Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řas v akváriu

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 48 Přejít na další stránku   1  
Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 10:56 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: JJaanca
Podivej se na barevnou teplotu tech zarivek. Kdyz budou zarivky znaceny treba 830 nebo 827, bude to fajn. Treba vliv tohoto precenuji, ale kdyz jsem drive svitil halogeny, pak usporkami 4100K, a pak usporkami 2700K, ze mene problemu jsem mel, kdyz bylo svetlo teplejsi, tedy s nizsi barevnou teplotou. Jiste, jde i o to kolik se sviti, ale k tomu poslouzi prave ty plovouci rostliny.

Jiste, jen ma domenka, vliv mohlo mit i cokoli dalsiho, ale pri dnesnich cenach zarivek bych zkusil mit vsechny 827 nebo 830.

Okrehek mit jiste nemusis, i ta Pistia staci, ja ho mam, popisoval jsem jak to u mne bylo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 10:54 Žena JJaanca [67] Re: Designer
Ta moje trpí, má žluté listy...... to je tedy dobrý indikátor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 10:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Designer
Mimochodem, takto vypada hladina s PMDD na spodni hranici, Pistia uz trosku trpi, mirne nazloutle listi, ale jinak roste dobre, jemne bych mohl pridat:
rybicky.net/nadrz/10771/14.jpg

A takhle nejak vypada Pistia, kdyz se PMDD davalo o neco vic, stejne akvarium jen o par mesicu jindy:
rybicky.net/nadrz/10771/3.jpg

Myslim, ze je to prave o najiti toho mnozstvi, kolik PMDD davat, aby to rostlo, ale aby PMDD bylo jen tolik, kolik to potrebuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 10:47 Žena JJaanca [67] Re: Designer
Mám popsáno co mám za zářivky..... čemu říkáš obyčejné? Nemám akvarijní.
Myslíš tedy snížit světlo a snížit NO3? Víš co mi to dalo práce než jsem se zbavila okřehku? To se mi tedy nechce ho tam vracet.... co třeba místo toho Růžkatec? Jinak Pistii mám, tak jí nechám víc rozrůst. A co ten Fosfor?
Už jsem zkoušela vypnout 1 zářivku a svítit jen 2, trochu to pomohlo, ale Glosostigma se mi začala natahovat za světlem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 10:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: JJaanca
Popisu, jak jsem se zbavil zelene vlaknite rasy, ty ostatni jsou legarce a zbavis se jich zaroven. Tedy asi az na Ruduchu, tu jsem dorazil Tetra general tonic, ale pri problemech ktere popisujes...

Mrkni jake mas zarivky, a nahrad je obycejnymi, ovsem teple bilymi, 2700K - vsechny, bez vyjimky vymenit, alespon na cas zasahu, pak se da zase zkusit neco vratit. Na hladinu dej rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes a rybicky.net/atlasrostlin/lemna_minor . Kazdy den hnoj rano PMDD bez NO3 a to tolik, aby Pistia mela krasne zelene listy, ne zloutnouci, ne jinak barevne zilky, ne hnijici, a ten Okrehek aby pribyval ze dne na den a byl sveze zeleny. To mnozstvi PMDD nebude nijak velke, je potreba najit tu spodni hranici, a ty rostliny jsou zaroven indikator, reakci na zemny poznas uz za par dni, reaguji dost rychle. U mne to jsou 2ml PMDD na nejakych 150l vody - nasel jsem proste to mnozstvi, abych doladil tak nejak vsechno do spravneho pomeru.

No a az to udelas, v akariu pomalu stmiva, hladina zarusta, dusik se z vody pumpuje rostlinami jak muze, a rasa trpi. Hladinu je treba udrzovat, ty prebytky vyhazovat, asi tak 2x za tyden vyhodit polovinu hladiny, roste to silene, jak jednou zacne rust, je vyhrano. Bal jsem se horsi difuze vzduchu do vody, takze jsem pri tom zarustani hladiny vzduchoval. Trvalo to asi mesic, nez jsem zjistil, ze nejen ze uz zelenou vlaknitou rasu nevytahuji, ale ze uz ani zadna nikde neni. Rostliny pod temi plovoucimi kupodivu ani moc neutrpely, kdyz se ta hladina udrzuje zarostla tak napul (nesmi to byt totalne neproniknutelne), rostou mozna pomaleji, ale neodchazeji, alespon takove ty bezne.

Dnes skoro nevim co je rasa, az na trosku zelene prisedle po opetovnem prisviceni, kterou nechavam na ostatnich nez prednim skle (jsou to spis naznaky), at maji ryby co to zerou co odobavat.

Neni to jiste dokonaly navod, mozna neco z toho precenuji a neco nedocenuji, nicmene pomohlo a jsem rad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 10:38 R Muž romant [27987] Re: JJaanca
Ten filtr bych dal na plnej výkon a pořídil roztřikovací rampu, čímž se bude voda v akva více pohybovat a to jak známo sinice moc nemá ráda a zároveň se zpelší přísun živin k rostlinám. Vodu bych měnil 1x týdně 30% objemu akva. Tu dávku PMDD bych ještě ponížil, popřípadě vysadil úplně a po nějakej čas bych hnojil jenom výměnou vody, která může být dělaná klidně 2x týdně. Přistínil bych hladinu nějakejma plovoučkama, ale nenechávat moc rozrůst, jenom lehce, vždy redukovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 10:22 Žena JJaanca [67] Re: romant
TYJO a já myslela že info v presentaci je vyčerpávající :-) Hnojím cca 4-5ml 5x týdně, měním cca 20-30 litrů. Co se týká hodnot vody tak v popisu jak je napsané "z vodovodu" mám hodnoty vstupní a pak tam mám měření, takže 35 NO3 je vstupní.
Patentky proplachuji. Filtr jsem nečistila asi .... před několika měsíci. Je přiškrcený, rampu nemám, malinko čeří hladinu.
Vývod CO2 jde do filtru. Nevím co je pravdy na tom že to může ničit bakterie...
Při odkalování se snažím rejpat (sinice se tvoří na skle dole v písku), ale mám tam velkou plochu koberečku tak to nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 10:11 R Muž romant [27987] Re: JJaanca
Píšeš v prezentaci, že hnojíš PMDD, kolik a jak často? Jak často a kolik vody měníš? To jak Ti akvárko spotřebovává NO3 si ověříš tím, že změříš hodnotu před a po výměně vody a uvidíš kolik toho je akvo schopný spotřebovat. Ta hodnota 35 mg/l je hodnota vstupní vody?
Píšeš, že krmíš patentkama, proplachuješ je před tím než je dáš do akva? Co filtr, jak často ho čistíš a co jeho výkon, je přiškrcenej, nebo jede na plno? Používáš roztřikovací rampu? Když odkaluješ, tak jenom zlehka, nebo rejpeš do dna?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 09:56 Žena JJaanca [67]
Ahoj, mohl by mi někdo prosím poradit s řasou? Od založení akvárka mi to nějak nechce fungovat, střídavě bojuji s různými druhy řas, i se sinicemi, pořád nemůžu přijít jak na to. Teď momentálně mám v akvárku asi 3 druhy řasy: slizká na skle co se udělá do druhého dne, vláknitá, štětičková a taky jsem si všimla že začíná modrá sinice. Podle tabulky poměru NO3 a P - by se neměla dělat zároveň rasa a sinice..... já už nevím. Kolik by mělo být správně NO3?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2011 12:52 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: romant
říkal mi, že v zajetí doroste tak 15cm, víc asi ne.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2011 12:51 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: Tomas Enderson
jj, to jsem už viděl v akvaristice, jaký to dá problém. Ale zatím je malá:) Pak to bude asi horší:))))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2011 21:31 R Muž romant [27987] Re: Losky
Jenom pozor na tu velikost akvárka, dokáže dorůst slušných rozměrů, ale do podzimu než bude to větší akva udělá svojí práci i tady. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2011 21:10 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: Losky
Tak ti držím palce, až se jí budeš chtít zbavit a vylovit jí z akvárka. :-D

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2011 20:58 Muž Vstrom [82] - Malawi
Tak mi v akvaristice doporučili na zelené řasy Přísavku thajskou, tak snad to začne pucovat:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2011 13:09 Muž filipsi [1295]
kaqpo napsal: .. V akváriu niesú žiadne živočíchy a ani zatiaľ nemôžem pridávať nakoľko NO3 je nemerateľné...

coze Asi jeste trochu cist, jak to s tou "chemii" v akva je. A s rasou mene "bojovat".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2011 10:36 Muž kaqpo [7] Re: romant
Dík. Len škoda, že som taký hlúpy a pri prerábke som si urezal len 4 stonky z limnophily a zvyšok aj s heteranterou zosterifoliou som vyhodil. Čo už ale takú burinu zoženiem rýchlo :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.05.2011 10:31 R Muž romant [27987] Re: kaqpo
Přidat rostliny, jinak Ti ani to snížení světla nepomůže. Ničím nehnojit a nechat rostliny, aby začaly fungovat. V tom akváriu nejsou téměř žádní konzumenti živin, který tomu akváriu dopřáváš a ta zelená řasa je logickým vyústěním Tvého postupu. Napěchuj to akvárko rychlerostoucíma stonovkama a oni Ti pomůžou to akvárko stabilizovat a až vykonají svoji práci, tak je klidně můžeš měnit za nějaký fajnovější kousky, kterým pak budeš moci dopřávat toho více světla a přísunu živin. Vodu měnit v začátku akvária co nejčastěji je dobrým postupem. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2011 10:14 Muž kaqpo [7] – Zelená vláknitá riasa
Čaute, objavila sa mi v akvárku zelená vláknitá riasa ale komplet všade na dne na rastlinách na skle proste všade zatiaľ je v začiatkoch tak chcem čo najskôr sa jej zbaviť. Trápi ma to hlavne kvôli tomu, že zo začiatku sa HC pekne rozbehlo a teraz začalo stagnovať. Akvárium je 2 týždne po založení, má 63 litrov svietil som 12 hod denne osvetlenie je 2x24 wattov + reflektory, pridávam CO2 z kvasníc, zatiaľ bez hnojenia ale mám objednané PMDD. V akváriu mám HC, eleocharis parvula, limnophila sessiliflora, riasovú guľu, jávsky mach a anubias barteri var. nana petite. Zatiaľ som vymenil trubice za 2x14 wattov a skrátil som dobu svietenia, odstavil som CO2 a mením vodu každý druhý deň. A zaujíma ma či mám pridávať CO2 a začať hnojiť až mi dôjde PMDD alebo nie. Budem vďačný za každú radu, ktorá mi pomôže ale aby som tým nezrušil HC a eleocharis. V akváriu niesú žiadne živočíchy a ani zatiaľ nemôžem pridávať nakoľko NO3 je nemerateľné.

Odkaz na AQ - rybicky.net/nadrze/12610

Neskôr dodám aj niejaké aktuálne foto ako to vyzerá s tou riasou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 21:18 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: Designer
Tak já mám zatím jen 45L a pořád bych tam něco chtěl dávat:) Tak jsem tam dal aspoň Heleny, aby zredukovaly malé šneky a musím uznat, že asi po 3 dnech jich je tam o hodně míň. Ale na podzim se přestěhujeme a plánuju akva 150x60x60, už mám Eheim 2075 připravenej a jediné co pořád nevím, jakým stylem se akvárko bude ubírat. Nejvíc se mi líbí barevné rybky, což je většinou Malawi, ale trošky bych tam přidal pár kytek a nějaké pozadí. Na druhou stranu Malawi je většinou pár šutrů a to je vše, tak prostě tápu:(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 20:57 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Losky
Tim jak jsi jel na jistotu, nejak moc to znam osobne :-) .

Jsem takhle bral kazdy Echinodorus, ktery byl po ruce, ze se nejaky chytne, a ted to zacalo konecne vsechno rust, a nedokazu si predstavit, ktery nekomu dam, kdyz se mi libi cela sbirka. No zkus si vybrat, jestli je hezci Amazonka sirokolista a nebo uzkolista, kdyz to akvarko neni nafukovaci? :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 20:16 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: Designer
Ještě mi řekni čím, ať to můžu někdy zopakovat hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 19:28 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Losky
Pobavil's, funguje to smich .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.05.2011 18:15 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: sivon
jel jsem na jistotu:))))))))))))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 18:13 Žena sivon [1711] - PlžiRe: Losky
Dvě Heleny ve 45 l opravdu důkladně luxují akvárium od šneků. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 17:58 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: Sid
Tak i to je možný, to bylo první, co mě napadlo, proč se to začlo dělat, ale taky v tu dobu začalo být dost teplo a jsem v podkroví. Navíc jsem teď koupil dvě Heleny, aby zredukovaly šneky a ono to je špatně:( Když v AQ uvidím ty šneky na čistění od řas, tak jednoho většího vemu a max ho sežerou, ale myslím, že ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 17:16 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Losky
...Problém je, že se mi začla na skle tvořit zelená řasa. Jsou to takové malinké chloupky. Nikdy mi akvárko na tohle netrpělo. Až když ancistrus (největší) začal hlídat potěr. Pak najednou se to objevilo na stěnách...
Možná je tady zakopaný pesan. :) Když neměl starosti s potomstvem, měl víc času na údržbu. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 17:13 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Losky
...Jinak kytky tam jsou tyhle. Prý to jsou Anubiasi, ale nevím...
Na fotce jsou kryptokoryny. Mrkněte do zdejšího atlasu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 16:33 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: romant
Tak seznam kytek si uložím a až půjdu do AQ, tak se mrknu, zda tam něco mají. Jinak na hladinu jsem myslel, že nic dávat nebudu, aby to zbytečně nestínilo. Jinak mečovky budu redukovat. Mám menší a tak do měsíce je dám známému, takže tam zůstanou jen 3.
Jinak svícení už jsem nastavil a dám tam pauzu 3 hod. Děkuju za tvou práci a obětavost:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 16:19 R Muž romant [27987] Re: Losky
Něco co poroste ještě rychleji, než to stihnout mečovky sežrat. Taky bych se zamyslel nad jejich počty a redukoval je.
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_cornuta
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens
Na hladinu třeba
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_pteridoides
rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
K tomu svícení. Já svítím 4hoďky, potom 4 hoďky pauza a 6 hodin svícení. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 16:12 Muž Vstrom [82] - Malawi
Fotka k příspěvku Takže babo raď. Je teda toho hodně:( Co zkusím určitě, je snížit dobu osvitu díky přerušení okolo oběda. Pak se pokusím sehnat to řasošneka. JInak jsem tam měl předtím nějaké rychlerostoucí kytky, ale mečovky mi je dokonale ožírali:( Co doporučujete za kytky?
Jinak kytky tam jsou tyhle. Prý to jsou Anubiasi, ale nevím. Zatím tomu moc nerozumím. Dal mi ji kamarád, který ji měl u vrubozubců a zatím tahle jako jediná mi roste
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 15:43 Muž vlacek [402] Re: sivon
Ja bych preci jen tu neritku nebo clithona zkusil. Vzit nejakou vetsi - a) je vetsi sance, ze prezije/adaptuje se b)helenky ji neublizi. Vim, ze nekteri zde psali, ze je helenky take zerou, ale ja mam rozhodne prehelenkovano a nikdy neritku ani clithona nezabili, i kdyz uz ostatni sneci byli vyhlazeni. Pricinu umrti neritky bych hledal urcite jinde nez v helence, stalo-li by se. Na druhou stranu, i kdyz neritka krasne cisti sklo, prave delsi zelene "chloupky" na skle vetsinou zustanou. Zeleny povlak zere dokonale, ale chloupky moc ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.05.2011 14:02 Žena sivon [1711] - PlžiRe: Losky
Ve tvé nádrži je boj s řasou trochu problém.
1)Píšeš, že máš v nádrži anubiasy. Pokud tam nemáš nějaké rychle rostoucí rostliny, nestačí spotřebovávat dusík. Živorodky mají velký odpad a tři krunýřovci na 45 l je také dost.
2) Když zkusíš méně krmit, okružáci budou žrát řasu, jsou to šikulky a když na ně nic jiného nezbyde, vyčistí akvárium dokonale. Ale nenažraný krunýřovec určitě upřednostní anubiasy před řasou a budeš je mít děravé jak cedník. Když ho budeš dokrmovat (např. okurkou), budou okružáci také žrát tu okurku a ne řasy.
3) Řasožravý plž (Neritina, Clithon, Brotia) se snadno stane kořistí Heleny.

Z toho vyplývá asi jediná možná cesta - přidat rychle rostoucí rostliny, nebo se s řasou na dekoracích a vybavení smířit a houbičkou na nádobí pěkně čistit přední sklo, aby do akvária bylo vidět.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 12:10 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Losky
Tuhle řasu fakt neřeš, ber jí jako dekoraci a doplňkovou potravu pro ryby. 1-2 týdně přejeď sklo magnetickou stěrkou, případně žiletkovou škrabkou.Tvoje řasa není "problém", je to přirozená záležitost.

Pokud by ti přece jen řasy bytostně vadily,zkus chovat macaráty jeskynní a pokud jim zajistíš jejich přirozené prostředí,zaručuju ti, že se ti zelená řasa v akvárku neodváží vystrčit ani chloupek ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.05.2011 11:35 R Muž romant [27987] Re: afinko
Je tomu naopak. Pauza ve svícení se dělá právě proto aby se růst rostlin podpořil a to tím, že rostliny při té pauze do vody nadýchají další CO2 a to si potom po znovuzapnutí světla spotřebují. ;-)
EDIT: Já tuto metodu používám u nádrží, kam není žádným jiným způsobem uměle CO2 dodáváno a nádrže nejsou jiným, než přirozeným způsobem a to výměnou vody a rybami hnojeny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 11:31 Muž afinko [27] Re: Losky
Par krat som tu cital ze prerusovat osvetlenie pocas obedu nieje velmi vhodne pre rastlinky. V tom pripade by to riase mohlo este pomoct, kedze rastlinky budu stagnovat ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 21:57 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: vaclav
tak já jsem v tomhle úplnej amatér a spíš se učím ze svých chyb. Spíš mě zarazilo, že dlouho nic a najednou začly:(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 21:46 Usine Re: Losky
Nějaká řasa se ti na skle bude dělat tak jako tak. Jde jen o to, aby šla dobře odstranit a nerostla moc rychle. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 21:34 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: hf
Děkuji. Proč myslíš, že to musí být zrovna tímto? Já myslel, že se tahle řasa dělá jen díky přímému slunečnímu svitu. Svítím od 9:30 do 21:30. Takže to zkusím přenastavit a zkusím svítit třeba od 9:30-12:00 a pak od 15:00 do 21:30.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 21:12 Muž hf [54] Re: Losky
Míň svítit. Ale osobně bych neřešil, tahle řasa se mi líbí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 20:44 Muž Vstrom [82] - Malawi – zelená řasa
Fotka k příspěvku Ahoj, mám malé 45l velké akvárko, založené přes půl roku. Mám v něm anubiasy, mečovky, pancéřníčky, 3 ancistrusy a neonky. Je tam i pár okružáků, ale ty redukuji Helenou:) Problém je, že se mi začla na skle tvořit zelená řasa. Jsou to takové malinké chloupky. Nikdy mi akvárko na tohle netrpělo. Až když ancistrus (největší) začal hlídat potěr. Pak najednou se to objevilo na stěnách. Už asi 3 dny ancistrus lítá po aq a v noci ho i slyším, jak chroupe, ale potřeboval bych poradit, jestli to mám nějak redukovat. Vzal jsem to magnetickou škrabkou a většina zmizla, ale pomalu se začíná zase objevovat. Na AQ sluníčko nijak nesvítí. Svítím zářivkou 10W a používám čerpací hlavu ATman s biomolitanem. Vodu měním každých 10dní 1/3.
Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2011 10:31 Muž kaqpo [7] Re: ustavprochore
To som kupoval v elektro obchode sú bez označenia je tam napisané len, že 2700K.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2011 10:27 Žena ustavprochore [567] Re: kaqpo
To už zní rozumněji. ;-) Přesto bych ze začátku nechala ty slabší zářivky (co je to přesně za druh?) a alespoň dočasně dala nějaké rychle rostoucí stonkovky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2011 10:06 Muž kaqpo [7] Re: ustavprochore
Chystám sa to všetko prerobiť pôvodné ryby a rastliny rozpredávam, po novom by mal byť na dne rataj profi soil rastliny Pogostemon helferi, Eleocharis parvula, Micranthemum callitrichoides 'Cuba' plus Vallisneria Tortissima a rozmýšľam nad CO2 z burčáku. A osadzenstvo len Neónky červené, otíci a krevety.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.04.2011 09:52 Žena ustavprochore [567] Re: kaqpo
Ono je to všechno o souvislostech, když posílíte světlo, bude akvárko potřebovat taky živiny ve správném poměru (včetně CO2) a trochu jiný objem rostlinné hmoty. Teplo - světlo - živiny, tyhle 3 věci od sebe nejde dost dobře oddělit. Zapsat za uši! :)
Podle mě je 2x14W tak akorát, pokud jsou to nějaké "normální" zářivky. Na vašem místě bych ale uvažovala nad redukcí osádky a taky vhodnějším dnem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2011 21:41 Muž kaqpo [7] – Riasa
Zdravím, budem sa sťahovať takže to znamená aj úplne prerobenie akvária. Momentálne sa darí riase všade na skle, kameňoch aj rastlinách bude to asi slabým filtrom. Po novom sa chystám spraviť prietokový filter s obsahom filtračnej náplne 3 litre bioakvacit a 0,5 litra keramické krúžky + posilniť svetlo momentálne mám 2x14 wattov ale na predradník môžem dať aj 2x24 wattov. Čo myslíte pomôže to ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2011 20:43 Muž vojcecek [1]
Díky :) , příští týden už snad bude čas na výměnu dna, tak bude akva stejně bez řas :) , ale aspoň vím co do nově založeného zasázet a řasám se vyhnout obloukem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2011 18:43 Muž sollik [257] - CichlidyRe: vojcecek
Rychle rostou a tím spotřebují spoustu živin. Navíc když dorostou k hladině, tak je ustřihneš, vrchol zasadíš a odstřižený stonek znovu obrazí a roste dál, takže se i rychle množí. Jestli mohu nabídnout ... aukro.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2011 18:23 Muž vojcecek [1]
Chtělo by to zaplnit stonkovkami.

Dík za reakce, ještě se zeptám proč zrovna stonkovky? V čem jsou lepší, než bezstonkové pro tenhle můj případ ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2011 18:09 Muž sollik [257] - Cichlidy
vojcecek napsal: když mě ta řasa rostla i když jsem měl těch 2x18w.. No zkusim přidat rostliny. A co dělají lidi kteří mají akvárium bez rostlin, přece to jde taky bez rostlin no ne ?
Ti co mají nádrže bez rostlin mají většinou ryby které mají řasy na jídelníčku. Jinak jak psal romant - málo rostlin. Chtělo by to zaplnit stonkovkami.
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [48] ...... 57

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43059x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/484?od=2351