Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Reverzní osmoza

 

NápovědaFórum » Technika » Další technika 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Reverzní osmoza
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2021 17:09 Muž Kikos [5] Re: PRT
Díky za radu, jedna technická když děláme DEMI vodu není žádný odpad RO kterou bych případně koupil jede RO voda a část je odpadní tedy větší spotřeba. Dále se ptám není li takto vyrobená Demi voda pro ryby toxická - samo sebou nehodlám to lít do akva ale jen přimíchávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2021 17:00 Muž Kikos [5] Re: navik
Nevím jestli dobře chápu, vodivost jsem měřil byla velmi nízká možná i nulová - píšeš/te že žádný rozdíl, lze tedy použít pokud je vodivost nízká ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2021 16:38 PRT Re: Kikos
Demi vodu(zbavenou minerálů) můžeš vyrábět pomocí RO - voda se protláčí přes membránu, nebo pomocí ionexů, které se následně regenerují.
cs.wikipedia.org/…
cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.07.2021 16:25 Muž navik [908] - SumciRe: Kikos
Žádný rozdíl, demivoda (“technická “destilka)se vyrábí pomocí RO. Nejlepší bude změřit vodivost vaší demivody - pokud by byla vyšší, může se jednat o technicky změkčenou vodu aby netvořila vodní / kotelní
kámen - pak ji jako náhradu použít nelze, jde jen o výměnu, nikoli odstranění m.l.).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2021 16:06 Muž Kikos [5] – RO a Demi vody technická rozdíl
Zdravím může mi někdo prosím vysvětlit jaký je rozdíl vody z RO a Demi vodou, kterou mám k dispozici (vyrábíme pro napuštění systému plyn.kotlů) respektive, zda ji můžu použít-díky. (hledal jsem na netu, ale nikde srozumitelné vysvětlení nenašel.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.05.2021 20:57 RoFr Re: nejen Sid
Je mi jasné pane Sid, že nepotřebujete poučovat, ale protože text budou možná číst i méně znalí došel jsem k přesvědčení, že musím něco i vysvětlit, abych předešel indukovaným nedorozuměním a dotazům.

Tomu, že při intenzivní nitrifikaci dochází k poklesu pH a alkality rozumím.
Je samozřejmě špatně zvyšovat alkalitu jedlou sodou (NaHCO3).
Není pochyb, že je přirozené a správné ke zvýšení alkality a pH používat drcený vápenec, či jinak uhličitan vápenatý (CaCO3) nebo případně dolomit, kterým je uhličitan vápenatohořečnatý (CaMg(CO3)2) v případě, že je žádoucí přidávat kromě vápníku i hořčík...
(Dolomitický vápenec (CaMg(CO3)2) a všelijaké formy „polovypáleného“ a „vypáleného“ dolomitu možná způsobí další rozvoj diskuze, do které se už NEBUDU zapojovat!)

„POLCALC“ je prostředek určený ke zvýšení pH zemědělsky využívané půdy. Je to jemně mletý druh vápence, který je (nějakou technologií) homogenizován do tvaru granulí, aby se při této konzistenci dal rovnoměrně aplikovat na zemědělsky využívanou půdu za účelem zvýšení hodnoty pH půdy a současné obohacení půdy o vápník.
Má deklarovaný obsah CaCO3 a MgCO3 na hodnoty dle tohoto odkazu: polcalc.pl/… a též: polcalc.pl/… .
Vaše zkušenosti, pane Sid dokazují, že s velmi dobrým výsledkem lze „Polcalc“ použít při vložení do akvarijního filtru nebo přímo při aplikací do akvária ke zvýšení pH, spolu se zvýšením alkality a obohacením vody o vápník.
(Je otázkou, zda technologie homogenizace do granulí není nějak pro akvaristiku nevhodná…, ale nejspíše není.)
Přikláním se k tomu, že konzistence jemně mletého vápence zpracovaného do granulí patří k nejvhodnějším formám pro rozpouštění…

Moje provokační reakce v mém předešlém příspěvku měla připomenout, že až tak nezáleží jen na formě uhličitanu vápenatého (CaCO3), a že bez volného kysličníku uhličitého (CO2), respektive vzniklé kyselině uhličité (H2CO3), se jakkoliv skvělá forma uhličitanu vápenatého ve vodě nerozpustí.
Při odkyselování filtrací přes uhličitan vápenatý (CaCO3) se jedná o reakci oxidu uhličitého (CO2) s uhličitanem vápenatým (CaCO3) a jde o tzv. vápenatouhličitanovou rovnováhu reprezentovanou rovnici: CaCO3 + CO2 + H2O = Ca(2+) + 2HCO3(-).
Při odkyselování vody filtrací přes uhličitan vápenatý (CaCO3) vzrůstá na každých 10 mg/l volného oxidu uhličitého (CO2) koncentrace hydrogenuhličitanů (HCO3) v odkyselené vodě o 0,454 mmol/l, tj. o 27,7 mg/l, či jinak (akvaristicky srozumitelně) stoupne alkalita o 1,27 dKH (dKH = 2,8 x HCO3 [mmol/l]).
Odkyselovací účinek, kromě již výše uvedeného, přirozeně závisí na době kontaktu (rychlosti proudění ve filtru), teplotě a složení vody a současně na druhu a zrnění uhličitanu vápenatého.

I přesto, že z mého příspěvku vzniká „článek“, musím ještě připomenout:
Při namočení drceného vápence může prudce a krátkodobě stoupnout pH (i přes 9 a to jen na několik minut). Způsobuje to skutečnost, že povrch vápence bývá okysličený a na povrchu vzniklý kysličník vápenatý (CaO) reaguje s vodou na zásaditě se projevující hydroxid vápenatý (Ca(OH)2). Proto je vhodné filtr nebo jen samotný uhličitan vápenatý (CaCO3) před vlastním nasazením propláchnout. Jinak se nic neděje, protože hydroxid vápenatý (Ca(OH)2) s kysličníkem uhličitým nakonec zreaguje na hydrogenuhličitan vápenatý (Ca(HCO3)2).

www.lhoist.com/…
www.lhoist.com/…

Pro „mineralizátory“ osmotické vody !!!:
www.szu.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2021 07:17 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: RoFr
...O existenci a skvělé rozpustnosti jakési reaktivní formy CaCO3 mne, prosím, račte někdo poučit. Z příspěvků není zřejmé, zda je potřeba při rozpouštění CaCO3 práskat bičem a proč je nutno mít předem to CaCO3 přesně navážené...
Poučovat bych si vás nikdy nedovolil, jen zkusím popsat svou zkušenost.
Provozuji systémy, ve kterých vlivem intenzívní nitrifikace dochází k poklesu pH a alkality. Obvykle se k úpravě těchto vlastností používá jedlá soda. To ale není v mém případě žádoucí kvůli kumulaci sodíku, proto používám CaCO3.
Vyzkoušel jsem různé druhy vápence - mramorovou drť, vápnitý dolomit, dolomitický vápenec, níže zmíněný Polcalc.
A protože mám k dispozici 1x týdně výsledky laboratorních rozborů vody, mohu poměrně objektivně posoudit, jak se vlastnosti vody mění při použití různých druhů chemie, tedy i to, jak rychle se rozpouští různé druhy vápence.
Z vašeho příspěvku je zřejmé, že nejste žádný laik, proto bych vás chtěl požádat o radu: co byste mi doporučil použít ke zvýšení alkality, která bez úpravy klesá na neměřitelnou úroveň (pod 0,15 mmol/l), když zároveň potřebuji dostat do vody uhlík, ale nemohu zvyšovat koncentraci sodíku a raději ani draslíku, kterého mám jinak v systému dostatek?
Dodám, že systém je "uzavřený" a poměrně objemný, tedy výměny větších objemů vody nejsou žádoucí...
(Ke zvýšení pH, které bez úpravy padá k hodnotám ~ 5,5, používám KOH.)
Děkuji, přeji příjemný den!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2021 21:24 RoFr Jen tak
K příspěvkům níže.
Jsem s úsměvem.
O existenci a skvělé rozpustnosti jakési reaktivní formy CaCO3 mne, prosím, račte někdo poučit.
Z příspěvků není zřejmé, zda je potřeba při rozpouštění CaCO3 práskat bičem a proč je nutno mít předem to CaCO3 přesně navážené...
Vzpomínám, že podobné … „rady“ už tady na webu kdysi rozdával pan Maq.
Tímto, neříkám, že nelze (asi komplikovaně) CaCO3 rozpouštět …

Je můj názor, že laik by neměl fušovat do věcí, kterým nerozumí.
Pokud jde o tu cílenou mineralizaci vody a pokud je vůbec ta osmóza nezbytná, tak by se měl (laik) naučit „křížové pravidlo míchání“ a míchat tu osmotickou vodu s vodou vodovodní nebo nějakou jinou vhodnou (asi ne přímo minerální) vodou (takovou vodu potom už jen případně doplnit (dosypat) reálně smyslnými solemi …).
Je potřeba si uvědomit, že na internetu je VELKÁ spousta zavádějících rad, mezi které patří i ten někde níže zmíněný a v praxi nepoužitelný kalkulátor pro míchání CaCO3, různé webové stránky a rady ve fórech.
CaCO3 (v jakékoliv formě) není totéž, co je, nebo jak se chová kuchyňská sůl !!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2021 10:16 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: edaaema
Přesně, jak píše Silviebaris - určitě se najde rozumné využití. Doporučit mohu např. na přihnojení "zakyseleného" trávníku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.05.2021 09:19 Silviebaris Re: edaaema
Tak nemusíš to sypat jen do akvária,pohnojit můžeš i zahrádku..a ještě ti pochybí.. :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2021 08:48 edaaema Re: Sid
25kg ,s tím budou hnojit ještě moje vnoučata , nebo celý okres Tábor :) ,menší balení jsem nenašel ,ale cena je pakatel ,dík za zdroj .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2021 22:29 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: edaaema
Ano, i toto je uhličitan vápenatý (CaCO3). Přestože u firmy ve vašem odkazu běžně chemii nakupuji, v případě uhličitanu vápenatého dávám přednost reaktivní formě, která je velmi dobře rozpustná ve vodě.
www.zelenyshop.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2021 21:56 edaaema Re: Sid
Opět zdravím.
Je toto správně jako CaCO3 ? : Uhličitan vápenatý potravinářský 0,35 kg, calcium carbonicum

fichema.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.04.2021 20:01 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: edaaema
Nevidím v tom problém. Dokonce podle poměru Ca:Mg mi to vychází dobře - 3:1.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2021 19:48 edaaema Re: Sid
Jen se chci tedy ještě ujistit "nema problema" znamená že to můžu takto použít?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.04.2021 19:24 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: edaaema
Díky za vysvětlení! :-)
Nema problema. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.04.2021 19:04 edaaema Re: Sid
Ahoj a předem dík za reakci.
Moje představa k mineralizování vody ,chtěl by jsem dosáhnou GH kolem hodnoty 5 a KH něco pod 2 , při použití kalkulačky( akvarijni-hnojivo.cz/… ) pro výpočet tvrdosti jsem zjistil že na 100 l při použití uhličitanu vápenatého 6g a síranu hořečnatého 8g získám GH 5,2 a KH 3,4 ,to KH je výše než jsem chtěl. Při zachování hodnoty síranu hořečnatého jsem ubral uličitan vápenatý na 3g a přidal 5g sádrovce který KH nezvedá ,výsledek GH 5,1 a KH 1,7 což by mi vyhovovalo.

Jsem akva lama ,kritika se přijímá a předem dík za další reakce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.04.2021 06:52 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: edaaema
Zatím jsme ještě poměrně svobodná země, takže můžete dělat všechno, co není zákonem zakázáno. Takže jen jedna otázka: proč k tomu chcete použít i sádrovec?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2021 22:22 edaaema
Fotka k příspěvku Mirek64 napsal: Zdravím.
Mineralizovat čistou vodu z RO můžeš jednoduše např. pomocí CaCO3 (uhličitan vápenatý neboli vápenec) v práškové formě a pomocí MgSO4.7H2O (síran hořečnatý). Můžeš použít např. tuto kalkulačku akvarijni-hnojivo.cz/… .
Mirek

Ahoj.
Mohl bych mineralizovat vodu z RO takto:viz. ta fotka nějak se přiřadila k té citaci
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2021 17:00 sachlj Re: kus
kašlu na laborování, musí to fungovat přesně jako splachovací záchod. Bez uvažování, bez jediné chyby, bez toho abys věděl že to tam je..roky, roky, roky...nechám si to smontovat u profiplants, díky jim, domluveno..já taky nechápu někoho že se ptá na něco co já znám i po 3 litrech vína v hlavě..ale tohle já neznám, stejně tak jako neumím pájet..i když jsem byl na kurzu, i když mi to 100x ukazovali prostě to neumím, nemám na to buňky...ale zato mám na jiné kde kroutím hlavou že to někomu nejde...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2021 14:06 Muž kus [200] - RostlinyRe: sachlj
Pořád to má vypouštěcí a napouštěcí víčko, ať je to tatra či nissan.
Vždyť na tom obrázku je to jasně vidět. Přeřízneš hadičku od filtrů na vstupu do membrány a zapojíš ji do ventilu jak ukazuje šipka. Na čistou vodu zapojíš zpětnou klapku a dál vedle do zbývajících dírek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2021 13:40 sachlj Re: kus
já mám ale jinou sestavu, je to jako by jsi mi poslal návod na motor tatrovky a nabádal mě abych podle něj vyměnit olej u svýho nissana....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2021 13:28 Muž kus [200] - RostlinyRe: sachlj
Na profiplants je to i s nákresem. www.profiplants.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2021 12:11 sachlj – INVITAL ?????
Zdravím. Jsem debil, přiznám sám. Myslel jsem si že pomůžu regionu kde je nejvíc lidí bez práce. Od firmy INVITAL jsem zakoupil RO www.rostlinna-akvaria.cz/… a po týdnu a zhodnocení co a jak i dodatečně jsem dokoupil www.rostlinna-akvaria.cz/… . A začal problém. jak to zapojit. Asi jsem moc tupý i když poslední měření IQ mám 142 tak návod s ničím nesouhlasí a asi 4 emaily s firmou jsou taky k ničemu. Posuďte sami.
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…
drive.google.com/…

Pochopíte to někdo jak to zapojit?

Na fb jsem dal tento dotaz.
Zdravím. VELMI NEGATIVNÍ zkušenost s firmou INVITAL. Zakoupil jsem od ní sestavu RO www.rostlinna-akvaria.cz/… a po týdnu jsem dokoupil www.rostlinna-akvaria.cz/… a emailem jsem obdržel návod na sestavení. A tady začal problém. Návod je sepsaný tak že buď ho psal někdo kdo RO neměl před sebou a popisoval co si myslí a nebo je to strojový překlad z jiného návodu. Prostě ten návod se nedá použít. Napsal jsem víc jak 10 emailů firmě aby mi poradila jak to sestavit, nafotil jsem to co mi poslali a popsal jim co nesouhlasí s návodem a odpovědí bylo, že mi poslali znovu stejný obrázek z návodu s tím, že to přeci musí být jasné. No není. Tak jsem jim napsal, že by bylo nejlepší kdybych jim to mohl zabalit a poslat a odpovědí bylo, že jsou jen eshop a ne prodejna. Takže jen přebalovači zboží z Číny. Takže firma INVITAL už nikdy. A pozor co od nich koupíte. Může být s tím problém. Pokouším se oslovit nějakou pražskou akvaristickou prodejnu kde by mi to sestavili. Případně, zda nějaký znalý akvarista z Prahy by mi to sestavil tak, aby to fungovalo. Viděl jsem totiž video od českého akvaristy který to zprovoznil až po pokus-omyl protože návod od INVITAL byl k ničemu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2021 19:48 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Lubor
Jj, tou patronou jsem myslel membránu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2021 16:38 Muž Lubor [0] Re: Sid
Takže myslíš vyměnit membránu? už to jinak totiž neteče vůbec, jen přes oplachový ventil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2021 15:03 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Lubor
Můžete zkusit vyměnit filtry, ale buďte připravený i na výměru patrony. Ta také nemá neomezenou životnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2021 13:54 Muž Lubor [0] – RO
Zdravím, chci se zeptat používám RO asi půl roku, poslední dobou se zmenšil podíl čisté vody, která mi vytéká tak na polovinu toho co dřív. Může být potřeba výměna filtrů, má někdo zkušenost? Podotýkám že mám fakt tvrdou vodu. Díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2021 23:06 Muž kus [200] - RostlinyRe: Bastaky32
Vždyť to máš pod produktem popsaný. www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2021 23:00 Bastaky32 – RO
zdravím... chtěl bych připojit druhou menbránu na stávajíci RO poradíte kam? Z první menbrány odpadní vodu do druhé(nové)membrány?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2021 13:59 Muž Mirek64 [68] Re: edaaema
Zdravím.
Mineralizovat čistou vodu z RO můžeš jednoduše např. pomocí CaCO3 (uhličitan vápenatý neboli vápenec) v práškové formě a pomocí MgSO4.7H2O (síran hořečnatý). Můžeš použít např. tuto kalkulačku akvarijni-hnojivo.cz/… .
Mirek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2021 19:08 edaaema
Tohle téma jak vyladit chemikáliemi tvrdost osmotické vody by mě zajímalo. Za reakci předem děkuji .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2021 15:27 Žena Silvie [18] Re: hadravam
potlesk to je super zprava

Ja se prilisne technice branim ale zase me mrzi koukat na nespokojeny kytky když uz v tom mam tolik penez.

Nez to poridim a nainstaluju, asi sjedu parkrat do vivaria, prodávají vodu z RO za 2kc/l

At vidim reakci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2021 14:19 Muž hadravam [11] Re: Silvie
Ahoj. Jsem ze Slaného a mám stejnou vodu jako ty. Několik let jsem se trápil a touto vodou a nic moc. Pořídil jsem RO a už půl roku ji úspěšně používám. Je to velký rozdíl. Vše jde jednodušeji. Míchám 50l RO a 20 l kohoutek. Vodu mám 5GH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2021 14:08 habrlukas – Zdravím
Zdravím mám v akváriu vodu 40 us a potřebuju se dostat na 200us s minerály pro krevety akvárium má 54 litrů a otázka zní. Mám to měnit třeba po 10 litrech třeba 6x než se to jakoby vymění a nebo bych mohl s upravenou vodou z ro plus minerály vyměnit třeba 3/4 ? Případně vyměnit jen klasických 10 litrů s tím že bych tam dal více minerálů aby se to dostalo na zmíněnou hodnotu ? Ale je to asi blbost že aby to nebyl moc velký šok ... V akváriu jsou pouze šneci jede 3 měsíce ... Na internetu jsem hledal jako blázen bohužel jsem na toto téma nic nenašel . Děkuji za případnou reakci ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2021 17:42 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Silvie
Tak když jsem dělal v Mělníku policajtovnu tak jsme si i na kafe vozil vodu z domova. Tak že RO asi určitě. Ten poměr si musíš vyzkoušet, a hlavně změřit až po několika hodinách ono to chvíli trvá, než se ta tvrdost ustálí. Druhá možnost je používat jen vodu z RO a dodělávat si tvrdost chemikáliemi. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2021 15:17 Žena Silvie [18] – rostliny a reverzni osmoza
Fotka k příspěvku Ahojda,

rostlinam se u me ani po trech mesicich nedari. Bud jsou vybledly nebo do hneda, nabeh na hnedou rasu strida nabeh na zelenou, odesli uz oba echinace (rubin a major) a kryptokoryna se taky horsi. no proste to nevypada jak by to vypadat melo. Hnojim bioflorem, ale kdyz to prezenu dela se slepa hladina. Rybam se ovsem dari vytecne, akarky se co 14 dni trou.


Voda je proste moc tvrda, moc Ca malo Mg. Potvrdili ve Vivariu, kde berou ze stejneho zdroje. Pristoupila jsem teda na myslenku reverzni osmozy. Pomuze to? Teorii sem si tu nacetla, ale jak to v praxi funguje? Vodu na vymenu naredim rekneme 1:1, cimz logicky klesne obsah všeho i tvrdost na polovinu. A dal? Necham jak je? Dohnojim doporucenou davkou hnojiva? Stejne musim poslat na rozbory a pak pmdd? Pokus omyl?

Nebo je to necim jinym a ja uz nevim cim.

Neměl by nekdo zajem o akvarko v pripade ze by to nevyslo? nez to hodim z okna hop
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2021 17:18 Muž Idefix [0] Re: Sid
Podle testu od sery na KH mam 13..a GH sem nemeril ale pdole nasich vodaren mam od 15-21 gh tvrdost je to samozrejmne rozmezi :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2021 12:35 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Idefix
V klidu můžete. Neuškodí, když si změříte alespoň kapkovými testy alkalitu ("KH") a tvrdost (GH) před a hodinku po výměně vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2021 10:07 Muž Idefix [0] – Prosim o radu
Ahojte poridil jsem reverzni osmozu,a chci se zeptat mam akvrium juwel rio 180 ,cca si myslim ze cista voda bude 150-160 litru ,vodu mam hooodne tvrdou prosim poradte mi kolik muzu vodu redit pei prvnim vymene..akvarium je ted plne vstupni vody myslite kdyz budu menit vodu muzu dolit po prve 50 litru pearmetu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   21.02.2021 00:02 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Shrimpman
...jaké máte pH vody z reverzní osmózy? Já mám 8,6 a to je mi divné... TDS mám 8 ppm...
U vod s takto nízkou hodnotou TDS (obsahem rozpuštěných solí) se běžným způsobem pH změřit nedá. Takže si nelamte hlavu s čísly, které vám ukáže pH metr po ponoření do permeátu a pH řešte teprve po úpravě vody přípravky, které používáte, a to navíc s dostatečným časovým odstupem od jejich aplikace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2021 23:50 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Tojsouvěci
...případná neutralizace při předávkování se dá řešit rozpuštěným louhem sodným NaOH. Nadbytek fosforu může podpořit výskyt řas a stagnaci rostlin...
Při neutralizaci předávkované kyseliny bych se v případě rostlinných nádrží přimlouval za KOH. Sodík je antagonistou draslíku, vápníku a hořčíku, tzn., že může omezovat jejich příjem rostlinami.
Kromě zmíněných fosforečné a sírové se dá do rostlinných nádrží použít i kyselina dusičná, případně chlorovodíková.
Vždy bude záležet na tom, k jakému účelu vodu upravuji, a jaké parametry má tato upravovaná voda.
K samotné aplikaci doporučuji používat 10% roztoky kyselin, (resp. louhu).
Kdo si na přípravu takových roztoků netroufá, může využít některý z akvarijních přípravků typu "pH mínus".
A nebo 8% kyselinu octovou. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2021 22:45 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: Shrimpman
Naředěnou kyselinou fosforečnou H3PO4, ředění přidáním destilované vody 1:1. Manipulace s kyselinou za dodržení bezpečnostních předpisů, kyselina se přidává do vody! Uvedená koncentrace zásobního roztoku je vhodná pro okyselování vody, bez přítomnosti živočichů. Do osídlených nádrží je relativně vhodný roztok 1:4, případná neutralizace při předávkování se dá řešit rozpuštěným louhem sodným NaOH. Nadbytek fosforu může podpořit výskyt řas a stagnaci rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2021 21:50 Muž Shrimpman [36] Re: dudak
Jakou kyselinou to snížit? Nějaký odkaz na eshop, nejlépe v dávkovačí pro akvaristy :) Koukám že třeba Rataj Acidon je kyselina sirova a orthofosforecna...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2021 00:21 Muž dudak [1885] Re: Shrimpman
možné to je, používám vodu z osmźy, která má cca 15-30uS a protože je vstupní voda cca pH 8,5 tak výstupní bývá často taky kolem 8 - po probublání. Okyseluji kyselinou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2021 22:37 Muž Shrimpman [36] – pH vody z RO
Ahoj, jaké máte pH vody z reverzní osmozy? Já mám 8.6 a to je mi divné... měla by mít 7 nebo být kyselá díky vzdušnému CO2. Osmozu mám zapojenou správně, TDS mám 008... Doplňuji seachem Equilibrum na TDS cca 200 a seachem Neutral regulator. Po něm to klesne na pH 7, ale po týdnu už jsem zas přes 8. Co s tím? Je to fyzicky možné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2021 23:39 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: edaaema
Volil by jsem hodnoty,které jsou vhodné pro osazenstvo akva a přidával množství hnojiva podle růstových reakcí rostlin.Teoreticky byTi měly vyhovovat hodnoty v rozsahu 200 - 300µS. V každé domácnosti se najde litrová odměrka na kapaliny a potraviny,do ní si nalej 5dl surové vody z řádu,následně dolévej osmózovku (permeát) po 1dl a pokaždém dolití si změř vodivost,až se dostaneš k požadované hodnotě a máš poměr mísení.
Poměr se dá vypočítat: např. surová voda bude mít 270µS,požadovaná hodnota má mít 140µS.
Počítáme přes jednotku:

Požadovaná hodnota: 140µS
Surová voda: 270µS
140:270 = 0,52 = 52 dílů výsledek je zaokrouhlený poměr surové vody
1-0,52 = 0,48 = 48 dílů výsledek je poměr permeátu
Při použítí kvalitní RO, by vodivost výsledné směsi vývojové vody měla mít 140µS,doporučuji provést kontrolní měření po aplikaci a následující den,včetně pH.
Výpočet na litráž,poměr s předchozího příkladu:
Objem vody např. 135L.
135 x 0,52 = 70,2L voda
135 x 0,48 = 64,8L permeát

Velmi měkká voda nemá pufrační vlastnosti a tím je nestabilní,navíc pro živočichy z tvrdších vod není vhodná,u některých může již v první fázi způsobit osmotický šok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2021 20:17 edaaema Re: BIGI
Děkuji za reakci .
Já právě používám osmotickou vodu u které zvyšuji tvrdost na GH o 5 stupňů a KH o 3,25 stupňů produktem Dennerle Osmose ReMineral a pak teprve hnojím macro a micro AQUAGROWER ,ale dostal jsem info že to není dobré ,protože už v ten přípravek od denerle obsahuje další živiny, mohlo by dojít k přehnojení .
Proto se ptám jak upravit osmotickou vodu ,aby jsem jí mohl hnojit a toto nehrozilo.

Za další reakce budu moc vděčný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2021 07:48 Muž BIGI [9] Re: edaaema
ahoj, používám ji krátce, hnojiva aquagrower nemám zkušenost, ale obecně je potřeba osmotickou vodu "přitvrdit" minerály a záleží dle použití, jestli chceš zvyšovat pouze GH nebo GH i KH (čistě osmotická voda má oboje kolem nuly), samotným hnojivem se podle mě na doporučené hodnoty nedostaneš, proto se do RO vody přidávají soli, které zvyšují výše zmiňované. Jinak postupuji opačně, nejdříve si upravuji vodu na požadované GH a až poté používám hnojivo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2021 16:51 edaaema – osmoza vyvážení vody
ahoj. Chci použít osmotickou vodu + hnojiva micro + macro AQUAGROWER musím po přidání těch hnojiv ještě vodu upravit?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 44 45

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 49712x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14515-reverzni-osmoza?od=101