Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Založení 300l akvária

 

Články » Založení 300l akvária   Vytisknout tuto stránku 

Založení 300l akvária

Publikováno: 03.06.2006 • Autor: © Zbyněk Kopřiva • Rubrika:

Tak jsem si jednoho krásného dubnového dne slavnostně objednal u sklenáře akvárium. Samozřejmě jsem si to asi čtrnáct dní před tím různě proměřoval a zkoušel, jaký rozměr bude nejlepší. Vyšel mi rozměr metr na délku (víc místa tam nemám) .. 50 cm do hloubky a 60 cm na výšku (mam rad vyšší akvárka). Takže tyhle rozměry jsem zadal sklenáři a začal se rozmýšlet nad problémem, cože to bude muset být za stolek, který udrží 400 kilo. Od stolku, který máme v obýváku, jsem upustil, protože na něm je Bobikova klec, a když si potkan poskočí, stolek zapraští, jak kdybych po něm skákal já.. Samozřejmě by stolek měl být pevný, krásný a nejlépe zadarmo. Bohužel jsme s politováním zjistil, že zadarmo mi nikdo stolek neudělá :-( Tak se z toho stával neřešitelný problém, dokud jsme nejeli do Lovčiček a já hlava dubová jsem si vzpomněl, ze p. Chalupa je přece zááámeeečččnííííkkkkkk..... Takže tímto děkuji p. Chalupovi za krásný pevný stolek a skoro zadarmo :-)

Nakoupil jsem vybavení (topítko, světlo, filtr, písek a všechno viz níže) a čekal, až bude akvárko.... Výroba měla trvat asi 14 dní.. Po třech dnech jsem ztratil trpělivost a volal, jestli už ho náhodou nemají, a takhle jsem to opakovalo každý den. Po týdnu si už sklenář pamatoval moje číslo a s myšlenkou o debilech mi odpovídal, že ještě ne ... Až jednoho dne mi sám zavolal, že už je akvárium napuštěné a můžu se dojet podívat... cestu mezi Vyškovem a Drnovicemi jsem zvládl asi za 10 vteřin a už jsem se kochal pohledem na moje krásné budoucí akvárium. Na zemi nevypadalo ani tak velké. A v pátek že mi ho v sedm večer doveze .PAARAAADAAA. V noci ze čtvrtka na pátek jsem skoro nespal a páteční den byl podobný čekání alkoholika, až se uvaří pivo. Konečně nastala kýžená hodina a dole zvonil sklenář. Vyběhl jsem jak Tatar z bordelu a už jsme vláčeli akvárko nahoru. Už v tom autě mi připadalo poněkud větší a poněkud těžké (cca 60 kg). Postavili jsme akvárko na stolek a sklenář s přáním veselé plavby odešel. Zůstaly jsme sami, já, Lenka a akvárko..... Lenka pořád němě zíírááá....... říkám si že to asi nebude tak šťastná :-) Ono to na tom stolku vypadá opravdu obrovsky ... Lenka pořád zííraaaaá.... a promluvila .."Kopřivo, ty ses už definitivně zbláznil, ne???" Co na to chcete říct...:-) No trošku jsem to přehnal, pravda, ale to bude hezky, až to bude plný.... Lenka zase mlčí (ajajajajajaaajjj to vypadá špatně)..„Kopřivo, jestli to praskne, tak tě zabiju“..pokouším se o vtip, že jestli to praskne, tak se stejně utopíme..nezabralo... Lenka odchází se slovy, že jestli s takovým magorem jako jsem já někdy bude mít děti, tak ještě v pěti letech ušetříme za bazén, protože budou moci plavat v té obludě (sakra, to abych nekupoval ty piraně..) Rezignovala huráááááá :-)

No a pak to začalo, řeknu vám, pod slovy praný písek si představuju něco aspoň trošku čistého a ne kýbl smradlavého hnusu. A tak sem propíral 50 kg písku.. do teď necítím rozedrané konečky prstů a záda. No dopadlo to dobře. Písek jsem naaranžoval zalil několika kbelíky vody ..sakra, propíral jsme málo, vypadá to jak hnojiště... snad to sedne ... sedlo... napustil jsem akvárko do třetiny a čekal, jestli poteče ..neteklo.. ale fakt jsem měl strach, sto litru na koberci by stačilo.. Zasadit rostlinky vypadalo jednoduše ale zkuste zasadit rostlinky do akvárka který má výšku 60 cm a je na stolku, na to má krátkou ruku i Jura Janečka :-) Zasadil jsem snad aspoň trochu esteticky a dolil vodu do půlky..akvárko a stolek si sedají a nepříjemně u toho praští, moje nervy se natahují ještě víc. Hodil jsem do vody topítko 300 W a opravdu voda kolem něj skoro vře :-) Čekám a čekám neteče ..napustím do plnejch a děj se vůle boží. Ono slovo napustit jednoduše vypadá ale 300 l v kýblech není sranda :-) napustil jsem a čeka,l už byla noc, tak jsem šel spát. Při sebemenším zvuku jsem se budil a vyděšeně se díval na tu hradbu vody, jestli náhodou neubejvá . Byla to hrozná noc. Ale snad to bude dobrý.... Při instalaci vnitřního filtru, který má průtok 650 l/h, jsem si chytře zkusil, kam až voda doletí a bohužel jsem přestříkl celou místnost a hrkl si asi 3 litry vody přímo do postele ..no to je život....má to tlak jak sviňa :-)

Akvárko stojí a drží... zatím... je ještě mírně kalná, ale to se spraví a já jsem spokojený mladý (starý) akvarista :-) P.S. Lenka už se mnou baví, ale musel sem ji koupit speciální rybičky :-)

 

F

F

F

 

 

F

F

F

 

 

F

F

F

 

 

 

F

 

© Zbyněk Kopřiva



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 8x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 03.06.2006 Upraveno: 03.06.2006 Přečteno: 15866x

Schválili: Bob66 *** 11.11.12 • alpaka *** 26.11.12 • Rex *** 01.12.12 • Anthrax *** 20.08.19

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
10.01.2011*****Jak jsem se stal akvaristou :-)1139x
24.09.2012*****Plži v akváriu II.2709x
15.09.2022*****Nač je v akváriu filtr a proč to v rybníku funguje bez něj.1417x
09.12.2019*****Vánoční inspirace: Dárky pro milovníky akvaristiky140x
22.11.2011*****Kdo nečte Akvárium živě, nemůže být dobrý akvarista823x
26.02.2010*****Jak fotografovat akvárium - určeno pro začátečníky4528x
17.11.2012*****Plži v akváriu I.4330x
07.02.2011*****Díl 1. - Mé 12 litrové přerybněné akvárko1912x
17.01.2015*****Ryba je kámoš, ne žrádlo663x
24.08.2012*****Přišli jak legendární vojska599x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/513-zalozeni-300l-akvaria