Ruducha
Naopak, jenom jim to prospěje.
zatím ještě nevím muže jim to nějak ublížit??? dnes jsem se rozhodl o tento způsob upravy krmení
Říkáš, "že ryby musí do diety"
?
A co na to ryby?
děkuji za rady budu se snažit něco s tím dělat ale asi už mám příčinu krmím 2 x deně a to bude asi ten problem takže od včerejška krmím jen 1x a míň a každou neděly když budu odkalovat tak ryby nedostanou najís vůbec tak snad nad tou mrchou zvítězím
Ja mam spis strach, aby v tom akvarku nechcipli hlady. Rasa tam moc nebyla ani pred tim a ty 3 Betky co tam jsou, sezerou co se jim da prakticky hned. Takze mozna Clithony premistim, nebo je necim zelenym obcas dokrmim.
Taky mám clithony. Že by ale válcovali ruduchu, tak to tedy ne. Možná ti tví byli vyhladovělí, takže spásají cokoliv na co přijdou. Možná si časem začnou vybírat, co jim chutná. Ne, že bych tě chtěla otrávit, ale připrav se i na tuto možnost.
Dnes jsem shodou okolností trochu cmrndla tekutý CO2 na ruduchu rostoucí na kořenu, tak jsem zvědavá, jestli to s ní pohne. Trochu mi roste, ale není to nic zásadního, tak jí nechávám v klidu až na to občasné sem tam škubání. A taky ji nechávám žít i pro to, že štětička je docela pěkná řasa, pokud ovšem nezaroste celé AQ.
zase tak málo světla to není, žádné náročné rostliny tam nemá, takže by to klidně takhle mohlo bejt, ruducha se určitě nedělá z málo světla. Do vody nehnojí, takže tam moc živin pro řasy taky nebude. Nejspíš se prostě nestačila ještě udělat patřičná rovnováha, rostliny bych určitě přidal, nějaké méně náročné, jako je to ceratophylum, případně egeriu, ta ve tvrdé vodě jde dobře. Taky by tam šlo dát víc microsoria nebo nějakej mech, ale zezačátku spíš ty rychle rostoucí. U té fotky Microsoria nemusí jít o řasu ale kořínky nových rostlinek, které se často na konci listů dělají, ale je to dost rozmazané, takže to není 100%. Po 1 měsíci od založení jsou řasy v každém druhém akvárku. Hodně napadené listy odstřihni. Vyměňuj pravidelně vodu, možná bych měnil aspoň dokud problémy neodejdou 2x tejdně a spíš těch 25% než 15%. Světlo bych nechal aspoň těch 10h a pořídil bych tam nějaké šneky, piskořky nebo okružáky. Určitě nekupuj parmičky siamské, do 3 měsíců ti vyrostou a budou na řasu kašlat, hlavně jsou ale na tvoje akvárko moc velké. Jinak ruducha se dá docela dobře zlikvidovat přípravky na bázi glutaraldehydu (tekutý uhlík) ale tím nevyřešíš příčinu, a řasa se udělá znovu. Když se o to budeš pravidelně starat, tak ta řasa odejde. V málo osvětlenejch low-tech akváriích bejvaj problémy s řasama nejmenší.
No kdyz jsme u tech rasozroutu,
rybicky.net/atlasostatnich/plz_clithon_sp sezere ohledne ras na co vleze. Mam rasy minimum, ale par fleku zelene prisedle na bocnim skle zmizelo hned, druhy den jsem zadnou nenasel, a kousek Ruduchy na spicce korenu po prujezdu tohodle tanku vypadalo jako pole po bitve. Mam jen tri pidikousky v 54l akvariu, jsou tam snad 14 dni, a je to poradne znat. Okruzaci tam nejaci jsou, ale v tomto ohledu jsou proti Clithonum uplne k nicemu.
Zas rudocha, opět málo světla, máš 0,25w/l zvýšil bych to tak Na 0,40w/l rostliny mají malo světla a tak odebiraji malo živin z vody a ruducha má z čeho růst. Tím chci i navazat že máš malo rostlin určitě bych přidal jak kvuli rase t!k kvůli neonkam. Jinak doporučuji prostudovat horacovy stánky které tady dal kolega ne jen kvůli rudose ale kvůli radám obecně. Jinak vody menisku málo aspoň tak 1/3..o
Já se řídil notoricky známým článkem od Horáce
www.horacovoakvarium.cz/… a po 3 měsících je štětka pryč. Přestal jsem přidávat železo v hnojivu, ob den jsem pral filtrační vatu v přídavném filtru a vysadil stonkovky atd...
18W na 180L je dos málo !!! Ruducha se mi taky dělala při starem osvětlení 2x18W T8 na 120L, dělala se tam kde byl proud z filtru tak jsem upravil peŕoudění a trochu to zabralo jinak mi rudocha vymizela po zesílení osvětlení... Kytky bych dal do hypermanganu nebo do akva zkusil přidatr sůl ( 2 větší lžičky /50L). Do sava bych to nedával protože jak vydím tak je to nějaká ta Hygrophila a to bys tu kytku tím zabil !! Jinak taky můžeš koupit ryby či živočichy kteří se takovou řasou živí...
Zdarec nějak víc se mi rozmohla řasa. Měním 1x týdně vodu 1/3 , svítím teďka na 18w zářivku. 8h denně. Krmím 1x za 2-3 Dny co stihnou ty moje potvůrky sežrat než to spadne na zem. Obsah akva cca 180L
Ale i tak to ne a ne odcházet ještě nějaká rada krom chemie !!
Díky za rady
Starší reakce
Na fotkách je vidět jak řasa roste na listech a budu rád za každou Vaši radu jak se ji zbavit. Děkuji za Vaše rady a odpovědi.
Starší reakce
To by bylo dobré! Skaláry si pěkně uždibují.
Jj, je na odchodu.
Když ruducha šedne, znamená to, že se jí moc nedaří? Dřív měla sytější odstín. Bordýlek to snad není .
Starší reakce
Kolik těch moll je a v jak velkém akva? Buď je přerybněno, nebo moc krmíš... Nebo oboje a výměnou světla si tu řasu nastartoval...
0 21.11.2013 22:17 dccmajd – řasa
Ahoj mám problém toto se mi začalo dělat v akváriu a nevím co stím mám dělat ? Ze začátku to bylo jen na jedné rostlince pak jsem vyměnil světlo a začalo se to dělat na všem na kytkách na skle. Hrozné nevíte co s tím ? děkuji
Co jen říct- Dík,Dík,Díííííííííííííík
Diky za doplneni Romane. Jsem ted jenom na telefonu a to se mi spatne hleda a vkladaji odkazy. Presne tyhle clanky jsem myslel...
Jeste se doplnim. Je to beh na dlouhou trat a chce to trpelivost. Efekt zacnes videt nejdriv za tech 14 dni. Abys tady za tyden nepsal, ze jsem ti spatne poradil, ze i kdyz svitis min a krmis malo tak ruducha trva...
At se dari...
Presne jak jsem ti poradil, tak jsem bojoval ja a vyhral (z 90i %, nikdy se ji nezbavis totalne, ale da se snizit do unosne miry). S tim svicenim je to take trochu slozitejsi. Zase to zavisi na vice faktorech, vyska vodniho sloupce, pridavani COcka, hnojeni a podobne. Nekde je tu clanek, ktery to vystihuje jednoduchou rovnici. Malo svetla a hodne zivin = ruducha, hodne svetla a malo zivin = ruducha, obojiho stejne = pohoda. Chce to najit ten kompromis. Proto sem ti poradil dobu sviceni a az ruducha zmizi, muzes zase treba hodinu pridat, dokud se zas nebude objevovat... Na tvuj puvodni dotaz jsem koukal a ty tri svetla se mi zdali dost, ty dve musi tvemu akvu stacit. Teda zase pokud nemas metr vysoke akva, proto jsem psal o te prezentaci a vesteni...
OK-a ještě jak je to stím světlem? Našel jsem poučku -velmi jednoduchou pomůckou je pravidlo, že na litr vody v akváriu by mělo u zářivkového osvětlení připadat alespoň 0,5 W příkonu.-já nemám ani půlku. Mám to dopnit?(moudro čerpáno z
www.akvarko.cz/…) Je to článek přímo a ruduše-ale článek je článek a rada od nikoho kdo bojoval a vyhrál-k nezaplacení!!!!
Ono jich je povicero druhu, ale ano, je to jedna z ruduch... Pokud se ji chces zbavit, tak budes muset zkouset, protoze pricin muze byt nekolik a byt trpelivy. Se svicenim si experimentoval uz dost, takze bych ho ustalil na 8 hodin. Jedna z moznych pricin je prerybnene akva (hromady odpadnich latek) nebo take prekrmovani. Takze naordinuj 2 dny pust a pak krm stridme. Men pravidelne vodu (jednou tydne 1/3 akva) a za 14 dni uz bys mohl videt posun... Behem te doby zrid prezentaci nadrze, at nemusime vestit...
Hlavne trpelivost, neustoupi za par dni...
At se dari...
ja myslim, ze je, protoze takhle vypada i ta co mam na filtru.
tech ruduch je vic druhu, na to je odbornik Sid, ale on uz tady myslim nepise...
A je to co jsem nafotil rudocha?
0 20.11.2013 13:20 meleri [12] - Amerika tak SAE jsem mela a nikdy mi nemohla, rasa tam byla proste ...
kdyz jsem hnojila zelezem, mela jsem zelenou rasu ale jakmile jsem ubrala, tak byla pryc.
me se ta ruducha drzi porad na filtru.
nevim co s tim. ani nevim, zda dobre funguje, kdyz je cely oblezly ruduchou ale nic s tim nenadelam no..proste tam je a pryc nepujde.
já tam mám taky SAE, ale jelikož dokrmuju otíky zeleninou, tak se parmičky přiživěj a na štětku úplně kašlou.
V mém akvárku je to přesně obráceně, zarostlé kytky a čistý kořen i šutry
. Teď jsem nasadil na noc UV-lampu, filtrační vatu peru ob den a přestal jsem přidávat ferox kvůli železu. Průtok filtrem jsem snížil.
Uvidím jak se to osvědčí.
jojo, takhle to mám taky. Ale jen v jedný nádrži. Nechápu
Mě štětičková ruducha roste v nádrži taky jen na kořenech, rostlinky rostou výborně a ruducha na ně vůbec nejde, občas jen na nějakém odumírajícím listu. Prakticky se vůbec nešíří, jen se tak nějak udržuje. přibejvá - ubejvá, ale úplně zmizet nechce.
Asi jinej gang
Na názor, že ruduchu vyvolá, či udržuje při životě hlavně "organický odpad" (pod čímž si lze asi představit většinu bordelu v akva) lze narazit docela často. A to, že se tahle mrcha objeví jako první na kořenu to spíš potvrzuje, než vyvrací. Třeba není úplně mrtvý, dobře vylouhovaný, nebo těžko říct co ... nebo jí prostě víc chutná.
jo, taky jsem to četl, ale já ho tam chci
. V ostatních aq ho mám taky a bez problému.
Filtr mám tvz-bublifuk-takže se voda nehoní.
Já mám tu řasu(nejsem si jist jestli je to rudocha) uplně všude-hlavně na 3d pozadí-to je komplet celé porostlé tím hnusem.
je to strašně těžký, mám 6 akvárií - 5 je bez ruduchy, a v jednom se stále tvoří. Nádrž jsem několikrát předělával, měnil světlo, hnojení, dno, osazenstvo a stále se tam tvoří. Připomínám, že aq určitě nezanedbávám. Dělá se hlavně na kořenu. Takže já neporadím
ja mela ruduchu dvakrat, jednou v 54l akva a pak kratce po zalozeni ve sve nove 120ce.
jedine co mi zabralo byla vymena vody obden (mas moc velke akva tak to by bylo asi obtizne). zavedeni co2, snizeni prutoku filtrace, tyden dva jsem nekrmila ryby a nehnojila. ruducha postupne zmizela. ted se mi drzi na filtru bohuzel s tim nevim co delat. muzes se mrknout na me fotky.
54l akva uz nemam, ale tenktrat jsem ho cele prekopala, vyhodila filtr "honic vody", posilila osvetleni, poridila co2, koupila jsem znova nove zdrave rostlinky, rychlerostouci a ruducha se nevratila.
zkus neco z toho a uvidis ze to zabere. hlavne casto menit vodu, poridit co2, neprekrmovat...hodne stesti!
A ještě jedna fotka. četl jsem snad vše o řasách-myslim že je to štětičková řasa ruducha. V akva mám dost rostlin,ale poslední dobou stagnujou.
0 20.11.2013 05:53 hrat10 – POMOC s řasou
Dobrý den. Mám akva 110/65/45-322l. Akva mám umístěno v zimní zahradě-ale neni vystaveno přímému světlu. Filtruji komorou a biomolitanem. Kolem prázdnin se mi začala objevovat řasa. A začaly pokusy se světlem. Svítil jsem 2x20w dálka 60cm. Pak jsem přešel na 3x20w 60cm.Na tomto webu jsem našel odkaz-http://osvetleniakvaria.cz/- a tak opět po nějaké době změna-2x36w po celé delce a příprava na třetí. Je to společenské akva. Prosím o POMOC!!!!
Starší reakce
tak sem vyčistil celé akva i s pískem a problém je pryč asi to chtělo vyčistit i dno proto výměna vody nepomáhala.kořeny sem naspet zatím nedával místo nich přidám rostliny ted už spokojený akvarista
Starší reakce
Dík za odpověď. Zatím nevím, čím to je. Objevila se mi po dovolené, kdy jsem pro jistotu vyhodil vatu z přídavného filtru a chvíli před tím jsem dal nové světlo. Ryby krmil otec obden a střídmě. Do té doby jsem ji neznal, teď ji mám tedy dva měsíce.
Vodu měním pravidelně každý víkend necelou 1/3, NO3 je mezi 10 a 20mg/l, PO4 1-2mg/l. Paradoxně ji nemám na šutrech ani kořenu, je jen kytkách. Snažím se zase nastartovat kytky, takže jsem prohnojil dno osmocote a přidávám draslík.
Funguje to i na ruduchu? Mám do kořenu zarostlé hnědovky a vyndání mimo nádrž a lázeň v savu nepřipadá moc v úvahu
Do vody a na rostliny jsem ho nedával, spálíš je. Jen jsem postříkal při čištění obnaženou dekoraci a ruducha měla dost. Na ruduchu na rostlinách si kup Easy carbo od firmy Easy life. Aplikuj ho injekční stříkačkou přímo na řasu v množství podle dávkování pokaždé na jiný kousek řasy a časem jsi bez ní. Souběžně ale musíš odstranit příčinu proč ruducha roste - moc ryb, moc krmení, dlouhá doba mezi výměnami vody = moc odpadních látek = ruducha.
s tím světlem to zkusím
jinak jak jsem to cele kupoval jsem já trubka nebyl tak dobře nastudovaný o akvaristice a technice tak bych to dělal od začátku celé jinak a mnohem levněji
Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 43
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 48122x