Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Slepá hladina

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 19:45 Jindras Re: romant
Jasný,příčina odstraněná není. To ale může být tisíc věcí,od chemizmu,přes bakterie,překrmování,špatné světlo,špatná filtrace,zavlečené buhví co,atd,atd. Vím,že tohle vše to může způsobovat. Jen jsem psal,co bych udělal jako první. Rozpohybovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 19:43 JoKa Re: vaaclav
Každá sinice je zelená? Viděl jsem právě v tom eakvariu sinici na rostlinách a ta byla bílá, spíš průhledná, hlenovitá... Nebo to byl jiný druh??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2015 19:41 R Muž vaclav [14816] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Urtman
Asi jsem dnes zabržděný, ale nechápu. Když se změní na cucky, tak je to sinice, nebo ta slepá hladina??
Sinice je zelená. Slepá hladina je bílá když do ní sáhneš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 19:36 R Muž romant [28001] Re: Jindras
Jenom pro tvojí informaci, u akvárií bez filtrace, kde se hladina ani nehne jsem se se slepou hladinou nikdy nesetkal a to už jem jich "pár" viděl a dokonce i některý vídám pravidelně. ;-) Nicméně to rozpohybování hladiny mnohdy velmi rychle zabere a problém je vyřešen, ale vyřešili jsme příčinu a nebo jenom odstranili následek? X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 19:31 Jindras Re: Urtman
Jasný,tak omluva. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 19:28 JoKa Re: Jindras
Já zase psal o potřebě nalézt příčinu. Protože kdyby to byla jen hloupá slepá hladina, způsobená třeba překrmováním, tak ok, omezím krmení a rozhýbu hladinu a je vyřešeno...
Kdyby to byla sinice, jak tady mimochodem zaznělo, tak tu bych si jen tupým rozhoněním roztáhl po celém akva a nevyřešil vůbec nic, spíš právě naopak...
Proto byla má reakce taková jaká byla na příliš rychlou radu, která se jevila jako universální řešení na všechny problémy... ;-)

Edit: Urtman mění vodu rozhodně častěji, než jednou týdně... A slepou hladinu jsem řešil jednou v životě, ale už je to dávno...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 19:26 Jindras Re: RBeil
Aha,tak to bude asi ten problém. Mám JBL e901,ten to točí pěkně. To Utman nenapsal,jaký má filtr. Aha. coze Ale hladina mu stojí,takže to je špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 19:21 Muž RBeil [174] Re: Jindras
Se slepou hlladinou jsem měl sám dlouho problém, hladinu jsem mohl čeřit jak chtěl nic, méně jsem krmil nic. Až po koupi vetšího filtru najednou se slepá hladina vypařila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 19:17 Jindras Re: romant
Proto píšu,jestli Urtman mění týdně vodu-s tím souvisí i odkalování,prostě údržba akva. Ale myslím,že pokud hladina se nehne,tak je to špatně. Ale jak jsem psal-třeba se pletu,já tento problém nemám-neznám,hladina mi jede fest,až se rostliny pohupují.(ty u hladiny). Viděl jsem u kamaráda,že má dokonce rampu podél celého akva-160cm,a celá voda je jeden válec. A má neskutečný rostliny,náročný,těžký.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 19:09 R Muž romant [28001]
Jasně chlapci, všichni máte tu svojí pravdu a tu si hájíte, to je v pohodě. Ovšem zkusili jste někdy nedělat nic, než jenom běžnou údržbu? Chápu, že když se tento problém objeví, je to obvykle pro akvaristu nezkousnutelný a má snahu se toho "onoho" co nejrychleji zabavit, ale ne vždy se dělají jenom produktivní opatření a obvykle to bývá o klasice, tedy o komplexu řešení, čímž bych chtěl taktně upozornit všechny jednonázorový přispěvatele, že se dobrá věc né vždy musí podařit. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 19:02 Jindras Re: RBeil
Jasný,proto píšu,že se hladina musí točit. Je to přece i kvůli kyslíku,ale to překrmování tomu hodně-při stojaté- napomáhá. Myslím,že sinice to být nemohou-pokud se tady mění voda každý týden. Ale to si jen myslím,třeba je to jinak,třeba se pletu. Rozhodně bych ale hladinu stát nenechal. no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 18:56 Muž RBeil [174] Re: Jindras
Slepá hladina není jen mastnota z krmení. Je to vedlejší produkt prospěšných bakterií, který se při nedostatečné filtraci nebo špatném čeření haldiny se na hladině usazuje vytváří tzv. slepou hladinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 18:51 JoKa Re: vaaclav
Když do toho povlaku sáhneš změní se na bílé cucky. :-)

Asi jsem dnes zabržděný, ale nechápu. Když se změní na cucky, tak je to sinice, nebo ta slepá hladina??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 18:42 Jindras Re: Urtman
Slepá hladina je,jak psal vaaclav,mastnota je z hodně-moc-krmení. A když se nehýbe,je to špatně. Ubrat krmení a nechat hladinu točit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.11.2015 18:37 R Muž vaclav [14816] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Urtman
Když do toho povlaku sáhneš změní se na bílé cucky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 18:23 JoKa Re: vaaclav
Také to může ale být ta sinice, kterou bych si nerad rozmetal po celém akvu...
Slepou hladinu si představuji třeba pouhý prach, cigaretový kouř, mastnota atd...
Nebo se pletu a je to jedno a to samé??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.11.2015 17:47 R Muž vaclav [14816] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Urtman
 Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.11.2015 17:31 JoKa Re: Jindras
Hledal bych spíš příčinu, proč se tak děje, než rychlé řešení, jak se toho "opticky" zbavit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 17:28 Jindras Re: Arjoen
Jednoduchá náprava-výtok filtru nastavit souběžně s hladinou,nejlépe přes rampu. Hladina se musí točit,nesmí stát. Mám rampu po celé šířce akva,8 dírek, a je po problému. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 17:28 Arjoen Re: Yirka
Poras stejně.... tablety pro ryby dna a normální flakes
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 16:22 Muž Yirka [9196] Re: Arjoen
Co krmení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 14:55 GP Re: Arjoen
viz. slepa hladina, sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 14:49 Arjoen – problem
Fotka k příspěvku Zdravim. Cca 3 tydny mam problem se skvrami na hladine jakoby olejove. Menim co druhy den 30 l vody a pridal jsem vzduchovani ale problem pretrvava. Nejaka rada prosim? Kameny jsem pro jistotu testoval octem ale bez viditelne reakce.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 21:58 Muž Mislow [305] Re: shotik
Mas to pekne udelany, jen ty neonky dej radej pryc. Galaxy taky nejsou idealni volba do 30 l, jsou vhodnejsi druhy, ale tak s privrenym okem te za to snad jejich milovnici neukamenuji. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 21:52 Muž shotik [60] - Mořské rybyRe: Mislow
Zda se ze to rampa solidne rozbourala. Uvidime zitra :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 21:48 Muž Mislow [305] Re: shotik
To by melo pomoci, mastna hladina neni u novych akvarek nic neobvykleho, zmena polohy filtru a natoceni rampy smerem k hladine vetsinou pomuze. Kdyz ne, tak zkus ucpat nektere trysky na rampe, treba paratkem, jestli se tam vleze (tak abys to ale moh vytahnout). :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 21:39 Muž shotik [60] - Mořské ryby
S neonkama jsem se trosku unahlil. Nicmene akva bezi uz dele nez je zalozena prezentace. Zvedl jsem filtr s rampou nad hladinu at ceri hladinu tak uvidime.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   19.05.2015 21:03 R Muž vaclav [14816] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: nowy101
Nic takového jsou to bakterie. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 20:52 nowy101 Re: shotik
Ahoj, je to prach a bordel co poletuje po místnosti, případně zbytky bordelu z dekorací - slepá hladina. Řeším u krevetek stejnej problém...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 20:52 Muž Horác [3942] Re: shotik
Je to přesně to, co si myslíš, že to je :o) ... (jinými slovy, jsi ve správném vlákně :o) ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 20:49 Muž shotik [60] - Mořské ryby
Fotka k příspěvku Netusi nekdo co to muze byt? Vypada to jak olejova skvrna

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.03.2015 17:55 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Vermut
Fotka k příspěvku Pri tvojom type akvárka, teda toho, čo máš v prezentácií, by si mohol využiť i niejaký druh izbovej kvetiny (pokojovky). Jednako ti pomôže vyrovnávať hladinu CO2, prípadne vyššej koncentrácie a rovnako i ostatných nadbytočných látok, viď moje krevetárka, ktoré sú úplne bez filtrov.
Alebo pozri na tento odkaz
www.tuncalik.com/…

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.02.2015 12:07 R Muž vaclav [14816] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Vermut
Slepá hladina zamezuje výměně plynů mám vyzkoušeno že potom stačí méně CO2 ale nevypadá to dobře a nemusí to být jen CO2 co ti dělá ty bublinky, takže to chce trochu pohnout z hladinou a nebo nějaká sběrač neboli skimmer. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2015 11:42 Vermut Re: vaaclav
Diky Vaclave, drop-checker samozrejme mam a jake maji byt hodnoty taky vim ;-)
jen nechci neco zanedbat, zkratka me nejak "desi" ta klidna hladina :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2015 08:56 R Muž vaclav [14816] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Vermut
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2015 22:20 Vermut Re: cezarmilan
Mam pokryte dno bublinatkou a bahnickou a vytvoreny strom z mechyrky javske, ryb je cca 15 a krevetek taky 15. Co2 bezi po dobu sviceni od 9-19h. DC? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2015 20:58 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Vermut
O rastlinky určite nie. Ak je pomer rastlín k počtu rýb vyvážený, tak by som rovnako obavy nemal. CO2 ide nonstop? Ak by šlo nonstop a bola by slepá hladina, tak sú obavy na mieste. Čo DC?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2015 15:18 Vermut – Klidná hladina
Chci se zeptat, mám 50L tank, měl jsem rampu která byla součástí Tetratecu EX600 plus takže hladina nebyla nikdy v klidu. Jelikož mám akva v aquascaping stylu tak místo rampy jsem dal lily pipe a od té doby se mi hladina nečeří a je naprosto klidná.Mám dojem že to není dobře už jen třeba kvůli okysličování? Z CO2 mi na hladině zůstávají bublinky k večeru i když ty mě tolik nevadí jelikož jsou ráno zase fuč. Mám se nějak obávat jednak o rybky nebo krevetky a nebo třeba o rostlinky? :-O

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2015 11:14 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: marek21
Skimmer si muzes snadno i udelat, staci aby jakykoli filtr prisaval hladinu. Mam to v malem akvarku u interniho filtru:
rybicky.net/clanky/1219-diy-skimmer

Chce to ale trosku rozume, at si neucpes filtr necim, co nasaje z hladiny, nebo at nemas trubku dolu tak kratkou, ze pri nizsi hladine nasaje vzduch.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.01.2015 21:33 R Muž vaclav [14816] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: marek21
Slepou hladinu tvoří bakterie, pokud s ní máš stálé problémy pořiď skimmer. www.google.cz/…

:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2015 21:12 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: marek21
krmivo, mastné ruky, ktoré prikrmujú, niekedy uhynutý slimáčik, rybka......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 19:24 R Muž romant [28001] Re: marek21
Pokud je to co za slepou hladiunu považuješ nějak efektivně narušováno neviděl bych v tom až zase takovej problém, ono se to se slepou hladinou často má tak, že jakoby bez příčiny přichází a stejným způsobem i mizí a čím více se člověk snaží jí odstranit, začne dělat nějaký změny a třeba se mu to i podaří už ve finále na tu příčinu nepříjde. Když odroluješ tímhle vláknem najdeš spousty odpovědí a možných příčin, ale mějme na paměti originalitu každé jedné nádrže. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 19:18 Muž marek21 [16]
co moze sposobovat tvorenie slepej hladiny ? akvarium ma krycie skla, je cele uzatvorene drevenym priklopom, rampu som skusal davat aj nad hladinu no stlae to tam je .... ked hladinu odsajem cerpadlom atman tak na chvilu to zmyzne no zanedlho sa opat vytvori ...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 22:48 rastrot Re: gringo
děkuji moc zitra jdu pro něj :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 22:27 gringo Re: rastrot
Fotka k příspěvku Skimmer stačí ten nejmenší, který existuje i na větší akva. Ideální ale je, aby hladina byla "hnána" ke skimmeru.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 20:14 Honza71 – povlak na hladine
Ahojte, od založení akvaria (6 mesiců)mám problém s povlakem na hladině. Vypadá podobně jako když se někdy udělá v černém čaji na hladině takový škraloup. Čeření hladiny nepomáhá jen to rozbíjí hladinu v těsném okolí dopadu vody. Mám však podezření na pmdd. Když to stáhnu ubrouskem tak se ten povlak neudělá až do další aplikace pmdd. Jakoby se nějaká složka srážela na hladině. Má někdo podobné zkušenosti?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 18:39 rastrot Re: ondralomnice
diky moc a mam akva 350l a ten Eheim Skim350,je taky na 350 litru vetsi nedelaji snad mi to bude stacit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 18:37 Muž ondralomnice [81] Re: rastrot
znát to je a dost rychle ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 17:24 rastrot Re: Heimdall
díky a je to znát?myslím zda hladina se vyčistí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 16:49 R Muž Silent [5949] Re: rastrot
Pár jsem jich už nainstaloval. Je to vlastně takový minifiltr který místo sání ze sloupce saje vodu z hladiny která se přes molitan uvnitř skimmeru vyčistí a vrací se zpět do nádrže.
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 37 38

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45080x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6671-slepa-hladina?od=633