Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Slepá hladina

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2019 19:20 Maq Re: MichalV
To v tom odkazu je překvapivě šikovná věcička. A jak ten kluk říkal, můžeš tam dát další média a bude to páchat i biofiltraci. Což vůbec není marné, protože tam evidentně bude hodně kyslíku.
V přírodě jsou nejvýkonnější biofiltry právě pásma na rozhraní mezi vodou a souší; břehy, bažiny. Trošku jsem přemýšlel, jak to v akvárku zařídit, něco jako Pepanovy břehy.
Možná by to mohlo být velice výkonné. Takový příspěvek ke včerejší diskusi o filtrech...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 18:15 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: MichalV
Nikdy jsem jí neměl tolik (při nehybné hladině, podotýkám), že bych začal přemýšlet nad technikou. Když bylo loni na jaře jednou v jednom akváriu zle, udělal jsem toto jednou, nasadil dvacet dalších levatek a bylo hotovo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2019 17:53 Muž MichalV [327] Re: ellienka
Ak by tento problém pretrvával, neprídeš na príčinu a omrzí ťa ručný zber, môžeš zainvestovať ´pár eur za sólo čerpaciu hlavu a spraviť si skrimer, ktorý to za chvíľku stiahne z celého akva:
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 17:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: jarovo
Utěrky, utěrky ... jde to mnohem snadněji. Instruktážní video www.facebook.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 16:47 Muž jarovo [1695] Re: ellienka
Ja som to riešil papierovými kuchynskými utierkami, položiť na hladinu a opatrne zobrať a hodiť do kýbla. Samozrejme to rieši len následok - výmena vody - častá a pravidelná tomu určite pomôže ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 16:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ellienka
Sbírej z hladiny (menší nádobou), měň vodu. Dej fotku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 15:20 Žena ellienka [-3] Re: JirkaŠčobák
se slepou hladinou se nyní potýkám i já. Objevila se náhle. Bohužel nevím, který důvod je ten pravý - v ten samý čas jsem nalila do akva příliš výluhu z dubové kůry (vodu jsem následně několikrát měnila vícekrát za sebou) a také mi "odešly" zářivky, teklo z toho trošku oleje (z tlumivek), takže mohl i ten olej kontaminovat vodu. Terčovci, které mám zatím jen 2 týdny tu kalamitu naštěstí přežili (a nebyla jediná, musela jsem měnit celé akva, které po nasazení terčovců začalo téct). Problémy s osvětlením (během svátků je nadlidský problém někde něco koupit, musela jsem dojet přes 100km, abych kryt s osvětlením sehnala) zatím odnesly jen kytky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.11.2018 18:33 Maq Re: LukšaNM
Někdy se do chemikálií přidávají přísady proti tvoření hrudek a spékání krystalů. Ty mohou být olejovité. Ale u síranu hořečnatého jsem na to nikdy nenarazil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2018 17:48 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: LukšaNM
Slepou hladinu už neřeším. Chvíli jsem jí měl a chvíli ne, tak jsem koupil skimr a je klid. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2018 17:23 Muž LukšaNM [309]
Ahoj, je možné, že se mi slepá hladina začala tvořit od chvíle, kdy jsem začal hnojit hořčíkem (MgSO4x7H2O)? Nebo už nevím kde hledat příčinu, nová náplň CO2 to asi nebude. :-D
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2018 17:36 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: Maq
,,levatky zhanam, mozno sa mi postasti...Elegansky tam uz niekolko mesiacov su, kupila som ich ako poter, nemali viac ako 1cm a k nim som od chovatela dostala krmivo, ine velmi ani nechcu.pekne na nom vyrastli, no nedavam ho vela...skusim asi niecim inym krmit..plavajuce rastliny by nepomohli?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.10.2018 17:26 Maq Re: TatianaP
Jirka doporučuje levatky, protože ty se na slepé hladině pasou obzvlášť rády. Okružáci taky, ale o hodně míň. Slepou hladinu doslova požírají taky živorodky, aspoň ty běžné, které znám (gupky, mečovky, platy...).
Nevím jestli tam už ty ryby máš. Pokud ano, kámen úrazu bývá často v krmivu. Některá krmiva prostě způsobují slepou hladinu. Pak stačí krmit něčím jiným, a vyřeší se to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2018 15:37 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: JirkaŠčobák
,,levatky momentalne nemam, mozu byt aj okruzaci ako na foto nizsie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2018 15:25 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvku ,,vdaka za radu
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.10.2018 14:16 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: TatianaP
Vyhoď filtr, přidej 30 levatek, vyměň 10% vody, napiš za 3 dny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2018 11:42 Žena TatianaP [77] - Živorodky – Co s povlakom na hladine?
Fotka k příspěvku ,,zdravim priatelia...idem si k Vam pre radu..mam 52l akvarium, v ktorom sa pokusam o chov Zivorodiek slicnych..citala som, ze filtraciu nepotrebuju, pripadne len velmi miernu..mam tam externy filter Eheim aquacompact 60, a zda sa mi prud vody pre ne silny, no ked znizim prietok na minimum tak je za jeden den cela hladina pokryta povlakom..nie som expert, no myslim si, ze to budu nejake mikroorganizmy /pozieraju to krevety aj slimáky/..skusala som pouzit klasicky bublifuk pre lepsie cerenie hladiny, ale akvarium je v spalni a bolo to dost hlucne...zvazujem, filter uplne odstranit, no bojim sa katastrofy, ktora by mohla nastat, ze by slepa hladina nebola porusena a vsetko zive udusila...da sa toho nejako zbavit a pritom vytvorit spravny a funkcny domov pre elegansky?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2018 19:04 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: romant
Rozlišoval bych klasickou slepou hladinu zpusobenou mikroorganizmy a “zapatlání hladiny” zpusobené něčím, co se dostalo do akvária. Už jen proto, že jsem za roky, které dělám akvaristiku, takovéto “zapatlání hladiny” nezažil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2018 18:01 R Muž romant [27982] Re: Maq
Přesně tak, je to těžká věc a je hodně možností jak začne a snad ještě více jak skončí, zkusím se s tím nějak vypořádat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.07.2018 17:54 Maq Re: romant
Napřed proč se mi nelíbí to slovo "fermentační". Fermentace je proces, kdy organismy "dýchají" něco jiného než kyslík (přesněji: finálním elektronovým akceptorem jsou namísto kyslíku nějaké organické látky). Takové procesy jsou charakteristické pro anoxické prostředí, tzn. tam kde kyslík chybí. I když některé fermentující organismy dokáží přežít přítomnost kyslíku, na vodní hladině celkem nemají co dělat, protože prohrají v soutěži s organismy respirujícími kyslík. Je to jako lední medvěd v džungli.
Zmatek v tom často dělá vědecky nepřesné používání slova fermentace v potravinářství; tam se tak označují i postupy, které vlastně z biochemického pohledu fermentací nejsou. Má to historické důvody - pivo nebo ocet se vyráběly dřív, než měli lidé tušení o nějakých mikroorganismech, natož o jejich metabolismu.
=
Pokud jde o to, co by mělo nebo mohlo být v modrém rámečku, nějaká stručná definice je těžká věc. Ono to opravdu může být různé. Například:
- Jakákoli hydrofobní látka (olej, nafta, některé aminokyseliny, atd.) může udělat slepou hladinu i bez jakýchkoli organismů.
- Může to udělat vlastně jakákoli látka, která vyhledává tzv. fázové rozhraní, což je hranice mezi vodou a něčím jiným (substrát, sklo akvária, stěny a hadice filtru, a nebo třeba vodní hladina).
- Pokud se takhle shromažďuje něco, co mohou žrát nějaké mikroorganismy, tak se tam začnou shromažďovat taky, množit se a vytvářet kolonie. Bakterie udělají biofilmy (vrstvy extracelulárních látek, vesměs polysacharidů) celkem všude, kde se usazují, tedy i na hladině.
- Když už je tam všechno tohle, tak další a další organismy mají důvody se tam shromažďovat; konkrétně takové, které žerou ty bakterie nebo to co vylučují.
- A vcelku nezávisle na tom všem mají hladinu rády i sinice a některé jednobuněčné řasy.
- Rozvinutá slepá hladina je nakonec polévkou všech možných mikro- a mini- organismů tak vydatnou, že se na ní pasou třeba gupky nebo levatky. Vždy je to směs bakterií, sinic, řas, hub, plísní, atd.
Prakticky je asi správně napsat, že v akváriu stojí na počátku tvorby slepé hladiny nějaké organické látky. Někdy je to z krmiva, jindy jde o nějaký produkt nějakého procesu v akváriu. Ale je určitě nesprávné to popisovat jako výskyt nějaké konkrétní skupiny organismů, protože tam nemusejí být žádné (olejová skvrna), anebo naopak všechny možné (nejčastější případ).
Výměny vody - hygiena - filtrace - zkusit jiné krmivo - skimmer. Konkrétnější recepty asi nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2018 17:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: romant
Slepou hladinu způsobují mikroorganismy při zvýšeném množství až přebytku organických živin ve vodě. V akváriích s proudící vodou nemusí být okamžitě viditelná. Ze všech v akváriu se vyskytujících živočichů ji nejlépe konzumují levatky, mohou ji ale konzumovat i různé druhy živorodek nebo krevetky.
Akvárium č. 6, 2007, strana 28: e-akvarium.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.07.2018 16:21 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Maq napsal: Vyhazuje mi to článek "Proč řízená výživa akvarijních ryb?", ve kterém o slepé hladině není ani slovo.

Teď vaaclavovi rozumím. Chtěl vyjádřit, že se jednalo o akvaristu, který hodně uměl - neřekl, že psal články zrovna o slepé hladině.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2018 15:53 RAP Re: Maq
Maq napsal: Vyhazuje mi to článek "Proč řízená výživa akvarijních ryb?", ve kterém o slepé hladině není ani slovo.
OT

Václav tam dal odkaz na Petrovu kartu a na tu se bez přihlášení nedostaneš. Proto jsem dal odkaz na jeden článek přes který se dostaneš na ostatní. Předpokládam, že si je máš projít(číst) všechny. ;-)
Edit: Našel jsem jiný způsob www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.07.2018 13:33 Maq Re: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: Nicméně kdyby byla podmínkou vzniku slepé hladiny nehybnost hladiny, pak by ji nemohl mít nikdo, komu se hladina hýbe. Ale má.
Pochopitelně, protože pod pojmem "slepá hladina" se rozumějí velmi rozmanité situace s neméně rozmanitými příčinami vzniku. Je to dokonce tak rozmanité, že nelze stoprocentně vyloučit ani to, že se v nich ojediněle vyskytne i nějaký ten aerobní fermentační organismus (pokud použijeme ne-vědecký výklad pojmu "fermentace").
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2018 10:14 RAP Re: vaaclav
www.akvarista.cz/… zkuste tohle. Václav se překlik a dal odkaz na kartu účastníka. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2018 10:04 Maq Re: vaaclav
Mně ten odkaz nefunguje, chce to po mně, abych se přihlásil.
Ale to je jedno. Ta věta je tak hluboce mylná, až je vlastně směšná. Důvody Ti vysvětlovat nebudu; to bych zase jednou zabředl do vysvětlování pojmů jako "aerobní", "fermentace" a "finální elektronový akceptor", a vy takové rušení klidu nemáte rádi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.07.2018 09:34 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaaclav
Nicméně kdyby byla podmínkou vzniku slepé hladiny nehybnost hladiny, pak by ji nemohl mít nikdo, komu se hladina hýbe. Ale má.
Při nehybné hladině je slepá hladina jen rychleji a lépe vidět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2018 09:29 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
www.akvarista.cz/… Přečti si něco od tohohle pána (bohužel už není mezi námi) a asi zjistíš že autor téhle věty nebyl až takový hlupák, věci dost rozuměl když se zabýval výživou (i ryb)a vším s tím spojeným. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2018 00:09 Maq Re: ctibum
ctibum napsal: "Viz bleděmodrý rámeček: "Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy."
Jak se tohle plácnutí na hranici nesmyslu dostalo do modrého rámečku? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 22:16 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Strakááč
Pak se nic strašnýho neděje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 21:25 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: JirkaŠčobák
to zas ne :) nemám na prstech nic, jsou tam momentálně jen takový skvrny, včera se mi to zdálo maličko víc.. a to jsem nic nedělal, jen jsem teď přidal tu koncovku u přívodu vody, jak jsem psal níž.. a je to cca 1,5cm pod hladinou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 18:50 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Strakááč
Když projedeš hladinu prsty, máš toto? rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 18:34 R Muž ctibum [6872] Re: Strakááč
"Takový to bílý" asi bude slepá hladina, ale neřekl bych, že to vyřeší (jen) větrání. Měl jsem jí u akva s hodně větraným krytem, i u akva bez krytu i u akva s málo větraným krytem, vše v kombinaci s různým stupněm čeření... Momentálně ji nemám nikde, aniž bych se o to nějak vědomě zasloužil… Kdybys to tu trochu pročetl, zjistil bys spoustu možných příčin, postupů i bezmoci se snahou o její vyřešení (když pominu skimmer)… ;-) pivo
EDIT
Viz bleděmodrý rámeček: "Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 18:30 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: ctibum a jirka
Re: ctibum
řeším slepou hladinu, teda pokud je to takový to bílý.. dneska jsem na to koukal a bylo tam toho minimum.. plovoučky teď jedou strašně rychle.. a jinak to s tou trubičkou prořízlou mám v plánu delší dobu, dneska to snad udělám..
Re: Jirka
Ok :) já si myslel, že to je i tím no.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 18:26 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Strakááč
Větral bych.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 18:19 R Muž ctibum [6872] Re: Strakááč
A řešíš slepou hladinu, nebo pohyb hladiny (čeření?)…?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 12:14 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: NHKG
Jasně, tepla tam je dost, možná kvuli tomu jedou ty plovoučky... ale chtělo by to asi aby to víc dejchalo :)
jinak budu na konec dávat slepou ttubičku, kterou říznu tak do půlky aby ten přítok byl lepší, do všech stran od skla, snad to bude fajn :)
A aby bylo i víc kyslíku.. mám tam dva anciky a chci časem mít jich vic a glyptopera brazilského mám ještě.. jinak budou nejspíš neonky modrý a pancéřníčci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.07.2018 11:36 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Strakááč
U nového akvária slepou hladinu neřeš. Často zmizí sama.
Nevím jaké plánuješ ryby, ale hrozí nedostatek kyslíku v noci, pokud budou větší ryby citlivé na kyslík.
Díry do krytu se vrtají kvůli odvedení tepla nebo vlhkosti z prostoru nad akváriem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2018 11:28 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)
Mám akva chvilku, nezajetý.. a hladina se moc nehejbe ale pritok je dost silnej, smeremže dolů, kvůli plovoučce, kterej to vadí, moc to tam nedejcha, mám do krytu vrtnout větrací díry? Nebo ne? Případně, jestli to řešit, jak to řešit..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   09.12.2017 16:40 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jifi
Bohužel nemáš pravdu CO2 jde přidávat i do méně osvětlených akvárií a začátečníkům bych tenhle postu dokonce doporučoval. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.12.2017 15:51 Muž Jifi [675] Re: kmara
Zhoršilo se to možná nebo určitě?

Pokud dáváš CO2, pak musíš hodně svítit a dost hnojit.

Doporučuji pro začátek tento článek (Pro Maqa je moc jednoduchý, pro začátečníky stačí): www.horacovoakvarium.cz/…

Jakmile pochopíš základní zákonitosti, udržíš akvárko v pohodě i bez jakýchkoli testů.
Pokud nepochopíš zákonitosti biologické rovnováhy, potom ani z výsledku sebedražšího testu nepochopíš, co máš s akvárkem udělat.

CO2 je nezbytnou "živinou" pro růst kytek. Když přidáš CO2, je potřeba zajistit, aby byl taky dostatek i všeho ostatního (hnojení a světlo).
Pokud bys přidal jen CO2 a nepřidal bys hnojení a/nebo světlo, pak bys výrazně porušil rovnováhu v akvárku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 15:50 Maq Re: Jifi
Jifi napsal: Já mám zase takové zkušenosti, že jak se mně do vody dostane hodně organických živin, tak mně roste jelení paroh. ... Těm zeleným řasám a sinici stačí i anorganické živiny.
Sinice nevím. Zelená vláknitá mi roste jak divá tam, kde jsou poškozené, poraněné, nově zasázené či odumírající rostliny. Proto si myslím, že jde po jednoduchých organických sloučeninách.
Ale jsem dalek toho, abych něco tvrdil. Nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.12.2017 15:46 Maq Re: kmara
Ty testy jsou tak trochu zbytečná odbočka. Ať naměříš co naměříš, stejně je vidět, že něco je špatně.
Jinak souhlas: vylívej tu lužovici o sto šest a pomoz tomu další dávkou rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 15:39 Muž kmara [10] - CichlidyRe: Jifi
Ano je to jedno a to samé akva. Dnes koupím nějaké testy vody a pomerim, co je tam špatně. Možná se to zhoršilo po tom, co jsem přestal pouštět CO2, ale už si to moc nepamatuju, je to dávno.
Takže radite dokoupit víc kytek a měnit vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.12.2017 14:35 Muž Jifi [675] Re: afc1886
A jo, to je nejspíš stejné akvárko.
V takovém případě je tu zbytečné spekulovat nad slepou hladinou, protože je v první řadě potřeba v tomto akvárku řešit komplexní problém - místo kytek rostou řasy a sinice. To je problém č. 1. Slepá hladina je tady úplně vedlejší problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 14:06 R Muž afc1886 [14655] Re: Maq
Sinice tam je určitě, už jsem mu to psal tady rybicky.net/forum/15083… kde to jde pěkně vidět na fotkách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 13:52 Muž Jifi [675] Re: Maq
Na mě to působí jako nově založené akvárko, kde ještě není ustálená biologická rovnováha. Já mám zase takové zkušenosti, že jak se mně do vody dostane hodně organických živin, tak mně roste jelení paroh. Ten mám i teď, kdy je akvárko něco přes měsíc po pořádně přestavbě. Jak ten nadbytek organických živin postupně mizí, tak přestává růst i jelení paroh.
Těm zeleným řasám a sinici stačí i anorganické živiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 13:44 Maq Re: Jifi
Taky vidím sinici, asi tam bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 13:44 Maq Re: kmara
Jak se na ty fotky dívám, tak mi to připomíná případy, kdy růst vláknité řasy a/nebo sinice přímo souvisel se špatným stavem rostlin.
Začne to u rostlin. Ty hynou, a přitom se vyplaví spousta dobrot pro tyhle řasy. Řasy rostou, a rostlinám je tím pádem ještě hůř. Nabaluje se to jako sněhová koule.
Ty rostliny bych vyhodil nebo přemístil do akvárka/vody s výbornými podmínkami; tam se možná zčásti zachrání. Tak jak to je situaci zhoršují, jak jsem popsal.
Rozhodně pilně měnit vodu - máš tam spoustu organického znečištění.
Zamyslet se, co jsi udělal, než kalamita přišla. Mohlo to být dokonce i nevydařené doplnění rostlin!
Paradoxně, rostliny jsou tím, čím se takové kalamity nakonec zvládnou. Musejí být "v přesile"! Zdravé a hodně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 13:41 Muž Jifi [675] Re: kmara
Které to je akvárko? Toto je to poslední akvárko ve tvém profilu?
Abychom mohli pátrat po příčině, je potřeba mít informace.
Co se týká těch japonských krevet - fakt si nedělám srandu. Takovou zelenou řasu spasou jak kombajny. Ale místy mám pocit, že tam máš možná i sinici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 12:56 Muž Jifi [675] Re: kmara
Pokud by ti tam vydržely japonské krevety (ohledně tolerance ze strany rybí posádky), tak si je kup. Sežerou ti zelenou řasu neskutečně :-)
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 37 38

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45044x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6671-slepa-hladina?od=301