Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Slepá hladina

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2019 20:28 Muž spirki [10] Re: Tojsouvěci
Ale rozumieme si, len každý pripisujeme dôsledkom inú mieru. To množstvo odpadu z krmiva a rastlín nie je veľké a nie je v mojich možnostiach ho odstraňovať každý deň, čiže v tomto kontexte je bezpredmetné, či hnije v akváriu usadené na sacích mriežkach alebo vnútri filtra vyjde narovnako.
Problém u mňa bol, že niečo (zatiaľ neviem čo) zdecimovalo nitrifikačné baktérie v zabehnutom akváriu (filtri), ale len tie, ktoré premieňajú amoniak na dusitany, amoniak bol stále nulový, dusitany sa zvyšovali. Typoval som to na bordel zo slepej hladiny, ale možno klesla koncentrácia kyslíka, možno oboje naraz, uvidím či sa to bude opakovať.
O predfiltri som už uvažoval, ale samotný filter je po 2 týždňoch od údržby čistý, zatiaľ si to nechávam ako záložný variant.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2019 19:58 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: spirki
Nějak si nerozumíme v tom, co se Ti snažím vysvětlit,pro mne je jednoduší odstranit příčinu a zabránit vniknutí pevných částí biologického odpadu do sebelepší filtrace,je poněkud naivní si myslet,že se v ní mrtvá hmota rozloží a vyplaví se zpět do akva,bez negativních následků. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.12.2019 15:42 R Muž afc1886 [14700] Re: spirki
Pořiď si předfiltr a nemusíš tak často lozit do filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2019 15:04 Muž spirki [10] Re: Tojsouvěci
No ale v tom prípade všetky časti rastlín, krmiva a živočíchovia skončia vo filtri rovnako so skimmerom, alebo bez neho. Jediný rozdiel je v tom, že takto sa tam dostali nárazovo v pribehu pár hodín, ale predpokladal som, že veľký filter (12l) si v menšom akváriu (160L) s týmto odpadom hravo poradí aj tak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2019 13:45 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: spirki
Podstatné je,to co projde sáním do filtrace,hladina a voda je sice po sepnutí skimmeru čistá,ale jak sám uvádíš,tak se veškerý odpad (části rostlin,drobní živočichové,případně krmivo) skončí ve filtru,tím se zbytečně snižuje jeho výkonnost a může dojít k jeho zahnívání. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2019 12:46 Muž spirki [10] Re: Tojsouvěci
Obávam sa, že tomto prípade je poriadky povlak dôsledkom môjho experimentovania, keď som rozstrekovaciu rampu dal nižšie pod hladinu, aby toľko nečerila vodu kvôli únikom co2 pre rastlinky. Kedže ale pri Macracanhtách žiadne pekné rastlinky dlho neprežijú, nechám tomu voľný priebeh, rampu som vrátil naspať, zase čerí vodu, hladina je čistá, co2 už neriešim ...
Filter je čistý, pred 2 týždňami veľké čistenie. Prečo je skimmer napojený na filter zlé riešenie? ťahá vodu z hladiny, aj zospodu zo dna, pomer sa dá nastaviť, väčšinu ťahá zo dna, teda všetok bordel aj tak skončí na poslednom stupni filtra v molitanoch, prinajhoršom na filtračnej vate. Alebo sa mýlim v úsudku ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2019 12:30 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: Tojsouvěci
Tak si vyčisti filtr a již nikdy na něj nenapojuj skimmer,úklid nespočívá v tom,že lejno kopneme pod postel a ptáme se, co nám to tu smrdí smich .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.12.2019 12:18 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: spirki
Všeobecně: Slepou hladinu netvoří pouze látky obsažené ve vodě,ale i ty které se jsou v aerosolu a prachu ( Viz. povrchové napětí vody) .Skimmer je částečně zachytí a rozmixované vyplaví do vody,kde se mohou rozpustit a změnit biochemické prostředí v nádrži,nerozpustné látky které jsou lehčí než voda,po vypnutí čeření vystoupají na hladinu a opětovně vytvoří povrchový film.Je to o celkové hygieně nádrže (biomasa,krmný režim,kvalita vody atd.),prostředí v kterém je umístěna a navíc i skimmerům je nutné věnovat péči,aby se v nich po použití nerozkládal odpad.Bakterie jsou v běžných podmínkách,prakticky nezničitelné.Poriadny povlak na hladine,je důsledek zanedbané základní údržby nádrže,dá se stáhnout ubrouskem,nebo novinami.;-) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.12.2019 11:45 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: spirki
- ani v tomto případě ne, je tam cirkulace vody a otevřená hladina, tedy hladinové proudění
- v akváriu bude ještě jiná příčina, která ovlivnila chování ryb ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2019 11:17 Muž spirki [10] Re: lacewings
veď o to mi ide, som zabudol napísať, hladinový zberač je napojený na filter, teda všetok bordel z hladiny skončil vo filtry ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.12.2019 11:04 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: spirki
spirki napsal: Môžu organizmy v slepej hladine zahubiť nitrifikačné baktérie?.
- ne není to možné, máte filtraci, ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2019 10:32 Muž spirki [10]
Môžu organizmy v slepej hladine zahubiť nitrifikačné baktérie? Totiž mal som poriadny povlak na hladine, a všetko vyzeralo relatívne v poriadku. Pripojil som hladinový zberač, a včera večer slepá hladina preč ale ryby aj keď stále veľmi hravé a aktívne začali mať trhané pohyby. Rutinná kontrola - amoniak nič, ale NO2 - do 0,1mg/l. vymenil som 30l vody, pre istotu nalial aj Denitrol. Ráno dusitany žiadne. Ryby v poriadku len trochu pobledli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 19:00 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
Sinice? Sinic je sice víc druhů, ale ... mluvíš o sinici, kterou standardně známe v akváriích? Pokud je sinice, je sinice, ale že by byla v rámci standardní slepé hladiny a bez toho, aby byla v akváriu jinde?

Tuk, bílkovina - aerobní fermentační mikroorganismy produkují tuk a bílkovinu? Nebo se tím živí? V úvodu tohoto fóra se píše: "Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě." Pokud jdeš mluvit o tuku a bílkovinách, pak by i tuky a bílkoviny samotné mohly tvořit slepou hladinu (přičemž je diskutabilní, jak se tuky vezmou například v čerstvě založeném akváriu bez ryb). O slepé hladině nevíme všechno a pokud se v budoucnu objeví studia, že si něco aktuálně myslíme zle, změním názor, ale ukaž studii, o kterou se aktuálně opíráš. Pro mě je do dnešního dne hlavní autoritou článek na Akváriu, který znáš. Nic lepší jsem nenašel. Dej link.

Smetany: Odpovídal jsem na příklad s burčákem. Bublinky do slepé hladiny tahat nechci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.12.2019 18:40 Muž Smetany [1226] Re: JirkaŠčobák
To že si představuješ že vidíš bakterie na hladině umím pochopit, ale jak myslíš že je možné pozorovat plyn který se uvolňuje z povrchu slepé hladiny do vzduchu?
Ohledně té slepé hladiny zkusím přirovnání z makro světa. Je to jako by si koukal z velké výšky na prales také v něm bude velké množství zvířat, ale vidět je nebo rozeznat je nereálné. Uvidíš jen zelenou plochu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.12.2019 18:35 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
Tuk, Bilkovina, Sinice ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.12.2019 18:29 Muž snajprik [57]
Slepá hladina je normálna vec, nadbytok organických živín, spôsobí premnoženie fermentačných mikroorganizmov, keď voda slabo cirkuluje v akva, sa usádzajú na hladine, sú dva možnosti odstránenia, zníženie organických živín v akva, alebo čerenie hladiny.
Na čom sa tu hadate netuším ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   29.12.2019 18:13 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ManuChavez
Burčák není dobrý příklad, protože slepá hladina, pokud není vyloženě brutální, viditelný plyn neprodukuje (tak daleko se má slepá hladina skoro nikdy nedostane).
U kvasinek se nehádám. Bublinky. Burčák. Druhý den násady Banana Worms. Ok.
Souhlasím, že tato celodenní diskuse je únavná. Pokud dokážete v budoucnu lacewingsovi domluvit, aby za mnou nechodil, nerýpal a pokud chce něco řici, rovnou uvedl věcné argumenty, budu rád. Zatím stále čekáme na odpověď, co podle něho u nejčastější biologické slepé hladiny konkrétně pozorujeme. Zastavme slovní průjem a čekejme na jeho slova.

MichalV: Jenže slepá hladina často vzniká po založení, když ryby v akváriu ještě nejsou a nekrmí se. Nebo alespoň já nekrmím. A naopak - často ani přes pravidelné krmení slepou hladinu na stojaté vodě nepozoruji. Naopak se mi často objeví/zesílí poté, co jsem vyndal nějaké rostliny a hrabal se ve dnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 18:07 Muž MichalV [327] Re: JirkaŠčobák
laicky uvažujem: do akvária sypeme krmivo, ktoré obsahuje cca 10% tukov. Ryby ale aj ostatné mikroorganizmy ho vstrebávajú len s určitou účinnosťou a vždy niečo vylúčia. Možno medziprodukty. A keďže lipidy/tuky sú ľahšie ako voda, v akváriu bez pohybu vody sa skôr či neskôr dostanú na hladinu. Ideálne miestno pre baktérie, ktoré okrem týchto tukov majú prístup ku kyslíku, CO2, vzdušnému dusíku... (aj keď niečo z toho môže byť v akva limitujúce)
Otázku by som otočil, prečo by vznikať nemala? Ja ju nepozorujem v žiadnom z mojich akvarií aj keď filtrácia s hladinou takmer nehýbe a aj napriek tomu nemám potrebu riešiť následok nejakým skrimerom a pritom pridávam CO2 z burčiaku dokonca bez "filtračnej" fľaše (viem, som barbar).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   29.12.2019 18:01 Muž ManuChavez [1035] - Teď už hlavně krevetyRe: JirkaŠčobák
Šmarjá, když dáš kvasit burčák, tak taky nepozoruješ kvasinky, ale procesy, které kvasinky způsobují.
Umíš si to na tomhle příkladu představit?
To, že je tam nějaká vrstva, kterou vidím, a že to bublá, to je výsledek toho, že kvasinky tam něco žerou a něco produkujou - a ty pozoruješ ten proces, a ne kvasinky samotné, ty tam taky nevidíš, i když jich tam je plno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 17:11 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
- ne nepopírám, že bakterie tvoří některou ze slepých hladin v akváriu, ani jsem to neřekl - nenapsal
- popírám tvé vyjádření, že bakterie se pouhým okem pozorovat dají, v případě většího uskupení, v případě slepé hladiny u akvaria ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 16:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Smetany
Oceňuju, že donutíš člověka pohnout názorem. Nedokážu vyloučit, že to je, jak říkáš. Možná, že produkty metabolizmu dělají ten duhový záblesk, který občas pozorujeme. Stále si myslím, že vrstva bakterií od určitého množství pozorovatelná bude, že ale produkty metabolizmu viditelnosti nějakým způsobem pomohou, je ale dost dobře možné.
K otázce, proč tam ty kolonie jsou - je to i v onom článku v Akváriu: Bakterie mají snahu k něčemu přilnout a hladina takový povrch je. Bakterie pravděpodobně čerpají živiny rozpuštěné všude ve vodě, ale ne všude se dokáží uchytit.

Edit: Začínám si myslet, že pozorování slepé hladiny je primárně možné díky bakteriím a ne jejich produktům. Napíšu později, potřebuju chvíli myslet a pozorovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   29.12.2019 16:19 Muž Smetany [1226] Re: JirkaŠčobák
To není o tom čím je tvořena ale o tom co jí činí viditelnou. Tvrzení že se ve slepé hladině jsou kolonie bakterií případně dalších mikroorganismů je určitě pravdivé. Ale zkus se zamyslet nad tím proč tam ty kolonie jsou... Pravděpodobně proto že tam mají co žrát. Je tam velké množství organického znečištění kterým se živí. A to společně s látkami které ty mikroorganismy vyprodukují způsobí že můžeš slepou hladinu vidět. Pokud nebude co žrát nebudou tam bakterie pokud ano uvidíš spíš to co žerou a produkují než je samotné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 15:49 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
Neguješ, že bakterie tvoří slepou hladinu?
Pokud ne, tak pardon, je to od tebe jen hraní se slovíčky a vnucování pohledu, který by ostatní ani nenapadl.

Dobře. Konstatování: Masu bakterií je možné pozorovat ve formě slepé hladiny . Ano nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 15:43 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
- píši zcela jasně ani v případě většího uskupení , hned první má reakce,
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 14:51 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings, Smetany
Zaujala mě myšlenka, že by slepá hladina měla být tvořena produkty mikroorganizmů (bakterií) a ne jimi samotnými. Odkud to víš? Víme, že by produkty mikroorganizmů měly vypadat takto? Nerozporuju, že v slepé hladině budou, ale takto? Říkáš tím, že v slepé hladině mikroorganizmy (bakterie) nejsou? (to se mi nezdá, protože mi nepřipadá logické, že by se šneci, krevetky nebo i ryby živili produkty a ne mikroorganizmy a že by baktérie, které se "chytají" všeho možného, nepřiléhaly k slepé hladině)

všeobecně: Slepou hladinu tvoří víc faktorů, ale tvrdím, že ve většině případů je to důsledek překrmení, přehnojení nebo toho, že něco hnije, ergo je organického původu. Což se píše i v úvodu tohoto fóra. Ano, mohou ji tvořit různé mikroorganizmy (bakterie), ale pokud si někdo z nás nevezme mikroskop a není na tyto breberky expert, není pro nás rozdíl v tom. Případů, kdy je slepá hladina tvořena například tím, že na hladinu vytekl olej z pánve, je velmi málo. Dokážete někdo reálné jmenovat? Lacewings?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 13:41 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Smetany
- jak jste sám napsal, nic moc
- z toho obrázku to určitě neurčili
- mlžit vůbec nemám v úmyslu, přesto dík za ten odkaz ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.12.2019 13:22 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
- slepou hladinu vytváří několik faktorů
- máme tedy v akvaristice několik druhů slepých hladin
- příště to chce nastudovat něco, ne spoléhat se pouze na jeden článek
- část jste už zde nakousli, budu pozorovat kam se to přesune, případně doplním, nebo upřesnnim, ;-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.12.2019 12:55 Muž Smetany [1226] Re: lacewings
Tak jsem se zkusil zeptat googlu a vypadalo mi toto sciblogs.co.nz/… snímek není úplně ideální ale je to macro.
Tím se nechci vůbec vměšovat do předchozí debaty jen mi to přijde zajímavé. Je mi jasné že slepou hladinu (respektive to co z ní vidíme) způsobují produkty oněch mikroorganismů (bakterií) nikoliv ony samotné. Na druhou stranu možná by bylo lepší to napsat než zbytečně mlžit ušetřilo by to pár OT příspěvků. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 12:49 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaclav
Finálně to tedy je "aerobní fermentační mikroorganizmy" vs. "bakterie".

Upřímně, nikdo z nás neví, co v které konkrétní slepé hladině přesně je. Můžeme obviňovat autora článku, který jsem už víckrát linkoval, že použil výraz "bakterie" příliš obecně a nezmínil, že ve slepé hladině jsou (mohou být) i jiné mikroorganizmy. Můžeme. Dělejte to, pokud chcete. Nikdo z nás ale není (asi) na tyto mikroorganizmy expert, takže naše debaty jsou čistě laické a pokud chceme podobným laikům něco říci, pak by to v tomto fóru mělo primárně být, co s kterou konkrétní hladinou dělat. Vraťme se k tomuto bohulibému poslání.

P.S. Ani mě ten link nefunguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.12.2019 12:46 Muž Zit_Congerson [67] - RostlinyRe: lacewings
Netvrdím. Reaguji pouze na tu viditelnou bakterii pivo k tématu slepé hladiny... já ji odstranil mechanicky, ponořil jsem nádobku tak, aby se nasávala pouze voda z hladiny, zároveň na chvíli zvedl interval údržby a zbavil jsem se jí taky, vpodstatě nastálo. Chápu ale, že v AQ bez filtru by měl člověk více porozumět problematice slepé hladiny. Uvedl jsem jen svoji zkušenost.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 12:43 Muž kajism [11] Re: vaclav
Já jsem o tom četl i v Učitelských novinách, pardón v časopise e-akvárium. Spíše nechápu tuto diskusi, protože již bylo vše řečeno a nic nového pod sluncem se asi v nejbližší době neobjeví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.12.2019 12:40 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Smetany
- ano, máte pravdu, bohužel se jedná o bakterie které se v akváriu nevyskytují,
- přesto ji naleznete pouze v mikroskopickém snímku, makro jakékoliv bakterie, jsem za celou svou éru neviděl ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.12.2019 12:39 Muž Zit_Congerson [67] - RostlinyRe: Smetany
Jmenují se Thiomargarita namibiensis a ano, jsou vidět pouhým okem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   29.12.2019 12:37 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Přečti si články od Petra Nováka www.akvarista.cz/… Chodil s námi i na srazy bohužel před více jak 5 lety zemřel, ten o slepé hladině napsal toto:  Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Mě se někdy tvořila i když jsem čeřil hladinu rozstřikovací rampou takže jsem nasadil techniku a je klid. Živorodky a plži jí sice žerou ale v dobře krmeném akváriu na ní prdí. :-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.12.2019 12:26 Muž Smetany [1226] Re: lacewings
Už je to dlouho ale někde mi že školy zůstala informace že největší bakterie měří desetiny milimetrů. To už je velikost pozorovatelná okem a určitě vyfotitelná na macro. Netvrdím že zrovna tyto bakterie způsobují slepou hladinu ale pokud se bavíme o bakteriích obecně tak to možné je. OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 12:18 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
Slepou hladinu tvoří bakterie. Chceš říci, že slepou hladinu nevidíme?
Edit:
lacewings napsal: - to co je vidět okem, totiž nejsou bakterie ;-)
Zajímavá poznámka. Co to je?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.12.2019 12:13 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
- bakterie nelze rozeznat okem,
- proč jsou všechny fota bakterie a jejich kolonií pouze ze světelných mikroskopů, nebo obdobných přístrojů?
- proč nejsou makrofotografie, pokud je bakterie viditelná okem?
- to co je vidět okem, totiž nejsou bakterie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.12.2019 12:06 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: kajism
Za mě určitě primárně 3).
1) a 2) ani náhodou.
Nicméně přidal bych 4) a 5).

4) Akvárium si poradí samo, bez filtru, konkrétně tak, že přebytečné živiny stáhnou rostliny a slepou hladinu budou konzumovat šneci, krevetky nebo ryby - jde to u jemné slepé hladiny. Jemné ve smyslu, že ji jemnou pozoruji bez filtru a pohybu vody.

5) Nasadím levatky - v řádech desítek a současně vykonám alespoň jednu výměnu vody. Pozoruji. Před dvěma lety jsem se po jedné výměně vody a nasazení 30. levatek zbavildost silné slepé hladiny v 20l. Pozoroval jsem, byl připraven udělat další výměnu, už ale nebylo třeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 11:57 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: kajism
Hodně záleží jaké provozuješ akvárium, já mám CO2 20 let a už dávno jsem rezignoval na to zbavit se ji jiným způsobem než je skimmer. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 11:52 Muž kajism [11]
Tak jak to s tou slepou hladinou je? Nedávno jsem pročetl celé tohle vlákno a shrnul jsem si to tak, že jsou zhruba 3 směry:

1) nechci to vidět, pak co nejvíce čeřím hladinu případně použiji těžší kalibr tzn. skimmer

2) věřím, že si s tím akvárium poradí samo, mám filtr a třeba to stáhnu z hladiny papírem

3) nebo tomu chci zkusit nějak pomoct: vytáhnu rozpadající se listy rostlin, omezím krmení, omezím hnojení, vyměny vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 01:39 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
Autor článku, který považuji za nejlepší text o slepé hladině v češtině nebo slovenštině (dej link na lepší, jestli znáš) použil slovo "vizuálně vnímat", což je bližší významu pozorovat, než vidět. Pokud kritizuješ i "vizuálně vnímat", prosím, běž diskutovat s ním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   29.12.2019 01:34 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
- pokud se něco pozoruje, je to potřeba vidět, aby vlastně bylo co pozorovat
- bakterie prostě pouhým okem vidět nejdou, ani tehdy, když vytvoří větší uskupení, nelze je tedy pozorovat pouhým okem
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 01:15 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
Nenapsal jsem "vidět" ale pozorovat ("jen tehdy, když vytvoří větší uskupení"). Ve větším seskupení, kterým slepá hladina je, se pozorovat dají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.12.2019 01:07 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
- napsal jsi, že bakterie jsou vidět,
- velikost bakterií je mezi desetinami a desítkami mikrometrů což pouhým okem vidět není , tečka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 00:55 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
"V části věnované baktériím jsem naznačil, že je můžeme vizuálně vnímat jen tehdy, když se jejich masa znásobí natolik, že tvoří větší seskupení libovolného typu. A vida, mastný povlak, který se někdy tvoří na hladině akvária a je na něj vždycky pohlíženo s jistým nemohoucím údivem, představuje právě jednu formu těchto seskupení."
e-akvarium.cz/… strana 31
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.12.2019 00:50 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
- ani tak, bez mikroskopu to prostě nejde
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 00:38 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
Ale no :). Nemyslel jsem jednotlivé bakterie, ale jejich masu jako celek :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 00:21 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: A teď bez srandování: Baktérie se dají pozorovat jen tehdy, když vytvoří větší uskupení. Pokud jich je méně, nevidíš. Ale to neznamená, že tam nejsou.
- bakterie se fakt pouhým okem pozorovat nedají, ani v případě většího uskupení,
- velikost bakterií je mezi desetinami a desítkami mikrometrů
- ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.12.2019 23:51 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vlka
A teď bez srandování: Levatky se živí slepou hladinou úplně běžně. Vlastně jsou na ni specialisté. Okružáci ji konzumují také a kružníci taky, přestože ty mnoho z vás mít nebude. Věžovky jsou na to moc těžké, ale drobné kusy jsem už také několikrát viděl takto se živit.
Slepou hladinou se budou krmit i krevetky, CPO nebo některé živorodky. Když tak nad tím přemýšlím, je to často využívaný zdroj potravy.

Víc o slepé hladině čti od strany 28 e-akvarium.cz/… Baktérie se dají pozorovat jen tehdy, když vytvoří větší uskupení. Pokud jich je méně, nevidíš. Ale to neznamená, že tam nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   12.12.2019 20:44 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Smetany
Si myslíš, že šnek, kterej si váží sám sebe a energie z potravy, kterou namáhavě získal, bude jen pro srandu králikům šplhat po stropě? Šneci sou brutální voportunisti a vlezou jen tam, kde si myslí, že najdou něco k žrádlu.
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 37 38

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45046x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6671-slepa-hladina?od=151