Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řas v akváriu

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 18:29 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: Guppy
No víš, obávala jsem se negativních reakcí a útoků, ale takovou otevřenost o problémech si chci zachovat. Je přeci jasné, že ne všechno okolo akvaristiky je jenom dokonalá radost.
Ale i takové řasové kalamity jako momentálně probíhá v mém novém akváriu ukazují určité zajímavosti, o kterých se dá následně diskutovat, např. existuje-li nějaká druhová odolnost vůči řasám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 13:50 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Guppy
Guppy napsal:Myslím si, že nezakořeněná rostlina, která musí po střihu investovat energii do prorašení nového vrcholu je v čerstvě založeném akváriu pro řasy velmi snadný terč.
Také bych to nestříhal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.10.2019 13:46 R Muž Guppy [2280] - Rostliny, paví očka, malé cichlidyRe: zelenakapusta
Rád bych hodil do placu názor, který jsem Ti napsal do komentáře v prezentaci, protože mě moc zajímá názor ostatních. Když pročítám Tvůj deník, tak mi jako zásadní připadá provádění střihu rostlin - třeba Limnophily, Myriophyllum a Staurogyne jsi stříhala už 6 dní po založení. Myslím si, že nezakořeněná rostlina, která musí po střihu investovat energii do prorašení nového vrcholu, je v čerstvě založeném akváriu pro řasy velmi snadný terč.
A dost možná o to víc v této metodě, kdy je ve vodě daleko pravděpodobnější přítomnost neusazeného bordýlku - ale to je tvrzení, kterým si sám nejsem jistý.

Osobně bych po založení nechal vše maximálně narůst a stříhal bych pomalu a postupně až ve chvíli, kdy by dosáhly hladiny...
A ještě EDIT: v prvních týdneCH bych asi provedl masivnější výměny vody.
Tím Tě nechci vůbec nějak pranýřovat, je dobře, že jsi otevřená a otevřeně o těch potížích mluvíš - přesně jak říkáš v tom videu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 12:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zelenakapusta
Já ho úplně v pohodě akceptuju, jen si myslím, že kdybys s rybami trochu počkala, měla bys nyní jednodušší situaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 11:59 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: JirkaŠčobák
Však v pořádku, dělej to tak, proč ale nedokážeš akceptovat postup dle jiné metody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 11:25 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zelenakapusta
O tom mluvím. Já prostě vždy čekám, jestli rostlina roste. Pokud roste, ok. Pokud neroste, zkouším. Bez ryb to jde snadněji. Největší problémy jsem vždy zažil, když jsem zachraňoval situaci a současně musel krmit ryby.
Nejlepší je proto počkat, jestli rostlina roste a když vím, že ano, ještě chvíli počkám, abych zjistil, jak dobře roste bez ryb. A když vidím, že přestává růst a chce živiny, pak dám ryby. Při tomto postupu řasy nenastoupí skoro nikdy. Aktuálně mám například 4 ryby stabilně a dvě dočasně v akva v koupelně. Před časem jsem se tam zbavil řas ve smyslu, že řasy tam stále jsou, ale už několik měsíců stagnují. Po malých kouskách je ubírám a několik měsícu sleduji, co rostliny. Echinodorus se maličko zvětšuje, Najas horrida je pěkná a na nových výhoncích nezařasená rybicky.net/fotogalerie.php… takže VÍM, že v tuto chvíli, přestože v akváriu není moc rostlin, mám rovnováhu a pokud budu krmit tyto rybky opatrně dál, nic se neděje. Mohu maličko opatrně přihnojit echinodorus do dna, ale taky nemusím, pokud mi stačí, jak roste teď. Pokud se ryby budou množit, porostou rostliny s nimi. Takto to dělám a myslím, že Diana Walstad by souhlasila :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 11:03 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: JirkaŠčobák
Potíž je v tom, že prostě není možné odhadnout, jestli rostlina poroste nebo ne. Vzpomínáš si, jak jsme si povídali(psali), že podruhé už budu vědět, jaké rostliny použít, protože se jim dařilo v prvním akváriu. No a vidíš, že to nevyšlo, protože jsem postupovala jinak a použila jiný substrát.

Že řasy postupně ustoupí, je mi jasné, ale taky je mi jasné, že jsem si je nejspíš do nového akvária zatáhla z prvního, kde je všechno už vyladěné a nemají šanci. V novém ale šanci dostaly...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 10:51 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zelenakapusta
To je pravda. Ale i kdyby jsi dala rostlin víc, nevěděla bys po týdnu, co 100% poroste a co ne. Možná by rostlo, ale nemuselo by. Já vždy čekám, jak rostliny vypadají a následně dávám ryby podle toho.
Myslím, že bych Dianu Walstad dokázal předvědčit, kdybychom se zakecali :).
(což mě inspirovalo, že jsem ji našel na FB, poslal zprávu a čekám)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 10:40 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: JirkaŠčobák
Co se týká umístění rybek, postupovala jsem zcela v souladu s metodou.

A i když jsem rybky umístila dříve, především jsem akvárium obsadila mnohem menším množstvím rostlin což je podle mě zásadní omyl.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 10:05 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zelenakapusta
Další rozdíl mezi tím, jak postupuješ nyní a jak jsi postupovala naposledy: Minule jsi použila ampulárie, krevetky a neonky dala po více, než měsíci od založení. Xenotoky za další dva měsíce a to jsem ti dal ještě potěr, který plynule rostl a plynule pomalu zvyšoval množství živin. Aktuálně jsi přidala všechny ryby asi za týden.

Už jsem to psal vícekrát (link 1 rybicky.net/clanky/1745-az-bude-nekdo-zacatecnikovi-radit-dat-ryby-hned-reknete-mu: link 2 scobak.blog.sme.sk/…). Nejde o to, že by ryby nepřežily, jde o to, že dát ryby do akvária, kde nevím, jak na tom jsou rostliny, je ruleta. Možná se rostlinám bude dařit, možná ne, pokud ale vložím ryby po týdnu, mohu pouze říci, že nevím. Problém s řasami, pokud nastane, pak musí akvarista řešit za přítomnosti mnoha ryb, což je vždy o hodně těžší.
Každý jeden akvarista se takto někdy spálil. Ne proto, že by neměl zkušenosti, ale o to, že když člověk jednou nabere nějaké zkušenosti, řekne si, že jiná akvária budou reagovat podobně (snadněji) a ono to nemusí platit.

1. link: "... by měli dávat ryby až tehdy, když jim vše roste, je toho dost, akvárium je stabilizované a rostliny přímo volají po přítomnosti ryb. Osobně je často nasazuji až tehdy, když se úvodní růst rostlin zpomalí - přítomnost ryb pak vždy rostliny viditelně postrčí"
2. link: "Akvárium potřebuje stabilitu. ... Proto nejprve zjistěte, zda rostliny prosperují a zda nenastupují řasy (3-8 týdnů), pak ještě další dva týdny počkejte a až teprve pak vložte prvních několik ryb. Na 60l akvárium ne víc, než 4-6 ryb velikosti gupky. Raději pomalu a opatrně."

P.S. Aktuálně máš hodně živin. Bezproblémově ti prosperují rostliny, kterým z mé zkušenosti mnoho živin vyhovuje (kryptokoryny, echinodorus, ceratophylum). Kdybych se nebál přenosu nemocí, poradím ti měnit vodu mezi tvými akvárii, protože v prvním se ti živiny hodí :).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 06:03 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: Shimi
Omlouvám se, že jsem to včera tak utnula, musela jsem do práce.

Pro Shimi:
Ano, jsem si vědoma toho, že třeba celý porost Staurogyne sp.'Porto Velho' jde do kopru což je poměrně velká plocha, ale fakt jsem až do posledního momentu čekala, že se ujme. Bohužel marně. Dneska z akvária odklidím všechny tyhle nešťastníky a nechám tam volná místa, která zaplním nově koupenými druhy.
Z druhého akvária, resp.prvního, nic moc nepřendám, protože odtamtud už není co odebrat. Největší naději jsem vkládala do Sagittarie subulata, ale ta vlastně selhala z 50%. Dva ze čtyř trsů jsem musela vyhodit, protože se rostliny téměř rozpadly.
===

Pro Roger:
Jde především o to, že jsem vlastně při zakládání postupovala odlišně, použila jsem jiné druhy rostlin, jsou tam jiné druhy rybek, takže se akvárium i jinak chová. Potřebuju se proto ujistit, že se všechno děje v rámci normálního vývoje a raději se prostě zeptám. Takovýto problém s řasami jsem v prvním akváriu neměla, ale čím víc o tom uvažuju, vlastně jsem si to mohla způsobit i sama tím, že jsem nepřitlačila na množství rostlin a spokojila se od začátku s asi polovičním množstvím než u prvního akvária, obsadila jsem menší plochu dna, takže není zcela pokryté a je tedy menší šance, že se něco ujme.
Už jsem si svoji chybu uvědomila a dnes objednám další rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 20:34 Muž Roger [1873] Re: Shimi
Shimi, video jsem ještě neviděl, ale vycházím z předpokladu že už ví co dělá, tak snad to nemá takový prozaický důvod. Určitě ví, že jí kytky nejdou atd.. není to její první akvárium, proto se ptám na co vlastně se ptá, zda v tom není něco víc než toto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 20:21 Muž Shimi [683] Re: zelenakapusta
Jani, já bych v tom nehledal nějakou velkou vědu. Z posledního videa je jasně patrné, že se některým rostlinám nedaří. Máš tam i shnilé neodstraněné listy. Zvedá se organické znečištění a pod tou světelnou Aquatlantisovou palbou nastupuje řasa, to je celé. Dej tam ten stmívač a uber intenzitu a dokup rostliny o kterých víš, že jsou tutovky a ty co evidentně nejdou vyházej. Nebo použij nějakou zeleninu z druhého akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 19:24 Muž Roger [1873] Re: zelenakapusta
Pak je zakopaný pes v tom že akvárium je nové, což je normální stav ;-) a jak jistě víš tak všechny poučky mluví o tom že řasy jsou v nových akváriích běžnou věcí, a po ustálení akva začnou ustupovat ;-) ale tak nějak ti nerozumím jelikož předpokládám že už toto víš a znáš, stejně tak vliv světla a živin na řasy, tak na co se vlastně ptáš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 18:49 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: Roger
Jsem si vědoma toho, že každá řasa je jiná, ale akvárium je nově založené, takže těžko říct, kde je momentálně zakopaný pudl.

Nejspíš to bude tím, že ne všechny rostliny jsou rozjeté naplno v růstu, protože ještě nepřešly na submerz. Nejspíš to chce ještě čas.
Voda je v pohodě, mezi rybkami ztráty nejsou, všechny jsou čilé a nenažrané.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 18:44 Muž Roger [1873] Re: zelenakapusta
Jj, to je on, dávají ho ke všemu smich na Aliexpress ten samý stojí asi 40kč :-) nicméně mě jedou bez problémů. Snížení intenzity většinou řasy potlačí, ale to víš určitě sama, růstu rostlin toť otázka, nikdy mi to růst zásadně neomezilo, rostou pomaleji, pokud se jedná o nenáročné rostlinky samozřejmě

Edit: není řasa jako řasa a ne vždy je na vině světlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 18:42 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: Roger
Fotka k příspěvku Mám na mysli viz foto, ke světlům Aquatlantis to přidávají zdarma.

V každém případě by mě zajímalo, jestli snížení intenzity osvětlení bude účinné proti řasám, ale zároveň to neuškodí růstu rostlin?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 18:36 Muž Roger [1873] Re: zelenakapusta
Jestli máš namysli gen stmívač co se dává například k Sinkoru nebo se dá koupit asi za 200kč na Invital s krokovým stmíváním tak ten se zahřívá běžně, mám je přes rok neustále připojené ke světlům a nikdy nic se nestalo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 18:17 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: JirkaŠčobák
No, k tomu světlu je i manuální stmívač, takže bych eventuálně mohla světla ubrat. Jenomže to udělátko se dost zahřívá - což je normální - ale já jsem nervozní z představy, že při trvalém umístění stmívače by mohlo dojít k přehřátí a zkratu.
Nevím, jestli je to vůbec možné, ale obávám se toho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 18:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zelenakapusta
Závisí na každém jednom akváriu. Stejné, jako když trochu ubereš světlo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 17:55 Žena zelenakapusta [1626] - Tetry – Držák na osvětlení ano nebo ne?
Ahoj všem,

zajímalo by mě, jestli by umístění světla na držáky, tzn. výš nad akvárium, mělo zásadní vliv na růst řas?

Má to někdo vyzkoušené? Je jasné, že zvednutím světla by se světelné podmínky změnily, ale otázkou je, jestli by to bylo ve prospěch boje proti řasám?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2019 20:41 Muž Roger [1873] Re: Buldr
Aha, jsem si říkal jestli jsi nepřišel na přírodnější cestu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2019 18:22 Muž Roger [1873] Re: Buldr
Jak jsi to vyřešil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2019 02:00 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Tref
To s židovskou vírou jsem přehlédl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.10.2019 01:29 Muž Tref [20] Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvku V tom případě, když píše, že to drží jako židovská víra, to bude cladophora. Taky ji mám, neroste extra rychle a drží se na jednom místě. Namotal jsem ji na špejli a místo po čištění vypadá stále skoro stejně. Z řasokoule má ta řasa hustší strukturu a jak píšeš, jde snadněji odsát. Na fotu je věřím klasická Cladohora jak jsem ji měl.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2019 14:14 Humblee Re: ctibum
Fotka k příspěvku ctibum napsal: Ta řasa byvtomu kořenu moc slušela ;-) Já ji mám, je super. Viz třeba moje "26"...

jako jo, takhle nablízko to vypadalo dobře, na dálku už to zas takovej zázrak nebyl...

K tomu bych měl podotknout, že tohle není domácí obývákové akvárko ala přírodní úchylka, tohle jsme si vymysleli do kanceláře a mělo by se jednat o skloubení pohodlného života pro ryby/krevetky a určité elegance/reprezentativnosti...doma bych s tou řasou taky nebojoval a nechal ji...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2019 14:00 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Humblee
Být toto moje, tak mi řasokoule na dně nevadí. Pěkný, velký echinodorus udělá primární dojem. Mohl by být ještě trochu vétší, kdybys mu dal pod kořeny jednu kapsulku hnojiva a trochu pod ním prohrábl rukou dno.
Neviděl bych velký rozdíl, jestli mi bují řasokoule nebo mechy.

P.S. Řasokoule roste velmi pomalu. Než udělá nějaký pokryv na dně, trvá to i dva roky, během kterých se člověk toho dna nesmí dotýkat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2019 13:59 R Muž ctibum [6908] Re: Humblee
Ta řasa by tomu kořenu moc slušela ;-) Já ji mám, je super. Viz třeba moje "26"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2019 13:56 Humblee Re: Kaira
Fotka k příspěvku Japoniky mám, ale v mizivém počtu - 5ks, nechtěl jsem to akvárko přerybnit a překrevetit...a množit se nebudou, slanou vodu nevedu...

Ráčky jsem měl mexický - jeden pár...což taky chápu, že v tom počtu to ani ušlapat nemohl...bohužel pak padl za oběť pokusům s krmením/nekrmením/světlem/tmou atd, co jsem zkoušel, abych se řasy zbavil...celkem mě to štve, měli i vajíčka, i když z nich nic nebylo...

Tref: no, teď je to tak zbídačenej stav, že se stydím dát fotku do alba...ale kdysi bylo bývalo vypadávávalo vcelku k světu...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.10.2019 13:51 R Muž ctibum [6908] Re: Kaira
Cladrophoru naštěstí nežere. Zelenou vláknitou naštěstí žere :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2019 13:49 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: JirkaŠčobák
Řasokouli jsem pravda netestovala, ale krátké zelené řasy porůstající kořeny a dekorace japoniky obraly takřka přes noc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2019 13:18 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Kaira
Ani japonika pravděpodobně nebude konzumovat řasokouli. Maximálně ji bude ušlapávat (dal jsem jich jednou 10 do 70l), ale na to jsou lepší Cambarellus diminutus. Přestože tento ráček vůbec není kvůli své plachosti vůči větším rybám (a pomalosti na žrádle) jednoduchý na odchov.

P.S. Pokud se někomu řasokoule nelíbí, prostě ji při výměně vody odsaje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2019 12:40 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: Humblee
Spolehlivý likvidátor zelených řas je krevetka Caridina japonica. Sice píšeš, že krevety máš, ale asi jiný druh?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.10.2019 12:24 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Humblee
1) Nezbavíš se jí. Nežerou ji ani xenotoky, které jiné řasy konzumují.
2) Dá se jedině omezovat a upřímně, docela snadno.
3) Co je na ní zlého? Fotosyntetizuje, je to rostlinný oganizmus. Koukni www.facebook.com/… - tady ji mám asi 16 let. Pokrývá dno, sagitarie začala růst nad ní, nevypadá to zle a akvárium nepotřebuje filtr ani vzduchování. Kobereček zadarmo :)

Mám ji ve více akváriích a vymizela mi tam, kde jsem nasadil ráčky Cambarellus diminutus. Nemyslím, že ji žerou, ale soustavně ji sešlapávají a asi tak po roce ji už skoro nevidiím.
Znám jediného živočicha, který řasokouli sežere, blešivec Hyalella azteca. Ale musí jich být plná nádrž a to v akváriu s rybami nedocílíš.

Tref: V pohodě to může být řasokoule - co popisuje, znám. Tu příbuznou řasu mám také. Rozdíl mezi nimi je, že se řasokoule nikdy nepřichytí k žádnému podkladu. V pohodě se dá odsát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.10.2019 11:26 Muž Tref [20] Re: Humblee
Ahoj, když nebudeš mít prezentaci, tak ti tu místní zkušení borci moc neporadí. A nemyslím si, že by to zapříčinila řasokoule. Pravděpodobně se ti udělala řasa jí velmi příbuzná - Cladophora.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2019 11:19 Humblee – řasy z řasokoule
Zdravím,
pořídil jsem si akvárium, (240l) zasadil rostlinky, časem pořídil krevetky, pár neonek, nějaký dania, prostě klasiku...akváriu jako takovému by se dařilo v pohodě, ale dostal jsem řasokouli, tak jsem ji tam dal a ta mrcha začla cuckovatět...tak šla ven, ale neumím si poradit s pozůstatkama, neustále to roste, množí se, abych zkusil rybu, která to bude žrát, tak větší ryby by se mi pustily do krevet...zkoušel jsem hodně světla, málo světla, čistit častějc, míň,...z toho souboje už mi padla půlka rostlinek, ale řasa stále drží...vyházel jsem všechny kořeny, na nich to drželo jak židovská víra...máte někdo nějakej nápad, jak se toho zbavit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   29.09.2019 18:53 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
-dosází kytky, doplní šneky, akva se zase hodí do normálu
-nemusí to být zrovna románové vydání, ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2019 18:39 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
Proto je ani nechovám.
Přesto si myslím, že pro ně měl Buldr udělat samostatné akvárium (nebo pro ně upravit stávající). Je momentálně v situaci, kdy bojuje s řasou a do toho se snaží udržet při životě sumečky. Což si trochu odporuje. Akvárium s množstvím volného prostoru, světla a koberečkem není zrovna to, kde by byli šťastni.

Odhaduji, že dokud Buldr neudělal zhruba před měsícem výrazný prostřih, bylo to akvárium docela životaschopné. V tuto chvíli je v problémech s řasami a v polízanici, protože nakopnout zpátky prosperitu není snadné. Musí začít nepřekrmovat, protože to mu aktuálně vůbec nepomůže. Musí se začít jinak dívat na prostřih rostlin. Musí se začít jinak dívat na šneky. Beze srandy by mu jednorázově pomohlo 100 okružáků. Možná i to, co píše Václav. Vše jsou to kamínky do mozaiky a ohrnovat nos nad některou částí je extrémně hloupé. Já jsem na Václavovy rady neřekl negativního vůbec nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2019 18:08 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaclav
Doopravdy si myslíš, že přidávat draslík, dusík, fosfor a vypnout vzduchování vyřeší člověku problém, že překrmuje ryby a když se pustí do údržby, odstraní moc rostlin?
Věci, které jsi mu navrhl, nemusí být zlé, ale nevyřeší tyto problémy. Nebo si fakt myslíš, že ano?

Když někomu radím, snažím se dobrat, co dělá zle. Ty jsi nedokázal zjistit, tak nevyskakuj, když se o to někdo jiný snaží, prosím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.09.2019 17:39 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
To jsem párkrát zkoušel ale nemá to cenu, radíš tu věci o kterých nic nevíš a stále opakuješ tu svou, bez techniky, bez koberečků, bez těchto ryb, bez tamtěch, stovky okružáků. Lidi nechtějí mít většinou akvária jako ty, tak si to uvědom. Howgh :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.09.2019 17:29 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: JirkaŠčobák
Václave: Místo negativních palců bys mohl zkusit věcně napsat.

Vím, že techniku používat umíš. Jenže tady se bavíme o Buldrovi. Když se ti nelíbí, co píšu, dej svůj vlastní návrh, co by měl Buldr udělat, aby se mu jeho stav zlepšil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2019 16:54 Muž Roger [1873] Re: Buldr
Nevím co máš za pancéřníčky, já mám pandy a ty se tedy neostýchají jak na patentky, tak na tablety. Ale zásada je krmit v noci když nesvítí světlo v místnosti i v akváriu pak si to najdou, ale jinak když krmím (a měl jsem i neonky) tak vždy něco filtr unesl dolu co nestihly ani neonky ani danie a pancéřníčci po tom skočili. Ale krmení pro ně určené hážu až když je tma. Sorry odpověď mimo téma vlákna. Samozřejmostí je mít hustší porost jak píše p. Ščobák a nejlépe jim hodit krmení tam, jelikož tam chodí odpočívat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2019 16:37 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Buldr
Nejsem orientovaný na pancéřníčky, ale odhaduji, že tvé akvárium pro ně není vhodné, když se musí skrývat a nechovají se uvolněně. Možná moc světla. Udělal bych pro ně samostatné, mnohem tmavší akvárium, se zarostlou hladinou a džunglí. Takové je i mnohem odolnější vůči řasám.
Nebo je všechny někomu věnuj. Protože takto se honíš za přízrakem a situaci zhoršuješ, když dáváš do vody víc krmiva, než bys měl.

Kdysi jsem sbíral sumečky. Poté, co jsem přešel na divoké živorodky, je kombinuji s krevetkami nebo mini ráčky. Jsou mnohem lepší, než sumečci. Jenže v tvém případě by bylo nepříjemné, že se ne vždy snáší dobře s CO2. Technikou, která tě stojí peníze, si zbytečně komplikuješ život. Můj názor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.09.2019 15:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Buldr
Zle krmíš, pokud šneci obalí tabletu. Dáváš moc a podporuješ řasy. Dej jen kousek tablety. Zkus ho nalepit na sklo. Nebo najdi jiné krmivo. Tohlo se ti nemá dít. Máš krmit tak, aby to ryby skonzumovaly za pár minut. Raději za deset minut tři malé dávky. U mě často žrádlo ani nestačí klesnout na dno.

P.S. Otocinclusy, které máš, bych už nekoupil. 1) Jsou to většinou importy. 2) Často rychle uhynou, protože naše podmínky jsou jiné. 3) Nepracují tolik. Okružáci odvedou mnohem efektivnější práci, pokud je umíš použít.

P.P.S. Dáváš jen vločkové krmivo? Mražené a živé je pro rostliny lepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.09.2019 09:32 Muž Roger [1873] Re: Buldr
U 40L (mám ji též) se mě osvědčila jedna věc, když chci stříhat tak nikdy ne vše, vždy tam musí zůstat rostliny které to akva tzv. potáhnou, nemůžu oslabit všechny najednou abych zachoval stabilitu, to neznamená že u 200l se to stát nemůže. Stonkovky v malém akváriu jsou podle mě stonkovky zásadní na udržení stability. Nejhorší je když ti poradí místní akvarista který má zaběhlé akvárium a větší než máš ty, nedojde mu co svou radou může způsobit. Taky jsem si tím prošel a pořád se učím. Teď u mé 40l nemám žádnou džungli a je stále stabilní ale vše má svůj čas :-) alespoň to je můj prozatímní poznatek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2019 08:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Buldr
Rozumím ti.
Jde o to, že existuje víc akvaristických cest a každou je třeba umět. Moje cesta je o hodně rostlinách, v zásadě jakémkoli neškodlivém substrátu, ale se zeminou/bahnem a detritem, obyčejných žárovkách, nulové technice, bez CO2, o trpělivosti, pozorování a velmi malých změnách scobak.blog.sme.sk/… Trvá to déle, ale dokáže to být stabilní.

Eleocharis jsem nikdy pořádně nezkoušel, ale kryptokoryny jsou při mém stylu brnkačka. Jsem schopný udržet všechny normální druhy, které zasadím, natloukl jsem si jen s hodně vzácnými druhy, jako striolata a aurea. Nicméně dvě Cryptocoryne keii se nakonec chytly a velmi malé, ale rostou. Celkově mám při mém stylu asi 70 druhů rostlin. Rozdíl bez CO2 vidím nejvíc ten, že většina mých rostlin nejsou stonkovky. Ty, pokud se jim u mě daří, rostou buď masivně nad hladinu nebo vzplývají těsně pod ní. Mnohé stonkovky rostou lépe s CO2, což má logiku, protože berou živiny z vody. Naopak obyčejným cryptocorynám je to dost jedno a s CO2 porostou jen trochu rychleji (naopak je s CO2 jiné rostliny často utlačují).

Prostříhání má reálný smysl jen natolik, aby rychle rostoucí stonkovky nezastínily výrazně akvárium - jinak je to čistě o designu. Nejsi první ani poslední, kdo to přehnal a měl problémy.
Šneci se ti množí, protože ti nastoupily řasy a mají co žrát. Ber je jako spojence. Když to neskonzumují oni, ty se tím asi krmit nebudeš a neexistuje kouzlo, které by to z akvária samo odstranilo. Ber je jako indikátor, že mají co jíst. Přečti si scobak.blog.sme.sk/… Naopak doporučuji okružáky na likvidaci řas. 100 kusů přidaných do tvého akvária by dokázalo divy. Trik je ale v tom, že je musíš do akvária najednou jednorázově přidat - oni se sami nepřemnoží nad únosnost nádrže. Zrovna ve středu jsem kamarádovi dal asi 50 šneků na vypucování jeho 20l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   28.09.2019 16:59 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Buldr
Na tvoji otázku, kde se řasa vzala - tvá profilová fotka rybicky.net/fotogalerie.php… je ze začátku léta. Před měsícem jsi ale krotil zelenou džungli rybicky.net/fotogalerie.php…
Řasy jsou následek tvého krocení. Každý neodhadnutý, příliš velký zásah, přináší riziko polízanice. Marně budeš měřit a počítat hodnoty, pokud nedokážeš vidět věci na první pohled, budeš se v tom plácat.

Byla blbost chtít krotit své akvárium. Stejně tak, jako je blbost, když likviduješ vajíčka šneků, kteří ti mohou pomoci. Jsi oběť moderní deformace akvaristického vkusu, která káže, že velké volné plochy vypadají super. Ono to sice vypadá na oko dobře, ale udržet to dlouhodobě bez řas je práce pro vraha (a koberečky často řasy nakonec doslova sežerou). Raději se na to vykašli a přistup na fakt, že džungle 2x větší, než jsi měl, je super místo pro život a má své kouzlo.

P.S. Ryby, které máš, bych dovedl mít v takto velkém akváriu bez jakékoli techniky a chemie. Bez filtru, bez CO2, bez vzduchování. Jen se světlem a rostlinami. Neonky by asi chtěly víc místa, ale těch deset se jich do 50l vejde.

P.P.S. Taky mám pocit, že máš aktuálně moc silné světlo. Podle toho, jak ti na fotce některé rostliny doslova zalézají do dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2019 18:14 Muž Jarry [1437] Re: Kolin87
Asi bych počkal s tím Monte Carlem, ale třeba půjde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2019 17:53 Muž Kolin87 [18] Re: Jarry
mimochodem psal jsi - rostliny jsou na vyjimky voleny dobre,co patri do vyjimek? jak jsem psal nize pinantifida se mi zda,ze celkem roste a ostatni kytky jsou prevazne rychlerostouci..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2019 16:58 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kolin87
Tak pokud si pamatuji tak se mě a ještě jednomu člověku podařilo se jí zbavit tak že se do akvária předávkoval (mě vylil) bioflor od Rataje. :-)
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] ...... 57

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43059x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/484?od=351