Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Ešte ma napadla druhá možnosť a tou je,že je tam deficit všetkých živín /neprítomnosť rias tomu naznačuje, tak voda bude velmi chudá na živiny a odpad a aj to čo sa vytvorí zhtnú tie valisnerky/.Pretože sa riasy nevyskytujú, tak zdrojom slepej hladiny by mohli byť odumreté organizmy baktérie a na nich pracujú ďalšie živé baktérie/v tomto prípade viac kyslíku na hladine a menej vo vode-filtri/Ako by si baktérie našli lepšie miesto na činnosť, kde je viac O2.Tomu naznačuje, že sa to do dvoch dni opakuje, to je cca doba než baktérie osídlia plochu v akva/napr. pozorovatelné pri vložení nového koreňa do akva-oslizne na druhý-tretí deň/
Určite doplň ešte rastliny a občas tam kapni aj hnojivo najlepšie komplexné aj s NO3 a PO4, keď budú poriadne fungovať rastliny, tak aj odpad sa bude lepšie a rýchlejšie spracovávať a nebude sa hlavne tolko tvoriť/aj z nedostatočne fungujúcich rastlín vzniká org.odpad/.Filter by som vyčistil tiež. Keď si sa viac staral sl.hladina nebola, tak bude príčina tam.Baktérie v akva ti fungujú dobre a sú zrejme premnožené, ale nespotrebúvajú sa dostatočne vytvorené živiny, tým že niektoré živiny chýbajú napr. K alebo mikro alebo P, to by chcelo skontrolovať a prispôsobiť hnojenie.
Ahoj,díval jsem se na tvou prezentaci a koukám,že tam vnější filtr eheim 2222.Tak kup od dennerle turbo skimmer,zapoj ho k eheimu a máš po problému se slepou hladinou. Mám to tak už léta a funguje to dokonale.
Jsem si vědom že výměna vody je důležitá, akvárka už mám nějaký pátek. Ale jednou týdně jsem to dělal v začátcích, potom jsem periodu postupně prodlužoval a nebyl problém. Navícs rodinou na to už není moc času. Vím není to omluva, ale pokud třeba vyměním 2/3 vody při důkladném odkalovani dna, přece se to nemůže objevovat během dvou dnů znovu, čekal bych delší čas. A pokud by bylo příliš odpadu v akva, tak by se musela objevovat i řasa, ne? Navíc nemám přerybněno jenom malé tetry.
Kořen mám dlouho a je to takový ten těžký z cizokrajného dřeva, při čištění ho vždy vytahuji.
Děkuji za rady zkusím tedy častěji čistit akva.
Jestli máš v akváriu nějaký kořen, tak ho taky trochu zkontroluj, jestli ti někde nezahnívá.
Nemôžeš na to takto kašľať, výmeny vody sú dôležité, ak nehnojíš tak dodáš aspoň to minimum čo vst. voda obsahuje. Parametre vstupnej máš celkom dobré, tak tam nalej trochu hnojiva komplexného aj s NO3 a PO4/dusičnany a fosforečnany/ a bude to šlapať. Takto sa ti koncentruje org. odpad a prestávajú fungovať procesy v akva, takže podľa mňa stačí vymieňať 1/3 vody 2x do týždňa s prihnojením a bude to ok. Neskôr stačí tak raz za týždeň to si už upravíš podľa podmienok. Uvažuj! Hore máš odkaz, prečo sa tvorí slepá hladina.
Údržba trochu vazne tak 1x do měsíce a PMDD roky vůbec nepoužívám, vlastně žádné hnojivo.
Údržba? PMDD -ktoré zložky?

Zkoušel jsem pročítat tuto sekci o hladině, ale chytrý z toho moc nejsem. Proto by mě zajímalo, jestli by někdo dokázal z fotek určit druh slepé hladiny a možnou příčinu vzniku. Když to stáhnu Skimerem do několika dnů je to zpět. Bojuju s tím několik let. Krmivo sak a řekl bych, že neprekrmuji.
Asi to ničemu nevadí, jedna se spíše o estetiku. Dříve jsem s tím problém neměl. Předem děkuji za jakékoliv rady.
Starší reakce
Můžu jenom pootocit tou triskou nahoru aby to víc hnalo hladinu
Ubrouskem

Nevím jestli máš možnost zvednout vývod z filtru mírně k hladině aby s ní trochu pohnul

.

A čím bych ho mohl odstranit ? Filtr mám nastavený aby mi proud sel takhle do skla
Pokud je povlak hodně silný zamezuje výměně plynů mezi vodou a vzduchem. Některé ryby a plži ho konzumují ale lepší je čeřit hladinu nebo odstranit ručně .

Starší reakce
Protože levatky se (mimo jiné) tou slepou hladinou živí.
Filtrování tam máme ale nepomáhá to.
A k čemu levatky?
Pokiaľ nechceš používať mechanické filtrovanie - skimer, tak odpoveď máš hore v modrom poli

0 15.02.2020 22:55 Dastyán – Slepá hladina
Dobrý den potřebuji poradit jak zneškodnit slepou hladinu a co delat aby uz se tam nikdy neudelala. A nechci používat chemii
Starší reakce
V modrém rámečku je uvedeno, jaký proces způsobuje slepou hladinu.
Upozornění na vzlínající nečistoty,které jsou lehčí než voda a uvolňují se z části suchého substrátu a dekorací, s tím nemají nic společného.
Konzistence je identická, ale slepá hladina ve smyslu toho, co mají akvaristé nejčastěji doma, to není.
Můžeme vést diskusi, jestli výrazem slepá hladina pojmenovat každej mastnej flek, ale nediskutujme, prosím.
Hezký den, 0:28 až 0:33 je krásně vidět i jak se ,,trhá,,.
To se slepou hladinou nedá nazvat, to je prostě špinavá voda

.
V tomto videu je hned po nalití pár hrnků vody vidět krásně se tvořící slepá hladina.
www.youtube.com/…Starší reakce
Keď to tu tak čítam, nesúhlasím s niektorými diskutérmi. To, že si napojil skimmer na filter nemohlo ohroziť nitrifikáciu v ňom. Takto funguje väčšina jazierkových filtrov, ktoré zberajú nečistoty do filtra z hladiny a je ich určite väčšie množstvo ako je v uzavretom systéme akvária.Príčinu by som hĺadal v kontaminácii vzduchu okolo akvária napr. si manipuloval s nejakou chemikáliu a výpary mohli spôsobiť otravu, alebo kontaminácii vody v akváriu, veď jedy môžu vznikať aj v dne /metán, sirovodík, alebo meď, železo/ je tu veĺa premenných. Mohlo sa koniec koncov aj spomaliť prúdenie a pridaním skimra a tým nazhromaždiť odpad a stúplo NO2 alebo znížiť okysličovanie akva.
Ale rozumieme si, len každý pripisujeme dôsledkom inú mieru. To množstvo odpadu z krmiva a rastlín nie je veľké a nie je v mojich možnostiach ho odstraňovať každý deň, čiže v tomto kontexte je bezpredmetné, či hnije v akváriu usadené na sacích mriežkach alebo vnútri filtra vyjde narovnako.
Problém u mňa bol, že niečo (zatiaľ neviem čo) zdecimovalo nitrifikačné baktérie v zabehnutom akváriu (filtri), ale len tie, ktoré premieňajú amoniak na dusitany, amoniak bol stále nulový, dusitany sa zvyšovali. Typoval som to na bordel zo slepej hladiny, ale možno klesla koncentrácia kyslíka, možno oboje naraz, uvidím či sa to bude opakovať.
O predfiltri som už uvažoval, ale samotný filter je po 2 týždňoch od údržby čistý, zatiaľ si to nechávam ako záložný variant.
Nějak si nerozumíme v tom, co se Ti snažím vysvětlit,pro mne je jednoduší odstranit příčinu a zabránit vniknutí pevných částí biologického odpadu do sebelepší filtrace,je poněkud naivní si myslet,že se v ní mrtvá hmota rozloží a vyplaví se zpět do akva,bez negativních následků.

Pořiď si předfiltr a nemusíš tak často lozit do filtru.
No ale v tom prípade všetky časti rastlín, krmiva a živočíchovia skončia vo filtri rovnako so skimmerom, alebo bez neho. Jediný rozdiel je v tom, že takto sa tam dostali nárazovo v pribehu pár hodín, ale predpokladal som, že veľký filter (12l) si v menšom akváriu (160L) s týmto odpadom hravo poradí aj tak.
Podstatné je,to co projde sáním do filtrace,hladina a voda je sice po sepnutí skimmeru čistá,ale jak sám uvádíš,tak se veškerý odpad (části rostlin,drobní živočichové,případně krmivo) skončí ve filtru,tím se zbytečně snižuje jeho výkonnost a může dojít k jeho zahnívání.

Obávam sa, že tomto prípade je poriadky povlak dôsledkom môjho experimentovania, keď som rozstrekovaciu rampu dal nižšie pod hladinu, aby toľko nečerila vodu kvôli únikom co2 pre rastlinky. Kedže ale pri Macracanhtách žiadne pekné rastlinky dlho neprežijú, nechám tomu voľný priebeh, rampu som vrátil naspať, zase čerí vodu, hladina je čistá, co2 už neriešim ...
Filter je čistý, pred 2 týždňami veľké čistenie. Prečo je skimmer napojený na filter zlé riešenie? ťahá vodu z hladiny, aj zospodu zo dna, pomer sa dá nastaviť, väčšinu ťahá zo dna, teda všetok bordel aj tak skončí na poslednom stupni filtra v molitanoch, prinajhoršom na filtračnej vate. Alebo sa mýlim v úsudku ?
Tak si vyčisti filtr a již nikdy na něj nenapojuj skimmer,úklid nespočívá v tom,že lejno kopneme pod postel a ptáme se, co nám to tu smrdí

.
Všeobecně: Slepou hladinu netvoří pouze látky obsažené ve vodě,ale i ty které se jsou v aerosolu a prachu ( Viz. povrchové napětí vody) .Skimmer je částečně zachytí a rozmixované vyplaví do vody,kde se mohou rozpustit a změnit biochemické prostředí v nádrži,nerozpustné látky které jsou lehčí než voda,po vypnutí čeření vystoupají na hladinu a opětovně vytvoří povrchový film.Je to o celkové hygieně nádrže (biomasa,krmný režim,kvalita vody atd.),prostředí v kterém je umístěna a navíc i skimmerům je nutné věnovat péči,aby se v nich po použití nerozkládal odpad.Bakterie jsou v běžných podmínkách,prakticky nezničitelné.Poriadny povlak na hladine,je důsledek zanedbané základní údržby nádrže,dá se stáhnout ubrouskem,nebo novinami.

...
- ani v tomto případě ne, je tam cirkulace vody a otevřená hladina, tedy hladinové proudění
- v akváriu bude ještě jiná příčina, která ovlivnila chování ryb
veď o to mi ide, som zabudol napísať, hladinový zberač je napojený na filter, teda všetok bordel z hladiny skončil vo filtry ...
spirki napsal: Môžu organizmy v slepej hladine zahubiť nitrifikačné baktérie?.
- ne není to možné, máte filtraci,

Sinice? Sinic je sice víc druhů, ale ... mluvíš o sinici, kterou standardně známe v akváriích? Pokud je sinice, je sinice, ale že by byla v rámci standardní slepé hladiny a bez toho, aby byla v akváriu jinde?
Tuk, bílkovina - aerobní fermentační mikroorganismy produkují tuk a bílkovinu? Nebo se tím živí? V úvodu tohoto fóra se píše: "Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě." Pokud jdeš mluvit o tuku a bílkovinách, pak by i tuky a bílkoviny samotné mohly tvořit slepou hladinu (přičemž je diskutabilní, jak se tuky vezmou například v čerstvě založeném akváriu bez ryb). O slepé hladině nevíme všechno a pokud se v budoucnu objeví studia, že si něco aktuálně myslíme zle, změním názor, ale ukaž studii, o kterou se aktuálně opíráš. Pro mě je do dnešního dne hlavní autoritou článek na Akváriu, který znáš. Nic lepší jsem nenašel. Dej link.
Smetany: Odpovídal jsem na příklad s burčákem. Bublinky do slepé hladiny tahat nechci.
To že si představuješ že vidíš bakterie na hladině umím pochopit, ale jak myslíš že je možné pozorovat plyn který se uvolňuje z povrchu slepé hladiny do vzduchu?
Ohledně té slepé hladiny zkusím přirovnání z makro světa. Je to jako by si koukal z velké výšky na prales také v něm bude velké množství zvířat, ale vidět je nebo rozeznat je nereálné. Uvidíš jen zelenou plochu.
Tuk, Bilkovina, Sinice
Slepá hladina je normálna vec, nadbytok organických živín, spôsobí premnoženie fermentačných mikroorganizmov, keď voda slabo cirkuluje v akva, sa usádzajú na hladine, sú dva možnosti odstránenia, zníženie organických živín v akva, alebo čerenie hladiny.
Na čom sa tu hadate netuším

Burčák není dobrý příklad, protože slepá hladina, pokud není vyloženě brutální, viditelný plyn neprodukuje (tak daleko se má slepá hladina skoro nikdy nedostane).
U kvasinek se nehádám. Bublinky. Burčák. Druhý den násady Banana Worms. Ok.
Souhlasím, že tato celodenní diskuse je únavná. Pokud dokážete v budoucnu lacewingsovi domluvit, aby za mnou nechodil, nerýpal a pokud chce něco řici, rovnou uvedl věcné argumenty, budu rád. Zatím stále čekáme na odpověď, co podle něho u nejčastější biologické slepé hladiny konkrétně pozorujeme. Zastavme slovní průjem a čekejme na jeho slova.
MichalV: Jenže slepá hladina často vzniká po založení, když ryby v akváriu ještě nejsou a nekrmí se. Nebo alespoň já nekrmím. A naopak - často ani přes pravidelné krmení slepou hladinu na stojaté vodě nepozoruji. Naopak se mi často objeví/zesílí poté, co jsem vyndal nějaké rostliny a hrabal se ve dnu.
laicky uvažujem: do akvária sypeme krmivo, ktoré obsahuje cca 10% tukov. Ryby ale aj ostatné mikroorganizmy ho vstrebávajú len s určitou účinnosťou a vždy niečo vylúčia. Možno medziprodukty. A keďže lipidy/tuky sú ľahšie ako voda, v akváriu bez pohybu vody sa skôr či neskôr dostanú na hladinu. Ideálne miestno pre baktérie, ktoré okrem týchto tukov majú prístup ku kyslíku, CO2, vzdušnému dusíku... (aj keď niečo z toho môže byť v akva limitujúce)
Otázku by som otočil, prečo by vznikať nemala? Ja ju nepozorujem v žiadnom z mojich akvarií aj keď filtrácia s hladinou takmer nehýbe a aj napriek tomu nemám potrebu riešiť následok nejakým skrimerom a pritom pridávam CO2 z burčiaku dokonca bez "filtračnej" fľaše (viem, som barbar).
Šmarjá, když dáš kvasit burčák, tak taky nepozoruješ kvasinky, ale procesy, které kvasinky způsobují.
Umíš si to na tomhle příkladu představit?
To, že je tam nějaká vrstva, kterou vidím, a že to bublá, to je výsledek toho, že kvasinky tam něco žerou a něco produkujou - a ty pozoruješ ten proces, a ne kvasinky samotné, ty tam taky nevidíš, i když jich tam je plno.
- ne nepopírám, že bakterie tvoří některou ze slepých hladin v akváriu, ani jsem to neřekl - nenapsal
- popírám tvé vyjádření, že bakterie se pouhým okem pozorovat dají, v případě většího uskupení, v případě slepé hladiny u akvaria

Oceňuju, že donutíš člověka pohnout názorem. Nedokážu vyloučit, že to je, jak říkáš. Možná, že produkty metabolizmu dělají ten duhový záblesk, který občas pozorujeme. Stále si myslím, že vrstva bakterií od určitého množství pozorovatelná bude, že ale produkty metabolizmu viditelnosti nějakým způsobem pomohou, je ale dost dobře možné.
K otázce, proč tam ty kolonie jsou - je to i v onom článku v Akváriu: Bakterie mají snahu k něčemu přilnout a hladina takový povrch je. Bakterie pravděpodobně čerpají živiny rozpuštěné všude ve vodě, ale ne všude se dokáží uchytit.
Edit: Začínám si myslet, že pozorování slepé hladiny je primárně možné díky bakteriím a ne jejich produktům. Napíšu později, potřebuju chvíli myslet a pozorovat.
To není o tom čím je tvořena ale o tom co jí činí viditelnou. Tvrzení že se ve slepé hladině jsou kolonie bakterií případně dalších mikroorganismů je určitě pravdivé. Ale zkus se zamyslet nad tím proč tam ty kolonie jsou... Pravděpodobně proto že tam mají co žrát. Je tam velké množství organického znečištění kterým se živí. A to společně s látkami které ty mikroorganismy vyprodukují způsobí že můžeš slepou hladinu vidět. Pokud nebude co žrát nebudou tam bakterie pokud ano uvidíš spíš to co žerou a produkují než je samotné.
Neguješ, že bakterie tvoří slepou hladinu?
Pokud ne, tak pardon, je to od tebe jen hraní se slovíčky a vnucování pohledu, který by ostatní ani nenapadl.
Dobře. Konstatování: Masu bakterií je možné pozorovat ve formě slepé hladiny . Ano nebo ne?
- píši zcela jasně
ani v případě většího uskupení , hned první má reakce,
-

Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Přidat reakci
1 ...... 37 38
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45394x