Já nejsem žádný odborník na kytky. Proto se ptám - co by mohlo způsobit, že při silném ozáření akviška se přemnoží řasy? (Že jsou řasy nepřítelem rostlin v akva diskutovat nemusíme; že některé sinice žijí v symbioze s vyššími rostlinami, to sem nepatří...)
Svícení 11W DZ zářivkou do 10 l akviška není žádný extrém. Do 6 l svítím 9W, (a to jen proto, že se mi do krytu /s reflektorem/ nevejde výkonnější), do 24 l pak 57W, (částečně s reflektory), do 112 l aktuálně 90W, (standardně 108W, jenže mi "odešel" jeden předřadník a zatím nebyl čas ho vyměnit; kryt vylepen zrcadlobou folií)...
Pokud nastane problém s řasami, nebývá to podle mých pozorování v souvislosti se silným ozářením, ale často naopak - rostliny např. při zanedbané redukci přerostou a začnou si stínit! Nebo jim dojdou živiny, na prvním místě obvykle CO2...
A v podstatě všechna akviška, se kterými jsem se "potkal" proto, že trpěla "na řasy", jsem dával do pořádku pomocí zlepšení podmínek pro vyšší rostliny, přičemž bez posílení světla se to nikdy neobešlo...
Na otázku v úvodu se mi tedy nabízí jediná odpověď:
Teoreticky mohou v silně nasvíceném akvišku řasy zazlobit v okamžiku, kdy jsou vyšší rostliny omezeny nedostatkem živin, zatímco pro řasy je jejich koncentrace ještě únosná.
(Proto se taky Pavliiny /opakovaně a zatím neúspěšně/ ptám, jaké pH má její vstupní voda...)
Ale rád bych znal váš názor, co pozitivního by vyšším rostlinám přineslo případné snížení intenzity světla v okamžiku, kdy jsou napadeny řasami?
A zajímá mne i váš názor na otázku, zda si myslíte, že řasy jsou na intenzitu světla náročnější, než ("průměrné") vyšší rostliny. (Předpokládám kladnou odpověď, když se vám jeví 11W na 10 l akviško mnoho.)
Nebo je to podle vás tak, že vysoká intenzita záření inhibuje růst vyšších rostlin, zatím co řas nikoli?
(Počítám s tím, že na moje otázky zareagují i jiní...
)