Zdravím, budu možná mírně off topic, protože se to bude týkat (mimo jiné) i drápatek, ale myslím, že některé věci jsou pro vodní obojživelníky společné, takže to snad pomůže i jiným. Předem se omlouvám za jistou nestručnost.
Loni v červnu jsem na burze koupil 8 albínských drápatek a před pár dny mi uhynula poslední. Ano, ze začátku jsem krmil dost kuřecím masem, ale když se po pár měsících objevily lymfatické otoky (alá michelinský panáček) a žabky začaly odcházet, zůstal jsem jen u krmení "grundlemi" z Kauflandu a samozřejmě u žížal, plus náhodně ulovený hmyz a želví gamarové pelety. Přesto otoky neustoupily a žabky dál hynuly. Přitom s drápatkami určité zkušenosti mám, měl jsem je už jako kluk (z legendárního zveráče na Pavláku) a tenkrát jsem se o ně staral daleko hůř a krmil vším sajrajtem, co se dal sehnat (vepřové srdce úplně běžně) - a přesto mi ze tří vydržel jeden samec sedm let, než jsem ho se zbytky svých chovů věnoval jinému akvaristovi (holt přišly jiné "zájmy"). Zbylé dvě žáby tenkrát také neuhynuly na nemoci, jedna se udusila luční kobylkou a další zdrhla z akvária, takže si čím dál víc myslím, že ty nové byly prostě koupeny už nemocné.
Mám tedy pár otázek na Evu_R, Aladara a další kdo mají co říct (a pokud možno tomu i rozumí
), protože vzdát to rozhodně nehodlám. Chci založit chovnou skupinku drápatek (4 - 5 ks), albíny a přírodní barvu, to zaručí (snad) nepříbuznost, protože chci zkusit odchov a voříšci albínů a přírodních jsou podle mého nejhezčí drápatky.
1) Doporučili byste mi nějaký obchod či burzu, kam dodávají své odchovy žab kvalitní chovatelé? Kvalitou zvířat z internetových velkoobchodů si moc jistý nejsem. A když o kus dál na tomhle vlákně šéfová jednoho z nejprestižnějších zverimexů v republice na sebe prozradila, že mladé obojživelníky krmí patentkami a dokonce nitěnkami, to moc optimismu nepřidá
2) Jsou albíni drápatek (a dalších obojživelníků) choulostivější značně, nebo jenom o fous? Ptám se, protože tenkrát před lety byly moje "nezničitelné" drápatky v přírodní barvě a ta smečka lazarů, co jsem si pořídil před rokem, byli všichni albíni.
3) Dají se vůbec ještě sehnat přírodně zbarvené drápatky? Mám pocit, že v obchodech a na burzách, pokud drápatky vůbec náhodou mají, tak jedině albíny. Chápu, líp se to prodává, ale já chci spíš silné zdravé žáby na dlouho, než hezké žluté na jeden rok:-/
A nyní k axolotlům, protože o nich do budoucna uvažuji, samozřejmě podle toho, jak se bude dařit s drápatkami.
to Aladar:
1) Jak jsi řešil letošní vedra? Jsi asi hodně zaneprázdněný člověk, takže nepředpokládám, že bys každou hodinu lítal s ledovými petkami k akváriu. U mně teploty v akváriích dosáhly 29 stupňů, petky s ledem příliš nezabíraly. Rybám a zbylým (tehdy ještě živým) drápatkám to bylo buřt, ale pro axíky jsou asi tyhle teploty fatální i při nekrmení. Nebo by to zvládli?
2) Slyšel jsem, že rodná jezera axolotlů jsou velmi zásaditá a slaností hraničí s brakickou vodou. U mně je pH kohoutkovky 6,9, uhličitanová tvrdost téměř nulová - neonkářův sen
. Musel bych tedy axíkům upravovat vodu, třeba jedlou sodou, podobně, jako třeba africkým jezerním cichlidám?
Předem děkuji za odpovědi.