Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací.
https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
0 23.06.2010 14:43 JuraS Taky se nechci hádat..moje praktická zkušenost je ta, že jsem svoje akva 100*55*50 čistil způsobem, že jsem ho napustil po zpevňující rantly, dal do vody manganistan draselný a na hranu jsem posadil čerpadlo o výkonu 2000 lt/hod..zapnul jsem vodu a ta vlna co mi čerpadlo udělalo s výstupem tak 10 cm pod hladinou mí vodu vystříkla z akvárka...nevěřím tomu, že by někdo měl v akváriu do 300 lt čerpadlo s výkonem tisíců litrů za hodinu..něco notoricky známé o filtraci...kluci sorry jestli jsem na něčí článek zapomněl..
www.discus.cz/…
www.discus.cz/…
od horáce jsou pěkné rady a články, nemůžu za boha najít odkazy...
dalsia fotka..
no poznat ich urcite nebudes..
na ukazku dva obrazky, rozdiel je jedine v pozadi..
filtracia - jeden externy filter + dve cerpadla koralia..
vykon cerpadiel + vykon filtra dokopy 7 000L/hodina..
akva ma presne 243L, kedze nie je napustene do vrchu a je tam dost skal, substratu, korene nejake, rastliny odhadujem ten objem na nejakych cca 180L a myslim, ze este menej je tam toho dost, ked si zoberies prietok 7 000L/hod, co nie je samozrejme az taky, ale vykon cerpadiel taky je, tak to akva je prebehnute cerpadlami takmer 40 x za hodinu..
to je honic nie moj slabucky 650L/hodinu filter
a nema ziadny problem, hnoji, co2 tak isto..
ziadne riasy, ziadny vir v akva takze tak..
0 23.06.2010 13:36 JuraS – Re: BarbarOSA
to už nemá cenu ani odpovědět...za výpočet se omlouvám i když jsem poprvé četl 0,1 e ..o filtraci toho nejen tady bylo napsáno hafo..nemám chuť se hádat se začátečníkem který nechce slyšet...jen by mě zajímaly ti "akvaristi velkého jména" kdo to je...určite se najde někdo ochotný ti odpovídat na tisíckrát zodpovězené...
JuraS napsal: 0,1 ečka není 30 halířů..trochu matematiky pls... stojí li 1 éčko 30 kč (i když je teď tuším za 26) pak 0,1 e stojí 3 kč, to je týdně 21 kč a ročně 1.095,- Kč
nedivím se, že máš v akva řasy když máš místo filtru honič vody..650 lt na 210 lt akva (max. zaplněné od hrany po hranu..adekvátně tak o 30 lt míň..) z akva vyrábíš horský potok..to řasy přímo milují...
Po prve napisal som 0,01€ nie 0,1€ ako uvadzas a u nas je 1€ 30,126 Sk teda 0,1€ je 3,0126 Sk a 0,01€ je potom 0,30126 cize 30 halierov, zase az do dalsich drobnych nejdem pocitat a nehnojim kazdy den v tyzdni jeden den je prestavka tak to je cca 95 Sk teda okolo 3€ rocne co je velmi zanedbatelna ciastka, neviem kto nevie pocitat..
a za dalsie ja mam honic vody??
poprve je tam uvadzani prietok 650l/h iba vykon cerpadla, dva krat molitan co zase nieco uberie, aktivne uhlie a zeolit, co zase nieco uberie a zanesenie molitanom po case poriadne uberie, cize to cerpadlo zenie cca 350L/h priemerne maximalne!!
a preco potom sa mi dalej nemnozia riasy??asi to bude zly vyrobok potom a nikto si ho nekupi
a za dalsie mi odpovedz preco potom akvaristi velkeho mena a mnoho akvaristov pouziva nie jeden, ale velakrat aj dva vonkajsie filtre plus nejake cerpadla vo vnutri akvaria nakolko maju zarastene nadrze, rastlinam to nevadi a nemaju problem s riasami??
cital som o prietokoch aj v tisicoch litrov na akva 300L a vsetko je ok, s nicim niesu problemy, tak cakam tvoju fundovanu, profesionalnu odpoved..
podotykam v tisicoch znamena napriklad prietok 5 000L/hod aj viac kludne a nic sa nedeje..
0 23.06.2010 12:41 JuraS – Re: BarbarOSA
0,1 ečka není 30 halířů..trochu matematiky pls... stojí li 1 éčko 30 kč (i když je teď tuším za 26) pak 0,1 e stojí 3 kč, to je týdně 21 kč a ročně 1.095,- Kč
nedivím se, že máš v akva řasy když máš místo filtru honič vody..650 lt na 210 lt akva (max. zaplněné od hrany po hranu..adekvátně tak o 30 lt míň..) z akva vyrábíš horský potok..to řasy přímo milují...
nie ze by to bolo praveke, ale nebudem mat v akva velmi obmedzene mnozstvo rastlin, samozrejme uplne nenarocnych, a par rybiciek, alebo rybky vobec aby tam nemusel byt filter..
a hnojenie ma stoji 0,01€ na den, cize cca 30 halierov, co je fakt zanedbatelna polozka a nestalo by vobec keby sa aj tenso dal namiesat kamosovi v labaku..
v akva mam aj celkom slusne narocne rastlinky, dost ryb - je na co pozerat a to si nenecham ujst aby som mohol vybrat filter..
uz to pisem asi po 100 krat, chemiu nedavam, jedine to hnojenie, ktore je davkami zanedbatelne, pre rastliny prospesne, rybam neublizuje a mozem si tam posadit co chcem..
z kohutika mi totiz netecie to co by potrebovali tie rastlinky ani zdaleka..
keby to vsetko malo byt v kohutiku, asi cloveka jednym poharom zabijem..
Jak se tu píše, důležitá je celková rovnováha. Mně se nakonec po všemožných pokusech osvědčilo velmi husté osázení akvária (100% plochy dna) méně náročnými rostlinami, menší počet ryb a nebát se týdně vyměnit 50% vody (pokud ti teda z kohoutku teče něco rozumnýho). Potom totiž nepotřebuješ žádnou chemii, hnojení, CO2 a nakonec ani ten filtr, kterej už jsem taky vyhodil. Ale tato "pravěká" akvaristika se v dnešní době nemusí každýmu líbit, to chápu.
mal som cistonovo zalozene akvarko..
prebytok zivin sa nemal kde odzniet takze isiel do rias..
ako som to mal aliminovat??
a kedze nepomahala vymena vody, neritiny atd. isiel som tvrdo po riase za ucelom jej odstranenia, hotovo..
problem vyrieseny, nic sa dalej nemnozi, kto zabojuje inak moze ju ocakavat znovu..
nehovorim ze u mna po nejakych rokoch nic nebude, ale zatial ani kusocek
S tím banánovníke, bych byl opatrný. Snese tak do -12 st. Celsia a ještě s pokryvem půdy. A ten "vánoční kaktus" může být Rhipsalidopsis, který má do vánočního kaktusu hodně daleko. To je stejně jako třeba Crinum thaianum a Vallisneria gigantea. Hodně podobné listy, ale úplně jiné rody.
SAE na krevetky??? Na javak rozhodne, ale krevetky?
0 22.06.2010 15:27 JuraS – Re: kortezhugo
no já předloni zasadil pecku z manga do hlíny a postavil v práci do zimy mezi okna..sem tam jsem tam bryndnul trochu vody a najednou ta potvora vyrazila taď ji potřebuju dostat domů než z toho bude strom..příroda prostě dělá divy..i řasy mají nárok na to aby rostli nehledě, že celosvětově právě mořské řasy vyrábí nejvíc kyslíku..tak proč jim bránit v rozletu....
mne prave teraz kvitne napr. "vianočný kaktus"...
a do vianoc daleko...
0 22.06.2010 15:07 sustik každopádně sem rád,že sem se těch řas zbavil,nechceš vyfotit jak ti kvetou ty kytky,a dát to sem,docela bych to omrknul.
1 22.06.2010 14:51 JuraS Však jsem psal, že je to rovnice o 3 neznámých : voda+světlo+živiny = řasy (ano/ne).. někde na netu sjem to viděl zpracované do kombinací které jsi si mohl doplnit vlastními hodnotami o vodě, kytkách, krmení, rybách, světle, filtraci a vyšlo ti jak asi jsi na tom s řasami..mě se občas v akva objevují a zase miznou stejně tak jak mi občas kytky občas stagnují a pak zase rostou, že nadzvedávají kryt..teď mě třeba kvetou 4 echináče a nevím proč, co je k tomu přimělo..neřeším, prostě kvetou...
0 22.06.2010 14:31 sustik – Re: JuraS
kytek mám hafo,dokonce je i vyhazuju aby rybky měly místo,ale na nich sem měl taky nějaký řasy,v tom že kytky si berou to co řasi potřebujou ti neodporuju. jen sem chtěl dodat tip jak se řas zbavit,mě šneci dost pomohly,jen ještě dodám,že mám jen asi 60l akva.
teoreticky mas pravdu Juras..
ale neda sa to tvrdit..niekto nema problem s riasami ani pri mnozstve ryb, niekto ma problem s riasami a ma minimum ryb a mnozstvo rastlin..
ja kazdy tyzden darujem za male vedro rastlin lebo s tym nemam co robit, zarabat na tom nechcem, chcem urobit radost ludom co tiez maju problem zohnat rastliny ked su v obchodoch tak drahe..a mal som velmi velky problem s riasami vsakovakeho druhu..
staci viac pohnojit a problem je na svete, napriklad ale je mnozstvo pripadov a teda spustacov rias..
ja som skusal hnojit viac, menej, svietit inak, filter priskrtit atd., ale riasy sa mi nevratili..
nenajdes ani kusocek riasy u mna..
0 22.06.2010 13:39 JuraS – Re: sustik
každý na řasy má jiný postup..ono záleží vždy na konkrétních podmínkách..řasy jakožto i všechny jiné živé organizmy potřebují k životu vodu, světlo a živiny...kolik světla, jaké vlnové délky (akva osvícené zářivkami má jiné světlo než slunce), voda - (tvrdá, měkká, kyselá, zásaditá) a živiny to je kapitola na dlouhé povídání...obecně..když budou prosperovat v akva kytky tak, že je budeš každý týden nebo ob týden trhat a po kýblech vyhazovat..prostě porostou jak zblázněný tak řasy nebudou mít jednu z částí rovnice..obecně živiny...o tom je to celé..když budeš svítit jako o život třípásmovkami, mát hafo ryb a krmit jak šílený a mít jen šutry a kořeny a jen jeden anubius pak máš na řasy zaděláno...
0 22.06.2010 12:42 sustik – .
mě od řas dokonele pomohli dva šneci,jen občas očistim sklo.
Mas pravdu
Som odhaleny
Ale nie v pohode..Treba sa podelit o info ktore zabralo a niekomu tiez moze pomoct..
Cakam len na schvalenie, netusim kedy to bude..Maju to druhy den..
Ked to bude ako som spominal prihodim link..
0 22.06.2010 11:46 miesimzelezo – Re: BarbarOSA
jj to zname, chce to nacpat slamu do akva... ale pockame si na clanok od BarbaraOSA som zvedavy ci tam bude spomenuta i ta slama...
jasne zaruceny..
pisal som o tom aj na akva.sk
ale toto je cele zhrnute do jedneho clanku, sice musis do toho nieco vlozit, zadarmo sa v dnesnej dobe nic same neurobi, ale vsetko ok..
a hlavne prirodzena cesta..
...tak ze mas "navod"???
Ahojte akvaristi..
Napisal som clanok ako sa uspesne zbavit riasy, ale este musi byt schvaleny..
Cize netusim kolko to potrva, popisal som vsetko co som vedel, pripadne otazky tam uvitam..
Ked bude zverejneny tak dam sem link..
Mal som velmi vela a roznych rias, par rastlin mi aj odislo kvoli nim..
A so 100%nou uspesnostou som sa ich zbavil a nic sa nevratilo, stale hnojim, pridavam CO2, svetlo svieti aj z okna a ziadna navratnost..
pokud jediný cos udělal je používání řasobijce tak se ani nedivím že se jich nemůžeš zbavit
jinak vysavováním akvárka se jich nezbavíš, za čas tam budou zas
takže jak chceš
krevetky..hladový
0 21.06.2010 21:45 vodnik – Re: Petýt
A kolikrát mám potom to akvárium vymýt vodou aby tam pak ještě nebylo cítit savo
0 21.06.2010 21:42 vodnik – Re: ondrasheq
Ne nevymyslel používám řasobijec a stále to nepomáhá tak přemýšlím o radikálním řezu
jak tady píšeš o té horké vodě, tak jsem si vzpomněla, že kamoška jednou nalila do akvárka horkou vodu přímo z vodovodu a prasklo jí dno, takže to bude nebežpečné u jakékoli nádrže
0 21.06.2010 15:58 Petýt Udělej to jako píše ondrasheq. Pokud to budeš čistit tim savem nebo něčim takovým, tak určitě to nevymejvej horkou vodou, jak tu někdo psal, poněvadž by mohla narušit lepené spoje akvárka(teda jestli nemáš litý
).
nemyslela jsem ze je to zavadny, ale ze neni potreba kvuli rasam znovu zakladat akvarko a jeste ho tak paranoidne desinfikovat
Tyhle věci už se tu řešili stokrát, bez výjimky. Plky stranou, k původnímu dotazu:
Pokud jde čistě jen o ty řasy, tak je dostaneš pryč s pomocí vody a hrubější strany houbičky na nádobí (použiješ pochopitelně novou). Savo je spíš na celkovou desinfekci - drastické to rozhodně není, jen je potom potřeba akva pořádně vymýt vodou.
jinak radit někomu aď si do nově založené nádrže pořídí drazší rybky, protože ty určitě neudělají takový bordel, je docela blbost. Třeba si koupí za 40kč závojnatku místo gupky za dvacku a myslíš že na tom bude líp?
Tu drastickou část ze savem bych vynechala. Pokud řasy nemají podmínky pro svůj růst tak zmizí samy, nebo s nimi mouhou pomoci některé rybky co je žerou, ale jen na ně se taky spoléhat nedá. A CO2 není nutnost pro dobře fungující akvárium bez řas. Jinak chlor je žiravina, v malé koncentraci to rybky zvládnou, ale naschvál je tomu vystavovat bych nedoporučovala. Ale ve většině vodovodních sítí už se chlor nepoužívá v takovém množství jako dříve. A pokud chlor ochromí řasy, to by mě zajímalo co udělá s bakteriemi kvůli kterým si to akvárko nechal zaběhnout.
Lepší neodstátá voda? A že chlor "ochromí" řasy, ale kytky a ryby ne?
A to máš něčím podložené nebo sis to vymyslel?
Jestli jsem to správně pochopil, pak použij savo.
Co se týče dalšího provozu, aby nové řasy nevznikaly - to je zde mnohokrát popsáno. Ale hlavní je dostatečně svítit, udržovat zdravé rostliny, nepřekysličovat, používat CO2.
a nebo nějakého žravce např. ancík nebo dva nebo............
Nejlepším prostředkem je dobře fungující akvárium.
1 20.06.2010 22:42 vodnik – jak se zbavit řas v akváriu
zdravím mám prosbu chtěl bych kompletně předělat a vyčistit akvárium i od řas a nevím jaký nezávadný prostředek mám použít aby se jich zbavil na dobro.
Starší reakce
ja na 54 litru svitim 18W zarivkou (driv i 2x15 a pak i 2x18 ale nakonec to jede i takto)
0 07.05.2010 17:58 lumpy – Potřebuji radu
Mám 54litrové akva a 11W zářivku tvoří se mi hnědý řasa hlavne na rostlinách ... kolika watovou zářivku a jakou bych měla pořídit.??
Děkuji za odpověd.
Starší reakce
Egerii skoro vždy sážu jen po svazcích, myslím že je to úplně jedno
roste jak plevel
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací.
https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
Přidat reakci
1 ...... [52] ...... 57
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43705x