Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
0 26.08.2014 09:19 rastrot nemá někdo prosím zkusenosti se sberacem vodbi hladiny Eheim Skim350, hladinový sběrač nečistot dekuji
diky moc za radu ale mam pocit ze uz tu slepouu hladinu mit nebudu jelikoz to ted zene vodu as do konce akva uvidim a doufam ze ten slic zmizi co se rozplaval
0 25.08.2014 22:04 rastrot tak jsem nasadil cerpadlo Atman 201 mam 350L tohle je do 400 zapnul a hladina se krasne rozjela do konce jen ten bily povlak se nejak rozplaval po nadrzi a nechce zmizet vezme mi to do rana filtrace?mam dost silny vnejsi filtr dekuji
já jsem si rampu udělal z černého husího krku. Dírky průměr 4 mm, rozteč dírek po cca čtyřech centimetrech a na konci jsem to ucpal molitanem. Sranda za pár kopejek. Od té doby nevím, co je slepá hladina
Taky si myslím
.
Edit: pokud by šlo jen o rozčeření hladiny mohlo by pomoci u proudové čerpadlo nasměrované k hladině. Například
www.prirodni-akvaria.cz/… díky a nevis o nejake dobre?mam 360 litru akva ale jedna se mi jen o kousek te slepe hladiny
Čerpací hlavu bez ničeho za cca 200,- Kč a velmi záhy zjistíš, jak na tom jsi.
díky tu mám ale nedosahne na konec mam pomerne dlouhe akvarium
pomohla by i rozstřikovací rampa, která by byla napevno v nádrži
diky a co nejake cerpadlo na rozcereni by nestacilo:
0 24.08.2014 19:28 rastrot – slepá hladina
mel bych dotaz mam akvarium 400l voda je krasne kristalova bohuzel se mi na jedne strane dela mrtva hladina ma nekdo zkusenosti se skimrem ?sberacem vodni hladiny?nebo by stacil koupit nejaky maly kompresor a vodu v tom miste rozcerit?dekuji za radu
Starší reakce
0 19.07.2014 21:36 Kaileen – Co s tím?
Dobrý den,
před časem jsem si pořídila nové rybičky, ze 17 kusů různých druhů přežily 3 kusy. Vyprala jsem komplet celé akvárium, rybičky stále žijí. Ovšem utvořil se mi na hladině povlak, po čase i bublinky (ze začátku ojedinělé, teď po týdnu to vypadá jak pěna ze saponátu). Toto se mi dělo těsně před tím, než mi vychcípaly skoro všechny rybičky. Teď vodu měním jako vždycky (asi 1/3, voda odstátá, dno odkaluju), rybičky jsou v pohodě, jsou živé, žravé, ale stejně se mi to nějak nezdá. Můžete mi poradit, co se děje a co s tím? Nikdy dřív se mi to nestalo, známý říkal, že to měl taky a prý je to plíseň, taky jsem tu četla, že to jsou nálevníci, ale kalná je pouze hladina vody, zbytek je čirý. Vývod filtru mám vedený nad hladinou. Za rady a zkušenosti předem děkuji, Kaileen.
Starší reakce
Ten zelený vyzkoušený nemám. Je to Atman F300. Ale skimmer z toho čerpadla mi v akva jede už dlouho(bez něj čistá hladina není). Princip je u obou stejný, jen ten zelený je menší(akorát by se na něm musely páskou zaslepit podélné otvory, aby voda přetékala shora na molitanek). Dal by se použít i tenhle
www.zverimex-rybarske-potreby.com/… A opravdu to funguje? Jaká je cena filtru/co je to za filtr?
Dennerle není špatný akorát ho taky musíš nastavovat, já ho nastavuji tak dva dny před výměnou vody protože jsou už v něm nabaleny různé nečistoty.
ten se napojuje k externímu filtru ne?
Myslím levnější skimmerovou variantu.
Co říkáš na ten Dennerle?
tak se těším na tvé řešení,určitě se pochlub,pomůžeš dalším lidem...
Popravdě? Ani jedno.
Zkusím to nějak vymyslet a najít levnější variantu
tohle je asi nejmenší externí skimmer,možná ani jiný externí není,nebo já o něm nevím a hlavně spotřeba je 5W což je vlastně prd
máš dvě možnosti,buď našetříš a zkousneš velikost skimmeru,nebo budeš týdny/měsíce experimentovat... musíš si říct,co je pro tebe priorita
A nevíš o nějakém levnějším + menším? Potřeboval bych dva.
tak uvidíš,já se slepé hladiny nezbavil ani po roce,takže teď jede skimmer nonstop,akva máš menší a už by tam šel asi vidět,skimmer má 13cm. Přeji ti uspěšné zbavení sl.hladiny
64 - 40x40x40
54 - 60x30x30
No jen cpát skimmer do dvou akvárií né moc velkých(rozměrově). Cena x Velikost.
nikdo ti neporadí co udělat aby ti to fungovalo,když projdeš tohle vlákno zjistíš,že někdo se ji zbaví,někdo ne,buď to odejde samo,nebo to budeš muset řešit skimmerem a budeš mít naprostý klid,mě se do něj nechtělo,ale teď jsem rád a nic mě netrápí,já měním vodu 2x týdně i více jak 1/2 a stejnak slepá hladina stále je,tedy,když by nejel skimmer
EDIT: pro mě zbytečná ne a pro mnoho dalších,tak ti přeju uspěšné zbavení se slepé hladiny,třeba se ti to podaří...
já to začal řešit eheim 350,pobere i případné lisky,takže akvárko stále čisté,dotoho mi honí vodu,takže dvě mouchy jednou ranou
Aforte napsal:Živorodky bych chtěl vyřadit.
paví očka
0 20.06.2014 19:00 Aforte [576] Nenapadá někoho nějaká vhodná rybka/živočich a likvidaci slepé hladiny? Živorodky bych chtěl vyřadit. Okružáci jsou na to moc líní.
Slepá hladina se mi tvoří v obou akváriích. Jsem na ni krátký. Můžu vytvořit silný proud, ale ani to nepomáhá. Dávání filtru nad hladinu je u mě blbost. Přišel bych o dost litráže už i v tak malo litrážní nádrži.
EDIT: Vyměňuji vodu často. O akva se starám docela dobře.
Bohužel slepá hladina né a né odejít..
Starší reakce
Mám
Jestli nemáš, tak levatky, okružáky, možno použít, jako zajímavý údržbáže hladiny.
Jasně,nedá se to jednoznačně určit,ale může to být jak říkáš,ale to ukáže čas, mám tam teď Atman 200 + bioakvacit 10*10*17 a ten si s tak malým akva musí poradit,jel souběžně s bublifukem více jak dva měsíce,takže,teď to musí zvládnout sám.
Nejvic se mi slepa hladina delala nejaky cas po leceni, kdyz byla jeste rozhasena nitrifikace a snazil jsem se akvarium znovu nahodit, coz by odpovidalo odstraneni funkcniho bublifuku. Zaver z toho ale radeji delat nebudu.
Patentky tam asi dvakrát šli,ale jen mimořádně. Ok zkusím
Jedna sedlácká, na nějakej čas dej jemný vzduchování a za několik dní napiš, jak to postupuje a pozor na krmení tučným krmením(patentky, komáři, gnindal).
U mě to opravdu začalo odstraněním bublifuku,tak nevím čím jiným si to vysvětlit,jedině ještě poklesem bakterií? Je pravda,že my vylítlo NO2,ale to předpokládám sleze za nějaký čas.
Ten problém je povětšinou uvnitř akvária, tedy jak zde zaznělo, klidně dno, nebo třeba krmení(množství, druhy atd.), tedy tak jsem odsledoval u různých akvárií a usizuji z toho, že akvo v kuchyni kde se vaří a je bez krycího skla slepou hadinou netrpí a akvo zakrytovaný má povlak.
Slepá hladina se my začala dělat až teď,když jsem po dvou měsících souběžného chodu vyndal z akva bublifuk a nechal tam pouze Atman 200 s kostkou bioakvacitu,zdá se,že i ta trocha bublin v rohu,stačíla zabránit slepé hladině.
Mohla by to vyřešit rozstřikovací rampa,momentálně to řeším taky,u mého většího akva to zabralo.
Důvodů proč se dělá slepá hladina je vícero. Může to být povlak z bakterií, druh použitého krmiva, mastnota například z blízkosti kuchyně, ve větších městech bývá příčinou i obyčejné nečistoty ve vzduchu. Už jsem se setkal i s tím, že slepou hladinu způsobovalo nevhodné složení dna a přidaným hnojivem. Najít důvod nebývá jednoduché. Prvně bych zkusil změnit krmivo, většinou to způsobují levnější druhy. A pak jedině laborovat. I když pokud to není vrstva nijak markantní a pokud je hladina v pohybu neviděl bych v tom nějaký kritický problém. Horší je když se voda nehýbe a v nádrži jsou labyrintky. Tam je to třeba urychleně řešit.
No tak to určitě funguje
No ale na muj filtr to přidělám dost obtížně. Každopádně by mě zajímal důvod, proč se ta hladina dělá
Určitě tomu musí jít nějak předejít
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Přidat reakci
1 ...... 37 38
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45080x