Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Starší reakce
Starší reakce
Mám po celé hladině plavat jávský mech na levé straně jako by stmavnul a obalil se něčím býlím jako by hnil nebo tak prohrábnul jsem ho a na hladině plavou bíle fleky jako nějaké skvrny .. FOTO: neni to moc vidět sry..

Starší reakce

foto
Ahoj

Od minuleho cisteni se mi na hladine akvarka udelal takovy povlak(viz.foto)zkusil jsem vsechno jak s nim pryc papirove ubrousky zkusil jsem vybrat z hladiny ale nic zkuste mi prosim poradit

Starší reakce
zezačátku jsem to taky měla na hladině. Pomohlo vzduchování a kricí sklo

0 02.11.2007 19:18 Nobody – kryplak
Jen dodám: následný rozvoj mikroorganizmů - a povlak z hladiny může v "chuchvalcích"dosahovat až ke dnu.
no jelikoz se mi to udelalo v akva ve kterym nekrmim (jen kytky) tak myslim ze je to proste bordel ze vzduchu... prach, pyl.... a potom se na hladine vytvori jakysi film... dal jsem do toho akva vzduchovani, film stahnul ubrouskem a uz se neobjevil

no to já mám , ale výstup je asi hodně pod hladinou tak ho budu muset zvednout.
Je to opravdu jenom tím, že hladina stojí????? Díky
Starší reakce
0 28.10.2007 09:27 Terka – bílý povlak na hladině
Udělal se mi v akvárku(13l) bílíé slizký povlak na hladině, jde z hladiny sejnout, ale brzy se udělá znovu. V akvárku žije jen jeden beťák. Už jsem zkoušela ava i vyčistit, ale stejně se to vrátilo.
Nevíte, co by to mohlo být a jak se toho zbavit??
Dík za radu
Starší reakce
0 10.10.2007 17:59 Veronika – problém
Ahojte!

Mam rovnaký problém už niekolko týždňov.Neviem sa ho zbaviť.

Zaujíma ma len či to nejako nemôže ovplyvniť zdravie rýb v akvárku.

Vopred diki

pa
Starší reakce
0 15.06.2007 09:53 motýlek někdy stačí trochu "špinavá" vodovodní H2O

, stačí hladinu "setřít" klasickým novinovým papírem: rozložíš na jednu stranu nádrže a táhneš směrem na druhou stranu a vytáhneš to po skle - před tím samozřejmě ne chvíli vypnout vzduchování či filtr ...
0 15.06.2007 08:18 david no mám filtřík tak hladina není úplně klidná a nějaké rostlinky tam taky jsou ..a žádný sajrajt mi tam nevytekl, rybky jsou OK ...tak je to snad v pořádku díky za rady....
0 14.06.2007 16:12
Eff [418] - Rostliny Ono to může mít vícero příčin, ale pokud to vyloženě není způsobeno tím, že by ti tam vytekla nějaká chemikálie a je to "klasická" splepá hladina, pak její dopad je maximálně takový, že brání výměně plynů (mj. kyslík) mezi vodou a vzduchem - takže v případě, že by jsi měl přerybněno, málo rostlin a nepohyblivou hladinu, pak by jsi viděl, jak rybky u hladiny lapají po vzduchu. Pokud jsou ryby v pohodě, asi bych počkal až se nádrž pořádně zajede, pravděpodobvně to zmizí samo + rady z mojí předchozí reakce.
0 14.06.2007 16:01 david dík za TIP a otázka je jestli je to škodlivé?? Dík za reakci
0 14.06.2007 09:19 david – tenký mastný film
Dobrý den,
na hladině akvária se mi dělá tenký, mastný film..nevím co to je a hlavně jestli to moc vadí?? akvárium je už osazeno. Během posledního týdne mi uhynuly 2 rostlinky, nemůže to být z nich??
Starší reakce
Starší reakce
0 07.05.2007 17:46 DavidCZ Jeste bych dodal, ze Tento systemek mam jen v malem separatoru, v akvariu bych pouzil vetší proudy.
0 07.05.2007 17:43 DavidCZ Tak at přemýšlým jak přemýšlým, myslím že mate opravdu problém pouze ve stojate hladine, pomohou vam akvarijní čerpadýlka, par trubiček a hladiček, hladina by mela byt mírně tekoucí, jako akvarium. Tedle sajrajt se mi udela, tak vzdycky rozpohybuju vodu, hladinu je vse za 2 dny OK. Doporucuji, pokud budete jakkoliv vyvadet proud vody nad hladinu. Vse musi byt 100 procentne upevnené, muzete se vam totiz stat, ze se neco uvolní a voda zacne stríkat, ci tect ven z akvaria ale vy u toho zrovna nebudete. Nahral sem Video , staci trubicka a kolmo doní nad spodním koncem hadicka, princip je ze mezery mezi bublinkami nesou vodu.
www.youtube.com/…
0 07.05.2007 17:12 DavidCZ I Dle meho nazoru to odstrani mechanické zcereni hladiny, hadicka ci cerpadylko, aby proud vody stekal i z male vysky a hladinu stahoval proudem do vody a promichaval ji s vodou. Byt Vami rozpohybuju vodu. Pokusim se vyfotit co sem si vyrobil pro cereni vody v separatoru. Pohani to vzduchovaní.
Starší reakce
0 18.04.2007 15:02 smajlik Pro popeluchu:Já musím upřesnit,že ten povlak jsem měl krátce po založení akvária,tedy někdy koncem ledna,začátkem února.Vliv pylů se v té době dal vyloučit.V současnosti je to pryč i přes začínající pylové období.Ale jinak....souhlas s tvým příspěvkem

.
Právěže pokud je ten mastný film pyl zvenčí, tak se objeví skoro každý rok (podle počasí). Jenže to nejde říct kategoricky, u nás na ulici, kde jsem bydlela dřív, např. rostou lípy a to je velice kvalitní lepidlo. Tady zase hodně kvetou břízy a akáty, jenže bydlím vysoko, tak se to tak neprojevuje. U každého z nás to ale bude jinak a důvody můžou být klidně všechny naráz...
0 18.04.2007 13:58 smajlik Já jsem vodu měnil průběžně po troškách.Asi takto-denně jsem sbíral povlak takovým hranatým hrnkem,jako smetanu z mléka,odebranou vodu vždy doplnil.Při pravidelné výměně jsem samozřejmě vyměňoval víc.Mám doma 50l "sud" a v tom mám neustále po ruce odstátou vodu.Do sudu napouštím vodu pouze ze studeného kohoutku,na potřebnou teplotu ji upravuji těsně před použitím(část odeberu a uvařím v rychlovarné konvici,tím naředím).Ten povlak zmizel asi po 4-5 týdnech.Nevím jestli shodou okolností nebo dodržením tohoto postupu.
0 17.04.2007 23:29 George – to vaclav & popelucha
Souhlasím s vámi, že hladina je částečně zaneřáděná nečistotami z ovzduší (prach, pyl,.....), ale myslím, že to ještě plně nevysvětluje onen mastný film. Vždyť tento problém, není jen u nově založených AQ (jako je třeba moje cca 2 1/2 měsíce), ale vyskytuje se taky u něco déle založených AQ (viz Jaryn - cca1/2 roku) anebo u dlouho založených AQ (viz Kattya - cca8let)
Složení dna - to by už mohla být lepší stopa...mám Aquaclay Ground a k tomu 3 kameny. Ty kameny bohužel nepoznám, co jsou zač, ale kupoval jsem je v akvaristice, takže by dle mého neměli vodě nějak škodit.
0 17.04.2007 22:59 George – to smajlik
Smajlíku, každopádně ještě jednou díky za tvoje info. Rád bych se tě zeptal na to po kolika výměnách odražené vody ze studeného kohoutku se situace s povlakem začala zlepšovat? Bylo to hned po první výměně vody, nebo až po několikáté? Jakým způsobem jsi ji měnil? Po týdnu cca 1/3 objemu AQ? Tu studenou vodu ještě zkusím, zkoušel jsem ji totiž jenom jednu výměnu a když jsem viděl, že se povlak vytvořil stejně rychle jako když přidám vlažnou vodu rovnou z kohoutku, tak jsem tuto cestu zavrhl. Předem díky za odpověď.
Ono je to podle mého pozorování taky sezónní, teď všechno kvete, takže ten povlak můžou být i pyly zvenčí. Záleží, kde žijete, jak vysoko apod. Jestli jsou to pyly, tak pomůže odstranění kapesníkama, rozčeření hladiny a zachovat klid, přejde to samo (do příštího jara)

Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Přidat reakci
1 ...... [35] ...... 38
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45872x