Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Nemyslím si že by se Limnophile nedařilo, vždycky když jsem ji ustřihla špičku tak jí narostla krásná nová, světle zelená a šneci jí hned vožrali.
FishWoman napsala: Těch Limnophila jsem tam měla docela dost a pěkně obalené, pak se mi přemnožily okružácí nebo co to bylo a udělaly si z nich špíz...
Podle toho, co píšeš se limnophille nedařilo, uhnívala a okružáci sežrali poškozené části (což znamené, že možná všechno). Takže zlý výběr rostlin na úvod a ve zbytku jsi na tom, jak:
Jifi napsal:tak to vypadá na nedostatečné odbourávání detritu. Dno potřebuje více klidu a akvárko potřebuje více kytek.
Já používám "ostrou" plastovou stěrku pro cukráře, jde to parádně
Něco takového
www.gastrovesely.cz/…
A výhoda té bílé barvy je, že je proti ní dobře vidět ty nečistoty na skle
S tou houbičkou pozor na nečistoty u dna, at si nepoškrábeš sklo.
0 20.09.2017 15:20 Maq Používám špachtli na čištění sklokeramických desek.
To máš sice pravdu, nicméně tím moc dobře sklo neočistíš. Začal jsem s novou a čistou houbičkou a nebyl jsem schopný pořádně sklo očistit. Jakmile jsem zkusil tu škrabku se žiletkou, tak jsem čuměl na to krásně čisté sklo
Čisté nové houbičky na nádobí se nemusíš bát.
Jaká stěrka? Magnetická stěrka na řasy? To jsem měl za totáče a bylo to jen na parádu, to řasy neodstraní.
Škrabka na sklo se žiletkou (s delším držákem) - mám takovou:
www.juwelakvarium.cz/… Těch Limnophila jsem tam měla docela dost a pěkně obalené, pak se mi přemnožily okružácí nebo co to bylo a udělaly si z nich špíz, vybrala jsem jich tak 90% takže snad se rostliny vzpamatují. Jak jsem psala že se mi ta špína na skle rozmazává tak je to zelený, ne že by se to rozmazávalo ale ta stěrka je pěkně blbá protože ta druhá část když s tím magnetem táhnu tak poskakuje a nečistí. Můžu to zkusit tou houbičkou? Někde psali že radši ne protože ikdyž je nová tak je napuštěná nějakou čistící sračkou ale ta na sprchování by šla? K těm rostlinám, čekám než se mi rozrostou ty šipatkovci odnožující a pak je rozesázím, zatím mají málo kořínků. Vždyť je jedno jestli jsou ty rostliny nízké nebo vysoké, hlavně když bude osazené dno. Takže dno radši neprohrábávat, ikdyž tam mám zapadanou špínu a drobet řasy?
Pokud budeš často vrtat do dna, tak se bude slepá hladina dělat víc. Mně to tak fungovalo před cca 25 roky a stejně mně to funguje i dnes. Jak moc odkalím dno nebo vyperu filtr, tak mám několik dní potom slepou hladinu.
Edit: Souhlasím s Jirkou Ščobákem - těch kytek je málo.
Když shrnu svoje zkušenosti + to, co píše Jirka, tak to vypadá na nedostatečné odbourávání detritu. Dno potřebuje více klidu a akvárko potřebuje více kytek.
Pokud se to rozmazává, máš tam hodně hnědých rozsivek, že jo? Po každém takovém čistění vyměň 10% vody.
Pokud mluvíme o tvém akváriu v prezentaci, tak podle mě rostliny nestačí spracovat všechny živiny, možná i něco trochu hnije a proto máš slepou hladinu.
Kolik máš levatek? Toto akva by uživilo aspoň 60. Pokud je nemáš, to je další důvod slepé hladiny. Levatky ji konzumují.
Chci se zeptat, v AQ se mi stále dělá lehká slepá hladina. Nemyslím že by to bylo malým pohybem hladiny, jestli ano tak mě zajímá: když chce někdo chovat Bettku tak musí mít slabý proud, a přesto se SH nedělá. Možná to ale bude tím, ze bych měla více čistit dno a častěji odkalovat, zatím to dělám 1x za 14 dní cca 20 litrů. Tak zkusím čistit každý týden a snad se to postupně zlepší. Ještě bych se teda chtěla zeptat čím se dají čistit skla zevnitř? Protože jsem nedávno zkoušela tu magnetickou štěrku a vůbec nečistí, spíš to všechno rozmaže. Byla by špatná nová houbička na nádobí nebo ta pěnová do vany?
Starší reakce
Krmení - samozřejmě to tím může být. Ale to je furt stejné, dva druhy suchého, občas grindal, občas malinko pro krevetky.
Odkrytá hladina - také, ale špatně se tím vysvětluje nejenom určitá nepravidelnost, ale i to že purigen pomohl.
Kdybych měl mikroskop, tak to třeba napoví víc.
Jirka: moje fotky stojí za prd ...
Ještě dva takové drobné nápady:
Krmení.
Odkrytá hladina. Ve vzduchu máme ledaccos.
Prostě mě už nic nenapadalo. Rostliny prosperují, přihnojuji jen mírně, přerybněno není (krevetky a rasborky), údržba pravidelná. Co jiného změnit a vylepšit? Zvětšit filtr? Fyzicky není moc jak ... Všechno vyhodit a začít znovu (bez ADA substrátu a seiryu stone)? Kupovat CO2 jinde? I ten skimmer tam dělá děsný průvan, že tam nemůže být pořád. A lily pipe s integrovaným jsem nesehnal.
Úspěch s Purigenem ukazuje na přemíru organických látek (asi). Jenže i ty jsem zkusil měřit (ratajem) a nic. Tento test snad zkazit nejde.
Někdy prostě skončím s prohlášením, že "to jsem prostě já" a smířím se s osudem. Funguje to, alespoň mě. Takže jsem spokojen.
A?
P.S. Abych se jen neptal: Například vím, že mám nepatrnou slepou hladinu v 60l, kde jsou lekníny. No a list leknínu nemá moc dlouhou životost. Šneci je žerou, ale stejně se je snažím vytahovat ven, když vidím, že hnijí, abych tím slepou hladinu minimalizoval. Je to akvárium bez filtru, kde se voda nehne, tak je slepá hladina dobrý indikátor.
Nebo jsem měl jednorázovou slepou hladinu v kouli, kde jsem přehnojil.
Tyhle dotazy mám nejradši ... samozřejmě.
Přemýšlel jsi, PROČ ji máš?
Nad tím Seachem Purigen přemýšlím, že ho tak jako tak do filtru přidám. Mám tam teď mimo jiné aktivní uhlí, které by se mělo po cca 3 týdnech vyměnit, tak ho pravděpodobně nahradím tímto.
EDIT: jo a kdyby náhodou tak jsem pro jistotu objednal na ebay i skimmer
Mě otravovala hodně často. Sice i dokázala zmizet, ale tak na týden z měsíce. Riskl jsem to a koupil Seachem Purigen. Po měsíci se už neukázala, teď je to už půl roku.
Admini: K základnímu komentu o slepé hladiné by se dal dát link
e-akvarium.cz/… Strany 28-34, nejodbornější popis slepé hladiny, co jsem kdy četl.
No tak pokud se bude tvořit tak asi budu muset jít cestou skimmeru nebo rezignace na ni
Živorodky už do akvária dávat nechci...
No mi se dělá slepá hladina i v akváriu, kde je 80% hladiny pokryto plovoucími rostlinami, takže asi ti moc nepomůžou.
Můj dotaz sice směřoval k novému akváriu, ale ne ani tak k problému se slepou hladinou po jeho založení. I u předchozího akvária se mi občas objevila slepá hladina, ale tam mi ji v případě nutnosti likvidovaly živorodky.
Vzhledem k tomu, že v případě nové nádrže s živorodkama nepočítám, můj dotaz směřoval tím směrem jestli by mohly pomoci plovoucí rostliny jako určitá "prevence" před vznikem slepé hladiny, popřípadě jako prostředek k jejímu odstranění
Mi se dělají 2 typy slepé hladiny: buď z organického znečištění (když krmím mastným krmivem) a nebo z mikrobů a řas. Obojí jde odstranit, ale já rezignoval ještě víc jak Václav. Mám zajištěno dostatečné okysličení nádrží, tak slepou hladinu ignoruju. Ona vždy po čase zmizí sama.
Příčin asi více bude, já to mám takto empiricky vysledované za dlouhé roky. Kdysi jsem četl, že prý se slepá hladina dělá z lipidů, které nestačí rozložit bakterie a to by odpovídalo i tomu, jak se mně sporadicky vyskytne, pokud to přešvihnu s odkalením. Ale už jsem ji neměl snad rok.
Já bych řekl že to až tak jednoduché nebude, příčin může být mnoho a najít je může být problém. Já jsem na hledání rezignoval a radši si pořídil skimmer.
Pokud máš slepou hladinu, tak bych raději hledal příčinu jejího vzniku.
Ptáš se ohledně toho nově založeného akvárka?
Pokud je dotaz směřován k nově založenému akvárku, pravděpodobně se na přechodnou dobu slepá hladina objeví. Je to normální jev, který vypovídá o tom, že není vytvořena dostatečně silná biologická rovnováha.
U déle založených akvárek se slepá hladina může objevit například po odkalení příliš velkého kusu dna (nebo když někdo odkalí dno + vypere filtr).
Jsou to bakterie. Bakterie máme v akvárku všude, některé jsou ve dně, jiné na povrchu všeho možného, taky ve filtru je míváme, no a někdy se to šikne tak, že se namnoží zrovna takové, které dělají kolonie na hladině.
Jinak myslím víme velmi málo o tom, proč se zrovna tyhle bakterie někdy namnoží. Obecně jde zřejmě o následek nějakého organického znečištění, proti tomu rovněž obecně pomáhá čistota (nepřekrmovat a/nebo odkalovat) a hodně zdravých rostlin.
Podle jedné zmínky jednoho limnologa by na to měly být dobré okřehky (žabinec,
Lemna). Já proti nim nic nemám, ale populární rostliny to zrovna nejsou. Mně se je nechtěně podařilo umořit hladem...
Je pravda, že jsem to asi mohl napsat lépe no, ale co už...hlavní je, že už máme jasno
Každopádně díky za reakce
Z tvého prvotního dotazu mě nebylo jasné co ti je jasné, proto jsem to lehounce rozvedl.
Jo to je jasné, že na to má vliv spousta věcí. Jen mi šlo čistě o to zda ty plovoucí rostliny v tom mohou hrát nějakou roli
Aby to nebyl zavádějící, spíš než slovo odstranění, bych použil slovo narušení, ale kdo ví možná ono postupné narušení v konečném důsledku může k tomu odstranění i vést, ale jako obvykle to bude mix různých dalších důvodů, proč se slepá hladina přestane tvořit.
O to mi právě šlo, a sice jestli mohou plovoucí rostliny pomoci s odstraněním slepé hladiny
Na "nevznik" si to dovedu představit.
Rostliny se vznikem slepé hladiny nemají nic společného.
Starší reakce
Ano to je slepá hladina.
0 09.08.2017 06:59 Majky22 – Slepa hladina
Ahojte je toto slepa hladina? Ak nie takco to moze byt? Na hladine som dnes rano objavil nieco ako skvrny. Pozrite foto
Starší reakce
Teď mám v mini 20 l Heterandrii a vypozoroval jsem to i u ní.Po slepé hladině ani náznak.
Když jí mám.Tak jí u mě požírají i endlerky,ale většinou jí vypucují o víkendu,kdy je nekrmím.
To jsem spíš měl pocit z elegansek že rády slepou hladinu. Ale možná to je důvod, proč v akva s gupkami nemám ani náznak slepé hladiny.
Pozn. k editu: Piskořky dokáží vzplývat pod hladinou jen jako malé. Levatkám a kružníkům to jde samo.
0 22.07.2017 10:09 Lapierre A nebo mít gupky a je po mastné hladině.
Edit:Oni i okružáci nebo piskořky se na ní rádi popasou.
Jenže když to budeš čeřit, nebudeš vědět, jestli se ti zlepšily podmínky.
Slepou hladinu nerozrušuji a mám jako indikátor.
P.S. Jo, možná tím hrabáním se ve dnu. Do vody se dostaly živiny ze dna (asi). A taky možná z těch nových kytek hnijí nějaké kořeny.
Nastavenie filtra tak, aby čeril hladinu, je dobrý nápad bez negatívneho dopadu (pokiaľ sa nepridáva CO2). A po výmene vody by to malo zmiznúť.
Ahoj, asi 3 dny nám v AQ takový mastný povlak, nevím z čeho by to mohlo být, protože tam ještě nemám žádné rybky a nekrmím. Ale možná to bude tím že jsem nedávno sázela hodně kytek a vrtala se ve dně, nevím. Zítra budu měnit vodu tak snad to zmizí. Nebo mám radši zase zapnout filtr aby "probublával" hladinu?
Starší reakce
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
ani ne nejak vyvarit osetrit aby nepoustel mastnotu ?
Ne, žádnou sůl na kořeny. Jestli pozoruješ zlepšení, tak ten kořen prostě po nějaký čas měj mimo akvárium.
Zkusil jsem jako posledni moznost vyhodit z akva koren a zjistil jsem ze na to ma dost znacny vliv hladina je cistsi.Pritom koren uz je starsi byl vylouhovany.Pomuze ho nejak převařit v soli nebo koupit jiny ?
Přidat reakci
1 ...... 37 38
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45194x