Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řas v akváriu

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 32 Přejít na další stránku   1  
Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2016 22:34 Žena drvi [2894] Re: stanki
Dala bych ho tam i s koreny ano , jednou by to melo stacit. Bud to zebere nebo ne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2016 22:28 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Ale mozem cely aj s orenmi? Ruducha je aj tam. Popripade visjusam ho viac zriedit a namacam ho zase o tyzden? Aby sa mohol spametat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2016 22:24 Žena drvi [2894] Re: stanki
To Savo rozhodne zkus, ale v zadnem pripade proti plisni, musi to byt to uplne zakladni, Savo Original, beze vsech prisad!!! Redeni 1 :20, nechat tam 10 minut, pak dukladne oplachnout a nechat jeste hodinu v ciste vode. Bud to prezije (Anubias by mohl), nebo ne a pak ho stejne vyhodis. Zabrat by to teoreticky melo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2016 22:13 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Parada ak ti to fuguje. Lenze umna nic a to som zvlast vo vedierku vyskusal rapidne vecsiu davku. Skusim pockat ci sa nenajde este neikto iny ktory by vedel porovnat produkty. A tie sa este chcem spytat co by sa stalo keby som anubias cely aj s korenmi ponoril do sava. Jasne ze by mu to korene poskodilo ale jak velmi? Nevedel by sa stoho spametat? A este ake savo? Su rozne druhy doma mam momentalne to rozprasovacie na mury proti plesniam. Alebo to je jedno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2016 22:12 Žena drvi [2894] Re: stanki
Ja bych doporucila rostliny, ktere jsou cele hodne zarasene, vyhodit a nahradit novymi, zdravymi. Jinak ale stejne pocitej, ze ruduchy se budes zbavovat nejmin 2 - 3 mesice. Sam vidis, ze se stav zlepsuje, ale jeste neni dobry, takze trpelivost. Ten system odkalovani a hnojeni dodrzuj stale jako prevenci. Drzim palce palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2016 22:05 Muž Xpe [132] - LoricariidaeRe: stanki
Sice používám Easy Life EasyCarbo ale podobné by to mělo být i s invital carbo, vypnu filtr aby voda stála, v injekční stříkačce mám množství tekuté CO2 které mi doporučuje výrobce a stříkačkou se dotknu řasy a vypustím vše na ní nechám 10 - 15 minut působit a pak zapnu filtr a když jeto nutné tak to opakuji znova další den. Měla by změnit barvu a rozpadnou pak je po ní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2016 21:50 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Ved uz mesiac pravidelne odkalujem, cockujem, hnojim. Vyrazne to momaha ale chce to este nieco viac. V udrzbe uz viac spravit nedokazem. Ryby krmim minimalne, su hladne ze uz okusuju sem tam aj rastlinky. Aplikoval som ho aj normalne do akva, skusal som aj priamo do parvuly a teraz som jeden koren s anubiasom hodil do vedierka jak som pisal a aplikoval priamo na riasu az 30ml. Je to v 5l vedierku. Jedine ma napada di je rozdiel v invital carbon a excel? Riasa by mala scervenat, zruzoviet abo do vialova. Ja som tam dal asi 150 nasobnu davku a rasa po dvoch dnoch nemeni farbu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2016 21:34 R Muž afc1886 [14704] Re: stanki
Na ruduchu bych poradil nepřekrmovat a pravidelně každý týden měnit jednu třetinu vodu.Nečekej ale výsledek za pár dní,je to o trpělivosti,stejně jako celá akvaristika.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2016 21:26 Muž Xpe [132] - LoricariidaeRe: stanki
A jak aplikuješ invital carbo na řasu ruduchy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.07.2016 21:22 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ? – ruducha na anubiasoch a parvule
Dobry den mam problem sa zbavit ruduchy. Akvarium bolo zanedbane a dost sa rozsirila. Cele dno som hlbsie odkalil vsetko vicistil a uz mesiac pravidelne odkalujem. Taktiez uz mesiac hnojim pps pro, meriam hodnoty ktore su v norme a cockujem. Uz par dni mam aj ph kontroler. Ruducha uz rastie velmi pomali a stare listy snou postupne striham. Ale mam aj riadne zariasene anubiasy a parvulu. Tam velmi nemam co strihat lebo by nic neostalo. Riasa je aj na korenoch anubiasoch takze savo mi velmi nepomoze. Skusal som jeden vybrat na koreni, dal som ho do maleho vedierka cca5l. Nalial cistu vodu a aplikoval 30ml invital carbo. No riasa ani po dvoch dnoch nejavy ziadne zmeny. Jak to ze niekomu pri aplikacii tekuteho uhlika mizne? Moze to byt nejaky odolny druch? Alebo problem v invital carbon? Bol by rozdiel keby som kupil excel? Alebo co poradite? Viem ju uz udrzat na uzde po mesiaci pravidelnej udrzbe ale ako sa jej zbavit nadobro? :-O
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.06.2016 23:20 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Řasy, jak je vidím já
Nic nefunguje na řasy lépe, než prosperující rostliny. Od určité koncentrace prosperující rostlinné masy se už řasy "nevejdou" a když, jsou koncentrované na malém prostoru a snadno se omezí.
Další věc je, že si myslím, že i řasy omezují řasy. Do více svých akvárií dávám cladophoru. Kdysi jsem ji koupil jako kouli, ale už roky to není koule a dělá povlaky, pokud jí dovolím (mimochodem, některé povlaky cladophory, když mají dost světla, mají tendenci se vznést k hladině a zůstat tam). Snadno se vybírá a říkám si, že pokud tam má nějaká řasa růst, tak raději cladophora, než jiná. Ale i jiné zelené řasy jsou stále lepší, než ruducha, černá štětičková a sinice. Zelené řasy nefotosyntetizují hůř, než rostliny (občas dokonce líp) a pokud se člověk smíří, že na některých místech akvária jsou, neškodí. Pro mnohé živočichy jsou i užitečné a důležité.

Za VELMI podstatné považuji dělat kroky proti řasám, když se objeví, pozvolna. Ani tak nejde o řasy, jako o rostliny. Omezovat řasy tak, aby měly prostor a podmínky rostliny. Mechanická likvidace řas je fajn, výměny 15% vody obden jsou fajn. Žádná drastická změna, které by poškodila rostliny (ryby, krevetky) a způsobila kalamitu jiného druhu řas. Žádná chemie. Většinou ani nic nedělám se světlem. U žabího vlasu jsem se naučil "cukavé pohyby", které ho dostanou z masy rostlin, aniž bych většinu oné masy vytáhl z akvária. U zelených řas, které se přichycují k podkladu jsem se naučil zaměřovat právě na ono místo přichycení (odtrhnout právě tento "úpon"). A do toho všeho je podstatné přemýšlet, co člověk dělá blbě a mohl by líp. Protože řasy, pokud jich je moc, jsou signál nerovnováhy a akvaristika je o hledání rovnováhy.

P.S. Za poslední dobu jsem se v různých nádržích zbavil sinice. Ruduchy. Prosperitou rostlin zmenšil invazi žabího vlasu a jiných zelených řas. A tak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2016 17:59 Muž visek [75] - TetryRe: NHKG
kdyz jsem byl mladej.tak otec mel ocelaty.chovny par.a v druhem akvarlu mel male plotice,perliny atd a mel to jako krmeni.kdyz poradne menil vodu a mel velkej bublifuk tak to bylo v pohode.ja mel dlouho jezdika a linka .zraly vsechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2016 14:38 Milan86 – Tekutý uhlík
Já mám dobré zkušenosti s aplikací tekutého uhlíku. Především proti BBA (štětičková řasa)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2016 11:19 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: visek
Jako dočasné řešení by to asi šlo. Nesežerou ti i kvítka?
Plotice by měly zvládat i vyšší teploty ke 30°C. Ale dej si pozor, ať si s nimi nezavlečeš nějakou nemoc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2016 11:14 Muž visek [75] - Tetry
kolega ma nasazene do 240 litru 3 male plotice.a rika ze rasu likvidujou v klidu.taky nad tim uvazuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.06.2016 22:45 Muž quasimodo [368] – Tak delikatesa...
Hledal jsem heslo žabí vlas (mechanicky ho obírat mě přestává bavit a zdá se, že ancistrusům, jinak všežravým black mollám, neritině, ani jiným šnekům nešmakuje) a na wiki jsem narazil na toto:
V Laosu je žabí vlas Cladophora spp. (ໄຄ "kháy"-řeka-plevele či přesněji ໄຄຫີນ "kháy hǐ ː n" řeka-rock-plevele) běžně konzumován jako pochoutka. Řasy rostou na skalách a pod vodou se vytváří jasné skvrny ve vodách povodí řeky Mekong. ... Kháy může být pojídán také syrový, v polévkách, nebo vařený.
No vidíte. A my si ho v těch akvárkách vůbec nevážíme a likvidujeme jak se jen dá! :-) Až se někdo odhodlá tuhle lahůdku ochutnat, dejte mi vědět :-P

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   12.06.2016 09:39 Marcel G Re: Martens
Martens napsal: Potřebuji pomoci. Nemůžu se zbavit řasy STAGHORN. Už jsem zoufalý
Důvod k zoufalosti rozhodně žádný mít nemusíš. Akvárko máš moc pěkné a tohle není žádný vážný problém. Na Tvém místě bych možná zkusil trochu stáhnout intenzitu osvětlení (pokud to s Tvým světlem půjde nějak prakticky provést); možná bych zkusil světlo zavěsit o 10 cm výše. Možná by také pomohlo, kdybys to tak často nepřekopával a nechal tomu více času a prostoru ke stabilizaci. Chtělo by to ale také znát nějaké parametry vody, kterou používáš (jestli jsou tam všechny živiny v nějaké rozumné míře, jaké je pH, teplota apod.). Snaž se porozumět tomu, jak spolu různé věci souvisejí (ekologie) a jak nejlépe docílit stavu, kdy bude všechno v rovnováze. Řešit konkrétní problémy nemá podle mě příliš velký smysl. Důležitější je pochopit fungování celku. Řasy jsou organismy jako každé jiné. Pokud se jim na některém místě ve Tvém akváriu daří očividně lépe než rostlinám, tak zkus trochu změnit podmínky, které podporují jejich růst. Některé řasy začnou bujet a být úspěšnější než rostliny, když mají k dispozici velmi silné osvětlení; jiné řasy se rozmnoží, když budou mít k dispozici dostatek organických látek (třeba z filtru nebo kořenu). Další mohou upřednosťnovat vyšší pH. Pokud se ale ve Tvé akváriu ustaví určitá rovnováha mezi producenty biomasy, konzumenty té biomasy a detruenty, a bude tam dobře fungovat koloběh látek (tj. nebude tam docházet k přílišnému hromadění odpadních látek), neměly by tam být vhodné podmínky k přemnožení jednoho konkrétního druhu organismů (např. řas nebo plžů).

producenti = fotosyntetizující organismy (např. rostliny a řasy)
konzumenti = organismy konzumující rostliny či jiné živočichy (např. ryby, perloočky apod.)
detruenti = organismy rozkládající odumřelé organické látky (např. bakterie)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.06.2016 09:06 R Muž afc1886 [14704] Re: Martens
Vypadá to,že máš toto osvětlení www.rostlinna-akvaria.cz/… .Jestli je to ono,tak je to celkem palba na to tvoje akva.Chce to ubrat na osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2016 08:51 Muž Aquaostrava [0] - Afrika – STAGHORN
Potřebuji pomoci. Nemůžu se zbavit řasy STAGHORN. Už jsem zoufalý :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2016 12:56 Muž Horác [3942] Re: ice82man
a v čem spočíval ten dosavadní boj?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2016 12:45 Muž ice82man [0] – Co je to za řasu
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, už dlouho bojoju s touto řasou a spíš prohrávám, můžete mi prosím někdo poradit co je to za řasu a jak se jí popřípadě zbavit?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2016 11:43 Muž sajfrdík [14] Re: Marcel G
Dík za info,něco s tím zkusím provést..Přemejšlel jsem taky nechat to vyletnit,aby to trochu zarostlo rostlinama..Řasa tam byla vždycky,ale co se ten rybníček loni vybagroval,je jí tam mnohem víc.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2016 05:59 Marcel G Re: sajfrdík
sajfrdík napsal: Máme jí v rybníčku,který je napájen z rybníku nad ním,kde řasa není(ikdyž je voda stejně průhledná),navíc tento rybník napájí ještě jeden rybníček,který je více zarostlý,ale řasa tu také není.
Bez nějakých analýz je to jen hádání, ale třeba se odpadní látky z horního rybníku splavují do toho prostředního, kde se hromadí. V tom dalším je (jak píšeš) více rostlin, které mohou přebytečné živiny z vody ve větší míře odčerpávat, a proto tam k přemnožení řas nedochází. Jinak úbytek planktonu rozhodně s výskytem řas mít souvislost bude (a docela velkou, protože planktonní organismy mají řasy na jídelníčku). Příčinou ale klidně může být i trochu jiné složení dna. Třeba se tam vyplavuje do vody něco, co růst řas podporuje. Možná by pomohlo nechat si udělat rozbor vody ze všech tří rybníků, a pak bys viděl, kde máš kolik živin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2016 21:05 R Muž romant [27987] Re: JduSi
A nebo nechat časem stabilizovat podmínky v akváriu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2016 20:54 Muž JduSi [16] Re: romant
Protoze ja to taky strasne resil. Ted jsem zjistil,ze to chce bud cas,nebo stabilizovat podminky v akvariu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2016 19:52 R Muž romant [27987] Re: JduSi
A proč to říkáš nahlas? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2016 19:45 Muž JduSi [16]
Nicim nehnojim a po mesici a pul od zalozeni, po rase ani stopa :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2016 10:23 Muž sajfrdík [14] – Vláknitá řasa
Ahoj,chtěl bych se zeptat,jestli někdo nevíte jak na dlouhou vláknitou řasu?Máme jí v rybníčku,který je napájen z rybníku nad ním,kde řasa není(ikdyž je voda stejně průhledná),navíc tento rybník napájí ještě jeden rybníček,který je více zarostlý,ale řasa tu také není.Všechny rybníky jsou přibližně stejně "osvětlené",je v nich málo sedimentů..Řasa se vždy naplno rozroste s oteplením a vysazením ryb(vymizením planktonu-nevím jestli to má souvislost)a postupně zlikviduje(zaroste) i rostliny v rybníčku..je mi divné,že ryby jsou ve všech rybníčcích a řasa se dělá jen v tomto jednom.Čím to je a co s tím?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.04.2016 10:42 Žena Xlienka [276] - AmerikaRe: Barča
Ne nebylo nemá smysl pořád dokola zakládat a zakládat. Stačí jednou založit a pak pouze pomalu poopravit a vylepšit chybky které se při založení udělali. Teď už si to postupně začíná sedat a vše se osidluje bakteriemi, když to znovu založíš jedeš úplně od nuly. Proč? Porto, že je tam řasa a ta se objeví u většiny nově založených nádrží i když jsou založeny úplně správně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.04.2016 10:22 Muž DaveLister [478] Re: ludvik
Nevím, do jaké míry to bylo dokázáno, zas tak podrobně to nesleduji. Ale je to jev v přírodě tak běžný mezi různými druhy organismů (pozemní rostliny, houby, plísně, bakterie... ostatně jsou na tom založena i antibiotika), že by mě dost překvapilo, pokud by zrovna mezi řasami a vodními makrofyty něco takového nefungovalo.

Ostatně na sinice, což nejsou řasy, ale bakterie, fungují některá bežná antibiotika. A také bakteriofágy (respektive cyanofágy). Nevím ale, nakolik je běžné lít do akvária antibiotika nebo fágy, i když to asi někdo dělá. Já jsem toho názoru, že je lepší v akváriu ustanovit jakousi rovnováhu, než do něj lít magické vodičky. Už proto, že určité množství a typů řas do akvária patří, stejně jako určité množství a typy bakterií. Litím koncentrovaných vodiček se pravděpodobně nadělá víc škody než užitku, protože toho často zlikvidují víc, než je třeba.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   28.04.2016 06:32 Marcel G Re: ludvik
V knize "Ecology of the Planted Aquarium" od Diany Walstad je velmi pěkná kapitola týkající se přímo alelopatie (angl. Allelopathy). Je tam i řada odkazů na vědecké studie, které se tímto fenoménem zabývají. Na níže odkazované stránce si můžeš stáhnout další velmi zajímavý článek o výzkumu alelopatie přímo u vodních rostlin: citeseerx.ist.psu.edu/…
Případně si můžeš v největších článkových databázích světa ( www.scopus.com nebo www.sciencedirect.com ) vyhledat klíčové slovo "allolopathy" a přečíst si k tomu některé ze stovek odborných článků na toto téma (tyto databáze jsou komerční/placené, ale většina univerzitních knihoven má do nich přístup). Jsem přesvědčený o tom, že tento zdroj informací o alelopatii je zcela jistě relevantnější, než různé pseudo-vědecké až mýtické bláboly, které o tom někteří lidé šíří na internetových fórech. Důvodů, proč se alelopatické chemikálie nevyrábějí sériově (a neprodávají za velké peníze akvaristům jako zázračný všelék), je hned několik: 1) výzkum ještě není tak daleko, aby byly identifikovány konkrétní sloučeniny, které jsou za to zodpovědné; 2) syntetická výroba těchto látek je velmi složitá a nákladná; 3) různé druhy rostlin používají pravděpodobně různé typy alelochemikálií, takže rozhodně neexistuje jedna univerzální látka, která by nám vyřešila problémy s řasami; 4) akvaristický průmysl je pro většinu vědců nezajímavý. Z výše uvedené je tedy podle mě jisté, že alelopatie je mnohokráte prokázaný vědecký fakt, podložený mnoha seriózními vědeckými studiemi.

Jiná věc ovšem je, jak velkou roli může tato alelopatie hrát v rostlinných akváriích, kde se často mění voda nebo se tam používá aktivní uhlí či podobné materiály, které z vody odstraňují organické sloučeniny. Jeden pán mi ale například vyprávěl (a já nemám důvod mu nevěřit), že když ve svém rostlinném akváriu měnil týdně jen 50% vody, neměl problémy s řasami. Jakmile ale vyměnil 80-90% vody, čelil náhle invazi řas. Jakmile se vrátil zpátky k 50% výměnám, řasy opět zmizely. Každopádně při větších výměnách vody se koncentrace alelopatických látek ve vodě zcela jistě zředí a přestane být asi tak efektivní. Záleží tedy zcela jistě na konkrétních podmínkách, konkrétních rostlinách a jejich kondici. Chřadnoucí rostliny asi nebudou mít sílu ani energii na to, aby řešily syntézu alelopatik.

Každopádně alelopatie sama o sobě podle mě moc velkou roli v rostlinných akváriích hrát asi nebude (což ale neznamená, že neexistuje a nemá na tom určitý podíl). Rozhodně to ale nebude jediný faktor, který hraje při kontrole řas nějakou roli. To jen tak k zamyšlení ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.04.2016 01:21 Muž ludvik [1082] Re: DaveLister
Což nikdy dokázáno nebylo a je to jen akvalegenda ...
DaveLister napsal: ... A navic vylucuji latky, ktere rasam vadi. ...
Kdyby to dokázáno bylo, tak se to už syntetizuje a lije do akvárií po kýblech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.04.2016 18:02 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: DaveLister
Tu normu zvedli po povodních předtím byla méně možná i 30mg/l NO3 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 17:28 Hofy Re: DaveLister
A mam obcas vzduchovat? Pomuze to necemu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.04.2016 16:52 Muž DaveLister [478] Re: Hofy
Ano, rostliny, pokud se jim dari, tak NO3 snizuji. Oni snizuji vsechny ziviny. A navic vylucuji latky, ktere rasam vadi. Jde o to, zda se jim dari tak, aby se nedarilo rasam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 16:41 Hofy Re: DaveLister
Popletl jsem to a mam NO3 mezi 10-25, spis to je k te 25.
Snizit se to da jak? To snizi rostliny, kterym svitim je to tak?

Svitim kazdy den od 9 do 18 hodin. Zarivkama z toho setu.
Krmim 1x denne, tak aby to vzdy do 2 mintu vse vyluxovali. V SO a v NE maji hladovky, neb to je akvarko v kancelari v me praci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.04.2016 16:14 Muž DaveLister [478] Re: Hofy
Ano norma na vodovodni vodu je sice 50 mg/L, ale to je imho takova znouzecnost, kdyby ta norma byla prisnejsi, tak bude problem ji na nekterych mistech splnit (nebo to bude stat moc penez). Na balenou pramenitou vodu je uz norma prisnejsi (25 mg/L) a na kojeneckou jeste nizsi (10 mg/L). Prazsky vodovod ma 17 mg/L. Pit vodu s 50 mg/L nic moc zdraveho není (dospely to ale vydrzi, jako spoustu jinych nezdravych veci) a rybám to také neprospěje (zvlaste citlivejsim druhum z cistych vod, prasatkum je to asi jedno).

Kytkam imho bohate staci 10-15 mg/L. Mit přes 25 je imho zbytecne moc a pokud jsou soucasne problemy s rasami, zkusil bych to snizit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 16:09 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: Hofy
kolik hodin denně svítíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 16:01 Hofy Re: DaveLister
NO3 by melo byt do 50 OK, dokonce bezna voda ma kolem 50, co tece z kohoutku. Ale jak jsem psal, podel testu to je vic jak 25 a mene jak 50. To by pry melo vyhovovat rostlinam a rostliny opravdu hodne rychle rostou. Ale s nimi uz i rasy :(
pH je nizke uz z vodovodu, mam tady velmi mekou vodu.

Jeste me napadlo obcas pustit skrze vzduchovaci kamen sprsku bublinek tak na 1 hod denne, ale to je asi hloupost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 15:32 Muž DaveLister [478] Re: Hofy
NO3 25-50 je na muj vkus hodne, i kdyz jsou lidi, co tvrdi, ze je to v pohode

pH 6.3 samo o sobe neni problem, mel jsem v nekterych akvarich cilene i mene (nektre ryby to vyzaduji), spis bych se ptal, proc ti pH tolik klesa (predpokladam ze mas normalni mirne alkalickou vodovodni vodu), pokud ho sam nejak cilene nesnizujes - muze to byt nadbytkem ruznych latek ve vode, mozna i nejake organiky?
Do toho PO4 bych mozna investoval a mozna bych zkusil zmerit i organicke latky ve vode (chemicka spotreba kysliku, rataj ma na to antialgae test, i kdyz nevim, jak dobre funguje, mel jsme od nej dusicnanovy a ten nefungoval)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 15:20 Hofy Re: DaveLister
NO3 mam mezi 25-50.
Fosfor nemam na nej test.
Spis si rikam, zda neni take problem me nizke PH, ktere je mene jak 6,4
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 15:18 Muž DaveLister [478] Re: Hofy
hlavni ziviny, kterych byva nadbytek, jsou NO3 a PO4
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 15:15 R Muž afc1886 [14704] Re: Hofy
Tady se můžeš podívat na rychle rostoucí rostliny rybicky.net/atlasrostlin/hledat/ stačí jen doplnit a tohle by se taky mohlo hodit rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 15:12 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Hofy
Sorry :(. Hodnoty vody neměřím, neřeším, neznám. U mě to je o odhadu od oka :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 15:04 Hofy Re: JirkaŠčobák
Dekuji za rady. Na akva u tebe juknu a budu holt cistit a cistit.
Co jsou vlastne ziviny? NO2 a NO3? Nebo to jde zmerit i nejak jinak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.04.2016 14:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Hofy
Na ryby bych nespoléhal, primárně je třeba změnit podmínky. Navíc ty netrpíš až tak zelenými řasami, které tyto ryby rády.
Žádná chemie, žádné hnojení, čisti. Koukni na mé nádrže, problémy které mám nebo řeším.

K čistotě. Čistota vody v akváriu a vyluxované dno - to není jedno a to samé. Já si pěstuju detrit (kal na dně). Rostlinám často prospívá detrit (neříkám, že všem druhům). Vyluxované dno je sterilní - ani rostliny, ani ryb v něm nic nenajdou. Vyluxované dno automaticky neznamená akvárium bez řas. Dno se sajrajtem automaticky neznamená akvárium s řasami.

P.S. Poradil bych ludwigii, ale tu už u tebe vidím. Nemyslím, že potřebuješ víc druhů. Posiluj, co ti funguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 14:29 Hofy Re: JirkaŠčobák
Ahoj, dik za rady, uz jsem zacal. Prave jsem vymenil cca 20% vody. Promyl jsem filtr v odtekajici vode a vymenil filtracni molitan, ktery chyta nejvetsi nacistoty.
Pred tydenm jsem zakoupil i rybky, co maji mit rady rasy a rudochy. Za chvili je pridam do evidence me nadrze, abys vedel o jaky jde druh. rybicky.net/atlasryb/parmicka_cernopruha Nejsem zkuseny akvarista, spise nadseny amater a porad je se co ucit. Pomuzou mi v tom rybky, jak ty rasy eliminovat? Pomuze tedy trosku hladovka v akvariu, aby se do nich pustili vsechny rybky?
Zadnou chemii do toho tedy poustet nemam co? Ani prihnojovat? Jenc istit, cistit, cistit?
Ja si stal emyslim, ze dno mam ciste, tech zivin by nemelo byt nejak extremni mnozstvi.
Muzes mi napsat nejake nazvy rychle rostoucich rostlin? Ted tam mam to "kapradi" to roste velmi rychle a dari s emu uzasne, to nestaci? Dekuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 13:46 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Barča
Barča napsala: A nebylo by lepší rostliny dát pryč komplet vyčistit akva a vyprat dno ? A udělat to vše od znova? :-O

Možná. Ale zkus se s tím nejdřív pár dalších týdnů poprat. Minimálně nazbíráš zkušenosti pro nové akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 13:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Hofy
Moc živin.

Koukám na tvé akvárium, doplňuji: Nasadil jsi ryby, včetně dvou skalár. Začaly se hromadit živiny. Ono počáteční množství rostlin asi nebylo zlé, ale dal jsi tam ryby dřív, než se rostliny stačily rozrůst, aby stíhaly odebírat živiny. Následně jsi nezachytil nástup řas (časté, mám bohaté zkušenosti) a teď se řasám daří tolik, že to omezuje růst rostlin. Potřebuješ omezit řasy, povzbudit rostliny.

Vyměnil bych 15% vody, otrhal část řas, začal dávat pozor, kolik krmím. Za dva dny 15% vody, otrhal část řas, dokoupil rychle rostoucí rostliny. Za další dva dny 15% vody, otrhal část řas. 15% vody, otrhal část řas. 15% vody, otrhal část řas. Atd., atd :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2016 13:36 Hofy – Prosim o radu
Ahoj, vsem, prosim, podivejte se na mou nadrz a zejmena pak na fotku rybicky.net/nadrz/24440/3.jpg…. Uz asi 14 dnu se mi tam mnozi rasy.
Vodu menim kazdy tyden asi 1/3. Filtr cistim v akvarijni vode jednou za 2 mesice a kazdy tyden mu menim prvni filtracni molitan na hrube necistoty.
Vse mam v norme, jak NO2, tak NO3. Rostlinam se dari a rostou rychle, dno pravidelne odsavam a je ciste. Ze zacatku jsem mel asi po mesici takovou tu zelenou flekatou rasu, co dela skvrnky a dela se i na skle a ta po cca 2 mesicich pomalu vymizela a jiz se nedela, ale zacala tam byt zelena rasa a pak i rudocha.
Prosim o "nakopnuti" co mam hlidat. CO2 nepouzivam, v podstate akvarium nehnojima spoleham na vykaly od rybek. Jen pri zakladani tam bylo granulove hnojivo v substratu pro koreny rostlin. Dekuji za rady.
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [32] ...... 57

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43059x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/484?od=1551