Reverzní osmoza
Kubaa túto otázku si už mal zodpovedanú niekoľko príspevkov do zadu.

Nedávno tu někdo popisoval jak místo restriktoru škrtí kohoutem na mnohem příznivější poměr 1:1 a funguje mu to... také mi ale vrtá hlavou, na úkor čeho to je, protože to vypadá jako pivo zadarmo...
Restriktor tam musí být ten správný na tu kterou membránu na jiné fungovat nebude.
Udržuje správný tlak v sistemu.priskrcenim odpadu částečně zvedneš tlak ale pak může dojít k poškození membrány.spise si zjisti jakou teplotu vody pouštíš do RO i to má vliv.a tlak v řádu.jestli je dostatečny pro chod.RO
0 09.02.2018 11:56 Pepa Kolín –
Re: prog když, nikde nepopisují jaký tlak restriktor pouští. Jen uvádějí pro jakou osmůzu je vhodný. Tak nevím zda restriktor např. 350 to více škrtí nebo ne?
Jo jo - to jsem četl,ale jen mě zmátlo, že ta kvalita výstupní vody může být pak horší. No nic pokusím se někde sehnat ventil na hadičku a přes víkend to zkusím.
a není jednodušší si zakoupit menší restriktor než další memmbránu?
Já to takhle mám, ale mám i to čerpadlo... Odpad je cca 1,1:1 koncentrát k permeátu. Vstupní voda má vodivost 670uS, permeát z první membrány má vodivost 9uS a z druhé 11uS.
Takže já jsem s tím velmi spokojen. Jak s kvalitou permeátu, tak s množstvím odpadu...
Ale níž v diskusi máš uvedenu levnější alternativu, jak toho docílit. Místo restriktoru můžeš použít ventil, tím zvednout tlak na membránu a přiškrcením snížit odpad 1:1 i bez druhé membrány...

0 08.02.2018 19:38 Pepa Kolín – RO 75GPD
Ahoj, Koupil jsem RO 75 GPD bez čerpadla. Je tam na konci restriktor 420. Však odpadní vody je mnoho. Na stránkách níže doporučují zapojit další RO 75 a podíl čisté vody a odpadní se má snížit na 1:1 což se mi za 690 Kč zdá velmi dobré. Nemáte s tím někdo zkušenost? Není pak potřeba mít čerpadlo?
Díky za info
www.rostlinna-akvaria.cz/… No ani nezkoušej. Když je to stavěné na dočištění těch řekněme třeba 10 zbývajících uS, tak by to be vstupní vodě třeba 300uS vydrželo 30x míň. To by byly vyhozené prachy.
Ne to jsem nezkoušel a ani se mi to nechce zanášet a ano, mám to na dočištění.
Jakou vodu dostaneš jen z toho filtru?si nezkoušel? Tím jen dočišťuje s tu z RO?
OK. No je tam velký rozptyl, podle vstupní vody.
Dej pak vědět sem zvědav jak dlouho to vydrží.
Takže dokonáno, koupil jsem DI jednotku, zapojil a konduktometr ukazuje vodivost 0 uS. Teď jsem ještě zvědavý, jak často bude nutné měnit náplň.
Všem kteří se mi snažili pomoct, moc děkuji

Starší reakce
Kubaa napsal: Žádný přepínač tam není. Zpětný ventil k čemu?
neni zač
ptal ses co to je ... ja ti napsal muj odhad.....
k cemu to slouzi, jak to slouzi a proc máš RO resit nebudu

Je to zpětná klapka. Používá se to hlavně u pračkových ventilů.
Tohle znám,,před měsícem sem si koupil nový nerez čajítko a už zarezlo.

Žádný přepínač tam není. Zpětný ventil k čemu?
Přijde mi, že je to z takovýho toho přepínače mezi proudem z hadice a z kohoutku.
Můžeš dát fotku těch součástek? Nedávno jsem rozebíral sprchu a žádná pružinka tam nebyla

Tak to by to malo zvládnuť.
Konkrétne o filtri eheim 2217. Tam by som to supol na prívod vody. A zvyšok sa postará filter.
Baktérie v pohode vydržia i hodinu. Ale to čerpadielko ti vodu moc do kopca nevytlačí, ten barel bude musieť byť zdvihnutý.
O ktorom čerpadle sa konkrétne bavíme?
Takže už je isté že padne RO. Troska som sa zamýšľal nad transportom vody z barelu do akvária. Napadlo ma, ze by som využil filter z akvária. V podsate na prečerpanie vody z barelu do akvária. A potom by opet filtroval akvárium. Môže sa niečo stať baktériám vo filtri za tu chvíľu ak budú vez "stravy"? (Bude fungovať ako pupma).
Teď už z toho leze 14, to vypadá trochu lépe, ale mohlo by to jít ještě dolů.
Jak hluboko ta má jít zasunout ta membrána? Nejsem si úplně jist, že je až nadoraz, ale víc to bez použití opravdu hrubé síly asi nejde.
Sa to napája na potrubie ako odbočka,teda nepotrebuješ odstavovať sprchu a RO beží.
Si si to zapojil inak?
www.akva-tera.sk/… pouze teoretická hodnota za ideálních podmínek, RO budu provozovat spíše na spodní hranici prac. tlaku + vliv teploty vody (cca 12st) a dostaneš se k výsledku cca 75l/den
Já začínám mít pochybnosti, zda mi stačí ta 75. Ono údaj za 24 hodin je hezká věc, ale kdo chce dlouho čekat, zvlášť když to třeba musíš zapojit dočasně místo sprchy.
Päťdesiatka dáva za ideálnych podmienok tuším 190L za 24 hodín.Sa ti zdá málo?
Tuším že na 50 a 75 je ten tubus stejný.
Možná blbá otázka, pokud si těď koupím základní RO s membránou 50GPD, dá se v budoucnu upgradovat na membrány s větším výkonem např. 75-100GPD? Tzn. je obal pro membránu stejný v určitém rozsahu? Nyní mi na vyzkoušení pro krevetky stačí relativně málo vody.
Mně to momentálně odstraňuje 90% vodivosti. Aby to bylo sodíkem, i kdyby měl jen 90%, musel by v té vodě být jen sodík. Což není možné ani teoreticky. Spíš zkusím zkontrolovat to usazení membrány, ale je tam prd vidět, no.
Prípadne na dočistenie môžeš použiť mixbed - zmes anexu a katexu.
U sedimentačných som to nepozoroval ale často polské carbonové sa presýpajú (nie sú úplne do plna).I ten môj čo momentálne mám.Preto som to postavil zvisle a v smere prúdenia ako som nakreslil.
Tomu moc nerozumím, v predfiltrech se nic nepresypa, náplň je solidní. A na předepsanou polohu jsem nikde nenarazil.

A nemôže byť(aj keď je to tlakový systém) problémom uloženie predfiltrov?
Tomu moc nevěřím, ne proto, že se v papírech píše 97%, to by mohl být klidně překlep nebo chvástání výrobce či prodejce, ale protože se reverzní osmoza (pohaněná ručním čerpadlem na kliku) používá jako nouzový zdroj pitné vody na moři. Pokud to odsolí mořskou na pitnou, musí to sodík zvládat dobře.
A dle PVK je vstupní Na 12 mg/l.
Často sa tu rieši čerpadlo,no len málokto si uvedomuje,že čerpadlom síce získaš viac permeatu - pretože sa membránou pretlačí viac vody,no pod vyšším tlakom a ponechanom rovnakom restriktore môže membrána prepúšťať i viac časíc ktoré okolo nej obtekajú.
Já někde našel, že právě sodík je na hraně velikosti, učinnost RO 90%. A asi i malé množství rapidně zvedne vodivost...jen nápad...hmm, a jinde píšou, že ho odstraní 99%
Nevím o tom, že by v pražské vodě bylo moc sodíku. Navíc by měla být účinnost na sodík 97% dle specifikace. Co se týče usazení té membrány, všechno je možné, člověk tam nevidí, jak dobře to tam sedí.
A sodík? Ten asi membrána nepobere všechen...
Slabší restriktor,no potom rátaj s väčším odpadom a menším permeatom.Alebo ho daj preč a skús ako ti radí DavFM.No zrejme budeš mať tak či onak pri tvojej vode väčší odpad ako permeat.
Predstav si sito(u nás teda membrána RO).Budeš cez neho hádzať piesok - normálne lopatou.Ok, piesok za sitom xy o priemernej zrnitosti.Teraz však zober lopatu a ten piesok(pod tlakom ako v RO) lopatou tlač skrz.Sitom pretlačíš i večie zrnká piesku no len také ktoré sa roztiahnutým sitom zmestia.Ostatný piesok stále ostane pred sitom.
Už pochopil?
I keď membrána je rádovo v mikronoch,tak pod väčším tlakom môže prepúšťať i väčšie častice.
Ještě mě napadá snad jenom, jestli ti to nemůže protíkat kolem membrány? Malinko křivě vložená patrona? Nějaké špatné nebo uskřípnuté těsnění?
Rozdiel je minimálny z krátkodobého hľadiska.Prečo asi RO na začiatku nechávame odtekať?Pretože by permeat mal vyššiu vodivosť.
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 45
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 50997x