššej teplote je to lepšie - max teplota ??? neviem.
Mám od sledované že v zime / pustená len studená voda / bol pomer cez deň 5:10 L, v noci 5:9.5L - mierna zmena tlaku spôsobená menším odberom z rozvodu. Minulý týždeň bol pomer 5:8L - teplejšia voda.
Pomocné čerpadlo je skoro nutné keď bývaš na 12 poschodí a vyššie, kolega tam má sotva 3.5baru - účinnosť už prudko klesá. Tu je pár prevádzkových parametrov pre membránu
www.mojavoda.sk…
Tak a jsem z toho úplně v pasti. Na jedné stránce kde jsem se dotazoval na osmózu. Mi bylo sděleno že pokud bych chtěl osmózu co nejlépe využít a ušetřit na odpadní vodě, mám uvažovat o osmóze s pomocným čerpadlem. Že daleko více využiji efektivitu. Teď mám v řádu 4bary a s čerpadlem by se tento tlak zvýšil v osmóze na 6,7bar. Co si o tom myslíte? Má to smysl nebo ne?
Aha děkuji. Taky mě mohlo napadnout že je to jakoby do série za sebou

Ta druhá membrána se zapojuje na odpadní hadičku té první.
Tak to není tak hrozné. No já se nejspíš ro nevyhnu. Protože Lka mi nejdou a myslím že je problém právě tam
Edit: Tak mě to vychází na 4x160L akva na prvni výměnu cca 80L vody na akva abych to srazil. Ale nepočítám s tím že bych vyměnil celou polovinu jen vodou s RO, pěkně postupně. Jinak co jsem se díval za 1300,- je RO nová z rostlinných akvárií. Jedná se o základ ale na výměnu jednou za 2-3 týdny by mohla stačit. Má s ní někdo zkušenost?
Pri výmene vody v AQ dávam 20L RO + 30L vodovod + odpar dolievam RO vodou - výsledok v J240 je cca 180ppm.

Tak na dešťovku stejně nevytvořím tlak tak. Nic jiného nezbývá než řád. Uvidím po neděli co ještě naměřím v akváriích
Nad tým som tiež rozmýšlal, len keď som videl koľko je v tom "bordelu" tak ma to prešlo - nevieš čo si tam naleješ / odkiaľ vietor fúka / a je to dosť nestabilný zdroj vody.
Tak něco do sebe to má ta druhá membrána. Jinak vstupní vodu mám 325ppm. Tak bych to potřeboval srazit. Jediná možnost je ro. Leda to zkusit na dešťovku

Keď som začínal s RO tak to bolo tak 1:3 , po pridaní rozširujúceho kitu 1:2. "Výroba" 5L RO vody je časove tak na 18 - 19 minút. Podla TDS meráka mám výstup RO 5ppm a odpad 420ppm.
Tak to jsem překvapený to jsem čekal že to bude třeba na těch 200L 20L odpad. Ale je to dost. Je sice pravda že celých 200L budu potřebovat jen na začátku v budoucnu to bude míň.
Ne, naopak. Ja mám třeba při vytváření 20L RO vody necelých 40L odpadní vody (na vstupu z kohoutku tedy celkem 60L) , kterou pak zalévám na balkoně nebo splachuji WC, abych ji nějak užil.
Ale u 400L odpadní vody tedy nevím, kam bych jí pustil a jakým stylem...leda hadicou na zahradu

Pomer RO vody a odpadovej vody zaleží od teploty a tlaku. Dá sa tomu pomôcť tým že pridáš ešte jednu membránu. Ja to riešim tak že na jeden 5L kanister RO vody mám zhruba jeden kýbel 9L odpadnej vody a tou potom splachujem WC. Je to pri dvoch membránach a tlaku cca 4.2 baru. Pri 200L za deň sa klasickému odpadu asi nevyhneš

Počkej tak to nějak nechápu. Uděláš 200L vody a z toho je 30L odpad?
V základnej zostave je to väčšina.
Ja osobne mám až 6:1, ale zas ja mám nízky tlak.
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 45
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 50992x