Zapoměl jsem doplnit, že S.francesae se snadno kříží se S. multipunctata a nesmí se tedy chovat pohromadě, jinak se pokřížením originalita obou druhů fatálně znehodnotí, tak, ať to nikdo, komu se tyto ryby do rukou dostanou nedělá a existenčně ohrožené druhy ve své původní podobě zachová.
A ještě informace navíc ohledně ryb, co na svém profilu poptává xenotoca a to těch X. continens.
Libor B. je stále má, ale jejich množení očekává, až blíže k jaru. Nyní stále ještě "stagnují", to znamená, že neplodí v zimě. I tyto jsem kdysi letnil, ale jsou "křehčí" na udržení.
Pokud by xenotoca a jiní chovatelé měli zájem o opravdu ideální druh mečovek na letnění, tak za nejotužilejší osobně považuji X. malinche, které jsem v minulých letech, přes léto venku chované, vylovoval v polovině října a jejich kondice byla špicová.
Klidně si dovolím tvrdit, že v nižších polohách, by se daly v teplých měsících roku chovat přímo v prosluněných potocích, za jistých technických opatření, plus nepřítomnosti dravých ryb a na vlastních pozemcích, jinak by to bylo i porušení vyhlášek o nepovoleném zavlékání a šíření nepůvodních druhů živočichů a jejich potenciálně přenášených chorob a parazitů. Na tohle mám sice svůj vyhraněný a fakty podložený názor, ale mým cílem není dělat o tom přednášku.
Ještě přihodím fotku X.malinche z akva od L.B. Je to kmen r. Claro.
Já mám lokalitou odlišný kmen r. Calnali. 0.