Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Tak správně je to čeření a je jedno, zda-li voda dopadá zhora a nebo je hladina rozpohybována tím proudem vody z vnitřku akva, prostě pohyb, vlnky, obloučky.
Edit: Jak píše kolega, ne každýmu je dáno, ale to rozpohybování hladiny je základem, pro boj se slepou hladinou. Projeď toto vlákno, je toho zde docela dost.
0 10.12.2013 11:10 mlynar – zákal na hladině
chci se zeptat.Mám taky na haldině(když se podívám ze spodu) jakoby nějaké nečistoty prach atd)Jinak voda je čirá.Tady jsem si dočetl že bych to vyřešil pohybem hladiny.Jako dát ústí filtru výš. Ale v tématu filtrace jsem se zas několikrát dočetl že vyůstění má být pod hladinou aby ji nečeřil.Tak jsem z toho trochu jelen
Starší reakce
nvm proč ale u mě u raků nepomůžou ani fakt velké vlny které jsem zkoušel dělat čerpadlem, to mělo vývod v urovní hladiny a pořád tam mám povlak, a v novem akva mam tu rampu, kvuli přitelkyně kterou to ruší u spaní ji musim mit taky tesně pod hladinou a ani to nepomaha... prostě pokud mi tam ta voda nedopadá je to na prd
1 25.11.2013 19:28 gringo Opět to napíšu. Pro větší akva je dobré řešení skimmer, který v tom mém pomáhá navíc s cirkulací vody za kameny. Rozstřikovací rampa mi dělá pořádné oblouky na hladině
rybicky.net/nadrz/9213/402.jpg . Při vypnutém skimmeru se udělá slepá hladina hned a vlnění ji akorát "zažene" na protilehlou polovinu akvária. Zapnutý je nonstop, slepá hladina není, tím pádem je i lépe prokysličená voda.
Přepadový filtr mi pomohl...jenže zas se tam nevejde moc filtrační hmoty a dost se mi ucpávají trubky... takže jsem koupil misto toho čerpadla...no a asi si na tu hladinu budu muset zvyknout
Ne vždy to problém vyřeší, není slepá hladina, jako slepá hladina, ale doporučit to zkusit jako první opatření, to je dobrá cesta, kdyžtak se bude postupovat jinak. Jinak pro tazatele, vše je zde popsáno bezpočetkrát.
To není vůbec proti proudu, tou rozstřikovací rampou jsem chtěl docílit rozpohybování hladiny, což by problém mělo vyřešit...
Vim zesvimy nazory pujdu tak trochu proti proudu, ale u me to funguje. Zkus dat vyvod z filtru trochu nad hladinu nebo s hladinou, kldne i z rampy a slepu hladinu nemas. Nebo vzduchovani. Takovy ten obloucek z rampy pokud je cca 5cm pod hladinou ti slepou hladinu rozmlati a ta zmizi.
Doporučuji vyzkoušet rozstřikovací rampu...
tak jeden je malo urcite dokupit a okruzaci tiez pomozu ,castejsie menit vodu ,nech sa akva dobre zabehne a potom zmizne aj slepa hladina
Starší reakce
Ono si staci do takoveho jemneho povlaku Sinice zapichnout prst, zamichat, a pak k nemu cichnout. Pokud jde o Sinici, i kdo nevi jak to z vune pozna, uz to vedet bude, ani mejdlu se moc nechce ten "zapach hliny" umyt
.
tak to schvalne zkusim,ale stahl jsem ji skimmerem
dííky
lhajek napsal: Když to stáhneš třeba tou papírovou utěrkou, jakou to má barvu na té utěrce? Někdy se tento povlak dělá ze sinic a pak je to po stažení zelené, byť na hladině to vypadá jako běžná slepá hladina. Pak řešení hledat ve vláknu o sinicích Když to stáhneš třeba tou papírovou utěrkou, jakou to má barvu na té utěrce? Někdy se tento povlak dělá ze sinic a pak je to po stažení zelené, byť na hladině to vypadá jako běžná slepá hladina. Pak řešení hledat ve vláknu o sinicích
jo jo teď jsem zvedl rampu a budu čekat
romant napsal: Tak ono je někdy nejlepší řešení vsadit na kartu líneho akvaristy a nedělat nic, než normální provoz a péči o akvo jako doposud. Mám tu zkušenost, že slepá hladina se stejně tak jako zčista jasna objeví, tak dokáže i zmizet. Moc změn je kontraproduktivní, obvykle hlavně v tom, že člověk neví co zabralo, kdyžtak postupně. Tak ono je někdy nejlepší řešení vsadit na kartu líneho akvaristy a nedělat nic, než normální provoz a péči o akvo jako doposud. Mám tu zkušenost, že slepá hladina se stejně tak jako zčista jasna objeví, tak dokáže i zmizet. Moc změn je kontraproduktivní, obvykle hlavně v tom, že člověk neví co zabralo, kdyžtak postupně.
vůbec prave,zvednu vice rampu k hladine,filtr mam na max,tak uvidíme
pustil jsem na chvilku skimmer,ale ten používat nechci,budu ho davat z akva pryc,tak chci na to prijit jinou cestou....
jen takova mala zkušenost,kdyz jsem dal před určitou dobou koren z akva pryc,tak jsem mel najednou hladinu naprosto cistou,nevim zda muze postupne koren něco vypouštět,pac mi prijde,ze je to pomalicko horsi a horsi,ale nebudu předem delat zavery,jestli nic nepomuze,zkusim ho na chvilku vyhodit z akva
romant napsal: Jestli krmíš srdcem, tak bych to omezil. Jestli krmíš srdcem, tak bych to omezil.
ty mááám,slepa hladina uz byla fuc,ted je zpet,teda uz není,uvidime,zkusim experimentovat
romant napsal: Živorodky, výborní pomocníci při likvidaci povlaků hladin, jimž souhrnně říkáme slepá hladina. Mají na pucování hladiny uzpusobený huby a jejich apetit tomu jenom pomáhá. To já jenom na doplnění toho co zde již zaznělo. Je za 600 Kč nechci dá se vyrobit zadara z petflašky + víčko od flašky pro sportovce nebo děti (s tím na cucání) a kousek hadičky a maká to, ale pouze při připojení k molitanu
Živorodky, výborní pomocníci při likvidaci povlaků hladin, jimž souhrnně říkáme slepá hladina. Mají na pucování hladiny uzpusobený huby a jejich apetit tomu jenom pomáhá. To já jenom na doplnění toho co zde již zaznělo.
Jo jo,skimmer je na to nejlepsi.Eheim dela skim350,velice sikovny kousek.
1) vzduchuji a hladina se hýbe ty bubliky se točí dokola 2) na akvarku mám sklo a nepráší se do něj
Tak čím jiným to může být??? A pořád se to opakuje
Asi si vyrobím skimmer a budu to odsávat na nic jinýho to nevidím.
Slepá hladina = nehýbající se hladina
a nebo je akvárko otevřené a padá do něj moc prachu
Nedávkuju CO2 a mám to taky
vždy vemu papírové utěrky a snažím se to z hladiny sundat ale dluho to nevydrží zhruba za 4 dny se to vrací
Jednou jsem došel k akvárku a koukám, na zádech tam ležel pancéřníček a břicho mu sjížděli dva otíci. Ten je tuhej a otíci si dávají do nosu si říkám, najednou se pancéřník otočil a spokojeně odplaval za kořen.
Starší reakce
.
Neboj, přikrmuju
.
Tak to me ne,me spise jezdí po rostlinkach a skle
bago napsal: Mne na slepu hladinu pomohla tato rybka Otocinclus affinis a je tiez dobra na riasy Starší reakce
Mne na slepu hladinu pomohla tato rybka Otocinclus affinis a je tiez dobra na riasy
Jasná zpráva, sluší se připomenout i nezastupitelných pomocníků v podobě plžů. Surfující orkužáci a levatky dokáží slepou hladinu taky pěkně načnout.
Nechapem preco sa vsetci trapite s mliecnim povlakom. Moze to sposobovat viac faktorou ci uz je to tuk s potravy pomoze biogenne odvapnenie ale vo vacsine sa jedna prirodzeny jav v akvariach a prirodnych vodach. Skuste to kuknut v prirode. Jedna sa o neskodny jav ktory je mozno na pohlad zo spodu akva neexteticky ale rybkam niak neuskodi.Moze to mat nasledok dlhe svietenie v akvariach a taktiez tam je suvis aj nitrifikacnym procesom. Budete to stierat s hladiny dookola ale uplne zbytocne. Skratka ako pride tak aj odide nie je to len na hladine ale v celom akvariu a vzdy sa to nazraza na hladine najviac. Moze pomoct prepadovy filter taktiez aktivne uhlie dokaze trosku zmiernit dany zakal alebo moznost 3 zeolit do filtru.
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 37 38
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45080x