FotoPecen napsal: Marně sháním Rájovce čínského (Macropodus ocellatus). Nebo alespoň přírodní formu (ne vyšlechtěné barevné mutace) Rájovce dlouhoploutvého (Macropodus opercularis). Nemáte někdo typ na chovatele/prodejce - nejlépe z Královéhradeckého kraje?
František Pecen
NHKG napsal: Glaser je mívá (dokonce přímo odchyty), ale je to trošku složitější. Musíš si zaplatit dopravu vlakem (300Kč), komunikace je složitá a ne vždy přijdou ryby v dobré kondici. Ten dlouhý transport Německa se na nich někdy podepíše. Ale jinak více zde: www.aquamaster.cz
Chovatele neznám, ale moc jich nebude, nejsou to populární ryby.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Nevím, jaká je současná situace, ale podmínkou nákupu u Glasera, byl odběr nejméně 10ks od druhu, takže ta investice není zrovna malá, když konkrétně u těch čínských rájovců, jedna ryba stojí téměř dvě stovky a plus dopravné.
Navíc se mi kolikrát stalo, že ryby došly ve špatném stavu a přes věnovanou péči uhynuly. Taky byly případy, že počet byl menší, než za kolik proběhla platba, docházelo k záměnám za něco jiného podobného a žádaný poměr pohlaví nebyl dodržen a ani druhová čistota není vůbec zaručena. S tím vším se tedy musí počítat.
Rájovec Macropodus ocellatus, pokud nepochází, z již regulérních odchovů, je podle dostupných údajů, loven na tekoucí vodě v potocích. To se odráží v jeho požadavku na vyšší kvalitu vody, oproti druhu Macropodus opercularis, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, protože čínské rájovce chovám dva roky a i jejich odchov mláďat vyžaduje stále čistou vodu a vydatné krmení živou potravou, aby se dosáhlo, alespoň malého úspěchu. Mladé rostou z počátku velmi pomalu a musí se jim zajistit dostatek živého "prachu".
Tyto ryby mám v tuto dobu stále ještě venku, kde jsou volně v zahradním rybníčku společně se Skiffia multipunctata, Neotoca bilineata, Xiphophorus nezahualcoyotl a od všech jmenovaných druhů, bylo dosaženo dostatečných přírůstků v podobě pozorovaného množství potěru, který bez obav plave i mezi dospělými rybami, aniž by byl jimi pronásledován, plus jsou tam v menšině i jiné ryby (- další jiné živorodky, hlavačky, halančíci).
Dalo by se toho napsat o tomto druhu mnohem víc, ale to není můj záměr, jen jsem po delší době výjimečně doplnil pár údajů pro lepší "orientaci" a představu, "co a jak" pro tento případ dotazu.
Dokladové čerstvé foto zrovna teď nemám, před několika dny jsem ze svých ryb fotil jen Jordanella floridae s Poecilia salvatoris + pořídil video odchovu Xiphophorus malinche a nic víc, takže příspěvek obrázkem neobohatím.
V otázce nabídky nevím, kdo ještě tyto ryby množí. Já teď nemám v úmyslu rájovce prodávat, tak je zbytečné mi o ně psát, navíc mám "z ruky" kraj Královéhradecký, ale pokud mi paměť dobře slouží, tak na přírodní formu Macropodus opercularis, se je možné zeptat tohoto uživatele -
rybicky.net/profil/33944 .