Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací.
https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
Tak jo ten předek vyndam. Mech nedam
...ten mi tam roste jak zbesilej a je krásně zelenej a jedinej bez ras
Koupila jsi si 4 velké echináče, ten trávník a mech také vyndej je to zdroj a vhodný podklad pro řasy. Klidně nech volné místo a dej tam něco až se zbavíš řas. Vyndej všechno co nechce růst a nebo to jde špatně.
Spoustu jo? A jaké rostlinky mi tam podle Tebe chybí? Jedine, co vidím, ze mi tam nejde je eleocharis a koberecek u předního skla, jinak ty ostatní rostou. Tedy zatim
. Ale nevím, co místo nich dopředu dat.
Nechceš tekutý uhlík ale na tu ruduchu je dobrý.
0 04.09.2018 15:19 Cados – Vadí řasy?
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat jestli řasy v akvariu něčemu vadí (pominu-li estetickou stránku..) Mám tam černou štětičkovou (sem tam občas trochu zelené ale ta mizí sama, asi ji někdo žere) vzadu na skle a na některých rostlinách (ale vůbec mě to nevadí).
A jestli mám vyhazovat napadené listy (aby se nerozrůstala?). I když je tam asi půl roku a + - stále na stejné úrovni..
Tím, že ta řasa roste tak odčerpává také živiny, ne (jako fotosyntéza atd..)?
P.S. prezentace není vůbec aktuální.
Vybrala jsi si spoustu nevhodných rostlin a ty pak neprosperují a tudíž se nejdříve zařasí.
Jo, to je ten tvůj průserář s Pandíkama a substrátem...
Osobně bych se obrnil trpělivostí, neklesal na mysli, zatnul zuby a čekal. Asi bych na hladinu přihodil nějaký plovoučky větší než Okřehek, toho se blbě zbavuje. A držel se rad z vlákna o úhynu ryb. Máš to čerstvý, nestabilní, do toho ty ryby... A ze dne na den se to nespraví, ani z týdnu na týden...
Ještě zkus přidat informace o svícení. Intenzita a intervaly. Třeba ti k tomu někdo řekne víc.
mě se chytly pořádně kořenící rostliny, rychlerostoucí, ubral jsem svícení a přivezl jsem si okřehek, kterej roste hrozně rychle, a dle mě ten tej řase nedal vůbec prostor a pomalu mi řasa odešla, někde ještě je, na skle se maličko dělá, ale to je dle mě normální jev, zvlášť když to akvárium je pořád v záběhu... a taky zkus míň krmit, třeba obden.. to mi taky nějak zafungovalo..
112l je jsou tam fotky před ocistenim a pak po očištění skel.
0 03.09.2018 19:06 Andaska Ahoj, jsem začátečník a od zacatku se trapim pomalu se vsemi druhy ras. Nevím co mám dělat. Místo rostlin jsou vedoucí rasy. Nechci aby mi rostlinky kvůli tomu odešli. Co s tím....prosím.
Starší reakce
Ak to bola posledna skladacka do mozajky tak preco nie. Ja som skusal v malom akva LED 1 W/L a riasovy bum bol len kym si nevyzrala ziviny v stlpci, potom zacala kapat/stagnovat
Snad to do tohoto tématu patří. Jak mám v prezentaci, na akvárku mám 2 LED pásky a řídím je regulátorem TC420. Maximální intenzitu mám nastavenou na 38%, zkusil jsem intenzitu zvýšit na 43% a za chvíli se objevila na rostlinách u hladiny zelená řasa (asi vláknitá, prostě takové dlouhé zelené vlasy). Po snížení intenzity světla na 38% zase zmizela. To jsem ještě jednou zopakoval a to samé.
Takže opravdu celkem malá změna intenzity osvětlení a hned by byl problém.
Starší reakce
Vezmeš trochu toho písku a ponoříš ho do octa. Pokud písek začne šumět obsahuje vápenec. Takovýto substrát není vhodný pro použití v akvárku. Pokud nešumí je to v pohodě a můžeš ho použít. Tady je video z YT
www.youtube.com/… No jistá si nejsem, píšou to tam ale co já vím..
Co je to octový test? Tvrdou vodu mám, to je pravda a ph je cca 7,4 (mám BEN-TEST a vyšší tam ta škála není)
Né oprava, není to tam napsaný...
wow, to je šikovný
díky za tip. Dnes jsem ale já trubka koupila ten CO2 Optimat...už jsem včera fórum nekontrolovala, pošlu pak foto jak jsem to "aplikovala"
Mně se z fotek nezdá, že by osvětlení bylo příliš intenzivní.
Jsi si jistá, že ten Tvůj křemičitý písek je opravdu křemičitý? Octový test byl? A nemáš tam jiný zdroj vápence?
Myslím že máš vodu hodně tvrdou a vysoké pH. Tohle by chtělo vědět, než začneš řešit cokoli dalšího. Já vím že bys chtěla hnojit, ale tak to nefunguje.
Když už se dnes přebírám v těch fotkách, něco přidám i sem...
Hodně zařasený mech vláknitou zelenou, pak se na tom začala dělat sinice - mech těsně pod hladinou pěkně na světle. Světlo jsem trochu zvedla a nasadila do boje dvě Krevetky japonské z vedlejšího akvária (ty pořádnou řasu neviděly nikdy). Nejvíc zasažené větvičky mechu jsem ostříhala a nevím proč, nechala jsem si je na okně. Pak mě napadlo zkusit je nabídnou Japonkám...dopadlo to dobře:
Foto 1: stav mechu před stříháním
Foto 2: 8:29 větvička vložena do akvárka (během chvilky si ji jedna krevetka našla)
Foto 3: 11:17 velký progres (vyplašila jsem krevetu)
Foto 4: druhý den...celkem slušná práce
Foto 5: nakonec se postaraly o celé akvárium
Díky holky, jste poklad.
Pokud jsi jen trochu šikovná tak za minimální cenu si uděláš z dvou pet lahví svoje vlastní CO2. Návodů jak na to je na internetu spousta
www.youtube.com/… Problém není jen něco nasypat do akvária ale hlavně by jsi musela používat CO2 z lahve nebo burčák (cukr a kvasnice) aby se ti rozpustila a netvořila ta bílá krusta. Lze to kompenzovat také snížením intenzity osvětlení.
Aha
a doporučíš mi nějaké fajn hnojivo prosím?
Je to živná půda pro řasy a silné světlo musíš nějak kompenzovat například CO2+další hnojivo. Rostlinám se pak tolik nedaří ale řasám ano.
tak jo, díky moc
ono to může i za ty řasy?
To ti nepomůže, budeš muset dávat klasické CO2 nebo snížit intenzitu osvětlení nebo délku svícení.
jasně, pardón. Takže mám přidávat CO2? Mám teda jen v tekuté formě od tetra, což mi bylo doporučeno nepřidávat, mám pořídit něco jiného?
Vyhledej si biogenní odvápnění.
Ok.. jakože teď svitim tak 12a půl hodiny a to od začátku.. v tom asi bude hlavní problém.. zkusím ubrat na 9,5 nebo 10 a uvidíme
8 hodin stačí. Pokud máš slabší světlo, přidal bych max hodinku. Začni na osmi uvidíš, co to s akva udělá, podle toho pak dobu případně doladit.
Já bych řekl, že moc svítíš. Zkrať trochu čas.
Jak se mám zbavit týhle řasy, mám řasu i u nějakých dalších kytek, na skle.. klasika.... to bude určitě i tím vedrem, který mi teď dělá teplotu 28, 29 ale už mi stačí jen sehnat kabel na zapojení ventilátoru,kterej mi strejda sehnal zadarmo ze sbernyho dvora, z nějakýho elektrospotřebiče..
Ale co mám ještě udělat?
Žádnou chemii tam moc rvát nechci..
Dík..
Starší reakce
pár týždňov po zavedení CO2 z kvasiniek čierna riasa takmer vymizla. + raz do dňa aplikovanie EasyLife Carbo podľa dávkovania na postihnuté miesta. Len pre info prípadných budúcich prispievateľov
Starší reakce
Ahojte, po ústupe zelenej riasy sa objavila táto čierna, už sa nerozširuje, ale neviem ako ju odstrániť. Znova by som rád poprosil o rady, starostlivosť o akvárium zostalo, ako je aj v profile.
rybicky.net/nadrze/28591
Starší reakce
No jak říkám, raději si ještě počkej, já jsem teoretik, ještě jsem nic takovýho neřešil
Tipnul bych si takovou tu Horácovu klasiku - nerovnováha živin a světla (
www.horacovoakvarium.cz/… ).
Hnojíš, byť málo, máš tam nějaké ty bordeláře ancistrusy a živorodky, světla asi celkem dost a k tomu prakticky žádné rychlerostoucí kytky...
Ale počkej si na další názory
0 29.05.2018 20:43 1pe2 Filtr je externi Eheim 4+600 a hnojeni maximalně 1x tydně Easy life profito 45ml ale nepřehanim to raději spiše 1x za 10dnu.Foto nadrže posilam.
Zkus ještě přidat informace o hnojení, filtru a údržbě a celkové foto nádrže, nebo lépe, založ prezentaci a tohle všechno tam vyplň...
0 29.05.2018 20:05 1pe2 – Řasa
Starší reakce
dakujem vsetkym za rady, odstranenie reflektorov a znizenie svietenia na 8 hod. vyrazne pomohlo, riasy ustupili.
Naprosto sdílím týž názor. Taky jsem je dřív likvidoval a když nebyli, bylo to na akvariu a množství řas poznat. Nemám tak průkazný důkaz, jako ty, bylo tam víc faktorů, ale výsledek obdobný. Jak se vrátili okružáci, řasa začala mizet.
Dobre se mi celkem mnozi kruznici.. okruzaky vidim se muchlovat, nejaka drobotina je, ale jestli jsou to okruzazi musim pockat... levatky mlady taky jsou.. no snad se dockam.. potreboval bych jeste jeden kybl trpelivosti...
Romant: Odkalovat šnečí výkaly by mě ani nenapadlo
.
Zatím to chci bez hladinovky - Flamingo je tu velmi zakořeněné, husté a mohlo by mu stačit. Budu pozorovat.
Martmart: Lidé jsou občas hysteričtí nebo mají nepodložené obavy. A nesedí to představám současné akvaristiky. 20 okružáku by někteří považovali za “přemnožení” i v 80 litrech
.
Měnit vodu ano, ale odkalovat šnečí výkaly netřeba.
Jinak to co popisuješ je velmi vhodné podpořit hladovkou, aby tzv. nebylo jiného než řasového zbytí a je dobré odstraňovat již odumírající listy a nechat dělnickou třídu pracovat pouze na zdravých listech, oni moc dobře vědí který to jsou, čímž se výsledný očistný efekt ještě znásobí.
Tedy toliko z mých pozorování a hlášení z dohledových nádrží.
Děkuju za uznání!
Boj ale úplně neskončil. V nejbližší době budu muset udělat drobné výměny vody, protože se řasa přetransformovala na šnečí exkrementy a mohla by z toho vzniknout zase jiná polízanice (na druhé straně, živiny pro rostliny jsou fajn). Za 2-3 týdny poreferuju.
Mam stejne poznatky, jsou to kombajny..
Zajimalo by me z ceho a kde vznikly ty hysterie okolo sneku... jestli prekrmovaci...
Ja si prinesl hodne zarasene valisnerie, po cca 1cm okruzakovi zustaval krasny holy pruh a po par dnech ciste kytky...
Pozitivní důkaz. Smekám.
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací.
https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
Přidat reakci
1 ...... [25] ...... 57
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43480x