Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Slepá hladina

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 12:53 Muž kmara [10] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Přidávám další foto hladiny. Neustále se to tvoří a nevím z čeho. Vodu měním obden třetinu a teď nekrmim 4 dny.
Ty rostliny postižené řasou vyhodit? Nebo co s nimi? Díky
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2017 00:13 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: kmara
Ty odumřelé listy bych určitě co nejdříve odstraňoval. Jednak to nevypadá hezky a jejich následný rozklad nejspíš vede k té slepé hladině.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2017 20:15 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: kmara
Zkus nejbližší týden, dva, výměny 10% vody obden. Ani ne tak kvůli slepé hladině, ale kvůli řase.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2017 17:16 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: kmara
Nejspíš změna podmínek, rostliny si zvykly papat CO2 a tys jim ho vzal, tak stagnují, to je příležitost pro řasu. Od oka voda v akváriu na fotce nevypadá dobře (dost plavajícího bordelu), zkus častěji měnit vodu. Chtělo by to více info o aktálním stavu.
Jinak prosím OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2017 17:02 Muž kmara [10] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Díky za reakce, omlouvám se ale prezentaci nemám aktuální. Kořen už je venku tak 3 měsíce a burčák už taky tak nějak a mrazenym nekrmim skoro vůbec.
Nevím jestli to něčemu vadí nebo ne, ale dost se mi teď rozjela vlaknita řasa.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.11.2017 14:46 R Muž ctibum [6908] Re: JirkaŠčobák
Tak já ji mám v rok a něco starým akvárku a tuším tak od léta výraznější. Pořád ho beru jako ještě v záběhu. Přidával jsem nedávno hejno Galaxek, začal jsem v létě krmit živý dafnie, krmím občas i mražený, šoupu zelení, měnil jsem i náplň filtru částečně. Nehledě na to, že hnojím od oka a že jsem ještě nedávno jel bez krytu s volnou hladinou... Takže asi tam někde je důvod, ale bych s tím nějak laboroval, když ryby vypadají spokojeně, rostliny relativně taky, krevetky se množí, šneci neutíkají. Jak píše vaaclav, nedělám z toho kovbojku... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2017 14:29 R Muž ctibum [6908] Re: Jifi
Teď jsi mě skoro až dojal. Řadit mě do skupiny "rozumíš tomu, co se v akvárku děje"... hmm :) Ani zdaleka ne. Jen se snažím nedělat vědomě kraviny a hned nepanikařím, kdykoli se něco děje, ať už jde o nezmary, hlístice, řasy nebo slepou. A když si tu čtu o slepý hladině a vidím, že důvodů může být bambilión a že to až tak moc funkci nebrání, tak si hledím svýho, aby kytky rostly, ryby plavaly a voda se nekazila. A zatím všechno tak jak přišlo, tak i odešlo. Nezmar (bohužel), hlístice sežraly ryby (ne hlístice ryby, ale ryby hlístice), řasy se výrazně zredukovaly, sinice zmizela a slepá taky... Dobře, ubral jsem na hnojení, ale to je asi tak všechno...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   26.11.2017 14:23 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Kubaa
Obecně ja způsob, jak se někteří začátečníci ke slepé hladině staví, identický v jejich přístupu k jiným věcem: Přemnožili se šneci? Jak je zlikvidovat? Slepá hladina? Jak ji odstranit? Krupička? Jak vyléčit rybu? Řasy? Jaká je na ně vodička?
To je, co považuji za problém. :-| Likvidace stavu místo hledání příčin - přitom ty jsou často velmi podobné, v některých případech dokonce identické.

Ctibum: Taky mám odpozorované, že někde prostě zmizí a neřeším. Jenže na druhou stranu člověk musí mít zkušenost, že to zrovna za "zhruba takovýchto podmínek takto jde".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2017 12:35 Muž Kubaa [718] Re: vaaclav
Je pravda, že slepá hladina je prostě jen bakteriální biofilm - těch je v akváriích všude plno, jen prostě na té hladině je to vidět a nevypadá to hezky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.11.2017 12:16 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jifi
Nedělej z toho zas takovou kovbojku slepá hladina je asi to poslední čeho by se začátečník měl bát. Nakonec jsou to bakterie které něco baští. Nové kořeny v akváriu se také obalí plísní a nikoho to nevzrušuje. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.11.2017 10:29 Muž Jifi [675] Re: ctibum
Já tady ovšem vidím jeden důležitý rozdíl - rozumíš tomu, co se v akvárku děje a akvárko je v poměrně dobrém stavu a nejspíš i zajeté.
Jiná situace je u začátečníka, který má často nedostatečně zajeté akvárko, někdy i přerybněno, případně přermeno, ...
Takové 2 situace se moc porovnávat nedají.
To, co psal Maq, je pravda - pro začátečníka rozhodně ano.
Pokud je někdo na takovém levelu jako Jirka Ščobák, ty a další, může si dovolit mít slepou hladinu.
Já mám teď taky slepou hladinu - protože jsem hodně rozvrtal akvárko. A když nasypu několikrát po sobě špetku Hikari First Bites rybkám, tak ty nejjemněší kousíčky na hladině zůstanou jako potrava pro bakterie. Ovšem pokud krevetky žijí, je to pro mě indikátor, že akvárko je jinak v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2017 09:45 R Muž ctibum [6908] Re: NHKG
Přesně. Mně na slepou hladinu nejvíc pomohlo počkat, až zmizí... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2017 09:40 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Maq
Tak to už je jiný level, věř že hodnoty vody, chování ryb apod. sleduji pozorně a rozhodně bych odstraňování slepé hladiny pomocí skimmeru nepřirovnával k ignoraci zdraví a kondice ryb a rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2017 09:20 Muž soubi [32]
Nikdy jsem to neměl až když jsem laboroval s CO2 se ni to ukázalo. Pokud přidáváte jedlou sodu, tak se to taky může objevit. X-) Stačí trochu víc čeřit hladinu ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.11.2017 08:37 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Maqu a co by jsi pak řekl na mé řešení? Slepou hladinu ignoruji, ona po čase vždy sama zmizí. Pro zajištění dostatku kyslíku mám vzduchování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.11.2017 08:06 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Maq
Ale tohle řešení je docela běžné a dělá to tak spousta lidí. Většinou ti, co se o akvaristiku nijak hlouběji nezajímají a ani nechtějí. A troufám si tvrdit, že tento typ lidí má lví podíl na obratech akvaristik.
Mám známou, které nepřijde vůbec divné, že musí kupovat po dvou měsících novou bojovnici, protože předchozí chcípla. Když jsem se snažil naznačit něco o teplotě, vhodném objemu, pochopil jsem, že to nemá cenu. Vždyť v té skleněné kouli přece vydržela dva měsíce, tak ji nic chybět nemůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2017 00:22 Maq Re: Tudy
Tudy napsal: Tak jsme probrali řadu rozličných příčin a došli opět k řešení - ke skimmeru
Myslím že je logická chyba nazývat to řešením.
Podle této logiky je "řešením" i toto: Chcípají ryby, tak je odlovím a koupím nové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 18:25 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zervan, Kubaa, Tudy
zervan: Ano, mohou to být organické látky. Asi nejvíc záleží na tom, jak kdo hnojí.

Kubaa: Mám vychované baktérie :)!

Tudy: Nerozporuju. Pro někoho bude skimmer jediné řešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2017 18:05 Muž Tudy [330] - Krevetky
Tak jsme probrali řadu rozličných příčin a došli opět k řešení - ke skimmeru :-D, už proto že řada nádrží je přerybněná (je to i můj případ) a skimmer navíc pěkně podpoří výměnu plynů, jak už psal vaaclav.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 17:58 Muž Kubaa [718] Re: zervan
Ono asi záleží, jaké bakterie tam zrovna jsou. Existují bakterie, které jsou schopné růst v těch zařízeních na chlazenou pitnou vodu z barelů.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 17:43 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
Áno, ale živiny pre baktérie môžu byť napr. nejaké organické látky, či nie? Čo podľa mňa nebráni v normálnom hnojení, pretože zároveň môžu byť spotrebované živiny v podobe anorganických produktov (dusičnany, fosforečnany). Len toto mi nesedelo...

A prečo sa mi robí povlak na hladine v tom kýbli s čistou vodou, to neviem - organické látky tam nemajú aké byť, dusičnanov je tam málo, fosforečnany a železo prakticky žiadne. Lenže tam je ten povlak taký iný, určite by som ho neopisoval slovami "mastná hladina", skôr niečo ako "veľmi tenká škrupina", ktorá sa dá rozlámať na akési kryhy. Možno je tých povlakov viac druhov. Len opisujem, čo pozorujem - nie som biológ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2017 17:23 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zervan
Fotka k příspěvku Slepou hladinu tvoří bakterie zmnožené na nadbytku živin. Nejlepší text, co znám e-akvarium.cz/… strana 31.

Nemyslím, že se slepá hladina vytvoří na vodě bez živin a kupodivu ani na vodě se živinami nemusí být nijak silná. Viz fotka. Toto mám v kbelíku odložené jako sajrajt pro budoucí zakládané nádrže. Detrit překrývající substrát. Vybagroval jsem to před 3. měsíci ze dna akvária v koupelně, když jsem potřeboval snížit dno, zalil vodovodní vodou a nechal takto. Občas doliju. Vidíš, že slepá hladina tam je, ale kupodivu nijak brutální, na to, jaký sajrajt kbelík obsahuje. Baktérie v detritu asi dovedou část živin zpracovat.

Hypotéza: Možná slepá hladina souvisí i s množstvím detritu a bakterií v něm - čím mín baktérií v detritu je, tím víc jich při identickém množství živin může být na hladině.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2017 17:05 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
Nemyslím si, že slepá hladina má priamy súvis so živinami tak, ako ich chápeme - teda dusičnany, fosforečnany, atď. Napr. teraz mám menované živiny prakticky nulové a robí sa. Súhlasím s Václavom - akonáhle sa vytvorí, potom pri nezmenenom dávkovaní stúpne úroveň CO2. Niekedy sa mi vytvorí akýsi povlak aj v kýbli s čistou vodou (koncentrát z RO), keď ju nechám príliš dlho stáť (nechávam ju na rôzne účely v domácnosti, aby som zbytočne nevylieval). Čím to je, to neviem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 16:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lenkalor
Myslíš Račí sluj? Má 25l a z toho dost zaberou kameny, takže v praxi bude vody méně, než u mě 25l. Menší biotop. Tam může stačit rozpad rostlin, možná skrytý za kameny. Mě se v rostlinné džungli akvária s kryptokorynami lekníny dělala slepá hladina, když se rozpadlo víc leknínových listů. Což není od věci. Mohl jsem reagovat vyhozením nějakého listu, udržoval zhruba stejné podmínky a musím zaklepat, za dva roky jsem ještě nezaznamenal kryptokorynový rozpad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 16:21 Žena lenkalor [580] Re: JirkaŠčobák
Kdybych měla slepou hladinu jenom ve společenské nádrži, tak bych s tebou souhlasila. Tam určitě bude živin hodně. Ale udělala se mi zároveñ i v rakáriu a krevetkáriu a tam opravdu na krmení šetřím a kvalitu vody sledují. Opravdu je to jenom toho mraženého, ale nemám s tím problém, protože mám skimmer a v případě nutnosti ho neváhám použít. :-)
Samozřejmě mě to překvapilo a upravila jsem dávku, aby se to nestávalo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2017 16:04 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaaclav
V první řadě chci specifikovat, že slovy "na hraně" jsem nemyslel kvalitu mraženého krmiva, ale o fakt, že v akváriu už musel být dostatek živin a stačilo "ťuknout", aby se slepá hladina objevila.

Obecně mám odpozorováno, že sledovat slepou hladinu má smysl například, protože pokud ji mám ve svých akváriích bez filtrace, vím, že hnojit asi není dobrý nápad. Teď si představte, že ji má člověk s filtrem, kde se hladina alespoň trochu hýbe. To znamená, že ji má silnější, než já a hnojit je ještě trochu horší nápad (měl by si dávat pozor i na krmení). No a naposled tam někdo narve ten skimmer. Ten pak "vidí" ještě míň. Rozumíte, o čem mluvím?

Když vidím i mírnou slepou hladinu, přemýšlím, co jsem udělal. Poohlédnu se po hnijících listech. Začnu dělat častější výměny vody. Ale je fakt, že pokud je mírná a ničemu neškodí, neřeším ji a ona často sama zmizí. Opakuju - hladina se mi nehýbe, takže pozoruji slepou hladinu rychleji, než člověk s filtrem nebo nedejbože skimmerem.

Vaaclave: Nemám zkušenosti s burčákem, CO2 a nerozporuju, co o tom píšeš. Absolutně věcně se ptám (protože nevím a zajímá mě): Když se dělá slepá hladina po burčáku, nemůže to být signál, že je živin moc? Není pak dobrý nápad například snížit množství o polovinu? Není ona polovina pro rostliny dostačující?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2017 15:57 Muž Kubaa [718] Re: vaaclav
Hrozný? Co je tam hrozného?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2017 15:43 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Slepá hladina je pro toho kdo používá CO2 dost nebezpečná věc protože neprobíhá výměna plynů přes hladinu. Nemyslím si že by to byla nějaká předzvěst toho že je něco v akváriu špatně to se projevuje jinak. S čistotou vody nemá skimer nic společného. rybicky.net/forum/18517-skifie-chov Tady se můžeš podívat jak to řeší (neřeší)JirkaŠčobák. Je to dost hrozný pohled a to už leccos viděl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.11.2017 15:09 Maq
Nemyslím že by Jirka Ščobák nemístně strašil.
Slepá hladina sama o sobě není tragédie, a Jirka bude mezi prvními, kdo se přizná že ji mívá a nemá z ní deprese. Myslím že podstata jeho příspěvku je v tom, že slepá hladina je vždy signál. Signál něčeho, co může být neškodné nebo akceptovatelné, ale taky nějakého vážnějšího problému. A máme-li skimmer, pak tenhle prostředek včasného varování prostě ztrácíme. Devětkrát se nic nestane a po desáté začnou kapat ryby - "když přece voda je tak čisťounká"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 14:43 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Kubaa
Právě že to ověřený fakt není (meziflašku jsem měl také). Už mnohokrát tu bylo psáno, že každé akvárium je unikát a příčiny mohou být různé, může to být 1 faktor nebo kombinace více faktorů apod. Někoho může hledání příčiny bavit, proč ne, já si raději pořídil skimmer (jsem lenoch).

Edit: ještě poznámka k podmínce, že pro tvorbu slepé hladiny je nutná její nehybnost - nebude to platit vždy, čeřím hladinu vývodem z filtru a slepá hladina se stejně tvořila
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 14:37 Muž Kubaa [718] Re: Tudy
To s tou slepou hladinou u burčáku je nějaký ověřený fakt? Měl jsem burčák dlouhodobě jen v jednom akváriu, v takové placce pro čichavce, kde byla spousta kytek a žádná filtrace, ale slepou hladinu jsem tam nikdy neměl. Jediný bordel na hladině byly bující kytky a pěna od čichavců.

Ale je pravda, že jsem bublal přes meziflašku s vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 14:16 Muž Tudy [330] - Krevetky
Pokud se nám dělá slepá hladina a přitom vše ostatní funguje normálně, tak bych se hledáním těžko zjistitelné příčiny netrápil. Skimmer je tu od toho, aby čistil hladinu a nám zůstala radost z pěkného akvária, i když krmíme mraženým, bubláme burčákem apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 13:13 Muž LeRi [315] Re: kmara
kmara napsal: ZDravím, chtěl jsem ze zeptat z čeho mám pořád takovou mléčnou hladinu? Díky Ono když se takto někdo zeptá tak se většina z nás nejdřív podívá na jeho prezentaci a hledá indicie (příčinu), otázkou ale zůstává jestli je prezentace dostatečná a jestli si dotyčný nezpůsobuje problém sám (špatné krmení,údržba, a tak dále) proto je zde diskuse a nepřijde mi že by Jirka Sčobák napsal něco špatného ;-) a všimněme si slůvka (pořád).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.11.2017 13:05 R Muž ctibum [6908] Re: lenkalor
Pokud se slepá hladina vytvoří po krmení mraženým, pak musela už předtím "být na hraně".
Bych řekl, že na hraně byla myšlená slepá hladina (jakože jentaktak se vytvořit), ne mražený...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.11.2017 12:50 R Muž romant [27987] Re: lenkalor
Ta otázka je vždycky stejná a odpovědi taktéž. :) Nikdy nikomu nezafunguje přesně to co mu druhej doporučí jako že to u něj 100% fungovalo, protože je každý akvo originál a o náhody zde není nouze. Ovšem to by tady tohle vlákno vůbec nemuselo bejt, tak je dobrý si to, jako v mnoha dalších případech jiných otázek, zopakovat, tedy ty možný příčiny atd. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.11.2017 12:48 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Přestaňme řešit následek a přemýšlejme nad příčinou.
Ve skutečnosti, pokud se kmara vykašle na nějakej blbej skimmer, bude moci zkoušet tu vyhodit kořen, tu dát pryč burčák (pokud je ochotný hledat příčinu) a když slepá hladina zmizí, bude vědět, že to (asi) bylo ono. Dá skimmer a dokud slepá hladina nepřeroste do kalamity, že už ani skimmer nepomůže, nebude vědět, jestli se něco zlepšilo.
Chápu tvoje pojetí akvárií ale proč bych vyndaval kořen který jsem si zrovna osadil rostlinami nebo dokonce vypínal burčák jenom abych "ASI" zjistil že to zrovna tohle dělá. Ne každý kořen musí v akváriu hned hnít a že něco pouští je asi jasné a chvilku bude trvat než se to usadí. U burčáku je dost časté že se při něm dělá slepá hladina ale jestliže jsem se jednou rozhodl to používat přeci kvůli takové maličkosti toho nenechám. Je vidět že ze slepou hladinou máš své zkušenosti ale (stejně nevíš co jí způsobuje) aby se to zhoršilo natolik že by to skimmer nevzal to je naprostý nesmysl a tím bych zrovna nestrašil. Ti co používají silnější světlo, CO2, hnojivo, filtry a častěji mění vodu a nemají všude živorodky, nemají šanci zjistit co to zrovna může způsobovat. Nestraš lidi co krmí mraženým a mají pak slepou hladinu že je krmivo načnuté. Čas od času tohle svoje nadšení trochu přeháníš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 12:46 Žena lenkalor [580] Re: JirkaŠčobák
Citace - Pokud se slepá hladina vytvoří po krmení mraženým, pak musela už předtím "být na hraně".

To nevím, já to nemrazila. :-) Ale otázka byla, z čeho se kmarovi dělá slepá hladina. Je na něm, aby by se vyvaroval třeba mraženého, nebo aby si pořídil skimmer, když to tak bude chtít dělat stále. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2017 11:44 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: romant
Mám jenom živorodky a někde slepá hladina je (ok, dunajské gupky mám jenom tady). Ale nezpochybňuju, co píšeš. Obecně je každé akvárium o nastavení (určitě má dost lidí gupky a slepou hladinu stejně). Čímž jsem zpátky u toho, že nejlepší, co může akvarista se slepou hladinou udělat, je zkusit zjistit, v čem konkrétně v jeho akváriu spočívá a následně své akvárium vybalancovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.11.2017 10:27 R Muž romant [27987] Re: JirkaŠčobák
Oka a obecně živorodky ty povlaky co za slepou hladinu považujeme dokáží velmi efektivně pucovat, mají tu svojí hubu nenažranou k tomuto účelu náležitě uzpůsobenou, prostě živý skimmer v akci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 10:23 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lenkalor, romant
lenkalor napsala: Nekrmíš mraženým ? Mě se slepá hladina začala občas dělat až po krmení mraženým. Předtím jsem ji nikdy neměla, přestože tam mám kořeny. A navíc se objevila najednou ve víc akváriích.
Používám hodně mraženého žrádla (všude stejné), každodenně a jsou akvária, kde se mi slepá hladina neudělá. Třeba toto s gupkama: rybicky.net/fotogalerie.php… A to je krmím i 3-4x denně.
Pokud se slepá hladina vytvoří po krmení mraženým, pak musela už předtím "být na hraně".

romant: To je pak takový: "Vidí všechno jedno! Vyléčili jsme ho!"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 08:25 Žena lenkalor [580] Re: Tudy
Asi máme tučné, výživné koretry. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 08:22 Muž Tudy [330] - Krevetky
Mě se dělá slepá hladina stále. Krmím málo, rostliny prosperují, odkalování jsem omezil - žádná změna. Mám také podezření na mražené krmivo, které má u mě podíl cca 70%. Skimmer to vyčistí dokonale, běží jen se světly a stačí ho 1x týdně vyprat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2017 06:48 Žena lenkalor [580] Re: kmara
Máš cichlidky. Nekrmíš mraženým ? Mě se slepá hladina začala občas dělat až po krmení mraženým. Předtím jsem ji nikdy neměla, přestože tam mám kořeny. A navíc se objevila najednou ve víc akváriích. Asi jsem dala větší dávky. (proplachuji). :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2017 04:45 R Muž romant [27987] Re: JirkaŠčobák
A co je na to pikantní, že když se začne skimmer používat a náhodou za nějakej čas se nepoužije a vono světe div se slpeá hladina se už nedělá a potom hledej příčinu. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.11.2017 01:13 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: UndeR
Přestaňme řešit následek a přemýšlejme nad příčinou.
Ve skutečnosti, pokud se kmara vykašle na nějakej blbej skimmer, bude moci zkoušet tu vyhodit kořen, tu dát pryč burčák (pokud je ochotný hledat příčinu) a když slepá hladina zmizí, bude vědět, že to (asi) bylo ono. Dá skimmer a dokud slepá hladina nepřeroste do kalamity, že už ani skimmer nepomůže, nebude vědět, jestli se něco zlepšilo. Berte slepou hladinu jako indikátor a ne jako něco, s čím se za každou cenu musí bojovat.
Mě například nedávno v akváriu na pracovním stole vymizela sama od sebe (a to se tam voda nehne). V akvráriu s lekníny je slepá hladina indicie, jestli se mi náhodou nerozpadává moc listů. A v akváriu na podlaze, kde mám hromadu gupek, ji zase paradoxně nemám nikdy.

Pokud kmara nechce hledat příčinu, pak ok, pak skimmer.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2017 22:43 Muž UndeR [80] Re: vaaclav
Tak tak skimmer je jistota palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.11.2017 21:22 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: kmara
Pokud máš CO2 a ještě burčák tak se jí jde zbavit pouze pomocí skimmru. Zkoušel jsem spoustu věcí a nebylo to nic platné. Jednou se udělá podruhé zmizí a tak to jde pořád dokola. Definice je: Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2017 21:18 Muž LeRi [315] Re: kmara
Zkontroluj ten kořen jestli se nezačal rozpadat nebo hnít
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2017 21:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: kmara
Něco ti tam trochu hnije. Ale není to zásadní problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2017 20:57 Muž kmara [10] - Cichlidy
Fotka k příspěvku ZDravím, chtěl jsem ze zeptat z čeho mám pořád takovou mléčnou hladinu? Díky
 
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] ...... 37 38

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45045x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6671-slepa-hladina?od=351