Ruducha
Mě přestala růst ruducha, když jsem vyměnil zářivky z nějakejch aqua glo a sunglo nebo co to bylo za krámy za obyč Philipsky (2x18W). Svítim tim v 100l akvárku 12hodin denně a po ruduše ani památky a to se s čištěním akva nijak často nestrasuju. A kořen mám taky
Jste velkou nadějí pro všechny, pro které se ruducha stala úhlavním nepřítelem uhh.. takový velký slova ... já ji snad pudu vyrvat ručně!!!

tak nějak mi to akvárko hustě zarostlo, tak bojuju jak blázen

taky dík za podporu

jojo, vidim to tak na to, že příští tejden ty listy orvu, docela mě šokovalo, jak vyrazilo miriophillum, hygrophila a vůbec, začínaj z nich bejt fajn kytky!! sem na to zvědavá

dik za podporu

"...na ruduchu je tohle podle mě nejlepší recept, fakt to je šrumec..."
Jste velkou nadějí pro všechny, pro které se ruducha stala úhlavním nepřítelem...
Držím palce - ať to dopadne!

no, tak s přihnojováním živinama samozřejmě počítám, ale na ruduchu je tohle podle mě nejlepší recept, fakt to je šrumec, i když je fakt, že to nechci zakřiknout...

Jasně tak to je pak jiná, já nemám zkušenost se situací kdyby bylo akva ruduchou fakt zamořené. Já to beru z toho pohledu, že jsem se snažil mít vždy 1. kvalitní filtr, 2. dostatek kvalitního světla, 3. přirozené likvidátory řasy jak z říše flory tak fauny. A za tři roky, co se věnuji akvaristice jsem s řasou nikdy problém neměl. A to nepočítám akva malawi, tam je to jasné, tam je řasa bez šance.
"...Ve dřevě jsou zřejmě látky které jí vyhovují..."
Můj laický názor je, že by, (možná jen mimo jiné), mohlo jít o schopnost ruduch získávat ze dřeva uhlík v organické formě.
Nevím, jestli "to chce jen dostatek světla", ale já zde uvažuji situaci, kdy je akviško napadeno ruduchou. Neřeším fungující akvária, v nichž jsou jako dekorace použity kořeny.
Myslím, že můj opakovaný výrok o kořenech, (a anubiasech), jako "magnetech na ruduchy", se tu dá dohledat...
No nevím, ale u mě jsou kořeny takřka základ akvária a s ruduchou jsem problémy nikdy neměl. Chce to jen dostatek světla a není problém.

Naprostý souhlas.
Určitě by se i na Rybičkách našlo pár lidí, kterým jsem "důrazně" (

) doporučil zbavit se kořenů...

"...Po vyčištění jsem nainstalovala nový osvětlení s T5-kama ... CO2 jsem pustila a musim říct, že druhej den po zprovoznění ruducha tak nějak ustupuje..."
To je fofr!
Z pohledu rostlin v extenzivně vedených akváriích razím zásadu, že největším stimulem pro řasy je nadbytek živin ve vodním sloupci.
Pozor ale - toto neplatí v intenzivním "hospodářství"! Připravte se na možnou nutnost zvýšeného přísunu živin. Jinak se vaše počínání může paradoxně minout s plánovaným efektem...

abych pravdu řekla, nejlepší rada na ruduchu je podle mě podpořit růst rostlin. čili lepší osvětlení, přihnojování CO2, ale hlavně čistota dna, taky zrovna tenhle problém řeším, velkej problém jsem našla v mým odkalovači, kterej už byl nějakej ten rok starej a nefungoval na tom principu odsávacích zvonů a odsál prd. Teď mám aqua clean regular od Hagenu a pohoda. Po vyčištění jsem nainstalovala nový osvětlení s T5-kama, což je šajna jak prase, samozřejmě to CO2 jsem pustila a musim říct, že druhej den po zprovoznění ruducha tak nějak ustupuje, hlavně kytky povyrostly a začaly tvořit nový listy bez ruduchy, který vypadaj fakt fajn. Takže to vidim tak, že při dalším číštění akva otrhám ty zařasený a bude doufám klid

tak přeju hodně štěstí při řešení tohodle problému!

Malo svetla, pomalu rostouci rostliny a tudis i zadna hmota ktera by redukovala ziviny ve vode tudis se zivyny premnozily a diky nedostatku svetla se vytvorila ruducha. Kdyby svetla bylo vice tak bych si dovolil tipnout ze by bujela prozmenu zelena rasa. Tudis dle meho nazoru vice menit vodu a nebo pridat rostliny ktere roustou rychleji a meni zivyny v zelenou hmotu.
Chtelo by to sem dat nejake info jako jeste pocet ryb a parametry vody jak v AQ tak tu co doplnujete jelikoz obcas i voda ktera se doplnuje ma dost zivin pro rasi a moc toho nevyresi po vymene :o(
Ahoj potreboval bych poradit jak se teto rasy zbavit.asi tak pred rokem se objevila ale castou vymenou vody a mechanickým odstranenim jsem se ji zbavil ted se z niceho nic objevila znovu v extrémním mnozství a nic proti ní nezabírá akvárium mám 320l osvetlení 2krat45watt pestuji kryptokoryny a anubiasy tem svetlo staci ale ta rasa uz mi je likviduje.
Starší reakce
Může to být i slunečníma paprskama, při přímém dopadu na akvárko... Měl jsem já, vyčistil akva, zatemnil jsem a bez řasy už delší dobu.
Starší reakce
Je to ruducha. Zadej do vyhledávače a máš čtení na hodně dlouho.

Starší reakce
Mám trošku předimenzovanou filtraci Fluval 305 u kterého je průtok 710 l/h. Mám 240 litrů. Snížila jsem to zhruba na polovinu. Chce to zkusit.
Kolem sta litrů bude ideální. Měl jsem ji taky a tohle pomohlo.
prietok filtra mam 280l/ hod. a akvárium mám 96 litrové.asi je to veľký prietok?
Skusil jsi snížit průtok filtru, pokud to jde. Mě to pomohlo.
Starší reakce
ne ne to bylo na odumřelým listu kterej byl na hladině u riccie, zkusil jsem jen list echináče tak uvidím

glossa by mě taky nenapadlo koupat v savu

Vy jste zkusil koupat glossu v Savu?!
Tak to by mě nikdy nenapadlo...

Já místo sava zkoušel peroxid vodíku na acorus je to bezpečnější rostlina potom dokonce začala lépe růst.

tak takovejhle rozměrů mi dorůstá vousatá ruducha

našel jsem jí na lístku glossostigmy. každej tejden měním asi 25 l vody a seškrabuju jí z listů jenže je do nich zarostlá dneska jsem zkusil koupel v savu uvidíme co bude. ale jak mi tu radil Sid tak to bude dlouhej boj
Starší reakce
Tak, tak...
Já bych s tou ruduchou vydřel.
Vytáhl bych ten puškvorec z vody a pěstoval bych ho v kořenáči. (Ten by měl být v nádobě s vodou.)
To bych rád viděl, jak by se to líbilo ruduše...
(Horší práce bude s tou ruduchou ve zbytku akva...

)
Ruducha na Acorusu je to rostlina do akvária nevhodná, neroste a je tedy první na řadě na kterou se vrhnou řasy. Musí mít aspoň částečně listy mimo vodu.
www.akvarko.cz/… Ruducha s bleskem

Jak vyšitá

oběvuje se na rostlinách, kamenech i na filtru.
Starší reakce
nejsem si jistej jestli se tam vejde ale určitě vyměním ty glo za 830 a 840... pokud by se tam jedna ještě vešla jak jí tam mám přidat, elektrikář nejsem

Přesně tak!

Já to zjednodušuji jako "zvýšenou hygienu".
Jistě se najdou další upřesňující poznámky a vysvětlivky.

Sid to popsal velmi přesně, jen bych doplnil, důkladně odkalovat. Mezi rostlinami to jde občas obtížně, ale je nutné odkalování nezanedbat.
No moment!!! Vám už ty moje rady pomohly?!? To už máte po řasách?!?
Tak jednoduché to jistě není, ale jako východisko by vám to pomoci mohlo.

Díky moc!!! Opravdu jste PAN AKVARISTA

Máte docela dost rybek = hodně živin. Ty nestíhají rostlinky spotřebovávat vinou nedostatku světla. (GLOGLO nejsou pro rostlinky dobrou alternativou, FLORA GLO obzvlášť...)
CO2 přihnojujete, což je O.K., ale musíte hnojit nepřetžitě; rostliny - narozdíl od řas - špatně zvládají po předchozím "blahobytu" náhlý deficit CO2! Předělání metabolických drah na příjem uhlíku z HCO3 je pro ně proces náročný a dlouhodobý; řasy jsou v tomto smyslu velmi přizpůsobivé.
A samozřejmě - k nabídce CO2 musí být dostatek "přílohy" ve formě světelného záření. (Platí to i naopak - k silnému osvětlení je třeba dostatek živin. Navíc CO2 příznivě ovlivňuje pH, čímž zlepšuje dostupnost dalších živin.)
Na vašem místě bych do krytu přidal alespoň jednu zářivku a každopádně vyměnil ty stávající za třípásmové "840" a "830".
Silně napadené listy odstraňte - jsou nevratně poškozené a neplní svou funkci - nemohou asimilovat. Slaběji zařasené listy zkuste zbavit řasy otrháním.
Fantastou zmíněná zvýšená hygiena (včetně např. omezení krmení rybek) je nutná.
A buďte trpělivý - je to na delší dobu.
Častější výměny vody. Tady pomůže hlavně prevence.
Side nebo kdokoliv, prosím jak s tím mám bojovat?
Foto není nejlepší, ale tipnul bych to na tzv. "vousatou" ruduchu.

ještě jedno foto

Přidat reakci
1 ...... [40] ...... 43 44
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 48633x