Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Slepá hladina je pro toho kdo používá CO2 dost nebezpečná věc protože neprobíhá výměna plynů přes hladinu. Nemyslím si že by to byla nějaká předzvěst toho že je něco v akváriu špatně to se projevuje jinak. S čistotou vody nemá skimer nic společného.
rybicky.net/forum/18517-skifie-chov Tady se můžeš podívat jak to řeší (neřeší)JirkaŠčobák. Je to dost hrozný pohled a to už leccos viděl.
2 25.11.2017 15:09 Maq Nemyslím že by Jirka Ščobák nemístně strašil.
Slepá hladina sama o sobě není tragédie, a Jirka bude mezi prvními, kdo se přizná že ji mívá a nemá z ní deprese. Myslím že podstata jeho příspěvku je v tom, že slepá hladina je vždy signál. Signál něčeho, co může být neškodné nebo akceptovatelné, ale taky nějakého vážnějšího problému. A máme-li skimmer, pak tenhle prostředek včasného varování prostě ztrácíme. Devětkrát se nic nestane a po desáté začnou kapat ryby - "když přece voda je tak čisťounká"...
Právě že to ověřený fakt není (meziflašku jsem měl také). Už mnohokrát tu bylo psáno, že každé akvárium je unikát a příčiny mohou být různé, může to být 1 faktor nebo kombinace více faktorů apod. Někoho může hledání příčiny bavit, proč ne, já si raději pořídil skimmer (jsem lenoch).
Edit: ještě poznámka k podmínce, že pro tvorbu slepé hladiny je nutná její nehybnost - nebude to platit vždy, čeřím hladinu vývodem z filtru a slepá hladina se stejně tvořila
To s tou slepou hladinou u burčáku je nějaký ověřený fakt? Měl jsem burčák dlouhodobě jen v jednom akváriu, v takové placce pro čichavce, kde byla spousta kytek a žádná filtrace, ale slepou hladinu jsem tam nikdy neměl. Jediný bordel na hladině byly bující kytky a pěna od čichavců.
Ale je pravda, že jsem bublal přes meziflašku s vodou.
kmara napsal: ZDravím, chtěl jsem ze zeptat z čeho mám pořád takovou mléčnou hladinu? Díky Ono když se takto někdo zeptá tak se většina z nás nejdřív podívá na jeho prezentaci a hledá indicie (příčinu), otázkou ale zůstává jestli je prezentace dostatečná a jestli si dotyčný nezpůsobuje problém sám (špatné krmení,údržba, a tak dále) proto je zde diskuse a nepřijde mi že by Jirka Sčobák napsal něco špatného
a všimněme si slůvka (pořád).
Pokud se slepá hladina vytvoří po krmení mraženým, pak musela už předtím "být na hraně".
Bych řekl, že na hraně byla myšlená slepá hladina (jakože jentaktak se vytvořit), ne mražený...
Ta otázka je vždycky stejná a odpovědi taktéž.
Nikdy nikomu nezafunguje přesně to co mu druhej doporučí jako že to u něj 100% fungovalo, protože je každý akvo originál a o náhody zde není nouze. Ovšem to by tady tohle vlákno vůbec nemuselo bejt, tak je dobrý si to, jako v mnoha dalších případech jiných otázek, zopakovat, tedy ty možný příčiny atd.
Přestaňme řešit následek a přemýšlejme nad příčinou.
Ve skutečnosti, pokud se kmara vykašle na nějakej blbej skimmer, bude moci zkoušet tu vyhodit kořen, tu dát pryč burčák (pokud je ochotný hledat příčinu) a když slepá hladina zmizí, bude vědět, že to (asi) bylo ono. Dá skimmer a dokud slepá hladina nepřeroste do kalamity, že už ani skimmer nepomůže, nebude vědět, jestli se něco zlepšilo. Chápu tvoje pojetí akvárií ale proč bych vyndaval kořen který jsem si zrovna osadil rostlinami nebo dokonce vypínal burčák jenom abych "ASI" zjistil že to zrovna tohle dělá. Ne každý kořen musí v akváriu hned hnít a že něco pouští je asi jasné a chvilku bude trvat než se to usadí. U burčáku je dost časté že se při něm dělá slepá hladina ale jestliže jsem se jednou rozhodl to používat přeci kvůli takové maličkosti toho nenechám. Je vidět že ze slepou hladinou máš své zkušenosti ale (stejně nevíš co jí způsobuje) aby se to zhoršilo natolik že by to skimmer nevzal to je naprostý nesmysl a tím bych zrovna nestrašil. Ti co používají silnější světlo, CO2, hnojivo, filtry a častěji mění vodu a nemají všude živorodky, nemají šanci zjistit co to zrovna může způsobovat. Nestraš lidi co krmí mraženým a mají pak slepou hladinu že je krmivo načnuté. Čas od času tohle svoje nadšení trochu přeháníš.
Citace - Pokud se slepá hladina vytvoří po krmení mraženým, pak musela už předtím "být na hraně".
To nevím, já to nemrazila.
Ale otázka byla, z čeho se kmarovi dělá slepá hladina. Je na něm, aby by se vyvaroval třeba mraženého, nebo aby si pořídil skimmer, když to tak bude chtít dělat stále.
Mám jenom živorodky a někde slepá hladina je (ok, dunajské gupky mám jenom tady). Ale nezpochybňuju, co píšeš. Obecně je každé akvárium o nastavení (určitě má dost lidí gupky a slepou hladinu stejně). Čímž jsem zpátky u toho, že nejlepší, co může akvarista se slepou hladinou udělat, je zkusit zjistit, v čem konkrétně v jeho akváriu spočívá a následně své akvárium vybalancovat.
Oka a obecně živorodky ty povlaky co za slepou hladinu považujeme dokáží velmi efektivně pucovat, mají tu svojí hubu nenažranou k tomuto účelu náležitě uzpůsobenou, prostě živý skimmer v akci.
lenkalor napsala: Nekrmíš mraženým ? Mě se slepá hladina začala občas dělat až po krmení mraženým. Předtím jsem ji nikdy neměla, přestože tam mám kořeny. A navíc se objevila najednou ve víc akváriích.
Používám hodně mraženého žrádla (všude stejné), každodenně a jsou akvária, kde se mi slepá hladina neudělá. Třeba toto s gupkama:
rybicky.net/fotogalerie.php… A to je krmím i 3-4x denně.
Pokud se slepá hladina vytvoří po krmení mraženým, pak musela už předtím "být na hraně".
romant: To je pak takový: "Vidí všechno jedno! Vyléčili jsme ho!"
Asi máme tučné, výživné koretry.
Máš cichlidky. Nekrmíš mraženým ? Mě se slepá hladina začala občas dělat až po krmení mraženým. Předtím jsem ji nikdy neměla, přestože tam mám kořeny. A navíc se objevila najednou ve víc akváriích. Asi jsem dala větší dávky. (proplachuji).
A co je na to pikantní, že když se začne skimmer používat a náhodou za nějakej čas se nepoužije a vono světe div se slpeá hladina se už nedělá a potom hledej příčinu.
Přestaňme řešit následek a přemýšlejme nad příčinou.
Ve skutečnosti, pokud se kmara vykašle na nějakej blbej skimmer, bude moci zkoušet tu vyhodit kořen, tu dát pryč burčák (pokud je ochotný hledat příčinu) a když slepá hladina zmizí, bude vědět, že to (asi) bylo ono. Dá skimmer a dokud slepá hladina nepřeroste do kalamity, že už ani skimmer nepomůže, nebude vědět, jestli se něco zlepšilo. Berte slepou hladinu jako indikátor a ne jako něco, s čím se za každou cenu musí bojovat.
Mě například nedávno v akváriu na pracovním stole vymizela sama od sebe (a to se tam voda nehne). V akvráriu s lekníny je slepá hladina indicie, jestli se mi náhodou nerozpadává moc listů. A v akváriu na podlaze, kde mám hromadu gupek, ji zase paradoxně nemám nikdy.
Pokud kmara nechce hledat příčinu, pak ok, pak skimmer.
Tak tak skimmer je jistota
Pokud máš CO2 a ještě burčák tak se jí jde zbavit pouze pomocí skimmru. Zkoušel jsem spoustu věcí a nebylo to nic platné. Jednou se udělá podruhé zmizí a tak to jde pořád dokola. Definice je: Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Zkontroluj ten kořen jestli se nezačal rozpadat nebo hnít
Něco ti tam trochu hnije. Ale není to zásadní problém.
Starší reakce
Njn, u nás je měkká voda, navíc přidávám Torben, i o Piškotky jsem přišel (rozpad ulit) a vápnit vodu ničím nechci...
Levatky jsou levatky.
Starší reakce
Budu nad tím přemýšlet.
Děkuju!
-menší -větší ,tam bych to u tohoto druhu neviděl , spíše o podmínkách a stabilitě akva
-spíš to bude akvárkem a organickou hmotou ,v kombinaci s bílkovinou a tuky
-tady jsou z hlediska náhledu "mikrologie", spíše možné ty vnitřní plísně s odpovídajícím znakem "žerou slepou hladinu a nadnášením"
-tyto stavy se dají eliminovat i bez léčebných procedur ,kdy na základě dobrých podmínek zaběhnutého akva odezní ,proto nepíši o léčbě samotné ,pouze o lehké koupeli
-ještě k té slepé hladině -povlak na hladině ovlivnuje (snižuje) rychlost difuze procesu výměny kyslíku mezi vodou a vzduchem
lacewings napsal:-Jirko u ryb to bude vypadat spíše na vnitřní problematiku (zaplísnění,začervení), bude stačit separační lehká koupel v praziquantel v kombinaci s eSHa 2000
-
Hmmmm.
Ale v případě skifií stačilo dát je do jiné nádrže, kde problémy s nadnášením už měsíc nemají (ani jednou jsem nepozoroval). Vzhledem k tomu, že problém s nadnášením trval přes rok, mám to trochu v oku a všimnul bych si. Kdyby to bylo o parazitech, nevyřešilo by se to přesunutím jinak (nové akvárium je blíž kuchyňskému sporáku, než předešlé).
Nenapadá mi nic, než že to bylo v té slepé hladině, co žraly.
P.S. Protože jsem jim daří líp, obstaral jsem jim včera dva samečky
rybicky.net/nadrze/26711-akvarium-pro-otelii
P.P.S. Milan Murko ještě tvrdí, že to může být i tím, že se jim prostě v menším akváriu daří lépe.
Zplodiny z plynu mohou být pro kytky přínosem, akorát v tom akváriu obvykle bývají i ryby. Pamatuji si, že jsem kdysi nad plynový sporák, kde je polička na kořenky, dal malý potos (Scindapsus aureus). I když jsem ho zalíval obyčejnou vodou, během dvou měsíců měl listy s dvaceticentimetrovými čepelemi a rostl jako splašený. Pak jsme ho museli uchytávat dráty aby nespadl, jenže po nějaké době už nebyl přehled, jaké koření v poličce máme, tak šel jinam. Další listy už byly mnohem menší.
-ten plyn je docela zrádný ,navíc u tvých akvárek přírodního typu ,ale pokud dostatečně větráte a v okolních nádržích tento problem není ,nemusí to být souvislost
-krevetky nejsou indikátorem všeho
-Jirko u ryb to bude vypadat spíše na vnitřní problematiku (zaplísnění,začervení), bude stačit separační lehká koupel v praziquantel v kombinaci s eSHa 2000
-
lacewings napsal:
-slepá hladina je vesměs důsledek aerobních fermentačních mikroorganismů a dostatečného množství(v některých případech jejich nadbytku) organických živin ve vodě
-opalizující slepá hladina je mnohdy tvořena rozsivkami a je často laiky zaměnována za mastnou hladinu vznikající z tukových složek krmiv ,pokud to není ovlivněno vnějším faktorem
-ve vztahu ke škodlivosti k rybám a trávení ,záleží co se na hladině tvoří a z čeho vzniká ve většině případů jsou to akvária bez krycích skel v nevhodném prostředí (kuchyně s vysokou produkcí výparu ,plynové spotřebiče ,zakouřené místnosti ,atd), kdy skutečně může dojít k ovlivnění trávicích procesů u ryb
-
Přemýšlím, jestli to nemůže být tím, že vaříme na plynu (nekouříme). Jenže na druhou stranu stále větráme (vyhovuje mi), když vaříme, o to víc. Většina akvárií slepou hladinu nemá a v těchto nádržích, umístněných na stejných místech, se živorodkám daří. Navíc, kdyby se mi měly do vody dostat výše uvedené škodlivé výpary, odnesou to v první řadě krevetky. Ale ty jsou ok. V nádrži, kde nešly skifie, aktuálně bují.
Nebudu tvrdit že
vím, když nevím. S tím odkalováním je to složitá věc. Fakt je, že já neodkaluji vůbec.
Myslím si že proti hnití dna jsou nejlepší rostliny, a že kořeny rostlin potřebují klid, aby dělaly co umí. Určitě vím tolik, že
vodní rostliny nepotřebují provzdušněný substrát. Samy si tam "shora" pošlou tolik kyslíku, kolik jim vyhovuje.
(Výjimkou se zdá
Hygrophila pinnatifida, a samozřejmě epifyty.)
Ale jsme ve vlákně "slepá hladina". Tak prosím Tě zkus s tím odkalováním na chvíli přestat a jinak dělej všechno jako doposud. A pak nám dej vědět, co to udělalo, jo?
Tudy napsal: ...... na 2. stranu
-děláte dobře ,máte tam ancíky ,jen to nemusí být nějak drastické
Protože jsem k.k.t Okamžitě prodlužuji interval na 1x14 dní, bez hluboké orby.
Důvod PROČ?
Odkaloval jsem tak často, protože v předchozím akváriu mi hnilo dno, bylo moc hrubé a měl jsem nevhodný odkalovač. Takže teď jsem to naopak zase přehnáněl na 2. stranu
Tudy napsal: odkaluji 1x7 dní
1) PROČ??
2) To už po týdnu máš CO odkalovat??
JirkaŠčobák napsal: Shrnuji: Přemýšlím, že dlouhodobá i jemná slepá hladina může být problém u ryb, které berou potravu z hladiny a nejsou v akváriu zastoupeny ve větším počtu.
-slepá hladina je vesměs důsledek aerobních fermentačních mikroorganismů a dostatečného množství(v některých případech jejich nadbytku) organických živin ve vodě
-opalizující slepá hladina je mnohdy tvořena rozsivkami a je často laiky zaměnována za mastnou hladinu vznikající z tukových složek krmiv ,pokud to není ovlivněno vnějším faktorem
-ve vztahu ke škodlivosti k rybám a trávení ,záleží
co se na hladině tvoří a z čeho vzniká ve většině případů jsou to akvária bez krycích skel v nevhodném prostředí (kuchyně s vysokou produkcí výparu ,plynové spotřebiče ,zakouřené místnosti ,atd), kdy skutečně může dojít k ovlivnění trávicích procesů u ryb
-
OK, zkusím. Výšku substrátu mám od 3 cm u předního skla po cca 8 cm vzadu. Když to vše bude fungovat, tak ten skimmer můžu prodat
Zkus ty tabletky dávat na misku. Aby z nich nezapadalo do dna.
Taky to může být hrabáním se ve dnu. Jak ho máš vysoké? Já 1,8-3 cm a nehrabu se v něm skoro nikdy.
V akváriu s leníny dost přesně vím, čím to je: Rozpadá se mi tam docela dost leknínových listů. U druhého akvária bych zase (asi) mohl postrčit rostliny, aby byly efektivnější.
Je fakt, že odkaluji 1x7 dní, tak to zkusím omezit na 1x 14 dní. S výměnou vodu obden to nezvládnu, nejsem tak často doma, ale díky za tip. Krmím 1x-2x denně tak (1 den v týdnu nekrmím vůbec), že do 3 minut je vše sežráno, tedy kromě tablet na dně, tam to trvá déle, než se rozpustí. Dávám jen 5 malých tabletek v jedné dávce (TetraWafer). Je v tom ale dost tuku, tak možná tohle je zdroj.
Poctivě, ale něco nevidíš. Buď moc krmíš nebo moc hnojíš nebo ti tam něco hnije.
P.S. Nebude to údržbou, ale jinými kroky, které děláš. Vsadil bych si na to krmení. A zkus dva týdny měnit 10% vody obden. Jen výměny vody. Bez rýpání se ve dnu.
Najít příčinu se mi bohužel nepovedlo, omezil jsem krmení i zkoušel různé druhy, údržbu dělám poctivě a slepá hladina se stále tvořila. Možná je to z té mražené stravy, kterou používám nejčastěji, možná tablety pro ryby dna, opravdu nevím...
Děkuju za postřeh!
Slepá hladina mi ve většině případů nevadí (ani krevetkám, například). Mechanicky ji nerozrušuji a pokud ji nemám, vím, že v akváriu nic nehnije. V akváriu, kde aktuálně je, se s ní vyspořádám (před vložením ryb v budoucnosti) častějšími výměnami vody. Raději řeším příčinu, než následek.
Je to možné, ono např. i rybám, které se nadechují z hladiny (Čichavci, Pancéřníčci - střevní dýchání) nebude ten bordel na hladině dělat dobře. A obecně se snižuje výměna plynů mezi vzduchem a akva...
Edit: ten hladinový sběrač je perfektní, slepá hladina byla po pár minutách od zapnutí pryč!
Uvažuju, jestli slepá hladina nepřináší jeden problém:
Důvod, proč se mi po roce a půl přestaly dařit elegansky a skifie. Početní stavy postupně klesaly, u skifií jsem poslední dobou registroval úhyny. V zoufalství jsem poslední čtyři kusy hodil do akvária pro Otélii a vypadají líp. Po měsíci ani jedna neuhynula. Přestal jsem pozorovat nadnášení samiček (samičky působily, jako by měly v sobě víc vzduchu, který je viditelně nadnáší vzhůru a měly snahu plavat dolů). V akváriu pro Ofélii není slepá hladina. V akváriu na pracovním stole a akváriu s lekníny, kde byly elegansky, je občas jemná. nepokrývá celou hladinu, ale je. A oba druhy ryb jsem pozoroval, že slepou hladinu žerou. Přičemž ani jednoho druhu nebylo nijak velké množství. Uvažuji, jestli jim to něco nedělá se zažíváním. Buď trávení slepé hladiny samotné nebo vzduch, který při tom (asi) spolknou. Krátkodobě se nic neděje, ale dlouhodobě to možná je problém.
U dunajských gupek, prolifik a xenotok, které se mi dlouhodobě daří a množí, slepou hladinu nemám. U prolifik v minulosti sem tam byla, ale prolifiky berou jen málo potravu z hladiny. Gupek je asi tolik, že i kdyby se vyskytla, nebude toho na jednu rybu mnoho. Atd.
Shrnuji: Přemýšlím, že dlouhodobá i jemná slepá hladina může být problém u ryb, které berou potravu z hladiny a nejsou v akváriu zastoupeny ve větším počtu.
Starší reakce
Dej aktuální fotky svého akvária do galerie.
To je hodně divné, mám ji taky, šneků tam mám nekonečno, nejen okružáky a nikdy na ni nešli. Okružáci by zdravé rosliny žrát neměli.
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Přidat reakci
1 ...... 37 38
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45194x