Ruducha
asi mam len problem s pomenovanim a z tvojho clanku mi nieje uplne jasne co k comu patri, vedel by si mi to identifikovat tu
www.rostlinna-akvaria.cz/… ? dik
Ruducha ale není jen to z tvého odkazu, je jich podstatně více druhů. Ať je to jelení paroh, nebo vláknitá řasa, nemizí to velmi rychle.
To co popisuješ je celkem běžná záležitost když se ti kal usadí na rostlinách tak vypadají jak chlupaté, mizí to klidně do druhého dne. Někdy stačí se rostliny jen dotknout. To ale na tvém obrázku není.
podla mna to nieje ruducha ale Staghorn, u mna sa na chvylu objavy po zasahovani do substratu (presadzovanie rastlin) velmi rychlo zmysne takze predpokladam zvysene mnozstvo amoniaku. Plus tam je este tusim GSA
Trefil jsi se do správného vlákna. Přečti si starší reakce.
0 07.01.2013 21:36 FalconG – Rasa na listech
Dobry den,
neco vyrasilo na listech kytek . Netusite co to je a co proti tomu ?
dik
Starší reakce
Taky mám problém s touto řasou. Už delší dobu ji pozoruji a nedával jsem jí moc pozoru. Je snad všude, na dně, na kořenu, na rostlinách, na skle. Z mé prezentace se dozvíte vše potřebné. Mám tam kořen, četl jsem, že by mohl být příčinnou. Vodu měním 1x týdně asi 1/3 z celkového objemu akvária.
To bolo myslené len ako menšie upresnenie
Ale všetko s rozumom. Žiadne Savo do filtra, žiadne dno zbavené o všetky živiny kvôli nadmernému odkalovaniu.
Pri výskyte ruduchy je vhodná častejšia výmena vody. Hľadaj príčinu, ak ju odstrániš, ruducha sa už nevráti.
Vymenuji vodu kazdy tyden.Pred chvilkou jsem menil. Je teda pravda, ze ted jsem lecil krupicku asi 10 dni tak jsem to vycistil az ted.
Tak se mi tahle potvora objevila v akva. Jen 5 malych chomacku..myslim,ze to ma na svedomi filtrace protoze jsem ji nechal na zkousku proudit hodne. Ihned jsem vyusteni filtru nasmeroval na druhou stanu akva a stahnul skoro na minimum. Listy s ruduchou jsem odstranil. Myslite, ze to pomuze?
Starší reakce
Před chvílí jsem v jednom osobním vzkaze konstatoval, že s rostlinkami a ruduchou se to má podobně, jako s rybkami a kožovcovitostí - některé jsou "chytlavější", než jiné.
Možná oboje, možná i něco navíc. Každopádně kořen je k velké radosti mých ryb takžka kompaktně osrstěn hned 2 druhy ruduchy, která se okolních anubiasů chytá tak, že nejstarší listy mají pokryté ruduchou po celé ploše. (To řeším občasnými koupelemi v Savu.)Nicméně kryptošky i v nejtěsnější blízkosti kořenu na sobě nemají ani "fous" třeba na rozdíl starých listů sousedních echináčů.
...je fakt, že jsem například na pomalu rostoucích kryptokorynách ruduchu nikdy nenašel...
Štěstí nebo náhoda.
K tomu zase přidám svůj postřeh: čím vzdálenější jsou rostliny od kořenu, tím méně je na nich ruduchy. Ty jsi měl nejspíš tu hnědovku upevněnou přímo na kořenu, proto se ruducha rozrostla nejvíc na ní. Pokud na kořen umístíš anubias, ruduše se na něm zalíbí zrovna tak. Taky je dobré si uvědomit, že obě rostliny jsou pomalu rostoucí - čím starší list, tím více na něm bývá ruduchy protože ta má jednoduše dost času se na něm viditelněji rozrůst.
Ale je fakt, že jsem například na pomalu rostoucích kryptokorynách ruduchu nikdy nenašel, takže ruducha patrně také preferuje rostliny s tuhými listy
Můj postřeh ohledně Ruduchy...
Ze začátku jsem měl na své šedesát trojce jen 15W zářivku, nedával jsem CO2 ani jiné hnojiva. Ze startu taky nebyly kořeny. Vše v pořádku.
Po přidání kořene se objevila Ruducha, přidal jsem druhý kořen, Ruduchy bylo více, vždy však jen na Microsorum pteropus (hnědovka křídlatá). Na jiných rostlinách se neobjevuje, zajímavé. I po přidání dalších 15W v LED se Ruducha nedala na ústup.
Když jsem AQ zakládal znova (nevhodné dno a kameny-vápenec), dal jsem jeden mega kořen a Ruducha opět řádí, zase jen na ní. Začal jsem přidávat i nějaké hnojivo, tak uvidíme. Včera jsem začal dávkovat CO2 Fluval, svítím 11hod denně nonstop. Tak jsme zvědavý, co se bude dít. Stonkovky tam jsou asi v 50% osazení, zbytek 40% Anubias a 10% mix.
Starší reakce
Starší reakce
A kdo tu mluví o nějakém odstraňování kořenů? Já proti ruduše nic nemám, mým skalárům šmakuje a když mi poroste listy anubiasů, které mám na kořenu tak, že už jsou praktcky celé zarostlé, šoupnu je na chvilku slabého roztoku Sava a tím z nich ruduchu na 2-3 týdny dostanu.
To že se ruducha tvoří nejlépe v silném proudu je stará věc. Proto se doporučovalo dříve nemít proud příliš velký a přefiltrovat akvárium tak max. 2 x za hodinu. S příchodem opačných doporučení to ale platí stále, protože když se ti nepodaří se podle nich řídit, ruducha nastartuje raz dva.
Jo, světlo už jsem stáhl. Pancéřníčci jen 3ks, více rybek tam dávat nechci, už jich je tam dost. Uvidíme jak se to vyvine, nechám tomu volný průběh
To možná ano, ale není to důvod je odstranit, měli jsme ji taky a do měsíce byla pryč. Jen stačilo míň svítít, častěji měnit vodu a trochu pomoct parmičkama
Na 99% jsou příčinou ruduchy ty kořeny.
jj zkusím nelít vůbec nic a uvidíme co to bude dělat
Taky mám problém s touto řasou. Zatím se objevila na dvou rostlinkách. Mám 63l AQ, vody tedy kolem 50litrů, dva kořeny. Vodu měním 1x týdně asi 1/4. Přidávám po výměně vody ChlorStop, BioFilter a StartPlus, pak 1x14dnů ProFlor, Anti Algaen, Algin. Svítím 15W Narva LT15W a 3M 15W LED studená bílá.
Pravda, svítil jsem ze prvních 14 dnů jen zářivkou, pak i LED a dokonce až 14hod denně (ne, že by to rostlinkám vadilo
) Dneska jsem to stáhl na 10hod.
Mám odstranit řasu z listů nebo celé listy? Osazení rybek 3x pancíř, 4x ancík, 10x neonka červená, 4x danio, 5x tetra černá. Co dělám blbě?
Pokud používáš stejný zdroj vody jako Budějovice (Římovská přehrada), počítej s tím, že je v ní živin velmi málo. (Teda spíš většinou a většiny živin, mě by třeba hodně zajímal obsah fosforu, zvlášť po nějakém deštivém počasí.) Před 2 týdny jsme vedly se "sivon" debatu, že se nám zdá, že se po výměně vody situace ohledně řas naopak zhorší...
vo vstupnej vode urcite niesu vsetky potrebne ziviny, prihnojit je urcite dobra volba, ale treba dodat vsetky ziviny inak krmis iba menejnarocne riasy. To ze po prihnojeni zacnu riasy rast viac je logicke tiez tie ziviny vyuziju, ty musis zabezpecit aby sa rastlinam darilo natolko ze riasy potlacia.
Castymi vymenami vody zabezpecis cistotu akva a odoberas pripadne prvky ktore by sa mohli v akva nahromadit, napr cpavok
Zkuste a uvidíte. Světla máte až dost, víc jak 0,5W/l. CO2 nechat běžet a týdně měnit 1/3 vody. Kdyby se už řasa (žádná) neobjevila a rostliny dál porostou bez opadávání listů a jiných neduhů tak je to ok. Kdyby ano, zkusil bych to PMDD klidně i pod 0,5ml. Pro běžná akvária se doporučuje hnojení od 0,5ml/100l... Chce to prostě zkoušet a najít si rovnováhu.
V prezentaci píšeš, že jednou za měsíc odkaluješ a čistíš filtr. To je třeba ten filtr po měsíci čistit? Pokud se nějak výrazně jeho výkon nesnižuje, tak bych to nedělal tak často. Jako další na co bych se zaměřil je klasická rovnice řasy x světlo x živiny.
www.horacovoakvarium.cz/… 0 26.10.2012 13:43 azonic [63] - Rostliny o vstupní vodě jsem našel jen tohle:
pH 8,0-8,5
KNK 4,5 (mmol/l) 1,0-1,2
Ca +Mg (mmol/l) 1,0-1,2
Fe (mg/l) 0,05-0,1
celk.akt.chlor (mg/l) 0,03-0,05
NO3 si myslim že bude někde u nuly páč když nepřidávám KNO3 tak je hodnota NO3 neměřitelná.
Zaměřil bych se na parametry vstupní vody, jestli tam nebude zakopanej pes. Prostě to chce znát rozbor svojí vody a z toho vyjít.
0 26.10.2012 13:28 azonic [63] - Rostliny Ahoj, asi před šesti týdny se mi v akva začala drobet rozjíždět (nejspíš) ruducha, tak jsem přestal přidávat PMDD a ruducha zase zmizela. Cca před 14ti dny sem začal přidávat 3ml KNO3 a před týdnem jsem k němu přidal i PMDD a řasa se zase rozjíždí. Může to mít na svědomí opravdu PMDD? Dávkuju 0,8ml, mimochodem i kdž přidávám KNO3 tak mám NO3 někde na 10mg/l takže dusičnanama si myslím že by to být nemělo. Budu rád za každou radu
PS: včera jsem vysadil KNO3 i PMDD a dnes vyměnil 1/2 vody
Jinak vodu měním pravidelně každý týden.
Starší reakce
To je napsáno naprosto přesně.
Řekl bych že nebudeš ani první ani poslední, kdo se takto ulovil. Tedy uloví se ten kdo má tuto rostlinu v akváriu prvně a nezná, jak se tato kapradina rozmnožuje a akvo trošku sleduje a tudíž pojme podezření, ze by mohlo jít o ruduchu.
Tak ono ty mikrokořínky a ruducha vypadají na fotce nemlich stejně. Proto jsem to taky dal do tohodle vlákna
. Každopádně jsem rád, že se takhle rozrostla
.
Tak to je gól
No jo!
Gratuluji to je překvápko co?
Asi se mi vyřešil problém s ruduchou. Nebude to ruducha, ale mladé rostlinky
.
Starší reakce
Někdy je to jediný způsob jak třeba zachránit pěkný anubias, Z toho ruduchu jen tak nedostaneš.
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 43
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 48122x