Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řas v akváriu

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 37 Přejít na další stránku   1  
Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2015 23:59 Muž Janek [6] - LabyrintkyRe: Assassin
ako ja milujem takých mudrlantov :-D ktorý majú vo veciach ,,jasno" :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2015 23:39 Muž Assassin [2]
Sakryš, to byla rychlá náprava akvária. Za 2 dny - to bude rekord. Jinak držím palce v boji s řasami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2015 21:56 Muž Janek [6] - LabyrintkyRe: Janek
a mimochodom ďakujem za rady :-D ale ja som sa pýtal čisto na tie prostriedky na zrušenie rias z rastlín s ostatnými vecami si poradím a nájdem problém díki ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2015 21:55 Muž Janek [6] - Labyrintky
Tak rady pomohli riasy z rastliniek zmizli y vyzerá to geniálne, môj problém bola špinavá voda a slabá údržba,filtrácia zamakám teraz na tom a dokupím tam nejaké rastlinky verím že to pôjde k lepšiemu potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2015 11:55 Muž Jifi [675] Re: Janek
Máš v akvárku i nějaké rychle rostoucí kytky, něco obyčejného? Aby ti odčerpávaly přebytečný dusík?
Měl jsem taky problém i s vláknitou řasou ("žabí vlas") a vyzrál jsem na ni tak, že jsem do akvárka přidal Egeriu + Ceratophyllum. Vláknitá řasa začala nejvíc růst na Egerii, která se plazila po hladině a pravidelně jsem ty zařasené kusy vyhazoval. Po několika týdnech mně vláknitá řasa postupně mizela a už o ní ani nevím. Rychle rostoucí kytky jí skvěle konkurovaly a zároveň sloužily jako "lapač", protože byly na hladině. A při tom lehkém zastínění vláknitá řasa přestala růst na kytkách, na kterých rostla dřív.

Ale jinak by to chtělo, abys napsal víc informací o svém akvárku: rozměry, osvětlení, jak měníš vodu, jaký máš filtr, jak často ho pereš, jestli hnojíš, jestli dáváš CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.09.2015 11:29 Muž Džouzif [25] Re: Janek
Jak píše larix, je třeba hledat příčinu. Tím může být málo světla, moc světla, typ světla, znečištění vody, špatná udržba akvária, málo hnojiv, moc hnojiv apod. Není vždy zrovna sranda najít mezi vším kompromis.

Pro "nastartování" růstu rostlinek a tedy úbytku řas přímo z rostlin můžu doporučit koupel v naředěném CO2 vitalu. Je třeba ho naředit, jinak rostlinky budeš moct vyhodit. Není to ale řešení příčiny, jen důsledku. Osobně všechny kytky, co jsou olezlé řasou (většinou ruducha) vyndám nejdřív z akvária (kromě kobercovek).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.09.2015 14:14 Muž larix [1420] Re: Janek
Savo, glutaraldehyd a jeho deriváty, peroxid vodíka,... Ale ako tu už bolo mnohokrát spomenuté, treba sa zamerať na príčinu, inak sa riasy opäť rýchlo objavia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2015 14:10 Muž Janek [6] - Labyrintky – riasa na rastlinách
chcel som sa spýtať ako odtrániť riasy z rastlín ? Kdesi som už túto tému videl ale neviem to nájsť ... kdesi som čítal čosi že dať napadnuté rastlinky do kýbla s vodou a pridat tak nejaký chem. prípravok ktorý zničí riasy ale rasltinkam neublíži je niečo také ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2015 15:13 Muž Jifi [675] Re: Assassin
Možná moc dusíku?
Já jsem po loňském založení akvárka bojoval s podobným problémem.
Parádně mně koberec řasy na dně zlikvidovaly krevety Caridina japonica (C. multidentata). Ty byly jak kombajny. Sežraly chuchvalce řas na dně i řasu z kamenů a z kořene. Ještě před nasazením těch řasožroutů jsem si ale všimnul, že ty chuchvalce řas byly na nejvíce osvětlených částech dna.
Pak jsem koupil rychle rostoucí rostliny (Egeria + Ceratophyllum demersum), aby odčerpávaly dusík a stínily trochu hladinu. Pak rostly dlouhé řasy (žabí vlas) na těch lodyhách, které byly nejblíž u hladiny. Pravidelně jsem je trhal i s řasami a jak už mně nedopadalo tolik světla na dno, i to se zlepšilo.
Taky mně připadá jako poměrně smysluplný tento článek:
buddendo.home.xs4all.nl/…

Měl jsem ve 112 l akvárku taky Ceratopteris siliquosa. Krásná kapradina, ale jak jsem hnojil, tak mně zarostla půl akvárka. Po invazi řas jsem přestal hnojit a začal jsem mít problémy se sinicemi.
Narazil jsem na uvedený článek a začal jsem hnojit znovu, ale mírněji. Kapradinu jsem vyhodil, protože mně přerůstala přes hlavu. Poté jsem měl ty zmíněné problémy s chuchvalci řas, ty zlikvidovaly japonské krevety. A trochu stíním hladinu něčím, co rychle roste a snadno se to dá proškubat.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2015 19:51 Jindráš Re: bugy
Nejsem nijak zkušený,ale myslím,že je tam hrozně moc ryb a hodně světla. Počítá se 0.3 až 0.5w na litr. Ty to máš 0.9w. To je moc a moc. Určitě bych nechal svítit jen tu T8,nic víc. A kdyby to šlo,tak ubrat ryby.Počítá se na 1cm ryby-1l vody. Nebo na jednu rybku-10l vody,to je,co jsem četl optimální počet. Já mám 200l akva a mám 16 ryb. A to přemýšlím,jestli jich není moc. A dal bych tam šneky Neritina. Mě moc od řas pomohli.Od všech. Řasy jsou sice pořád,ale minimum. A o ně se navíc,krom Neritin ještě starají SAE.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2015 17:37 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: bugy
hnojení bych zastavil, aspoň do té doby, než se zjistí, co v té nádrži je a není. CO2 bych nechal běžet, podpoří to aspoň růst rostlin, což je žádoucí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2015 17:25 Žena bugy [0]
Dakujem za radu, chcem sa opytat ci počas tej doby ked budem svietit len tou jednou trubicou tak mam prestat hnojit , pripadne zmensit davkuPMDD ? A co co2 a easy carbo ? Inak mam v plane ešte dokupit do pozadia nejaké rychlo rastuce rastlinky a tych gupiek by som sa rada zbavila lenze oni su take ze by ich nikto nechcel (su to rybky z incestu surodencov a samcek má dokonca pokrivenu chrbticu). Takze ich doslova trpim v akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2015 16:19 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: zervan
souhlas, rychle rostoucí rostliny by pomoct mohly. Rybiček by mohlo být méně, ale zase na druhou stranu, kromě gubek to nejsou rybky, které by produkovali moc bordílku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2015 16:11 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: ŠtefanT
Podľa prezentácie ide o nové akvárium, to chce trochu čas... Ale podľa mňa je tam priveľa rybičiek takto na úvod => priveľké organické znečistenie, a to má hlavne ruducha rada. pre začiatok by bolo dobré napchať tam rýchlo rastúce stonkovky typu Egeria, Limnophila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2015 16:04 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: bugy
doporučoval bych vypnout tu 24W zářivku a svítit pouze tou 15w 10 hodin denně. Týden pozorovat, jestli nastal nějaký rozdíl. Vodu měnit půl nádrže, včetně odkalení, jednou týdenně a zkusit zjistit hodnoty mikro a makroprvků v nádrži a ve vstupní vodě. Vypadá to na naprosté rozhození bio v nádrži. Takže bych šel vylučovací metodou. Sice je to zdlouhavější, ale přesnější, než systém pokus omyl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2015 16:02 R Muž afc1886 [14655] Re: bugy
Ty zářivky svítí celou dobu spolu,mě se toho světla zdá celkem moc.To světlo je dle mého pro hodně zkušené akvaristy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2015 15:53 Žena bugy [0]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte. Som už zúfala, prosím o pomoc s riasami. Skúšala som všeličo (postupne znižovať dobu svietenia, výmena vody skoro každý 2/3 deň, menej krmim, pridávanie EC striekačkou na rastliny,,,) ale je to len horšie, riasa stále viac rastie, hlavne zelená v kombinácii asi s rozsivkami. Poradte mi prosím čo robiť, či zatemniť na pár dní akva, alebo čo :(

Info o akva:
- Akvárium som kompletne prerábala asi pred mesiacom
- má 54l (60x30x30)
- osvetlenie 15wT8+24w T5
- doba svietenia: kedysi aj 12h denne, momentálne znížené na 6 hod.
- Filter vnútorný setový claro600
- Co2 z kvasníc
- výmena 1/3 vody 2x týždenne + odkalovanie + vyžmýkanie fil. hmoty v odsatej akva. vode
- hnojenie: 2ml PMDD bez KNO3 denne + 2ml Easy carbo denne
- mám iba papierikové testy takže orientačne parametre vody:
* NO2 0, NO3 10, GH 7, PH 7,5-7,8, CH 10
- teplota vody v tomto teplom období kolísa medzi 26-28 stupnov

Rastliny:
- 2 anubiasy neviem aké na korenoch
- cryptocoryne wendtii brown
- rotala wallichi
- rotala rotundifolia green
- pogostemon helferi
- glossostigma elatinoides
- riccia fluitans
- staurogyne repens
- alternanthera reineckii mini

Osadenstvo:
- 5x panciernik škvrnitý
- 5x tetra neónová
- 5x parmička machová
- 3x gupka
- 2x clea helena
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2015 11:26 Muž Assassin [2]
Vyreseno to neni, jen proc se za dva dny me nepritomnosti stav tak rapidne zhorsil. Pricina ras celkove to urcite neni. Ale to jsem psal - duvod kalamity po dvou dnech... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2015 10:09 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: Assassin
Psal jsi že problém s řasami máš odjakživa....teď píšeš vyřešen díky tomu že ti to mělo svítít 60 hodin. Nebude tady přání otcem myšlenky spíše? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 23:18 Muž Assassin [2] Re: vaaclav
Na to jsem zapomněl. Měl jsem NO3 na nule, tak jsem KNO3 dodával. Teď byly na ca. 25mg/l, tak jsem nepřidával.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 22:21 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Assassin
To je hnojivo bez KNO3 a to je tvůj problém. Kup si sanytr v drogérii (na nakládání masa) je to KNO3 a 30g rozdělej 500ml vody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 21:48 Muž Assassin [2]
Jinak PMDD je tohle: www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 21:47 Muž Assassin [2]
Tak vyřešen problém s kalamitou po dvou dnech. Při čištění během polední přestávky světel jsem je manuálně na spínacích hodinách zapnul a zapomněl vypnout. rozzureny Takže jeli 60 hod. v kuse... doufám, že neodešli, protože jsou skoro stedený. uvidíme zítra. Stejně tak napíšu to PMDD, teď už se šteluju spát. Díky za rady, drazí akvaristé
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 21:34 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Assassin
Jaké složení je to PMDD, máš nějaké testy? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.07.2015 21:26 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: Assassin
Názory si vyslechni, ale začni studovat www.prirodni-akvarium.cz/… a nebudeš muset už nikdy řešít svůj problém na fóru :) Po vysazení hnojení bude trvat tak týden při vyssoké koncetraci CO2 než se řasa spomalí ( a to jen kvůli PH, které pod 6,4 už řasu limituje) nebo použij aktivní uhlí ( vytáhneš hnojivo z vody) Pokud můžeš ph snižit i jinak než CO2 udělej to, ale udržuj to.

Ale problém tím nevyřešíš, jen oddálíš konec kytiček.


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 21:22 Muž Assassin [2] Re: dkoudela
Udělám výměnu vody a vysadím hnojení a uvidíme co se bude dít. Ještě počkám na názor ostatních. Díky moc za odpověď :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 21:14 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: Assassin
Ano to se nevylučuje..... kdybys jen sytil CO2 ( jako teď já-udržuju koncentraci 25-30) a nehnojil, jakž takž tu řasu udržíš na uzdě, ale rostlinky postupně budou skomírat ( jako u mě) Kdybych teď dal 3x po sobě 5 ML PPMD tak za 3 dny mám řasy kilo ( to už jsem udělal, a řasu pak vážil :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 21:10 Muž Assassin [2]
Jenže jsem měl v podstatě stejný problém s řasami už předtím, než jsem začal přidávat CO2 a hnojit. Ale máš asi pravdu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 21:02 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: Assassin
Hodnoty jsou 35µmol u výšky 30 CM u 30 Wattu. Ty máš výšku 45 cm a svítíš 10W a určitě to máš od hladiny dobrých 15-20 cm ;-) Ten problém je jasnej.....

Jestli se tam dostane 20µmol je to moc... a to je žalostné...... jakmile dodáš do vody CO2 a hnojivo a rostliny mají žalostně málo světla, nevyužijí to a nastoupí řasy. Jednoznačně je tohle tvůj problém v tomto akva.

Máme totálně stejný problém - a máme stejné osvětlení..... už jen to je moc velká ´´náhoda´´ nemluvě o těch měřeních a faktech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 20:57 Muž Assassin [2] Re: dkoudela
V tom případě je zvláštní, že v některých nádržích s reflektory problém s řasami není. Mám je dost blízko u sebe, tudíž střed akvária by měl být pokrytý a na kobercové rostliny se světla dostane také dost (soudě dle měření). Nevím, ale začínám z toho být šílený
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 20:37 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: Assassin
Fotka k příspěvku Ahoj, řeknu ti úplně přesně čím to je - mám totiž stejný problém a ztrávil jsem skoro 2 měsíce hledáním řešení. To je jednoznačné - vyměnit idiotské LED reflektory za něco co nesvítí vysokou intenzitou na 1 bod a bokem nula nula nic.

Mrkni se na obrázek měření - je to 30W reflektor, já mám 6x20 ty 7x10..... takže dokud nezměniš světlo, nezměníš nic.

Tvoje problémy kopírují zcela mé... po přečtení jsem si byl jist že v profilu budeš mít že svítíš něčím čím já.

EDIT: ještě je nutno podotknou že je to měřeno v akváriu 38x38x43 - výška vodního sloupce 30 cm, světlo 10 cm nad hladinou

ZDROJ : www.prirodni-akvarium.cz/…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 20:06 Muž Assassin [2]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, tak uběhla nějaká doba a řasy jsou stále. nějakou dobu se to celkem uklidnilo, ale ne úplně. Zhruba 5 dní mi nešlo CO2, tak jsem stáhnul světlo na 40W a vysadil hnojení. Po opětovném zapnutí CO2 jsem začal hnojit (12ml PMDD) a svítit 9h (70W LED). Po sobotní výměně 1/4 vody s odkalením a protrháním rostlin a řas jsem dnes našel tohle.... vypadá to fakt strašně

Nevíte co s tím? Málo CO2, hnojiva, nebo prostě moc světla? Já už fakt nevím :-( :-(
Ještě mě napadlo, jestli to není smrkovým kořenem nebo tím že v AQ bylo přes ty pařáky 30°C ??
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2015 18:16 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: AssAssin
Změř si NO3, mě se to podařilo částečně eliminovat až UV lampou jednou za 7 dní. Máš tam dost silný proud.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2015 18:07 Muž RBeil [174] Re: AssAssin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2015 17:56 Muž Assassin [2]
Fotka k příspěvku Ahoj, tak co mám v akváriu za řasu jsem už zjistil, tak se přesouvám do odpovídajícího vlákna. Předevčírem jsem akvárium pořádně odkalil, otrhal z rostlin a skla řasy a vyměnil cca 1/3 vody. Včera jsem na dnešek stáhnul světla na čtyři 10W reflektory z původních sedmi a zkrátil dobu svícení (9:00-13:00 a 17:00-21:00).
No a teď jsem po rozsvícení našel na skle tohle: (fotka). Je to přesně naproti rampě filtru (i délka odpovídá). Nevíte náhodou co s tím? Napadlo mě propláchnout filtr (v akvarijní vodě) a vyměnit filtrační vatu. Nebo prostě mám jen zachovat trpělivost? Za všechny odpovědi děkuji, drazí ochotní. ;-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2015 06:33 Muž visek [75] - Tetry
udelala se mi cerna rasa.stahnul jsem filtr,menil vodu,stahnul svetlo a nic.privezl jsem neritiny.ani tuk.tak jsem par kytek vyhodil.valisnerii gig, jsem ostrihal a hele mam klid
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2015 23:39 Gabča Re: Designer
Dneska už jsem svítila jen takových 8 hodin. A filtr nevypínám ano .
Děkuji za rady. Dám tomu čas a uvidím jak se to bude vyvíjet. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.03.2015 22:25 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Gabinek
Dej tomu akvariu cas, mas ho tyden zalozene, to se jeste deje vsechno mozne.

Filtr musi bezet stale, nikdy nevypinat (radeji to napisu, jestli vis, tak prima).
13h sviceni je tady opravdu hodne, stahni to na 8h, klidne i rozdelene na poloviny, rano a vecer, jak kolem akvaria jsi, at Ti sviti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.03.2015 19:07 R Muž romant [27981] Re: Gabinek
Rozhodně osvětlení zkrátit na polovinu, není tam čemu svítit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2015 19:03 Gabča – Zabíhající akva plné řas
Prosím o radu. Jsem začátečník, před týdnem jsem napustila své akvarium 80x35x35. Pod štěrkem mám substrát NutriPlant od Diversi a při prvním napouštěním jsem měla problém s tím že jsem ho málo zatížila štěrkem a všechno mi začalo plavat, tak jsem vodu vypustila přidala štěrk a napustila, ale i přesto jsem měla prvních cca 20 hodin vodu hnědou ale cca za 30 hodin byla krásně čistá. Vodu jsem od napuštění 2x měnila (něco přes 1/3 ) ale i tak má po odkalování dost hnědou vodu, v akváriu ne ale v kýblu. Jinak filt mám fluval U2 a ve čtvrtek jsem se do něj pdívala a byl dost zanešenej takovým bahýnkem, tak jsem ho vybrala ve vodě z akvaria a vrátila z5. Na víkend jsem odjela a nechala jsem filtr puštěný s mírným vzduchováním kulí rybičkám ( 3xbetta) a svícení 13h/den. Přijde mi že i když mám průtok filtru stažený na minimum tak mám dost veliký proud v akváriu. Po víkendu jsem přijela a koukám a narostla mi v akva řasa. Na rostlinach a na dně takové hnědé chuchvalečky a na kameni a na předním a zadním skle zelená dlouhá řasa. A bílá plíseň na kořenech nemizí.

Moje akva rybicky.net/nadrze/22751…

Myslíte že to může být tím hnojivem pro kytky? Jestli by jsem neměla akva cele vypustit vyndat a proprat štěrk a ten nutriPlant vyhodit do pryč. Nebo zrušit vzduchováni u filtru a méně svítit?

Moc děkuji za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2015 12:51 Muž Jambore [5] - RostlinyRe: Sethi
Nejdříve doporučuji založit prezentaci akvária, podrobně vyplnit všechny informace a dodat fotky. Jinak je to věštění z křišťálové koule.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2015 12:15 Sethi – řasa
Ahoj,
potřeboval bych poradit ohledně rostlin v akva. Cca před třemi měsíci jsem ho založil, nicméně před měsícem začaly rostlinky umírat a nastoupila řasa.Teplota vody 23-24 světlo 2x30w, objem akva 180l.Ptal jsem se v akvaristice ne jenom v jedné a v každé radí něco jiného.Někde říkali že je moc světla což mi nepříjde naopak si myslím že by mohlo být i 2x40w, ale nechci do toho ještě tak zasahovat pokud nebudu mít více jasno.Prozatím jsem začal měnit 1/3 vody týdně, ale nevím jestli nakoupit rostlinky a zasadit je nebo udělat ještě něco před nákupem.Případně nevím jestli přidat hnojivo (někdo říká že ano někdo zase ne).Ještě jsem objednal nový filtr jelikož jsem slyšel že velký průtok což u mého současného je není taky 2x dobrý.Děkuji za rady a pomoc. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 20:14 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MailoVita
V prezentaci mas "Vnitřní Aqua Fan 2 Plus + Aqua Fan 1 Plus". Timhle zpusobem to nejde resit, 2 x 0 = 0. Ty filtry nemaji zadne medium pro nitrifikacni bakterie. Biomolitanem by mela voda tect 5 az 10cm/min (ano, za minutu, tak pomalu), aby co nejlepe probihala nitrifikace. Rekneme ze 3 az 15 bude fajn, do 30 to jeste neco dela, dal uz je zbytecne se o nitrifikaci bavit. Vrstva pres kterou to touto rychlosti tece (jako by to byl volny prostor, zapomen na poreznost a slozitost poru) by mela byt alespon 2cm silna, lepe 3cm. A kdyz das pod nasavani pidihoubicku, jsi uplne nekde jinde. Rekneme si jeste, ze vnitrni filtr nema za ukol sbirat smeti z vody, toho si moc nevsima ani kdyz plave kolem biomolitanu, ma nitrifikovat, uz nazev filtr je zavadejici. Tim ze to smeti temer nebere, se neucpava a muze bezet dost dlouho bez udrzby. Ve zdravem akvariu viditelne smeti volne ve vode nema co delat, proste tam neni bez ohledu na filtr. Vyjimky jiste jsou, ale o to ted nejde.

Mam zkusenost s Fan 3. Mam ho ve 200l akvariu, pod nej jsem namontoval biomolitan 30x14x10cm a podle toho jak akvarium funguje, ten filtr dela co ma.

Jeste dodam, ze jiste ze mohou prijit odezvy, ze to co pisu neplati uplne obecne, ze nektera akvaria maji filtr uplne jinak, a ze nekde staci ze nitrifikuje dno a filtr sbira smeti, proste moznosti je vic, ale kdyz mam zaridit akvarium, a chci aby to fakt jelo jak ma, a pokud mozno co nejdriv, pridrzim se uvedenych hodnot a nebudu s tim co je normalni smlouvat, protoze ten kdo si muze dovolit nejvic, jde presne opacne co nejvic na jistotu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 19:43 Muž patamatix [408] Re: MailoVita
Mám tetra tec 700,ale dnes bych koupil Tetra tec 1200.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 19:39 MailoVita Re: patamatix
Jaký filtr by jsi teda doporučil. Pokud je primární problém ve filtru, není nic jednoduššího než koupit nový :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 19:26 Muž patamatix [408] Re: MailoVita
Tyhle filtry jsou spíše honiče vody a musíš počítat,že po čase ti výkon filtru klesne nejméně na polovic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 19:26 R Muž romant [27981] Re: MailoVita
Těch 450 l/hod musíš vydělit min. dvěma, tedy to je cca výkon po zašpinění. Ten štěrk má tu nevýhodu, že se bude velmi špatně odkalovat, tedy se no něho bude špatně nořit odkalovací zvon.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 19:21 MailoVita Re: romant
Díky za radu. Filtr je dle výrobce určen pro akvária od 100 do 150 litrů, s výměnou 450l/hod. z těchto informací jsem vycházel, když jsem jej kupoval. Nicméně ležel mi doma ještě jeden FAN 1 plus, tak jsem jej tam teď přidal.
Co se dna týče, ten štěrk je spíš jen dekorativní. Spodní část je "staré dno" ve výšce cca 6cm a na něm 1cm toho štěrku. Měl bych tedy ten štěrk nahradit něčím jiným?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 18:45 R Muž romant [27981] Re: MailoVita
Dvě poznámky. Poddimenzovaná, tedy lépe řečeno filtrace s malým objemem filtračních hmot a ne zcela vhodné dno, tedy složené z drceného štěrku. To jsem z mého pohledu věci, který bych začal řešit. Obojí je na výměnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 18:36 Muž patamatix [408] Re: MailoVita
Něco podobného jsem měl taky. Časem jsem se toho zbavil,ale pořádně nevím jak. Jediné co jsem dělal,bylo ustavičné protrhávání poškozených rostlin,a zaměřil jsem se více na čistotu akva,jelikož jsem měl čerstvé akva s klasickými chybami začátečníka.
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [37] ...... 57

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43059x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/484?od=1801