Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Slepá hladina

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2020 06:41 Jarden Sk Re: lazynho
Ahoj, po všetkom čo si skúšal s hnojivami sa toho muselo poriadne nazhromaždiť v dne a filtri, takže by som s hnojením ubral ako som písal nižšie.To čo navrhuje Markusenka je dobrý postup a nebál by som sa odkaliť poriadne aj to Platinum a vodu miešal tak, aby Kh nespadlo pod 3. Obmedzenie pridávania horčíku/máš ho vo všetkých pridávaných zložkách hnojív/, tiež považujem za dôležité a nastavil by som pridávanie jednotlivých zložiek tak, aby vo vode bolo minimum živín ale nie nula- hlavne NO3 a PO4 a K cca 10-15mg/l.Pridávanie dusíku by som riešil KNO3 na striedačku s dus. horečnatým. Nechcem to písať zase znovu dole som popísal aj čistenie filtra a v diskusii ešte nižšie jab63 popisoval ako jednu z možností slep. hladiny v súvislosti s pridávaním Mg pri Platinu./
Riešil som jednému akvaristovi akvárium, prípad s Platinom aj s rovnakým svetlom ako máš, priebeh bol velmi podobný, najprv všetko rástlo a potom začali postupne odchádzať rastliny a hnedá riasa po celom akva, trvalo pol roka než sme to vyladili a zase sa to rozbehlo, aj svetlo vymenil za Twinstar aby sme s tým pohli. Platinum dokáže prekvapiť...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.11.2020 04:24 Muž Markusenka [89] Re: lazynho
Ahoj.
Ty částečky, to je přesné, zvedni to sání vody v akváriu ode dna, voda se vyčistí.
Ty vlastně filtruješ ne vodu, ale dno. A ten sací koš s tou trubkou by chtěl vyčistit.

Řešil jsem to taky, voda stále nebyla křištálová, točil se v bordel, častečky materiálu. Vločkovače fungovali na den, max dva, pak opět. Myslel jsem, že to nestihá filtrace, ale mám silnéjší než byla ta vestavěná od Juwelu.

Pak mě to konečně napadlo a ověřil jsem si to nejen na webech o akvaristice, ale i osobně. Za nekolik hodin po úpravě se voda vyčistila a tak zůstala.

Držím palce ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2020 23:13 Muž lazynho [39] Re: Jarden Sk
Z logiky věci se také domnívám, že mám vodu přehnojenou, což by se jevilo jako hlavní racionální příčina tvorby slepé hladiny. Věřil jsem, že s přechodem na reversní osmózu moje trable odpadnou a všechno se rázem zlepší a ono se ve skutečnosti nic moc nestalo. Vodu při výměně vody upravuji tak, abych se dostal na 100-120 ppm (200-250µS). Fosfor mám momentálně na 0, což mi bylo doporučeno při návštěvě prodejny Profiplants. Dle sera testu N 15mg/l. Zkoušel jsem i pokus, kdy jsem vodu téměř vůbec nehnojil a popravdě to bylo ještě horší. Kytky vypadaly během chvíle ještě hůř a slepá hladina se tvořila stále stejně. Fakt sem z toho jelen :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2020 22:51 Muž lazynho [39] Re: drvi
Fotka k příspěvku Děkuji za upozornění. Prezentaci jsem doplnil. Rybí osádka je momentálně zastoupena zhruba 20 kusy Danio Perlové, 3 Parmičky Černopruhé, 1 Ancik a 1 Makrakanta (v pěstounské péči od kamaráda). Jo a ještě 3ks krevetek Caridina Japonica. Co se týče krmiva, mám několik pixliček s vločkami, granulemi a sušenými drobnými živočichy. Většina od firmy Sera (viz foto). Osobně se domnívám, že nepřekrmuji, ale to asi každej stydim Krmím obvykle 2x denně tak, aby ryby vše během chvilky snědly. Na dně nepozoruji výraznější přítomnost bordelu a to ani při povrchovém odkalování dna. Pokud ovšem zareju hlouběji do dna, vyvalí se oblak kalu. Z nakoukaných videí mám ale pocit, že to je běžné i u prosperujících akvárií. Co se ale domnívám, že není optimální, je přítomnost drobných částeček bordelu, který se vznáší volně ve vodě. Pro názornost přikládám odkaz na video, kde jsem se pokusil zachytit stav akvaria po výměně vody. youtu.be/…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2020 20:53 Jarden Sk Re: lacewings
Velmi precízne vypracovaný elaborát, avšak rád by som aplikoval uvedené poznatky do konkrétneho prípadu so slepou hladinou.
"Na uvedené části textu, lze dovodit, že za špatným růstem rostlin, nemusí být deficit tekutých hnojiv problematikou, vedoucí k navoďení růstu rostlin a vytváření tak "stability" akvária.
Rád by som podotkol, že ja hovorím o prehnojení akvária a deficit prvkov v spojitosti s prebytkom iného prvku. to čo popisuješ je deficit v súvislosti s nedostatočným hnojením, čo v tomto prípade nie je.
Rostliny jsou zcela závislé na této interakci a několik experimentů prokázalo, že i bakterie, takže tyto mikroorganismy se nenacházejí ve stejném počtu a rozmanitosti v půdách bez kořenů a že rostliny nemohou růst, když je těmto mikroorganismům zabráněno ve vytváření kolonií. (například, nevhodné dávkování lečiv,hnojiva, krmiva)
Presne o nevhodnom dávkovaní hnojiva hovorím vo svojom príspevku. O čo ti teda vlastne ide? Môžeš dať teda nejaké konkrétne riešenie stavu, aby aj dotyčný mal predstavu čo mu vlastne chceš poradiť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   05.11.2020 20:32 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Jarden Sk
- Po složitém vztahu mezi světlem a CO 2 pro vývoj rostlin jsou živiny , až třetím základním pilířem fungujícího akvária.
- Je pravidlem, že pro osázené (rostlinné) akvárium je nezbytné doplňkové hnojení,protože nemohou vodní rostliny přežít výhradně na substrátu jako suchozemské rostliny.
- Základní rozdíly mezi substrátem a tekutými hnojivy, ačkoliv oba slouží jako výživové systémy, kdy substrát kromě toho, že slouží jako základna pro ukotvení kořenů, funguje jako postupný a dlouhodobý přísun živin. Jeho uvolňování je pomalé a chemicky interaguje stejně pomalu s vodou. Ve vyzrálém substrátu jsou některé živiny dokonce recyklovány. Hnojení na jedné straně působí jako snadno dostupná injekce živin, ale na druhou stranu se při interakci s vodou degraduje mnohem rychleji a závisí na recyklačním substrátu. Jeden tedy funguje jako doplněk k druhému, tvoří jeden jediný výživový balíček.
- Nutno dodat, že „promarněná“ část hnojení, která se degraduje (obvykle vysráží) vodou před tím, než ji mohou rostliny asimilovat, je uložena na substrátu, i když neviditelně. Tento zbytek pronikáním do substrátu a dosažením nejvíce redukujících vrstev (je nutné, aby byl substrát vyzrálý pro tento cyklus) pomáhá doplňovat zásoby substrátu a dlouhodobě vyživuje kořeny.
- Zrání substrátu se týká nejen stratifikace oxidačních a redukčních vrstev (vrstev se schopností srážení a solubilizace), ale také tvorby mikrobiologických kolonií prospěšných pro rostliny. Toto je velmi málo diskutované téma v akvarustice, ale je životně důležité, pro zajišteni výživy rostlin. Rostliny nejsou závislé pouze na substrátu, který je v kontaktu s kořeny, aby se samy živily, je nutné, aby tam byla přítomnost kolonií rhizobacteria a mycorrhizae (pokud se také vztahují k přidruženým houbám), etablujicich se v množství a rozmanitosti, potřebné k transformaci, živin přítomných v substrátu, ve více asimilovatelných chemických prvků.
- Rhizobacteria mohou také poskytovat velmi prospěšné vedlejší produkty rostlinám, jako jsou aminokyseliny a antibiotika proti patogenům, kromě toho, že chemicky regulují rhizosféru (prostředí kolem kořenů) z hlediska pH a redoxní energie uvolňováním různých organických kyselin, které zvyšují dostupnost kovy, jako je železo, zinek a mangan, které působí jako chelátory. Produkují dokonce růstové hormony jako auxiny a cytokininy. Rovněž se zvyšuje plocha a kapilární hustota kořenů, což podporuje nepřímý vývoj v části rostlin, zvýšením absorpce vody a živin.
- Rostliny jsou zcela závislé na této interakci a několik experimentů prokázalo, že i bakterie, takže tyto mikroorganismy se nenacházejí ve stejném počtu a rozmanitosti v půdách bez kořenů a že rostliny nemohou růst, když je těmto mikroorganismům zabráněno ve vytváření kolonií. (například, nevhodné dávkování lečiv,hnojiva, krmiva)
- Na uvedené části textu, lze dovodit, že za špatným růstem rostlin, nemusí být deficit tekutých hnojiv problematikou, vedoucí k navoďení růstu rostlin a vytváření tak "stability" akvária.
- Už vůbec si nedovedu představit běžného akvaristu, který nemá s používáním hnojiv zkušenosti, aplikovat je v hodnotách, které zde pripisujete ke konkrétním dotazům, k jednotlivým problematikám uživatelů.
- Takto mohu pokračovat, přes další a další faktory, proto se podivuji nad vaší razantností stanovených diagnostik. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2020 18:18 Jarden Sk Re: lacewings
Okrem poslednej vety, s tebou naprosto súhlasím a myslím, že si to vystihol presne...Deficit v akváriu môže nastať bez toho, aby si si to volným okom všimol...Deficit je nerovnováha a teda -nie je možné dosiahnuť rovnováhu pre bežného akvaristu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   05.11.2020 18:10 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Jarden Sk
Jarden Sk napsal: Jj, to je teória, ale v praxi to tak vobec nemusí byť.
- Jak ale víte, zda je hnojení pro daný systém vhodné?
- Jak zjistit, zda biofiltr pracuje plně a efektivně?
- Je nutné studovat a naučit se interpretovat jevy svědčící o tom, co se děje dobře a co se děje špatně.  Stručně řečeno, je potřeba doslova analyzovat jevy, protože ve skutečnosti, na nich záleží. Je to pragmatičtější, efektivnější a zábavnější, protože akvárium přestává být laboratoří a stává se skutečným ekosystémem.
- Akvárium je legitimní ekosystém se všemi složitostmi živého organismu. Představuje totiž mnohem větší variabilitu rychlosti metabolismu, než standardní organismus se známými potřebami, díky čemuž je zcela nemožné určit jeho ideální poptávku po živinách , protože závisí na mnoha faktorech, typ a hustota flóry, biologický rytmus způsobený intenzitou světla a fotoperiodou, úrodná kapacita substrátu, která se může měnit s jeho věkem a chemickými podmínkami v akváriu, chemické vlastnosti vody, vnitřní rozkladná zátěž z živočišného odpadu, mikrobiologická aktivita biofiltru i rhizosféry a mnoho, mnoho dalších faktorů.
- Pokud budeme mít akvárium jako pokusnou laboratoř, nikdy nebude stav akvária optimální.
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2020 12:50 Jarden Sk Re: lacewings
Jj, to je teória, ale v praxi to tak vobec nemusí byť.Spýtaj sa Jab63, má Platinum a jak začne pridávať horčík, tak mu sl. hladina nabehne. V tomto akva sú vysoké dávky Mg, takže som jednoznačne za úpravu hnojenia, poriadne odkalenie Platina a miešať vodu 50:50-v Prahe zase tak tvrdá voda nie je.Plus ostatné čo som radil a čistenie filtra raz za mesiac ak to saje všetko filter z dna /Markusenka/ je nedostatočné.Okrem slepej hladiny je problém aj s rastom rastlín/pozri denník/, takže to nebude len jeden problém, ale aj org. znečistenie dna.Aspoň za mňa určite.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.11.2020 12:39 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: lazynho
- k již uvedenému (drvi, Markusenka) bych doplnil, že pokud je akva otevřené, podílí se na slepé hladině látky obsažené v prostředí, kde se akvárium nachází (prachové a aerosolové částice ) = povrchové napětí vody
- do hnojení bych se nepouštěl ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.11.2020 10:44 Muž Markusenka [89] Re: lazynho
Ahoj.

No soudě podle toho co píšeš a jak vypadají poslední fotky v deníku, tak bych řekl, že ve filtraci problém nebude, ale vidím problém v tom jak máš umístěné sání vody z akvária, které natrápilo i mě. Na fotce to vypadá, že máš sací koš u dna, doslova v kontaktu se dnem a to je špatně, pak to saje všechno ze dna, včetně obsahu ze substrátů a tak se to jednak příliš víří a čurbes plave všude, část látek se vysráží na hladině.
Za mě zkus dát sání minimálně 5cm nad dno, možná klidně 8cm, zkusil bych aplikaci Seachem Pristine bakterií.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.11.2020 08:33 Žena drvi [2894] Re: lazynho
Mně v tvojí (jinak pečlivě vedené) prezentaci chybí to nejdůležitější: (nebo jsem to jen někde přehlédla?) jaké tam máš ryby a v jakém počtu a jak casto a ČÍM krmíš. Nadbytek biologickeho odpadu je dle mé zkušenosti většinou způsoben buď přerybněním, nevhodným krmivem nebo nedostatečnou filtrací (s filtry Tetratec mám jen omezené zkušenosti a moc se mi neosvědčil - ten jeden co jsem měla). Většinou jde o kombinaci všech těchto faktorů najednou.
Výživné substráty, které tam máš, také umí udělat v akváriu pěknou paseku a v rukou začátečníka bývají dost problematické.
Ale stejně si myslim, ze u tebe by mohl být problém spíš v rybí osádce, krmení a filtraci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2020 07:41 Jarden Sk Re: lazynho
Ahoj, tvoje akvárium je otrávené živinami.Svetlo máš dobré, substrat výborný, výmeny a voda ok, filtrácia super-jediné čo je zle-hnojenie.
Urob poriadnu výmenu vody aj 3/4 akvária s povrchovým odkalením a vyčisti vatu a zregeneruj Purigen vo filtri.
Hnojenie: kúp si Profiplants N plus a P plus, testy Sera na NO3 a PO4.
Hnojiť budeš Complete free po výmene cca 5ml a neskôr denne 2ml. Prof Plus N a plusP podľa testov tak, aby si nemal 0mg/l-živiny máš v substráte tak vo vode stačí udržiavať tesne nad nulou. Ostatné hnojivá nepoužívaj-horčík, draslík aj vápnik máš v Prof.compl free.Miešanie vody je ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2020 22:53 Muž lazynho [39] – Extrémní tvorba slepé hladiny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, trápí mě opravdu rychlá a intenzivní tvorba slepé hladiny. Akvárium celkově neprospívá dobře a domnívám se, že tvorba slepé hladiny bude způsobena dost možná stejným činitelem jako celkový špatný stav akvaria. Bohužel popravdě nevím, co by v mém akvariu mohlo být takto zásadně špatně. Přikládám fotografii akvária po výměně vody a fotografii zachycující slepou hladinu, která se vytvoří během jednoho dne po výměně vody. Hladinu čeřím pomocí rozstřikovací rampy po celé zadní stěně akvária. Používám také skimmer, ale během 1 dne se skimmer zanese a přestane plnit funkci. Pokud alespoň 1x denně skimmer nevycistim, přestává fungovat výměna plynů a dochází velmi rychle ke zvýšení koncentrace CO2. Napadlo mě, že by slepou hladinu mohly způsobovat kořeny, které mám již v akváriu delší dobu a na dotyk se ze dřeva uvolňuje poměrně velké množství nečistot. Kořeny jsem tedy vyndal a umístil do kyblů mimo akvárium. Výsledek je takový, že voda v kbelících s kořeny je na hladině čistá. Za to v akváriu se slepá hladina tvoří vesele dál. Napadá Vás prosím čím jiným by toto mohlo být způsobeno? V prezentaci akvaria jsem se snažil podrobně vysvětlit, jak akvárium funguje, respektive nefunguje. Za případné rady budu moc vděčný. Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2020 21:55 Jarden Sk Re: Jarden Sk
V Magovom článku som narazil na zaujímavú úvahu citujem:"Vyhubit všechny bakterie je těžké. Potlačit některé bakterie v konkurenčním prostředí je naopak zřejmě velmi snadné." A druhá citujem:" domnívám se, že negativně zasáhnout do existující rovnováhy a poškodit vybrané kmeny mikrobů se nám v akváriích „daří“ náramně často; často tím spíše, čím jsme v péči horlivější." Lenže to asi funguje aj opačne, ako v tomto Luckyho prípade, nerobil údržbu, nečistil filter, prestal hnojiť...Čo ak sa už namnožené niektoré kmene baktérii prestali množiť v dôsledku zmeny/zanedbania pravidiel/ a odumierali vo filtri, kde nastal deficit O2 a tak v oxickom prostredí hladiny ich začali spracovávať ďalšie už prispôsobené zmenám organizmy.
Je to len moja úvaha, ale zdá sa mi možná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2020 21:09 Jarden Sk Re: jab63
Ahoj, písal o tom lacewings, ale ja nemám s hnojením a slepou hladinou žiadny problém/hnojím intenzívne a Lucky nehnojí vôbec/ a určite aj iné akvária, možno to súvisí aj tvrdosťou a konduktivitou, tam máme rozdiely,ale ja sa nemôžem zbaviť dojmu, že je to baktériami-mikroorganizmami.Máš Platinum nízke Ph v substráte a všetko sa ti odohráva hlavne vo filtri.No a tam bude podľa mňa pes zakopaný, iba neviem ako to funguje resp. nefunguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2020 20:58 Muž jab63 [1440] - BorneoRe: Jarden Sk
Mě slepá hladina reaguje na množství hnojiva. Můžu si vybrat. Buď budu mít čistou hladinu a parametry vody nedostatečné nebo obráceně. Momentálně se pokouším zvednout hladinu hořčíku a slepota se hned objevila ve zvýšené míře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2020 11:03 Jarden Sk Re: Lucky005
Ak to nebude z krmiva, tak súhlasím čo napísal Markusenka a ešte filter by som vyčistil a pridal vzduchovanie min. na noc.To hnojenie už nechám na teba, ale ja by som trochu prihnojil a podporil rastliny. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.10.2020 10:05 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lucky005
Sám jsem ze slepou hladinou dost dlouho zápasil a ani proud moc nepomáhal, musel by být opravdu silný a po celé hladině. Nepřišel jsem na to z čeho se dělá. Pomohl až skimmer. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2020 09:50 Muž Markusenka [89] Re: Lucky005
Ahoj.

Mě se to jako slepá hladina nezdá. Podle fotky tam máš takový proud z rozstřikovací rampy s čeřením hladiny, že klasická slepá hladina nemá šanci se vytvořit. I další fotka, pohled z vrchu neznačí slepou hladinu.

Akvarijní voda se zda být trošku mléčná, ale může to dělat i spektrum světla. Pak je otázkou, co filtrace a zda ve vodě neplave větší množství částic, které filtrace nechytá. V tom ohledu by mohla pomoc aplikace Seachem Clarity, případně speciální bakterie Seachem Pristine, určené k boji proti slepé hladině a likvidaci úsad na dně při zanenedbané údržbě, nebo dlouhých intervalech údržby.

Mára
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2020 05:27 Muž Lucky005 [197] Re: Jarden Sk
V prvním příspěvku jsem psal, že používám krmivo SAK. Jako každý, určitě neprekrmuji :) nekrmím ani každý den. Pro ryby u dna mám nějaké tablety se spirulinou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2020 14:07 Jarden Sk Re: lacewings
Z toho krmiva by to tiež mohlo byť-dobrá pripomienka, škoda že sa k tomu nevyjadril Lucky005, osobne by som vsadil na tie mikroorganizmy.Som za odstránenie príčiny a nie dôsledku, takže by bolo dobré prísť na to čo je spúšťač...Pri tak výkonnom filtri ako je Eheim by nemal byť problém čerenie hladiny, ktovie ako to vyzerá vo filtri, určite je tam poriadna kolónia baktérii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2020 11:08 Muž Lucky005 [197] Re: Lada50
turbo skimmer jsem mel, ale nevyhovoval mi. Nedokazal jsem najit rovnovahu mezi nasavanim filtru a skimeru, bud pracovalo jedno nebo druhe a porad jsem to musel upravovat. Je pravdou ze skladba je uplne jina, Valisnerie tam neni vubec, jsou tam jenom anubiasy, v podstate pokryte cele dno (budu muset aktualizovat fotky). Jelikoz to jsou pomalu rostouci rostliny oproti Valisnerii, mohlo to mit dopad na rovnovahu akva + mene casta vymena vody. Cestou hnojiva se nechci vydavat, protoze mi akva vzdy fungovalo i bez toho a mam obecne problem s pravidelnosti :-D

vicemene slepa hladina je vice esteticky problem, pokud akva jinak funguje, ryby plavou, krevety chodi rostliny rostou... stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.10.2020 08:53 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lucky005
nejčastěji slepou hladinu tvoří proteiny (bílkoviny), které do vody neustále vylučují mikroorganismy, bezobratlí a ryby
- dále jsou to látky obsažené v prostředí, kde se akvárium nachází (prachové a aerosolové částice ) = povrchové napětí vody
- krmivo pro ryby (dle druhu používaných krmiv/nejčastěji tukové složky, především u levných krmiv)
- "slepá hladina" se proto tvoří i v dobré fungujících akváriích, pouze je tam vždy jiný podíl aktivátoru (mikroorganismy, bezobratlí, ryby, tuky, bílkovina, sinice, prachové částice, atd)
- za aktivátor lze považovat i hnojiva, proto nelze jednoznačně říci (viz níže příspěvky o aplikaci hnojiv), že přidáním této "složky" bude příčina slepé hladiny odstraněna ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2020 07:43 Jarden Sk Re: Jarden Sk
Ešte ma napadla druhá možnosť a tou je,že je tam deficit všetkých živín /neprítomnosť rias tomu naznačuje, tak voda bude velmi chudá na živiny a odpad a aj to čo sa vytvorí zhtnú tie valisnerky/.Pretože sa riasy nevyskytujú, tak zdrojom slepej hladiny by mohli byť odumreté organizmy baktérie a na nich pracujú ďalšie živé baktérie/v tomto prípade viac kyslíku na hladine a menej vo vode-filtri/Ako by si baktérie našli lepšie miesto na činnosť, kde je viac O2.Tomu naznačuje, že sa to do dvoch dni opakuje, to je cca doba než baktérie osídlia plochu v akva/napr. pozorovatelné pri vložení nového koreňa do akva-oslizne na druhý-tretí deň/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2020 06:54 Jarden Sk Re: Lucky005
Určite doplň ešte rastliny a občas tam kapni aj hnojivo najlepšie komplexné aj s NO3 a PO4, keď budú poriadne fungovať rastliny, tak aj odpad sa bude lepšie a rýchlejšie spracovávať a nebude sa hlavne tolko tvoriť/aj z nedostatočne fungujúcich rastlín vzniká org.odpad/.Filter by som vyčistil tiež. Keď si sa viac staral sl.hladina nebola, tak bude príčina tam.Baktérie v akva ti fungujú dobre a sú zrejme premnožené, ale nespotrebúvajú sa dostatočne vytvorené živiny, tým že niektoré živiny chýbajú napr. K alebo mikro alebo P, to by chcelo skontrolovať a prispôsobiť hnojenie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.10.2020 00:54 Muž Lada50 [161] - RostlinyRe: Lucky005
Ahoj,díval jsem se na tvou prezentaci a koukám,že tam vnější filtr eheim 2222.Tak kup od dennerle turbo skimmer,zapoj ho k eheimu a máš po problému se slepou hladinou. Mám to tak už léta a funguje to dokonale.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2020 22:13 Muž Lucky005 [197] Re: JardenSk, afc1886
Jsem si vědom že výměna vody je důležitá, akvárka už mám nějaký pátek. Ale jednou týdně jsem to dělal v začátcích, potom jsem periodu postupně prodlužoval a nebyl problém. Navícs rodinou na to už není moc času. Vím není to omluva, ale pokud třeba vyměním 2/3 vody při důkladném odkalovani dna, přece se to nemůže objevovat během dvou dnů znovu, čekal bych delší čas. A pokud by bylo příliš odpadu v akva, tak by se musela objevovat i řasa, ne? Navíc nemám přerybněno jenom malé tetry.

Kořen mám dlouho a je to takový ten těžký z cizokrajného dřeva, při čištění ho vždy vytahuji.

Děkuji za rady zkusím tedy častěji čistit akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.10.2020 20:04 R Muž afc1886 [14655] Re: Lucky005
Jestli máš v akváriu nějaký kořen, tak ho taky trochu zkontroluj, jestli ti někde nezahnívá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.10.2020 19:27 Jarden Sk Re: Lucky005
Nemôžeš na to takto kašľať, výmeny vody sú dôležité, ak nehnojíš tak dodáš aspoň to minimum čo vst. voda obsahuje. Parametre vstupnej máš celkom dobré, tak tam nalej trochu hnojiva komplexného aj s NO3 a PO4/dusičnany a fosforečnany/ a bude to šlapať. Takto sa ti koncentruje org. odpad a prestávajú fungovať procesy v akva, takže podľa mňa stačí vymieňať 1/3 vody 2x do týždňa s prihnojením a bude to ok. Neskôr stačí tak raz za týždeň to si už upravíš podľa podmienok. Uvažuj! Hore máš odkaz, prečo sa tvorí slepá hladina.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2020 18:54 Muž Lucky005 [197] Re: Jarden Sk
Údržba trochu vazne tak 1x do měsíce a PMDD roky vůbec nepoužívám, vlastně žádné hnojivo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2020 15:27 Jarden Sk Re: Lucky005
Údržba? PMDD -ktoré zložky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2020 22:15 Muž Lucky005 [197] – Dotaz
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zkoušel jsem pročítat tuto sekci o hladině, ale chytrý z toho moc nejsem. Proto by mě zajímalo, jestli by někdo dokázal z fotek určit druh slepé hladiny a možnou příčinu vzniku. Když to stáhnu Skimerem do několika dnů je to zpět. Bojuju s tím několik let. Krmivo sak a řekl bych, že neprekrmuji.
Asi to ničemu nevadí, jedna se spíše o estetiku. Dříve jsem s tím problém neměl. Předem děkuji za jakékoliv rady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.10.2020 16:11 Muž spajk17 [19] - Raci, krabi, krevetkyRe: vaclav
Můžu jenom pootocit tou triskou nahoru aby to víc hnalo hladinu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.10.2020 16:08 Žena patka [112] Re: spajk17
Ubrouskem X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.10.2020 16:08 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: spajk17
Nevím jestli máš možnost zvednout vývod z filtru mírně k hladině aby s ní trochu pohnul :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2020 15:59 Muž spajk17 [19] - Raci, krabi, krevetkyRe: vaclav
Fotka k příspěvku A čím bych ho mohl odstranit ? Filtr mám nastavený aby mi proud sel takhle do skla
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2020 15:55 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: spajk17
Pokud je povlak hodně silný zamezuje výměně plynů mezi vodou a vzduchem. Některé ryby a plži ho konzumují ale lepší je čeřit hladinu nebo odstranit ručně . :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2020 15:49 Muž spajk17 [19] - Raci, krabi, krevetky
Vytvořil se mi na hladině mastný film. Můžu nějak uškodit rybám?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2020 11:01 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Dastyán
Protože levatky se (mimo jiné) tou slepou hladinou živí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2020 10:49 Dastyán Re: jarovo, _ucx_
Filtrování tam máme ale nepomáhá to.
A k čemu levatky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2020 23:02 Muž jarovo [1695] Re: Dastyán
Pokiaľ nechceš používať mechanické filtrovanie - skimer, tak odpoveď máš hore v modrom poli ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2020 22:58 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Dastyán
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2020 22:55 Dastyán – Slepá hladina
Dobrý den potřebuji poradit jak zneškodnit slepou hladinu a co delat aby uz se tam nikdy neudelala. A nechci používat chemii

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   08.02.2020 18:32 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: vlka
V modrém rámečku je uvedeno, jaký proces způsobuje slepou hladinu. ;-)
Upozornění na vzlínající nečistoty,které jsou lehčí než voda a uvolňují se z části suchého substrátu a dekorací, s tím nemají nic společného.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.02.2020 18:24 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vlka
Konzistence je identická, ale slepá hladina ve smyslu toho, co mají akvaristé nejčastěji doma, to není.
Můžeme vést diskusi, jestli výrazem slepá hladina pojmenovat každej mastnej flek, ale nediskutujme, prosím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.02.2020 17:19 Muž vlka [3443] Re: JirkaŠčobák
Hezký den, 0:28 až 0:33 je krásně vidět i jak se ,,trhá,,.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   08.02.2020 00:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vlka
To se slepou hladinou nedá nazvat, to je prostě špinavá voda :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2020 23:44 Muž vlka [3443] – jeden příklad objevení slepé hladiny
V tomto videu je hned po nalití pár hrnků vody vidět krásně se tvořící slepá hladina. www.youtube.com/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2019 21:33 Jarden Sk Re: spirki
Keď to tu tak čítam, nesúhlasím s niektorými diskutérmi. To, že si napojil skimmer na filter nemohlo ohroziť nitrifikáciu v ňom. Takto funguje väčšina jazierkových filtrov, ktoré zberajú nečistoty do filtra z hladiny a je ich určite väčšie množstvo ako je v uzavretom systéme akvária.Príčinu by som hĺadal v kontaminácii vzduchu okolo akvária napr. si manipuloval s nejakou chemikáliu a výpary mohli spôsobiť otravu, alebo kontaminácii vody v akváriu, veď jedy môžu vznikať aj v dne /metán, sirovodík, alebo meď, železo/ je tu veĺa premenných. Mohlo sa koniec koncov aj spomaliť prúdenie a pridaním skimra a tým nazhromaždiť odpad a stúplo NO2 alebo znížiť okysličovanie akva.
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 37 38

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45044x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6671-slepa-hladina?od=101