Reverzní osmoza
Občas něco z Číny koupím, to zas jo, ale do membrán pro RO bych nešel. To je hi-tech a dělají to pokud vím jen Američani a pár jejich fabrik po světě (jedna je v Polsku).
0 21.08.2017 12:06 halenar1984 –
Re: Maq Ono to zrejme bude novými membranami kúpil som z Aliexpres lacnejšie a zrejme maju slabšie odsolenie mna to na výmenu vody stačí akurát na vyter potrebujem dočisit
Něco je špatně s osmózou jako takovou. Žádná by neměla pustit tak mineralizovanou vodu.
0 20.08.2017 22:12 halenar1984 – Mixbet
Ahojte prosim vás ,potreboval by som poradiť ako dočistiť vodu po osmoze ktora mi upraví vodu zo 700 ppm na 220 pol, mixbet som skúšal ale stiahol mi to len na 150 ppm a to je pre mna malo použil som 0.6 l náplne myslíte ze keby som použil toho mixbetu viac ,lepšie by mi to dočistilo ?
Nevím, co si mám myslet o vašem příspěvku, asi jste mne nepochopil, což je jistě moje chyba.
Je normální bezhlavě nepřebírat, bez ověření, nesmyslné informace a nápady z internetových fór.
Věřte, že zdejší fórum či web čtu jen výjimečně a je to hrůza… Do fóra vstupuji, jen, „když už se na ty nesmysly nedá dívat a uvádějí vyloženě v omyl“…
Myslím, že deionizace se řešila v souvislosti s potřebou odstranění vysoké koncentrace dusičnanů (snad přes 100mg/l). Jinak se setkávám s tím, že mají lidé v sudu, kde připravují a skladují vodu vzduchování, ale nevím, jestli to má nějaký význam.
0 17.08.2017 11:17 RoFr – jen tak
Membrána RO plyny propouští a proto i velmi malé množství CO2 ve vstupní vodě způsobí okamžitou, nízkou, hodnotu pH výstupní vody z RO, která pod tímto vlivem obvykle mívá pH okolo 5,5. Mechanizmus nízkého pH výstupní vody z RO vlivem CO2 je jistě jasný a i vlastnosti takto extrémně slabě pufrované vody...
Není správné, někde níže uvedené, přirovnání s destilovanou vodou, která teprve přijímá CO2 difuzí ze vzduchu. Odstátím čerstvé vody z RO, částečným vyprcháním (nejen) CO2, po několika hodinách pH vody z RO, obvykle, velice mírně stoupne.
Záleží na uvažovaném použití vody z RO a bývá excelentní, pro některé účely, vodu z RO nechat odstát, stabilizovat… (nechat vyprchat plyny).
Někde ve zdejším, asi jiném fóru, je zmiňována deionizace vody z RO.
Při vší úctě si akvaristé zelináři nemusí s nějakou přídavnou deionizací vody z RO dělat starosti.
Deionizací vody z RO se docílí voda s vodivostí okolo 3μS/cm (záleží na rychlosti proudění deionizační kolonou a lze docílit i ještě lepších parametrů). Takovéto vody není zapotřebí pro praxi v rostlinných akváriích, ale je jistě třeba vhodná pro přípravu náročné vývojové vody…
Deionizační, neregeneratovatelná, kolona (na bázi iontoměničů, „prakticky přídavný filtr s iontoměniči“) k RO není žádnou novinkou!
Tak jsem konduktometrem co jsem koupil s RO přeměřil vodu v AQ s výsledky : TDS 405 ppm; EC 810 uS/cm.
Dělal jsem to tak a rostliny si to pochvalovaly. Ano, měl jsem kryptokorynové příhody, ale to bylo spíš kvůli tomu, že jsem neuhlídal výkyvy pH - já jsem šel s alkalitou až na nulu.
Počítej s tím, že čistá matematika nemusí fungovat; při té tvrdé vodě jsou ve dně zřejmě nějaké sraženiny, které se pomalu rozpouštějí jak voda řídne. U mě to tak dosud je - když neměním vodu, hladina mineralizace zvolna stoupá. (A nedá se to vysvětlit jen tím, že hnojím a rostliny to hnojení "nespotřebují" - mineralizace vrůstá o víc, než kolik s hnojením dodám.)
Tento vikend som zacal prechod na RO. Vymenil som 50% vody za cistu RO v akvariu kde bola GH cca 19-20 dGH. Nestalo sa vobec nic, dokonca ani jedinej kryptokoryne co tam mam. Naopak cichlidky i skalare boli viditelne nadsene. Po par dnoch zacinam mat pocit, ze zacinaju ustupovat riasy, ale este je skoro hodnotit.
Tento vikend bude nasledovat druha 50% vymena aby som sa dostal na cca 5 dGH.
Takze za mna v pohode.
Možná by bylo lepší to řešit častější výměnou menšího množství vody. Ale osobně si myslím, že když v akva vyměníš 1/3 vody za "čistou" vodu z RO, nestane se vůbec nic.
Resp. je pravděpodobný, že se ti rozpadnou kryptokoryny, jinak snad nic a rybkám bude určitě hned mnohem líp...
Budu připravovat cca 130l RO vody. Jelikož mám v současnosti v AQ doslova místo vody břečku, rád bych co nejdříve rybám ulevil a celých 130l dal na výměnu bez toho, aniž bych tu novou vodu míchal. Mám nádrž 400l čistého, GH 18 a kdybych tam nalil celých 130l, měl bych se dostat na cca GH 12 (a pak postupně níže). Myslíte že to je to velký skok, mám to dělat pozvolněji?
Starší reakce
Běžně skladuji i několik dní, nepozoruji problém.
Naabsorbuje do seba CO2 zo vzduchu a bude mat pH 5.5-5.9, inak nic. Tym, ze je to destilovana voda, staci cca 2 mg/L CO2 a pH tak drasticky leti dolu. Akonahle vsak do toho pridas nieco na upravu vody (napr. uhlicitan), tak sa to samo upravi.
Jak dlouho lze skladovat vyrobenou vodu ve sběrné nádobě? Jde mi o to, že pokud si ji připravím a dostanu se k výměně vody až třeba za dva tři dny, jestli to nemůže mít nějaký vliv na její vlastnosti.
Starší reakce
0 02.08.2017 10:57 Mikas4444 Zařízení funguje dobře, ale do teď se to spínalo při vlhkosti nad 70%, plánoval jsem, že to snížím, víc vysuším sklepy a pomůžu rostlinám
Je pravda, že ze vzduchu ve sklepě se tam nějaké svinstvo dostat může, to je risk. Ale dle reakcí vidím, že jako slabší alternativa R.O. by to využít šlo. Děkuji
Prosím Tě, co to máš za mašinu? Já když jsem odvlhčoval, měl jsem pět litrů denně. ... A lil jsem to do akvárka leta.
Což ale není záruka, že ve Tvém sklepě to nenachytá něco závadného.
No nevím, většinou se mění 30% vody týdně (já měním i víc). Na to ti 7 litrů nestačí ani když tu vodu zředíš.
0 01.08.2017 21:57 Mikas4444 Dudaku, diky, jeste jsem ji nevylil, ja mam 7 l za tyden a akvarko jen 64 l, tak by mi to stacilo
Jeste nekdo to zkusil a rybky nezabil? Moc diky!!
já jsem tuto vodu dřív bez problému používal, destilka to úplně není, ale zkondenzovaná voda měla vodivost cca 40uS, což bylo proti vodovodu (400uS) parádní, akorát je jí opravdu málo, časem jsem přešel na vodu z RO, ale přes zimu když odvlhčuju spotřebovávám i tu z odvlhčovače.
0 01.08.2017 21:05 Mikas4444 – Odvlhcovac vzduchu _ destilka
Pouziva nekdo do akvarka vodu z odvlhcovace vzduchu ...udajne destilka?
Z vodovodu mi tece des: tvrdost 21, ph 8, NO3 25 mg/l
Reverzni osmozu nemam, ale odvhlcovac vzduchu ve vlhkem sklepe jede porad a mam z nej vody a vody ... udajne destilky
Mam tento:
m.heureka.cz/…
Ma s tim nekdo zkusenost a pouziva vodu z nej na redeni pri vymenach vody? Celkem by mi to bodlo.
Testy jsem jsem zjistil ze voda z nej ma ph 6, uhlicitanovou tvrdost 0, NO3 pod 10mg. Vic nevim.
Nikde jsem to na foru nenasel tak pisu sem? Predem diky za nazor / sdileni zkusenosti !!
Starší reakce
Trefení je jednoduchý, ze začátku to stačí ředit s kohoutkovou od oka, ono je podle mě celkem jedno, jestli výměnou snížíš GH o 2, nebo o 3. Až se dostaneš na cílovou tvrdost v akváriu, tak si odměř litry a udělej si v sudu, nebo kam to napouštíš rysky - pro napuštění kohoutkový a RO (já mám GH 15, takže budu dávat 1 díl kohoutkový a 2 díly z RO, abych se dostal na 5). Stejně tak v akváriu to chce mít označenou hloubku, kam vypouštět při výměně, aby ti to vyšlo co nejpřesněji na připravené množství v sudu.
0 26.07.2017 09:54 fingerstyle Tak mi to teče 5.6 l/hod. Při teplotě 26 C.Schválně jsem to napojil na sprchu abych tam mohl pouštět vlažnou a vyhnul se napojení pod umyvadlo na studenej přívod-10 C.Když jsem ze začátku viděl ten slabej čůrek,tak sem se zděsil,a už jsem skoro objednal čerpadlo.Ale pak sem byl překvapenej kolik toho za tu hoďku nateklo.Ještě nad tím čerpadlem po rozmýšlím.Přece jenom je to dalších 1.500,-.Jenom mám trochu obavy abych trefoval to ředění a mírné snižování GH.
Mě zůstalo ph stejný,3x sem měnil polovinu vody v chaosu za RO a jednou čtvrtku.rostlinky bez změny,a skalarci sem přendáný do toho praskli hned druhý den.ale je fakt ze ja mel odstup cca12-14dni.
Já jsem si to nedávno užil, ale pozor -
bez CO2.
Přece záleží na tom, jak velký podíl vody vyměníš. Já jsem se s tím nepáral a měnil jsem třetinu vody dvakrát až třikrát týdně za čistou RO. Některé kryptokoryny dostaly kryptokorynovou nemoc, protože mi šlo výrazně dolů i pH, ale už zase rostou. Jinak všechny rostliny si to jedině pochvalovaly. I takové, u kterých jsem to nečekal - egerie, vallisnerie.
Dost o tom píšu ve svém deníku, od 20. dubna.
Snižuju tvrdost postupně asi tak o 2GH týdně. Připravuju vodu 3GH a měním cca 40% tydně, tento týden už budu ředit na cílových 5GH. Bál jsem se hlavně skokové změny pH kvůli CO2. Na rostlinách ani na rybách jsem při tomto tempu změkčování žádnou negativní reakci nezaznamenal, naopak.
Já bych to nedělal. Taková skoková změna nemusí akváriu prospět a mohly by to rostliny a rybičky odnést.
Nemyslím si že je to dobrý nápad, každá rychlá změna parametrů vody může být dost nebezpečná.
0 25.07.2017 17:56 fingerstyle Tak mě dnes dorazila reverzní osmóza,a chci se zeptat jestli by nebylo dobrý udělat tu první výměnu vody v AQ bez zředění.Ať se co nejvíc sníží GH.A až tu druhou výměnu naředit...
Starší reakce
OT: Taky nejsem odborník Ale ono to je trochu složitější. Třeba tady na Severní Moravě bereme pitnou vodu z přehrad v horách. Toto snad na stav podzemní vody moc vliv nemá. Ale zvěrstva pácháná zemědělci na polích, všude beton, špatné lesní hospodářství ... atd to se samozřejmě projeví.
Jestli můžu doporučit video (Odvodňovanie pevnín = klimatická zmena | Štefan Vaľo):
www.youtube.com/… No já tu osmózu beru jako charitu pro přírodu, protože vypouštím absolutně nezávadnou vodu a za vlastní peníze. Samozřejmě je to myšleno s nadsázkou, ale s odpadem z osmózy žáden morální problém nemám. Umytí auta je přeci jen něco diametrálně odlišného.
Nejsem odborník, ale udělal jsem si ten rámcový obrázek, že podzemní vody ubývají, protože nemoudře hospodaříme s tou povrchovou.
OT: Povrchová voda není takový problém. Té je u nás ve většině oblastí dost. Horší to je s tou podzemní. Aspoň se snažím veškerou akvarijní odpadní vodu lít na zahradu, ať nejde do kanalizace.
DavFM napsal: Proč si pořád všichni myslíte, že plýtváte vodou?
Kam ta voda jde? Odpad,čistička, zpět příroda.
Musí se o trochu víc pitné vody vyrobit. Čili odebrat z relativně čistých zdrojů, zatímco my z toho děláme odpadní vodu.
Máš ale bezezbytku pravdu v tom, že používáním RO té přírodě prakticky neublížíme. Dokonce ani proti výrobě pitné vody nemám námitky. Ale celkově se s povrchovými i spodními vodami zachází dost pitomě. Což už je dost daleko od tématu...
Já jsem včera zkoušel měřit, jak mi to vychází a 1:1,5, studená voda bez čerpadla (máme hodně velký tlak). Při výrobě 120l RO vody týdně tak vyleju do kanálu odpadní vodu za 50Kč měsíčně, což asi přežiju. Také jsem to měl jako hlavní překážku (společně s místem pro 220l sud), ale všechno jde, když se chce
Včera jsem se při výměně vody dostal na 6GH v akváriu (z původních 15, snižuju to postupně na cílových 5) a třeba taková Blyxa už je teď úplně jiná rostlina. Předtím spíše přežívala, teď vypadá opravdu moc pěkně a za chvilku jí budu moci začít dělit a obsazovat větší plochu. Takže za mě zatím jednoznačně RO ano, za vyhozeně rostliny jsem dával rozhodně více peněz, než těch 50Kč, co dám teď za odpadní vodu. A to mám k tomu jako plus zásadně zjednodušenou výměnu vody, protože si jí v sudu natápím na teplotu, co mám v akváriu + je odstátá, takže jí tam pošlu fofrem a nemusím se o nic starat. Když jsem napouštěl z kohoutku, pořád jsem to sledoval, protože teplota kolísala, navíc mi trvalo napouštění hodinu, abych neudělal z akvária sodovku (napouštěl jsem hodne pomalu). A už mi nenádává manželka, že jsem vypustil bojler, zrovna když se chce jít koupat
Proč si pořád všichni myslíte, že plýtváte vodou?
Kam ta voda jde? Odpad,čistička, zpět příroda.
Plýtváme akorát pěnězi, co se za to musí dát.
Pokud si za 100,-kč přikoupíte ještě jeden kulový ventil a dáte ho na hadičku odpadu z osmózy, lze si jeho přiškrcením poměr odpad/permeát regulovat. Já to mám v poměru 1:1. Už to tak mám celkem dlouho, žádné negativa nepozoruju.
3 15.07.2017 09:45 Maq Já to beru racionálně:
(1) Z hlediska nákladů na tenhle koníček, ta odpadní voda je zanedbatelná položka.
(2) Pokud jde o plýtvání vodou, tak to mě upřímně mrzí. Ale uvážím-li, co lidé a vlády tropí, aby měli vody pokud možno co nejméně, zacházím s vodou ještě relativně inteligentně. Bohužel...
Tak keby si mal 1:3, tak 70l filtrovanej a 30l odpadnej by zodpovedalo 60l filtrovanej a 40l vodovodnej.
Stále by to znamenalo, že tých 40l (s výstupom 10l filtrovanej) si hnal cez RO zbytočne.
Proste odpadnú vodu využiť inak. Polievanie, varenie, vaňa... Na čo všetko to osmozisti používáte, inšpirujte
Tlak mám nicmoc. Ale asi ho těžko nějak změřím. Ale kdyby mi tekla 1:3 tak na 70 L přefiltrované připadá 200 L odpadní. Proto stoho mám trochu strach. Zatím jsem na RO trochu nalomenej.
Neber to doslova, to by platilo, keby si mal filtrovanú a odpadnú 1:1. Aký máš výstup ty?
Tak načo ju filtruješ? 70l filtrovanej a 30l odpadnej je to isté, ako 40l filtrovanej a 60l vodovodnej. A ušetríš skoro polovicu nákladov na filtráciu.
Ušetřit vodu která by jinak protekla do odpadu...
A jaký by to mělo smysl?
Není rozumnější ředit vodovodní? Pak ti na stejnou výslednou tvrdost bude stačit třeba poměr 50/50 namísto těch 70/30.
0 14.07.2017 22:13 fingerstyle Může se odpadní voda použít na zředění? Když budu potřebovat 100 L tak 70 přefilltrované a 30 odpadní. Nebo se to musí smíchat kohoutkovou?
Starší reakce
To snáď nepôjdeš na hory extra len po ten sneh?
Ten mrazák je však rozhodne no-go wtz.
... přičemž si kompletně okupujete mrazák, a cestou na hory spotřebujete naftu v ceně pořízení reverzní osmózy. Tak jsi to myslel?
teď trochu jinak - pokud jste amatéři a potřeba čisté vody na množení je někdo do dvaceti litrů za rok - zajeďte si v zimě na hory, když napadne nový sníh, udusejte jej do PE-sáčků a dejte do mrazničky ... během roku pak použijte
...
Jasně! Stejně jako s přesolenou polévkou.
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 44 45
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 50207x