Reverzní osmoza
0 18.12.2013 00:18 bali [364] - Raci, krabi, krevetky To je ptákovina. Za membránou je vždycky menší tlak. Pokud se membrána zanese, přestane fungovat a neprocedíš přes ni ani kapku. Ta nejmenší osmóza ti dokáže udělat až 190 litrů za 24 hod, když přidáš na odpad druhou membránu, získáš víc.
Měl bych dotaz, jak by fungovalo zapojení viz obrázek
Odpadní voda by šla zpět na přívod, přes zpětný ventil.
Když bude v odpadu menší tlak vody než na vstupu, voda normálně poteče. Co se stane, když se tlaky vyrovnají? Voda by měla téct dále, ale asi do té doby, než budou v odpadní hadičce pouze odpadní látky, pak by už ty odpadní látky neměly kam jít a membrány by jimi byla zanesena a neměla by co filtrovat (?)
Poradí někod zkušenější? PLánované zapojení je k akváriu (budoucímu) cca 3500 litrů, takže tam měsíčně dolévat 500-1000 litrů už jde lehce do peněz. Mám v plánu totiž RO používat nonstop, neb při malém tlaku bude tak akorát stíhat doplňovat odpařenou vodu, systém bude tzv průtokové akvárium, žádní nírazová výměna, ale nonstop doplňování vody... a přemýšlím jak ten odpad využít či vrátit zpět do systému.
RO mám v kúpelni,napojené v šachte.Tiež som bytovkár.Dva dni vydržím,napustím 120L do barelov a odstavujem RO.Rovnaký ventil čo som dal foto mám i na výstupoch z RO.
Tu spojku přímo na "kolínko" od baterie mám,ale to používám jen při čištění-když dopouštím vodu.RO jsem si dal do šachty na WC,abych mohl v klidu přes den filtrovat a nikoho to neomezovalo-nemáme baterií nazbyt
-to by doma neprošlo,zkoušel jsem to ze začátku,když mi RO přišla a manželka s dcerou to zkousli jednou..dvakrát..a po třetí už byl oheň na střeše,tak jsem RO uklidil.Ale věci jsou to hezké a hned by to lépe vypadalo,tak to vidím tak,že po novém roku budu předělávat přívod vody k RO
-že sem vůbec lezu...DÍKY ZA POSTŘEHY.
0 16.12.2013 16:33 AmSeok Jak prosím upravujete vodu z reverzn osmozy pro krevetky caridiny red crystal a tiger a popripadne jakou tvrdost vody a pH pro ne doporucujete?
Diky
Mám doma torben…michal ybch to s ním a tvrdost pak nymichal s vodovodni.
Prípojky priamo na batériu, stačí jednoducho odmontovať perlátor a namontovať prípojku.Cez prípojku sa dá pustiť voda priamo do RO alebo cez perlátor bežne ako z batérie.
JJ díky,já jsem to napsal jen tak,proto ten smajlík.Teď to určitě předělávat nebudu,když to mám pár dnů zkompletované.Možná když budu něco objednávat,tak to objednám.Navíc jsem měl všechno doma i náhradní hadici k pračce,chyběla mi jen nějaká rozdvojka a tu jsem sehnal tu plastovou.Ale jsem rád,že jste mě trochu naťukli,já se na ty mezikuse díval a nějak jsem je nestudoval,protože jsem nechápal na co je tam ta díra uprostřed
až teď čtu ty dva řádky popisu a on je tam závit...
a toto,ako medzikus k vodovodnej batérii.Mám doma i prípojky priamo na kohútik batérie.
Použité mám toto:
Šroubovací si kup u Mangaly
ja ho mám
z Rowy
Už nepanikařím
,prokonzultoval jsem to přes SZ s rriki-m a po preventivním zakoupení nových předfiltrů jsem dal na odpadovou hadičku za restriktor ještě kohout,kterým průtok-odtok s toho předimenzovaného restriktoru ještě doupravuji,pošteloval jsem si to na poměr čisté a odpadní vody na max. 1/2 spíše to je ale na stejno 1/1-něco mezi.Permeát po změření pořád kolem 3-4 uS a vody to udělá 30 litrů za zhruba 6-8 hodin?-nějak jsem to pořádně neměřil ten čas.Tak jsem momentálně naprosto spokojen.
Jen stále řeším,jak by to šlo jednodušeji zapojit na ten přívod vody
Ještě jednou ti píšu - nepanikař. Membrána v té osmoze je vyrobena v USA, je velmi kvalitní. Zřejmě máš o hodně vyšší tlak vody než já, mně neudělá víc než 50 litrů permeátu za den... ale naprosto mi to pro mé účely stačí.
Ano, pokud dáš vyšší teplotu a tlak, je vyšší poměr permeátu ku retentátu... ale je to nepodstatné, ani kdyby byl poměr 1:8, protože to stejně žádný měřák nezměří.
Já mám necelé tři roky starou RO tu samou jako ty a stejné výsledky. Vstupní voda okolo 800µS a permeát do 3µS. Membránu máš zjevně v pořádku, nech ji pár minut propláchnout a budeš mít lepší poměr... nicméně poměr u těchto malých RO je zbytečné řešit, stejně to máš zadarmo.
Je to tak. Ale neřeš to - on na to časem přijde každý, kdo má osmozu... ale až na to přijdou sousedi, bude zbytečný problém.
Starší reakce
Tak jsem se byl podívat na ten restriktor a je tam dokonce 450??Tak objednáme nový.Díky za ochotu-radu.
Nemusí.Někteří kolegové akvaristi přesně vědí kolik nastavit na koloně průtok ,aby to s budíkem ani nepohlo.
ta 400 je na 75 GPD ty by jsi tam měl mít 300.pa je ještě 550 a ta je na 100gpd možná tady je zakopanej pes
0 04.12.2013 21:27 christ –
Re: Sid Jako asi je ten budik starej, ze nepocita ten prutok. Diky bohu;)
Restriktor je tam FLOW 400-
www.mangala.cz/… ,RO byla kupována u multiply.cz,vody udělá v přepočtu asi kolem 100 l/24 h.Měřím to klasickým EC metrem:
www.multiply.cz/… ,je kalibrován v továrně-dle výrobce,ale když mi změří vstupní vodu správně,tak myslím,že taková odchylka by u spodní hranice být neměla,ale s těma procentama schopnosti RO vyčistit vodu mi to taky moc nesedí.Asi zkusím koupit nový ten restriktor,pak už jen membrána.Jsou tyhle špatné:
allegro.pl/… -netušíš rriki?
Tak jste lepší...
No co už s tím, že?!
0 04.12.2013 21:10 christ –
Re: Sid No prave ze me ukazuje asi litr spotrebu budik maximalne a to jsem dneska udelal cca 55 litru permeatu;)
Souhlas. (Možná jsem jen Libora správně nepochopil.)
Tds metr měří něco jinýho nežli ec metr ,neboli konduktometr.Tím vodivost nezměříš....Teď píšeš ,že máš vodu 240 mikro,ale jinde až 500 mikro.Vodivost si lze i trochu dopočítat membrána 50GPD má účinost cca 95%.
jen jsem chtěl potvrdit že poměr pod 1:3 je reálný
Schválne som to TDS meračom zmeral opäť aby som nekecal.TDS kalibrované u výrobcu.
Vstupnú vodu podľa okolností mám max do 240us a v kadiach po úprave RO:
V prvej 1us v druhej 9us.
Asi sa predsa len budeš musieť zmieriť s faktom,že u vás tá najčistejšia voda asi nie je.
Teplota a tlak mají, samozřejmě, významný vliv na výtěžnosti permeátu. Také proto nelze dělat jednoduché závěry ve smyslu, jak se podařilo malyLiborovi.
3 mikro čím měříš?30 je reálných.Co se týká RO kolik litrů čisté vody dělá?Pokud dělá nějakých 150l/24h a odpad 800l tak je potřeba zkontrolovat restriktor, pokud tam je.Jeli tam kohout tak poštelovat, což u těhle čín nebývá. Předchozí majitel si to mohl takto nastavit poměr z důvodu tvrdé vody, dal větší oplach ,aby šetřil membránu.Vyřešit se to dá kohoutem a naštelovat odpad třeba 1:3 a změřit vodu.Pokud tečě málo vody a jsou nové předfiltry, může být zanešená membrána.
mám termostatickou baterii na ní si nastavím 25st. a mám poměr 1:2,5
Svého času jsem tu zmínil, že u mne je poměr permeátu : retentátu cca 1,5 : 8,5, a o moc lepší nebyl ani u nové membrány. (Předfiltry měním vcelku pravidelně.
)
Takže ani náhodou, jak uvádí malyLibor, že
v realu je poměr permeát : retentát rozhodně nižší než 1:3...
A taky jsem napsal, že při spotřebě 1 kubíku vody (u nás zhruba 80,- vodné + stočné) mi vodoměr ukáže jen nějakých 150 litrů...
To ti závidím..já mám 2 měsíce novou RO a teče z toho 20uS
Mám 75 GPD Standart,vstupní voda má nějakých 800uS
Mohl bych se zeptat,když s osmózou děláš tak dlouho:koupil jsem použitou RO mini 50 za pár kaček,nečekal jsem žáný zázrak,ale voda mi teče 3uS,vstupní je 716uS,preventivně jsem koupil oba předfiltry a voda stále stejná 3uS,ale mám problém s odpadem,který je 6 litrů na litr permeátu,tlak do membrány jde něco přes 4 bary.Mám špatnou membránu ?Nevím,jak dlouho ji prodávající nepoužil,ale kdyby byla špatná,tak by netekla taková voda,nebo se pletu?RO mám asi měsíc.
Rozdvojku jsem tam samozrejme dal, ale manzelku osmoza stve, cili Kdyz delam vodu napojim a pote odpojim a schovam;) no jak u debi..;)
Ted jsem zjistil vtipnou vec, vodovodni hodiny na studenou vodu me neberou osmozu;) delal jsem ted hodinu vodu a hodiny se ani nehly;)) cili osmoticka voda zadarmo a to jsem resil odpad;)
Pršane,Prašane, to povídej komu chceš o tom 1 mikrosiemensu z osmozy,ale ne mě.Žeivka patří mezi nejlepší vody u mě má od 280 do 300mikro a z osmozy mi teče 7-15 mikro.Bez deionizace na konci a změkčováníí před, lepší vodu nedostaneš a to už s osmozou dělám 18 let ,protože máš stejnou jako tak kecáš.A k výrokům ohledně skalár se nevyadřuju .Hold máte asi lepší ryby na Slovensku
Jo,tak to mi nedošlo..v tom případě to tak nějak odpovídá
Libor možná myslel samotné vodné. Teď si nevzpomínám jak to tam u nich je, ale jsou místa (třeba u nás na chatě, kde není kanalizace), kde se stočné neplatí.
Mě teda nenapadlo něco méně složitého,když jsem chtěl zanechat to co jsem tam měl.Nechal jsem ventil,který byl pro myčku-ten zůstává jako hlavní a funkční,na to rozdvojku a ventil pro osmózu....a pro tu myčku.Na druhé straně je zapojena pračka.
Moc dobré..většina lidí má představu,že mu protečou miliony do odpadu..přitom je to většinou menší množství vody,než když si napustí večer vanu.
Mám osmozu asi 2 měsíce a jsem moc spokojenej s kvalitou vody.
ale kubík vody nestojí 30Kč
Zbytečně složité, ale určitě funkční
Lulito napsala: No takže osmóza je mi k ničemu. 480l bych vyplítvala jen tak.
Inu, nevím, jestli je tohle zrovna rozumný příspěvek... ale beru, že jej napsala žena a ženy nejsou vždy příliš spřátelené s matematikou. Nicméně pojďme se trochu kouknout na čísla:
Vyjděme z předpokladu, že by tvá voda a tlak ve vodovodu byly tak špatné, že by ti vycházel poměr permeát : retentát 1 : 4 jak uvádíš (obvykle je to tak 1:2,5 - 1:3). V tomto případě, počítám-li 1 kubík vody za 30,-Kč, tak máš za 30,-Kč 200 l permeátu, tedy 1 litr permeátu za 30:200= 0,15Kč/l = 0,75Kč/5litrů. 5 litrů destilky tě vyjde na cca.50,-Kč, 5 litrů permeátu, který tady zmiňoval Ivoš na 15,-Kč... co je tedy výhodnější???
A to připomínám, že v realu je poměr permeát : retentát rozhodně nižší než 1:3 a retentát se dá použít na splachování, jak tady už někdo uváděl, pokud se tedy potřebuješ babrat s odpadem za tuhle cenu.
Ta plastová rozdvojka stojí 50,-Kč a není s tím skoro žádná práce,nechal jsem původní ventil na pračku a na tom to rozdvojil a dal kulový ventil k osmóze.Na vstup do osmózy jsem použil tohle:http://www.multiply.cz/products/vstupni-sroubeni-1-4-3-8/
Ty asi taky,že ano?
prasan napsal: ...V tvojom prípade vidím problém skôr v obsahu solí vo vode.Čo má tiež vplyv na ikry a ich vývoj.
Ano, s tím naprosto souhlasím.
0 04.12.2013 15:08 christ Tak jsem nakonec poridil od rataje aquapro50 dela me to cca 6,5 litru za hodku a odpad je 1:4, cili to se da. Mam vetsi tlak, ale horsi teplotu 15 stupnu, jelikoz je na vyvod pracky a manzelka se s tim holt bude muset smirit a ja taky, ze porad budu namontovavat a odmontovavat osmozu;)
Dakujem za vysvetlenie, aj ked s tym z hladiska vyvoja ikier nesuhlasim.
0 04.12.2013 13:16 - Kyslík je dôležitý práve preto,že sa viaže na všetky prvky(až na pár vynimiek).V tvrdej vode je týchto prvkov viac a nestačí len osmotický tlak na to aby sa tieto dostali tam kam treba.Preto treba viac okysličiť tvrdú vodu aby sa množstvo látok vo vode naviazalo s čo najviac kyslíkom.Je tu však občas problém,že silne prevzdušnená voda máva tendenciu ísť s pH hore.Čo však neznamená ,že sa zmení tvrdosť.
www.biopedia.sk/… Za deň mám 120L a tečie mi to cca 50% na 50%.Chce to dobrú membránu.
V tvojom prípade vidím problém skôr v obsahu solí vo vode.Čo má tiež vplyv na ikry a ich vývoj.
Přidat reakci
1 ...... [29] ...... 44 45
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 50207x