Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Slepá hladina

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2021 19:46 Muž Jirik [0] Re: Sid
Dostal jsem echo že se jedná o mastnou hladinu z přebytku živin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2021 19:00 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Jirik
Co to je nevím, ale co vím - není to vodní kámen. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2021 17:36 Muž Jirik [0] Re: ctibum
Ano dělá, nicméně hladina je komplet bílá.
Ještě menší edit, ted jsem setřel houbičkou okraje hladiny a na houbě zbyde hnědé cosi :), takže jistá mastnota tam asi je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2021 17:36 R Muž ctibum [6870] Re: Jirik
Dělá se ti vodní kámen v rychlovarné konvici?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2021 17:23 Muž Jirik [0] – Bílá hladina
Fotka k příspěvku Ahoj, třetí den od založení akva a první problémek :) Na hladině se mi vytvořila bílá vrstva. Nicméně mastné to není a hladina se dostatečně čeří viz foto. Můžete mi prosím někdo poradit co s tím ? Mám podezření na vodní kámen, děkuji.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2021 20:43 R Muž ctibum [6870] Re: Kozlik
Blbá otázka to není, ale zkus si nejdřív trochu pročíst tohle vlákno... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2021 19:58 Muž Kozlik [4]
Ahoj.
Asi blbá otázka. Chci se zeptat. Slepá hladina. Škodí to nějak rybkám, krevetkam, nebo rostlinkam?
Děkuji za odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.02.2021 10:01 R Muž Anthrax [4739] Re: mt.masak
Já bych zkoušel vyndat kořen(y) a jiné dekorace. Pak můžeš pokračovat přes hnojiva atd. Ale pochybuju, že tu z fotky na něco přijdeme. Budeš muset zkoušet. Prostě vylučovací metoda.

Mně dělal slepu hladinu právě kus dřeva. Na to, že u někoho jiného je Buddha v pohodě, moc nedej. Každý má jiné podmínky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2021 09:52 Muž _Rob_ [80] Re: mt.masak
Já si myslím, že to už musí být jedině ze substrátu ADA je tam asi moc živin a chce častěji měnit vodu. Obecně se to u těchto výživných substrátu ze začátku doporučuje. Obyvatele tam ještě nemáš, tak čím jiným by to mohlo být?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2021 08:19 Muž mt.masak [3] Re:
Dnes je to druhý den od výměny vody a ráno po strčení prstu jsem viděl hnědý nános. Do večera tam bude tedy opět pěkný slepý povrch. Nastavení rampy, které jsem provedl asi tedy nebude stále optimální.

Jako krok 2 zkusím otevřít filtr (patrně o víkendu). Na hadicích vidím, že po 2 měsících provozu jsou lehce zaneseny hnědým povlakem. To je myslím ok, ale uvidím, co ten vnitřek (zkusím vyždímat). Filtr mám poskládaný tak, že jde voda přes keramické kroužky, pak akvacit PPI10, 20 a finálně 30. Pak je teprve Substrat PRO od Eheimu a nakonec filtrační vata.Hmoty jsem na začátku nechal proprat, takže tím to nebude.

Sací koš mám čistý, jak jsem psal. Žádný bordel z něj nejde.

Jinak reference k substrátu. Vím, že se ten substrát hodně používá. Tato light verze by měla právě živin mít mnohem méně než klasická ADA Amazonia Soil. A ten buddha, znám člověka, co jej má přes 3 roky v akváriu, bez CO2 jako já a neřeší problémy.

Nevím, jak jinak bych ověřil, že tam mám nadbytek organických živin. Měřil jsem jako blázen kapkovýma JBL, ale dám si pauzu. Zkusím to jinak. Kytky jakmile nehnojím, tak se jim opticky nedaří. Bojuju trošku s řasou na sklech, jeden kořen je porostlý zelenou řasou (krevetky si vesele pochutnávají). Updatuju fotky akva na profilu, jsem zvědav na reakce.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2021 05:38 Muž Foligno [28] Re: DanS
možná je to offtopic ale napíšu myšlenku a to co jsem zjistil včera u sebe.Nedařilo se mně některým rostlinkám např stagnoval anubias barteri nebo hnědovka křídlatá a to i přesto, že jsem do vody dával kapalné hnojivo., momentálně jsem to zase přestřelil s množstvím tablet do dna, ale ..zdá se že vše souvisí se vším a to proudění vody na hladině i pod ní je podle mně jednním z důležitých faktorů prosperity. žádné proudění mrtvá hladina a u vzdálenější stěny mrtvá zóna, příliš silný proud budou zřejmě řasy a problém pro rybky, prakticky nepoužitelná část nádrže...taky se správným nastavením bojuju a laboroval jsem s dokoupením kropící lišty.
No a já včera při výměně vody po půl roce zjistil, že jsem jedním detailem zapříčinil, že mi filtr nemohl fungovat jak má.Aqua El turbo 1000. má jednak zásobník na ty kuličky, ale to mi v ložnici drnčí, takže jsem použil molitan.Ale nevšiml jsem si detailu a molitan dal na trubku. Ale ne tu žebrovanou, což byl zdá se zásadní nedostatek. Včera napraveno a budu sledovat co se bude dít.Jinak hodně štěstí s tou slepou hladinou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2021 23:20 Muž DanS [77] Re: Markusenka
Píši jen dotaz k zamyšlení. Jsem přesvědčen, že nejjednodušší řešení bývá zpravidla tím správným řešením a netřeba hledat ve všem složitosti - occamova břitva.
Tady bych nehledal složitosti a zaměřil bych se směrem, který je stručně popsán v záhlaví tohoto tématu. Nehybnost hladiny, dle tazatele, je dostatečná. Takže dál ...
Edit : A nemohu si pomoci, ale zmíním to stejně jako u jiných "problémů" tohoto akva ... cementový Budha a dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2021 08:52 Muž Markusenka [89] Re: DanS
Ahoj.
Zajímavý nápad, ale, to že na něm byl nános rostlin znamená, že sací síla tam bude. Bude ale asi příliš hrubý, což by ani tak nevadilo, když by si s tím poradil vnitřek externího filtru. Zde by se dalo zkontrolovat, jak je na tom filtrační vata na vršku filtru, případně, zda ty plovoucí částečky nejsou z filtračního média - otázka, bylo médium před dáním do filtru proprané (ty keramické kroužky a to druhé), ono i třeba z Matrixu se uvolňuje při prvním smočení spousta bordelu.
Jednou z cest by bylo dát hustější molitan na sací koš, ale bude se muset častěji máchat, než to vše odfiltruje, nebo použít nějaký vločkovač - pozor, vybrat takový, který neškodí osádce akvária, zejméne šnekům a krevetkám. Když jsem řešil nečistou vodu v Lidu 120, tak než jsem přišel na to, že jsem měl moc nízko sání, tak jsem používal Seachem "Clarity" a fungovalo to. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2021 23:25 Muž DanS [77] Re: mt.masak
mt.masak napsal: ... Jinak ten molitan sání se mi nezanáší vůbec, oplachoval jsem jej jenom jednou a to kvůli tomu, že měl v sobě zbytky z ostřihaných kytek. ... V akva se poměrně víří drobounké nečistoty, což je mi divné. ...
Zeptám se. A není zvláštní, že se molitan na sání vůbec nezanáší, když se v akva poměrně víří drobounké, čtu - okem viditelné, nečistoty?
Nedalo by se zaměřit i tímto směrem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2021 22:01 Muž mt.masak [3] Re: Markusenka
Ahoj, díky moc za reakci! Napíšu SZ. Nicméně, kdyby měl někdo nápad, tak odpovím i sem. Rampu mám níže, cca 4 cm pod hladinou. Bohužel mi rampa od Oase neumožňuje dát výše. Výtok utlumen cca na 50 %. Zkusil jsem dnes zkosit rampu na 45 stupňů, tak uvidím ráno.

Jinak ten molitan sání se mi nezanáší vůbec, oplachoval jsem jej jenom jednou a to kvůli tomu, že měl v sobě zbytky z ostřihaných kytek. Nad dnem jsem přemýšlel také, ale nevím. V akva se poměrně víří drobounké nečistoty, což je mi divné. Filtr mám naddimenzován, bioakvacit, kroužky, vata, substrat pro.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.02.2021 14:20 Muž Markusenka [89] Re: mt.masak
Fotka k příspěvku Ahoj.
Do doby cca před měsícem jsem nevěděl, co slepá hladina je. Pak jsem předělal v mém menším akváriu filtraci z interní na výkonou externí, nastavil rampu, upravil jsem průtok, tak jak by se líbilo mě a těšil se na prosperitu nádrže. Za dva dny tam byla. Já tedy bublám CO2 z kvasnic. Taky jsem trošku tápal, pravidelně hladinu pohlcoval papírovým ubrouskem - to jde nádherně, někdo používá noviny, nebo letáky, ale tam je potisk barvou, do toho se mi nechtělo. Stav se slepou hladinou se nezlepšoval, nezabírala na to ani chemie od Seachemu. Pak to ale přišlo, přes počáteční spokojenost, jsem zvýšil průtok vody skrz filtraci a tak se hladina v akváriu čeří víc, než se mi napoprvé líbilo, ale stále je to udržitelné pro ryby, šneky a krevetky. Do druhého dne ráno byla slepá hladina pryč. Z toho dovozuji, že jsem měl příliš malý průtok a nasměrování výtoků z rampy tak, že se hladina sice čeřila, ale nebyla správná cirkulace vody pod hladinou. Nyní se rostliny stejně ještě ani moc v proudu nehýbou, ale stačí to na správnou cirkulaci vody v celé nádrži. Od doby úpravy průtoku a nasměrování rampy jsem s naprosto čistou, křišťálovou vodou všude.
Rampu mám tak cca 1 až 1,5 cm pod hladinou, výtoky nasměrované pod úhlem 40 až 45 stupňů směrem nahoru k hladině a zároveň k čelnímu sklu, průtok nastaven tak, že se tvoří v místě styku proudu z rampy a hladinou mírná vlna.

Ještě se zeptám, za jak dlouho se Ti zanese ten molitan na sání filtrace, a jakou barvu má nános v něm, když ho pereš, mačkáš? Jestli se neuvolňuje příliš nějaká složka ze dna. pivo ahoj
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2021 13:51 Muž mt.masak [3] Re: mt.masak
aktualizuju stav: v pátek 19.02 jsem vyměnil 50 % vody, nechal jsem to zcela bez hnojiva. Dnes po 2 dnech, slepá hladina, povrch rostlin je lehce pokryt nahnedlym prachem. Krmení žádné. Hladina se vesele vlní. NO2 stále neviditelné, takže tam patrně nikde nic nehnije. Nějaké další nápady?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2021 13:04 Muž daren [408] Re: 1965
To byl vtip, milostiva... Velice nevhodny vtip :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2021 06:13 Muž 1965 [35] Re: daren
O peníze nejde . Už jste viděl bublat v Tanganice nebo Malawi ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.02.2021 23:38 Muž mt.masak [3] Re: _Rob_
Ja jeste krmit nezacal. V akva je zelena rasa tu a tam, takze krevetky maji, co zrat :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2021 22:05 Muž _Rob_ [80] Re: mt.masak
Sáním to nejspíš nebude. Zkus min krmit.
Na plovoucí rostliny můžeš udělat "ohrádku" já jí udělal ze dvou přísavek s dírkou a v nich mám klasickou 6mm hadičku a kytky sou v ohrádce a skimmer v pohodě čistí hladinu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2021 21:20 Muž mt.masak [3] Re: daren
ALe já nebublám CO2, tj. bych měl být v pohodě hop

každopádně mám na hladině plovoučky, takže ten skimmer by nebyl ani praktický. Už takhle mě rozčiluje je neustále lovit a čistit od toho hnědého hnusu...

Co to sání, nemůže to být tím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.02.2021 20:16 Muž daren [408] Re: 1965
A pritom by stacilo v tom patem take bublat :-D

Ale uznavam, ze provoz skimmeru vyjde vyrazne levneji...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2021 19:38 Muž 1965 [35] Re: _Rob_
Mám 4 AQ s CO2 Tam čisto a páte - Tanganika film na hladině , :-) který čistím skimmerem .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2021 19:24 Muž _Rob_ [80] Re: daren
Už sem si toho taky všiml, tam kde přidávám CO2 mám skimmery a tam kde nebublám nic není ne :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.02.2021 19:15 Muž daren [408] Re: mt.masak
No take se muze ukazat, ze pricinou je dobre fungujici akvarium, ve kterem se dari i planktonu (nechytejte me za slovo :) na hladine. A pak je otazka, zda to vubec chces menit :)

Ja mam treba pocit, ze u me to zhorsovalo CO2. Kdyz jsem nebublal, prislo mi to lepsi. Ale zda to spolu souviselo nevim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2021 13:12 Muž _Rob_ [80] Re: mt.masak
Mrkni na nějaký průhledný nebo černý skimmer pro externí filtry. ;-) Než se v tom pořád šťourat a ve výsledku na nic nepřijít, tak to za tebe udělá skimmer. Jen je třeba opatrnosti při krmení, ale mívají regulaci. :-)

A nebo nějaký vyrobit třeba z "akvazbytků"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.02.2021 10:47 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: mt.masak
Pokud nalezneš příčinu budeš mít velkou kliku. Slepou hladinu totiž může způsobovat kde co. Hnojivo, krmení, kořen, dekorace, dno, někdy časem zmizí a zase se objeví. Přeji hodně štěstí při hledání. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2021 10:17 Muž mt.masak [3] Re: daren
díky za radu, ale potřebuji vyřešit příčinu. Věřím, že mi jen něco uniká, proto doufám, že tady naleznu radu, tip... ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2021 22:36 Muž daren [408] Re: mt.masak
Mne pomohl az skimmer. Od te doby naprosty klid (bezim 1/4h z kazde hodiny). Ale to ze nefunguje poznam do dvou dnu, protoze se mi okamzite udela slepa hladina...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2021 22:28 Muž mt.masak [3] – Slepá hladina
Fotka k příspěvku Vracím se s dotazem ohledně slepé hladiny. Již 24 hod. po výměně 50% procent vody pozoruji po namočení prstu hnědý povlak, 48-72 hodin mastný film, který jentak nepronikne. Optimální poměr hnojiva hledám, aktuálně hnojím 2ml zelené Tropica
N 1,3%
P 0,1%
K 1,0%
Mg 0,4%
S 0,9%
B 0,004%
Cu 0,006%
Fe 0,07%
Mn 0,04%
Mo 0,002%
Zn 0,002%

Obava, ze zvýšeného NO2, K, PO4 se nepotvrdily. Rovněž dno je stabilní (tj.nevrtám se v tom). Hladina se příjemně čeří. Jediné, co mě napadá, zdali není nasávání příliš blízko dna (viz foto, cca 4,5 cm). Nicméně nezdá se mi, že by byl tak silný tah, ihned vedle je cryptocoryna, její listy se ani nehnou (filtr je utlumen na 50 %).
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 16:44 Muž _Rob_ [80] Re: hellmut
Shodou okolností, tak kde mám rampu a CO2, tak se mi dělala dokud sem tam tu rampu nedal. Je to zvláštní. A proto sem se na to ptal. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 15:42 Muž hellmut [144] - CichlidyRe: _Rob_
To nevím smich měl jsem ji cca rok s od té doby se mi začala objevovat slepá hladina... Ale neměl jsem CO2 teď mám to je jediná změna. Nicméně rampu jsem zrušil a už není...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 15:31 Muž _Rob_ [80] Re: vaclav
Asi jsem otázku položil špatně. To nevadí. :-) Stačí čeřit hladinu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 14:37 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: _Rob_
S rampou a jejím odstraněním nemá slepá hladina nic společného. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 14:16 Muž _Rob_ [80] Re: patka
Já nemám problém se slepou hladinou. Naopak díky rampě ji tam nemám. Ale zajímalo by proč se někomu tvoří právě díky té rampě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 13:11 Žena patka [112] Re: _Rob_
Zkus tu rampu dát pryč a nechat jen čeřit a uvidíš.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 13:05 Muž _Rob_ [80] Re: patka
:-) ......

Ale pokud si přečteš to co je trochu níž, dozvíš se právě opak a proto mě to zajímá. Někteří právě rampu dali pryč a slepá sem jim už netvořila. (já osobně mám rampu na několika akváriích a na dalších zase ne)

Přišlo mi to ale zajímavé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 12:59 Žena patka [112] Re: _Rob_
A třeba nerozbije ji..Slepá hladina je přece film na hladině bez pohybu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 12:49 Muž _Rob_ [80] Re: hellmut
Celkem by mě zajímalo jaký má vliv roz.rampa na slepou hladinu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.02.2021 19:19 Muž hellmut [144] - CichlidyRe: afc1886
Tak mě rampa opticky nevadila jako ta slepá hladina co jsem tam měl půl roku určitě, možná i déle. Přečetl jsem si váš příspěvek, zlikvidoval rampu a hladina taky zmizela. potlesk

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.02.2021 08:34 R Muž ctibum [6870] Re: mt.masak
Zkusil bych ručně odstranit, např. skleněnou fajfkou. Jestli je to jen mechanický bordel, mohlo by to pomoci. Jestli to ale souvisí s uvolňováním živin ze dna (viz modrý rámeček v záhlaví vlákna), které nemá co spotřebovat, tak to asi nepomůže...
Pročti vlákno, určitě odpovědi najdeš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 07:37 Muž mt.masak [3] Re: ctibum
je pravda, že jsem se snažil odsát veškerý bordel, ale dávalo by to smysl. Takže jen vyčkat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.02.2021 20:52 R Muž ctibum [6870] Re: mt.masak
Tipnul bych ten zásobní substrát, ve kterým ses nedávno hrabal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2021 17:39 Muž mt.masak [3] – Slepá hladina
Fotka k příspěvku Mám 7.týden založené Nano akvárium a po prvních záběhových problémech (NO2 a mírná přestavba po měsíci od založení) se zdálo vše ok. Nicméně pozoruji problém se slepou hladinou (viz foto). Toto je stav po 2 dnech od výměny 50% vody. Hladina je tak "ucpaná", že to vypadá, že Buddha zhnědnul love

Výsledky měření jsou doplněny, deník také. Přemýšlím na rozstřikovací rampou. Tu jsem upravoval tak, aby právě pěkně čeřila vodu. Nicméně asi ne zcela správně.

Budu rád za každou radu, díky
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2020 16:25 R Muž afc1886 [14655]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Už je to asi tak 3 měsíce, co se mi začala tvořit slepá hladina, tak jsem to začal trochu sledovat. Samozřejmě jenom sledovat, protože jsem strašně lenivý. ;-) Nezačal jsem panikovat :), ale začal jsem si více pročítat i starší příspěvky v tomto tématu. Nic jsem samozřejmě nepodnikl, ale v jiném tématu mi přirostl k srdci příspěvek od Václava, že se mu nelíbí rozstřikovací rampa, protože působí rušivě na pohled. Když jsem se potom díval do akvária, začala mi ta rampa čím dál více vadit. Dal jsem jí pryč, dal jenom tu placatou koncovku od JBL a ejhle slepá hladina zmizela.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.11.2020 17:14 Jarden Sk Re: vlka
Určite áno,keby bolo moje asi by som na tom pracoval, ale neviem ako to dopadlo myslím, že akvarista to založil znovu asi to bolo pre neho menej práce.Ja ju vnímam ako takú "vzburu baktérii" kedy si užívajú kde sa im zapáči. Nedokázal som napr. pochopiť ako sa niekomu môžu zanášať slizom hadice od filtra a výrazne sa znižoval prietok, mne sa to ešte nikdy nestalo a sú to roky čo som mal akvária-tiež akvárium so skimrom- prípad velmi šikovnej aquascaperky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2020 17:03 Muž vlka [3443] Re: Jarden Sk
Pokud bych měl miniakvárium a dělala by se mi brutální slepá hladina a vadila by mi, dal bych si tu práci a vylučovací metodou bych prubnul zjistit její příčinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2020 16:40 Jarden Sk Re: Sid
Akvárium už bolo zabehnuté asi 3/4 roka keď som do toho vstupoval a nikomu sa do toho nechcelo resp. nevedeli oslovení čo s tým. Bola to výzva ako mnoho ďalších, ale nechcel som sa len tak bez boja vzdať. High tech akvária sú citlivé systémy a ladiť to, nie je vždy jednoduché oproti lowtechu. O to ťažšie je to s Platinom, myslím si, že sa ako väčšina substrátov neskôr rozpadne, ale sú niektoré /akoby nepodarky/ že sa začnú rozpadať trochu skôr a čiastočne prachom a odpadom sa zanesú a nastanú problémy u Ady som to nezaznamenal -neviem. Rozhodne riešiť akvárium cez posielanie správ s fotkami, bola cenná skúsenosť.
U slepej hladiny sa tiež snažím prísť na príčinu a zažil som prípad, kedy sa aj v miníčku tvorila taká, že upchávala trubky a skimmer a znemožňovala poriadnu filtráciu akvária.Sliz bol všade...tiež high tech-takže asi to má tiež súvislosť-v lowtech akvarku som sa s takou velkou nestretol-zvyčajne len slabší povlak aj to skôr bez filtrácie či pohybu hladiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   06.11.2020 14:33 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Jarden Sk
...trvalo pol roka než sme to vyladili a zase sa to rozbehlo, aj svetlo vymenil za Twinstar aby sme s tým pohli. Platinum dokáže prekvapiť...
Půl roku je tak nějak obvyklá doba, než začne řádně fungovat filtrace, pokud se do ní moc nešťárá nebo šťárá s povědomím o filtračních procesech. :)
Netrpělivost růže obvykle nepřináší, podobně jako snaha "okamžitě" všechno vyřešit.
Když se ve vzpomínkách vrátím do "pravěku", vybavuje se mi, že akvária fungovala i bez speciálních substrátů a podpůrných prostředků, bez dopování CO2, bez LEDek, pod obyčejnými žárovkami, s bublifukem někde v rohu akvária.
Přírodní výběr způsobil, že ti méně trpěliví tohle hobby opustili, ti "klidnější" u něj vydrželi desetiletí, aby si mohli užívat výše uvedených vymožeností současné doby.
Jinými slovy - moc bych se netrápil nějakou slepou hladinou, jednoho dne určitě zmizí i bez našeho přičinění. :-)
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 37 38

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45044x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6671-slepa-hladina?od=51