Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ruducha

NápovědaFórum » Řasy » Ruduchy 

Přejít na předchozí stránku 34 Přejít na další stránku   1  
Ruducha
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2009 23:30 Muž Geri [29] - Skaláry
JO ruducha je mrcha, taky jsem si myslel že se tvoří díky slunečnímu světlu, tak jsem se tu celé léto zabedňoval jak mafián a nakonec stačilo odlovit pár rybek, častěji odkalovat a přidal jsem do filtru aktivní uhlí (nevim jesi zrovna toto má nějaký vliv) a problém byl vyřešen. Taky jsem přemýšlel o chemii (phosvec, algovec) ale ta problém nezastaví, možná jen oddálí, ale ani to někde ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2009 22:09 Muž piano300d [0] – Re: davidek
taky jsem sní měl problém,nasadil jsem 4 SAE a je pryč.Měla až 3cm....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2009 20:06 davidek
moc vám děkuju...něco s tím udělám ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2009 19:36 Muž Horác [3942] – Re: Sid
Problém bych hledal spíš v nadbytku živin - přerybnění nádrže, překrmování, nerozumné hnojení, mizerné odkalování, kořeny, příliš výkonný filtr (chrlící drobný bordel) atd. atd. ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2009 19:32 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: davidek
Sotva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2009 19:00 davidek – ruducha a sluneční světlo
Zdravím všechny. Má na to, že se mi v akváriu tvoří ruducha vliv to, že akvárium stojí proti oknu?...předem děkuji za odpovědi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2009 19:57 Pucmeloun – Červená řasa
Dobrý den. Pročetl jsem celé fórum o řasách, ale nenašel jsem nikde zmíňku o tom, co mám ve svém akváriu. Jedná se o červenou řasu, která roste na kamenech a na skle a to na dobře osvětlených místech./ viz foto/ Akvárium má objem asi 85 l, je velmi mírně zarybněné, takřka bez rostlin. Osvětlení 2 zářivky odstín teple bílá. Neporadí mi někdo, co je to za řasu, nebo sinici ? Nechci ji snad ani odstranit, docela se mi líbí. Dík

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 21:59 honza – ustavprochore
budu mít větší akvárko a parmička se dá lehko splést z jinou např parmička krásloploutvá parmička kambodžská atd. proto si možná někdo myslí že jí má doma a přitom může mít uplně jinou rybu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 21:27 aldas
Ještě bych chtěl dodat že parmičky nevyřeší hodně rozrostlou ruduchu,ta je vhodná spíš jako prevence,ta se musí odstranit mechanicky,na sklo žiletkou nebo houbou na nádobí a rostliny nejlépe mezy prsty zežmolat,ale opatně aby nedošlo k poškození,můj napadený Echináč je nyní nádherně červený. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 21:17 aldas – Re: ustavprochore
Já jsem kupoval právě na tuto řasu čtyři Parmičky černopruhé a ožírá ji ze skla i z rostlin,dal jsem na rady zde na diskuzy,jinak bych ji sem určitě nedoporučoval,ale je to moje zkušenost,samozřejmě když bude mít přísun potravy z jiného zdroje například překrmováním tak se nedivím že někomu nezabrala.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.01.2009 20:55 Žena ustavprochore [567] – Re: honza
no v těch vašich už takhle přerybněných 54 litrech bude SAE "úplně báječně" hmm
není to ryba do tak malého akvária, nehledě na to, že už tu spoustu lidí psalo, že ruduchu nežere ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 20:50 honza – aldas
jjj díky to je daleko já jsem z třbíče ještě to zkusím snad ji seženu ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 16:31 aldas – Re: honza
Vivárium Mělník,parmička černopruhá ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 16:25 honza – aldas
můžu se zeptat odkud jsi chtěl bych vědět kde si parmičku sehnal v mnoha akvaristikách ji nemají
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 13:30 honza
jsu strašně rád že se tady rozjela taková debata o této řase. akvaria mám asi 5 let a nikdy jsem s ruduchou neměl nejmenší problémy až po přendáni akvária se tato řasa oběvila v celém mém akvárku. zničila mi skoro všechny rostlink!!! můj názor je že v tom hraje velkou roli počet ryb a také filtr který víří vodu. vířením vody se v celém akvárku nachází odpadky po rybičkách napomáhají tím rozrůstání této řasy a přemístění akvária na více asvětlené místo slunečními paprsky tomu taky vůbec neprospělo.
zkusím vyměnit filtr a snížit počet ryb v akváriu a uvidíme co to udělá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 13:25 aldas – Re: včelař
Já jsem to vyřešil trochu násilím :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 13:22 Muž včelař [44] – ruducha
Souhlasím se Sidem, že souvislost mezi některými druhy ruduch a kořeny a tak mezi některými nerosty. Léta jsem nevěděl co je to ruducha a ted najednou jí bylo plno, na některých kamenech více a větší, samozrejmě více ji bzylo i v produ. Změnou filtr za venkovní osvětlení a všehéo co se doporučuje je na ústupu ale z některých kamenů mizí velmy pomalu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 13:13 aldas
Já mám docela čerstvou zkušenost s ruduchou,v neděli se mi objevila na rostlinách ve velkém množství a zarostla celou zadní stěnu akva,tak jsem zeslabil průtok fitru na minimum aby jenom jemně čeřila hladinu,řasu jsem setřel houbičkou na nádobí a zežmoulal prstama z listů,odkalil poctivě dno a odsál 50l vody,druhý den se ještě objevila ale v malém množství,ve čtvrtek jsem očistil stejným způsobem rostliny a skla a odkalil dno,odsál opět 50l vody a dnes je sobota a je pouze na konečku Valisnérie ale tu nechám Parmičce černopruhé :-) to ona mi hodně od ní pomohla,ale koupil jsem jí až ve čtvrtek takže v pátek už neměla ruducha šanci na útok :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 12:51 Petr
pepis napsal: bylo vidět jak proud malími častečkami doslova krmil řasu ...

Myslel jsem, že řada kytek roste v tekoucích vodách, ne jen ve stojatých bez pohybu. Podle této teorie by všechny řeky, říčky a potoky měly být zarostlé ruduchou. Pokud ve vodě není něco, co růst způsobuje, může tam voda proudit, jak chce ...

Jinými slovy - čistota, čistota, čistota ... Zbytek je podružný. Tím, že voda neproudí, se nevyčistí ani z ní bordel nezmizí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.01.2009 12:34 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: pepis
S tím, co píšete, nemám problém souhlasit až na to, že nejen Pet, ale i já souvislost mezi některými druhy ruduch a kořeny vnímám. (Taky o tomto svém vnímání už nějakou dobu na akvafórech referuji... :) )
Samozřejmě, že dřevo v akvišku automaticky neznamená, že jsou ruduchy nevyhnutelné! Ale pokud v takovém akva tendence k přemnožení hlavně tzv. štetičkových ruduch je, dřevo je jim vítaným "hostitelem". :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 11:50 Muž pepis [15] - Cichlidy
Určitě máte pravdu, já sám nemám filtr s objemem vyšším jak 10% akvária, myslím že k ruduše hodně přispívá filtr který vytváří silný proud v malém akváriu a postrádá přitom dostatek filtrační hmoty, zejména pak jemnější filtrační složku, já se problému zbavil přepadovým filtram a poměrně velkým molitanovým filtrem. Hnojil jsem CO2 a přesto jsem ruduchu měl i přes vysoké rychle rostoucí rostliny, počet ryb byl určitě v normě, bylo vidět jak proud malími častečkami doslova krmil řasu, myslím že proud a malý obsah filtračního materiálu se podílejí z velké části na růstu této řasy, řešil jsem to i s Petem a ten přispěl názorem, že ruducha se ráda objevuje tam kde jsou kořeny (dřevo) s čím až tolik nesouhlasim. Určitě jde především o filtraci a dodržení počtu ryb a správné krmení, v neposlední řadě časté odkalování a výměnu vody, alespoň třetinu za 14 dní, dle velikosti a počtu ryb. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 09:53 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: pepis
Chce to filtraci... alespoň 10% z objemu akvária, vyrovná se pak biologická rovnováha...
Myslíte, že menší, než 10% objem filtrace nestíhá rozkládat organickou hmotu a její hromadění pak pomáhá rozvoji ruduch? Zajímavá myšlenka... :-O
Ovšem zjišťoval jsem, jak to v neuvěřitelně "zaruduchovaném" akvišku vypadá s obsahem organického odpadu a výsledkem byla voda čistější, než z vodovodu... hmm
Možná by stálo za úvahu udělat jiná (jednodušší?) opatření, než pořizovat filtraci s alespoń 10% objemem akviška. Tedy - jak se všude neustále dokola doporučuje - důsledně dodržovat hygienická pravidla. Především zredukovat "objem" producentů odpadu, ryby nepřekrmovat, pravidelně obměňovat část vody a v neposlední řadě - podpořit přirozeného konkurenta řas - vyšší rostliny.
Podporou rostlin ale nemyslím doplnění rychle rostoucími rostlinami akviško, v němž tyto nebudou mít podmínky k životu; je třeba těmto poskytnout zejména dostatek energie ve formě světla a pokud možno i dostatek volného CO2. (Dostatek volného CO2 přitom nemusí nutně znamenat jeho umělé přidávání.)
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 06:45 Muž pepis [15] - Cichlidy
Chce to filtraci, třeba biomolitanovou, ale alespoň 10% z objemu akvária, vyrovná se pak biologická rovnováha, prou v akváriu u mě hodně způsoboval ruduchu tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 03:15 ؤشححعؤؤهىخ – Re: Petra
Ahoj..aj mne rastie v akva a mozem sa aj o zem hodit a furt je tam.Uz som zostrihal rastliny,vymenil svetlo za ine a potom zase za ine a aj filtraciu mam inu a aj teplotu mam s 21 na 26 a stale sa to vracia ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 00:25 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: honza
Ukažte nám to akviško na fotkách (čitelných!), ať si o něm můžeme udělat lepší představu. :-)
Co dno? Kořen? Světla na ten počet rybek máte velmi pravděpodobně málo... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 00:18 honza – hrrůůůůůůůůza
z ruduchy už su zoufalej vyčistil jsem celé akvárko vyvařil štěrky ostříhal všechny rostliny každej tejden měním 1/2 vody a furt se ruducha rozrůsta mám novou zářivku. jediný čím si to můžu vysvětli je množství ryb mám 4 mečovky 2 molly 4 tetry černé 5 neonek 6 ancistrusku. objem akvárka je 54 litrů prosím poradtě bojuju sní asi 6 až 8 měsíců

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2009 15:36 Romiš – Re: Fogi
Aha! Tak už rozumím tomu vašemu příspěvku ve vedlejším tématu:
Fogi® – Re: Barney: já mám 36 na 112 a věčně to mam zarostlé
Rudochou?! :) Tak to je mi vás líto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2009 15:23 Fogi – Re: Romiš
Mno hele mam dotaz jak se jí zbavim mam tam nějakej echiondorus nebo jak se to píše a poradily mi hydrophilii diffomis tak ta tam je taky a pořád tam mam rudochu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2009 10:32 Romiš – Re: teabe
Z té fotky těžko hádat, o jakou řasu jde. Čím krmíte? Červeným SAKem? :-)
Nevím, jestli dělám dobře, ale přesto - nechtěl byste se té kytky zbavit a místo ní dát do akviška nějakou rychle rostoucí, která má větší šanci bránit se řasám?
(Určitě se najdou "borci", kteří mě budou ujišťovat, že Ophiopogon pěstují pod vodou leta letoucí, a že je to "velmi rychlá kytka"... :) )
To kamení také není pro rostliny zrovna ideální substrát a se stávajícím světlem toho také moc nenapěstujete... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2009 10:32 Muž Johan [4955] - Rostliny – Re: teabe
Hlavně špatné kytky v akváriu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2009 09:53 Muž teabe [4] - Živorodky
Fotka k příspěvku Můžete mi někdo říct,co to mám já??Jeden den jsem to měl černý a potom mi to nějak zmutovalo a je to červený smich Mám zmutovanou ruduchu??

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2009 15:48 Žena Simba [0] – Re: Horác
Děkuju za odpověď :-) Tak jsem koukla do akva a ruducha se trošku zastavila (teda nechci to zakřiknout) kořen tam zatím je a je to asi jediný místo, kam se ruducha vůbec nedostala, což dost dobře nechápu. Rybky bohužel není kam dát, takže v akva zůstanou a přidat na světle se pokusím. Koupím jinou zářivku (mám sun glo) a zkusím přidat reflektory. Uvidím, jak to pomůže. Do krytu další zářivka nejde, ale vyhodit ho taky nechci, vypadá na tom akva nádherně :-( A dokoupím ještě nějakou rychle rostoucí rostlinku. Snad to konečně pomůže :-O Ještě jednou děkuju ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2008 00:01 Muž Horác [3942] – Re: Simba
Pokud nepomohlo níže uvedené, tak doporučím ještě toto: vyhodit kořen, zredukovat ryby, přidat na světle, udržovat početní převahu rychle rostoucích rostlin nad pomalu rostoucími. (Všechno je to o tom, jak ruduchu připravit o živiny).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 23:41 Žena Simba [0] – :-(
Tak jsem úplně převorala akvárium, koupila molitan a vzduchovací motorek, přidala škrtítko, takže se hladina už skoro nehýbe, vyměnila štěrk za drobný písek, nakoupila hafec rostlin, odkaluju jako zblázněná co 5 dní a ruduchu tam mam zas a čím dál víc se rozrůstá. Napadá hlavně červenej echinodorus a obě dvě šípatky :-( Poraďte prosím, v čem by ještě mohl být problém... už jsem z ní zoufalá, to je jak u blbejch tone

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2008 18:23 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: miloon
Doplňte informace do profilu - chemie, světlo, údržba, voda...

Jinak se dá řict jen: řiďte se obecnými radami - výměny vody, krmení, více rychlých rostlin...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2008 18:01 Muž miloon [4]
Fotka k příspěvku este jedno foto...prosim poradte mi ako na to :-O

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2008 17:59 Muž miloon [4] – ruducha?
Fotka k příspěvku je to ruducha? ako proti nej?...pouzil som rasobijec ale nic nepomohlo

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2008 19:07 Muž Johan [4955] - Rostliny – Re: Sid
Teď na čtrnáct dní odjíždím, takže dva týdny. :-D Co jiného mi také zbývá. Obávám se, že kdybych zase přidal zářivku atd., tak se ruducha zase rozroste. Takže jestli to zabere, to už budou i zadní části docela dobře zarostlé, tak až poté vrátím vše nazpět. Teď jen vyndám jeden pařez, odstraním odumřelé mechy a živé stélky tam navážu nazpět (na těch mechách je nejvíc ruduchy) a celý pařez zase nazpět vrátím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2008 19:02 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: johan
A jak budete postupovat dál? "Dáte" ještě jeden týden? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2008 18:55 Muž Johan [4955] - Rostliny – Ruducha
Jak jsem slíbil, píšu jak se to vyvíjí=). Po týdnu pří odebrání jedné zářivky a nechání porostlé hladiny (moc se to nerozrostlo), se ruducha nerozšířila. Tam kde byla je pořád, ale stélky se jí nerozrostly a celá se z světle šedé změnila na tmavě šenou. Žabí vlas už není téměř vůbec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 19:26 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: ezechiel
Díky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 19:24 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: Sid
Myslím, že už jsem zde ukázal, že chyby přiznat umím...
Ale už končím, na takové malichernosti nemám čas :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 19:23 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Sid
Vytáčíte se sám. :-)
Můžete mě ignorovat, pokud myslíte, že vám to pomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 19:22 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: ezechiel
Já mám zase raději lidi, kteří umí přiznat, že šlápli do ehm..., než když se kroutí, jak hadi. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 19:16 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: Sid
Chcete mě vytočit? hmm
Opravdu nemám rád, když mi někdo podsouvá něco, co jsem neřekl no
Když si přečtete znova diskusi, tak možná pochopíte, proč jsem to psal a že šlo o čistě teoretický chemický poznatek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 18:44 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: ezechiel
...Bylo tam "pokud známe obsah uhličitanů" a dále "když ... určíme obsah uhličitanů". Nic o tom, že to akvaristickými testy lze přesně určit...
Jenom kličkujete. :)
Ale těší mě, že už jste pochopil, oč jde. :-) Příště už to bude určitě lepší. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 11:37 tube
Hele chlapy a co s tou ruduchou? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 10:23 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: Sid
Budu to chápat tak, že si pořád nějak nerozumíme a mluvíme každý o něčem jiném (to je ten lepší případ).

...Netvrdím, že akvaristickými testy se dostaneme k přesnému obsahu CO2...

To jste ale až dosud dělal... :)

Nic takového jsem netvrdil. Přestože se pořád opakuji, jak mi vytýkáte, zjevně to nestačí. :-) Šlo mi především o to, že není podstatný konkrétní podíl obsažených kyselin, jen pH. Bylo tam "pokud známe obsah uhličitanů" a dále "když ... určíme obsah uhličitanů". Nic o tom, že to akvaristickými testy lze přesně určit.
Slibuji, že už to tu opakovat nebudu, pod podmínkou, že vám to už takto stačí. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 06:42 Muž DavidDizzer [26] – Re: Sid
mám taky ruduchu, pomohl by přípravek Algae Destruct?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 23:49 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: ezechiel
...Netvrdím, že akvaristickými testy se dostaneme k přesnému obsahu CO2...
To jste ale až dosud dělal... :)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [34] ...... 43

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 48130x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5522?od=1651