Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Historie české a slovenské akvaristiky

 

Články » Historie české a slovenské akvaristiky   Vytisknout tuto stránku 

Historie české a slovenské akvaristiky

11.09.2024 • Autor: © Rex • Rubrika: Ostatní

Historie české akvaristiky

Akvaristika má v České republice dlouhou a bohatou tradici, která sahá hluboko do minulosti. Její historie je úzce spjata s obecným rozvojem přírodních věd, zájmem o přírodu a přírodovědeckými sbírkami. Akvaristika jako koníček a vědecká disciplína začala nabývat na významu v Evropě už v 19. století, a české země nebyly výjimkou.

Počátky akvaristiky v Evropě a v Čechách

První kroky k moderní akvaristice byly podniknuty v Evropě v polovině 19. století. Zájem o chov akvarijních ryb byl úzce spjat s objevováním nových druhů z exotických krajin, které vědci a cestovatelé přiváželi z kolonií. Tento zájem o exotické organismy se odrážel v tvorbě prvních veřejných akvárií a základech tehdejšího akvaristického hobby.

V českých zemích se první zmínky o akvaristice datují do druhé poloviny 19. století. Přestože akvária byla v této době spíše raritou a dostupná především pro bohatší vrstvy, nadšení pro chov ryb a dalších vodních živočichů se rychle šířilo. Za zakladatele české akvaristiky je považován Antonín Frič, významný český přírodovědec a ichtyolog, který v 70. a 80. letech 19. století výrazně přispěl k rozvoji tohoto oboru. Frič byl profesorem zoologie na Univerzitě Karlově a podílel se na tvorbě přírodovědeckých sbírek. Jeho práce v oblasti ichtyologie a zájem o sladkovodní i mořské ryby inspirovaly další generace českých akvaristů.

Založení prvních akvaristických spolků

V 19. a na počátku 20. století docházelo k postupnému rozšiřování zájmu o akvaristiku, což vedlo k zakládání prvních spolků a organizací, které sdružovaly nadšence z této oblasti. V roce 1921 byl v Praze založen Český akvaristický spolek, který se stal jedním z prvních svého druhu v Evropě. Tento spolek sehrál klíčovou roli v rozvoji akvaristiky v Československu, organizoval výstavy, přednášky a publikoval odborné články.

Český akvaristický spolek měl velký vliv na popularizaci akvaristiky mezi širokou veřejností. Zájem o akvária se rychle rozšiřoval a vznikaly další spolky v jiných městech, například v Brně, Plzni a Ostravě. Tito nadšenci přispívali k šíření znalostí o chovu a péči o ryby, což vedlo k rostoucí dostupnosti akvaristických potřeb a zlepšování chovatelských metod.

Mezi dvěma světovými válkami

Meziválečné období přineslo rozkvět československé akvaristiky. Stoupající zájem o tento koníček byl spojen s růstem akvaristických spolků a větší dostupností exotických ryb. Dovoz ryb z tropických oblastí, jako jsou Jižní Amerika, Asie a Afrika, se stal běžnou praxí. Akvaristé v Čechách začali experimentovat s chovem exotických druhů a české země se postupně staly jedním z center akvaristického světa v Evropě.

V tomto období se objevilo i několik významných osobností, které se zasloužily o rozvoj české akvaristiky. Jednou z nich byl Rudolf Zukal, který se proslavil jako vynikající chovatel a šlechtitel ryb. Jeho práce v oblasti akvaristiky zahrnovala šlechtění různých druhů, zejména živorodek, které dodnes patří mezi nejoblíbenější akvarijní ryby.

Období po druhé světové válce

Po druhé světové válce došlo k dalšímu rozvoji akvaristiky v Československu. Země byla v této době součástí socialistického bloku, což do jisté míry ovlivnilo dostupnost některých exotických druhů ryb, ale zájem o akvaristiku neopadal. V poválečném období vznikaly nové akvaristické spolky a pokračovala popularizace akvárií v domácnostech. Zlepšující se technologie, zejména v oblasti filtrace a osvětlení, umožnily efektivnější chov ryb a péči o vodní živočichy.

V roce 1958 byl založen Svaz československých akvaristů, který koordinoval činnost jednotlivých spolků po celé republice. Tento svaz zajišťoval výměnu informací mezi akvaristy, pořádal odborné konference a výstavy a napomáhal rozvoji tohoto hobby na amatérské i profesionální úrovni. V tomto období došlo k výraznému pokroku v oblasti šlechtění nových druhů a akvaristé se začali věnovat také rostlinám, což vedlo k rozvoji akvárií s důrazem na estetiku.

Česká akvaristika v druhé polovině 20. století

Československá akvaristika byla v druhé polovině 20. století na vysoké úrovni a českoslovenští akvaristé dosahovali mezinárodního uznání. Průmysl spojený s akvaristikou, například výroba akvarijních filtrů, krmiv a osvětlení, se také rozvíjel. Česká produkce byla známá svou kvalitou a byla vyvážena do mnoha zemí světa.

Jedním z vrcholů české akvaristiky bylo pořádání mezinárodních akvaristických výstav. Například Akva Tera byla jednou z nejvýznamnějších akvaristických výstav ve střední Evropě a přitahovala návštěvníky z mnoha zemí. Tento druh akcí posiloval postavení české akvaristiky na světové scéně a přispíval k výměně informací a zkušeností mezi akvaristy z různých částí světa.

Současná akvaristika v České republice

Po roce 1989, kdy došlo k politickým a ekonomickým změnám, se akvaristika v České republice vyvíjela v duchu globalizace. Otevření hranic a dostupnost nových technologií přinesly další možnosti pro české akvaristy. Dnes je akvaristika v České republice velmi rozšířeným koníčkem. Internetové fóra, specializované obchody a různé online platformy umožňují akvaristům sdílet své zkušenosti a nakupovat vybavení i ryby z celého světa.

Česká akvaristika má i nadále silné postavení ve světě. Čeští akvaristé se často účastní mezinárodních soutěží a výstav, kde získávají ocenění za své dovednosti v chovu ryb i v tvorbě esteticky propracovaných akvárií. Kromě toho existuje mnoho organizací, které poskytují podporu a vzdělání pro nadšence na různých úrovních, od začátečníků po profesionály.

Historie české akvaristiky je příběhem nadšení, inovací a trvalého zájmu o vodní svět. Od skromných začátků v 19. století až po současné úspěchy na mezinárodní úrovni, česká akvaristika hraje významnou roli v evropském i světovém kontextu. Dnes je tento koníček přístupný široké veřejnosti a nadále inspiruje nové generace milovníků akvárií a ryb, kteří se podílejí na udržování této bohaté tradice.

 

Historie akvaristiky na Slovensku

Akvaristika je koníček, který přitahuje tisíce lidí po celém světě, a Slovensko není výjimkou. I když dnes máme moderní technologie, specializované obchody a různé druhy ryb na dosah ruky, historie akvaristiky na Slovensku sahá mnohem dále. Slovenská akvaristika prošla během let významným vývojem, a to jak v oblasti chovu ryb, tak i v rozvoji technologií a vybavení.

Začátky akvaristiky na Slovensku

Akvaristika na Slovensku začala získávat popularitu na počátku 20. století. V té době šlo o relativně nový koníček, který se šířil především z Německa a Rakouska, kde měl hlubší kořeny. První nadšenci akvaristiky na Slovensku byli především vědci, biologové a botanici, kteří využívali akvária k výzkumu a pozorování chování vodních organismů.

V meziválečném období, tedy ve 20. a 30. letech 20. století, začaly vznikat první amatérské akvaristické spolky. Tito nadšenci se pravidelně scházeli a vyměňovali si zkušenosti s chovem ryb, údržbou akvárií a pěstováním vodních rostlin. Díky jejich úsilí se začaly šířit první specializované publikace a články zaměřené na chov akvarijních ryb.

Rozvoj akvaristiky po druhé světové válce

Po druhé světové válce akvaristika na Slovensku začala zažívat prudký rozvoj. V 50. a 60. letech se tento koníček stal dostupnějším pro širší veřejnost. V těchto letech vznikaly akvaristické kluby, které pořádaly výstavy, burzy ryb a přednášky pro začátečníky i pokročilé chovatele. Velmi významným obdobím bylo i zavedení akvaristických časopisů, které se začaly pravidelně vydávat a informovaly o novinkách v oblasti chovu ryb, techniky a rostlin.

Mezi nejpopulárnější druhy akvarijních ryb, které byly v této době na Slovensku chovány, patřily především živorodky, jako jsou paví očka (guppy) a mečovky. Postupně se rozšiřovala nabídka druhů, a to zejména díky zlepšující se dostupnosti exotických ryb z Asie, Jižní Ameriky a Afriky. S tím rostl i zájem o kvalitní techniku a vybavení, jako jsou filtry, osvětlení a topení pro akvária.

Moderní éra akvaristiky na Slovensku

Po roce 1989 a změně politického režimu na Slovensku se možnosti pro chovatele akvarijních ryb výrazně rozšířily. Import ryb a techniky se zjednodušil, a tak si každý akvarista mohl snadněji pořídit akvárium podle svých představ. Různé akvarijní obchody a internetové portály umožnily dostupnost kvalitních ryb, rostlin a doplňků nejen ve větších městech, ale i v menších obcích.

V dnešní době existuje na Slovensku mnoho aktivních akvaristických klubů a organizací, které pravidelně pořádají výstavy a soutěže. Také se pořádají mezinárodní burzy, kde mohou návštěvníci obdivovat nejen různé druhy ryb, ale i vzácné rostliny či korály. Slovensko se navíc stalo domovem několika světově uznávaných chovatelů a odborníků na akvaristiku, kteří sdílejí své znalosti a zkušenosti s ostatními nadšenci.

Závěr

Akvaristika na Slovensku má dlouhou a bohatou historii. Z původně vědeckého a výzkumného oboru se postupně stal populární koníček, který si našel cestu k tisícům lidí. Dnes je akvaristika nejen zdrojem relaxace a zábavy, ale i prostředkem, jak se přiblížit k přírodě a poznat fascinující svět pod vodou.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 1x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 11.09.2024 Upraveno: 11.09.2024 Přečteno: 47x

Schválili: ctibum *** 12.09.24 • vaclav *** 12.09.24 • Rex *** 12.09.24

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ostatní
24.01.2017*****Svět pod hladinou - expozice ve Wellness Hotelu Frymburk25x
02.11.2017*****Návod ako odstrániť škrabanec zo skla akvária499x
03.06.2006*****Historie akvaristiky5545x
11.04.2013*****Líhnutí Artemie (žábronožky solné)2358x
22.03.2015*****Proč se nedaří odchovat raky?320x
03.09.2012*****AKVARISTIKA219x
27.12.2017*****Nová kniha o akvaristice539x
21.02.2010*****Výpočet ceny elektrickej energie spotrebovanej elektrospotrebičmi v akváriu.2283x
01.07.2011*****Vyhraný boj s černými potvůrkami .......211x
22.10.2011*****Když si ostatní dělají legraci...526x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
04.09.2024*****Co je to paludárium a jak ho správně založit?32x
29.08.2024*****Chlazení akvária v horkých letních dnech50x
27.08.2024*****Historie akvaristiky: Vývoj a rozšíření chovu ryb od starověku po současnost35x
10.08.2024*****Je váš pes připraven na pobyt v hotelu pro psy?10x
18.06.2024*****Nákup rybiček do akvária115x
15.05.2024*****Self-storage - moderní způsob skladování56x
27.12.2023*****Airsoft jako sport: Vliv na zdraví a fyzickou kondici hráčů52x
14.12.2023*****Jak malovánky inspirují kreativitu a učení u dětí ve věku 5-12 let66x
08.11.2023*****Ponořte se do světa nano akvárií102x
16.06.2023*****Vodní svět ve vaší režii, aneb jak vybrat ideální akvárium do Vašeho bytu216x
12.04.2023*****Nebankovní půjčky stále v kurzu34x
30.03.2023*****Krmení akvarijních rybiček: tipy a rady286x
27.03.2023*****Pořizujeme si závojnatku103x
01.03.2023*****Hračky pro psy a kočky - vyrobte si je sami!37x
10.01.2023*****Jak na osvětlení akvária?305x
29.12.2022*****S novým autem značky Škoda nezískáte jen automobil, ale i kompletní balíček kvalitních služeb39x
09.12.2022*****Stěhovací firma Praha40x
08.12.2022*****Pořiďte si chytré akvárium212x
14.11.2022*****10 tipů, kam pověsit toaletní papír102x
03.10.2022*****Nerezová ocel 316L - materiál pro použití při výrobě akvarijních topidel113x
05.07.2022*****Srovnání automatických krmítek175x
29.06.2022*****Jak si doma vykouzlit exotickou mauricijskou hostinu?89x
13.05.2022*****Lesy, zajímavá investice i ochrana proti inflaci61x
04.04.2022*****Jak se zbavit řasy?376x
25.03.2022*****Jak se rybáři připravují na začátek sezony? Kde nakoupit rybářské potřeby46x
16.02.2022*****Třešeň - cena, odrůdy. Kde koupit rostliny?38x
04.02.2022*****Kolik stojí pokládka dlažby45x
11.01.2022*****Jak a čím vyčistit akvárium? Pomůže i parní čistič154x
11.11.2021*****Jaké nářadí by doma nemělo chybět73x
24.08.2021*****Co je to Mizuno SWING DNA?72x
17.08.2021*****Deliveo Courier Management Software62x
25.06.2021*****Pravé dobrodružství pro odchycení vlastních akvarijních tropických rybek302x
16.03.2021*****Jak si nejlépe vybrat golfový vozík?46x
12.12.2020*****PR: Jak vybrat repasovaný notebook74x
09.06.2020*****7 praktických tipů, jak správně a bezpečně umístit akvárium421x
18.05.2020*****Vědci dali rybám CBD, aby zjistili, zda se uvolní196x
09.12.2019*****Vánoční inspirace: Dárky pro milovníky akvaristiky140x
02.10.2018*****Jak na čistou a zdravou vodu v akváriu1134x
21.10.2015*****MACENAUER - Expedice sladkovodní tropické ryby Malajsie, 2015322x
12.08.2015*****AS-FISH - Systém pro čištění odpadních vod z akvarijních pěstíren341x
05.04.2015*****LED osvětlení MAXXO2766x
29.01.2015*****Zdarma a nezávazně vyzkoušejte nové prémiové krmivo Dennerle – Ryba je kámoš, ne žrádlo1140x
17.01.2015*****Ryba je kámoš, ne žrádlo664x
22.12.2014*****Firma Macenauer představila novinky v akvaristice763x
18.02.2013*****Showroom akvaristika Ostřešany715x
03.06.2006*****Založení akvária69348x
03.06.2006*****Morfologie ryb8500x
03.06.2006*****Rozmnožování ryb22071x
03.06.2006*****Plovoucí rostliny24013x
03.06.2006*****Automatická krmítka17214x
03.06.2006*****Filtrace46471x
03.06.2006*****Osvětlení akvária53039x
03.06.2006*****Teplota, tvrdost a úprava vody31486x
03.06.2006*****Výměna vody a čištění akvária33729x
03.06.2006*****Zákaly vody24954x
03.06.2006*****Dno akvária a kameny35792x
03.06.2006*****Historie akvaristiky5545x
03.06.2006*****Plži18541x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/2025-historie-ceske-a-slovenske-akvaristiky