Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ruducha

 

NápovědaFórum » Řasy » Ruduchy 

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Ruducha
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 01:14 Muž Miso [470] Re: Jířa
Jířa napsal:O to je akvaristika krásnější,člověk musí pořád něco dohánět.
pekna pravda a nielen v akvaristike ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2013 12:13 Muž Jířa [24] Re: kwisatz
Jak již jsem napsal,na nikoho konkrétně nenarážím.Bylo to všeobecně k obsahu internetu jako takového.Jestli mě považujete za amatéra,tak jsem tomu jen rád.Jsem amatér a nikdy se tomu nebudu věnovat profesionálně,nepotřebuju si na nic hrát.Nechme starou literaturu už spát,jelikož jsem se dozvěděl,že jsou profesoři univerzit vlastně bozi.Prezentovat své výsledky je vlastně jejich chlebem-nic proti,něco dělat musí,jako každý člověk.Samozřejmě je taky obdivuju,ale asi trochu jinak než vy.Jsem rád,že se na mě nezlobíte-doufám,nechci se dostat do pozice prudiče,který tu všem radí a cpe jim svoje postřehy,přečtené ve sto let starých knihách.Dělejte každý jak uznáte za vhodné.Ještě jednou upozorňuju,že nikoho konkrétně nenapadám!!Zdarec ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2013 11:12 Muž kus [200] - RostlinyRe: Jířa
bože to mi nedělejte, takhle dopoledne, když po práci si jdu přečíst, co kdo zase vymyslel a vlastní hlavou, to mám kávu pak všude. Ještě v příspěvku chybí, kdo hraje pc hry je potenciální Breivik. Škoda, že ten pan jmalyska si nevzal do přírody taky nějakou knížku s atlasem ryb, tam by se dočetl že skaláry potřebují min. 50cm výšku akva a litráži ani nemluvě. Sám přiznal, čím si Tu ruduchu zasloužil a tak to prostě je. Ať si každej šáhne do svědomí sám, ale řasy a tato obzvláště, jsou prostě důsledek odsunuti akva někam dozadu, takže na něj není v tu chvíli čas anebo naopak, neustálé hrabání do něj. Lití zázračných vodiček, jednu přes druhou, přesazování kytek zprava doleva za jásotu svých dětí a tenhle kámen není on dáme tam jinej a kořen, nač kupovat v potoce jich je dost. Jooooo, v době biblifuků, pár odolných kryptošek , stonkový rostliny jen ze známosti, voda z pochybných zdrojů ale nijak neupravovaná, to byla panečku akvaristika. Krček napsal jak si svařit rám na akva, bohužel už nenapsal, kde koupit elkový profily. :-) A dnes, samý kultivary kytek, diskuze už chtěj 30 stupňů, hrncový filtry, ale náplně jsou drahý, tak trošku zaimprovizujeme a hlavně všude spousta informací a lákadel ke koupi. A teď panáčku vyznej se v tom, tak to radši zavrhnem. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   06.04.2013 09:35 Marcel G Re: LiborSprysl a Jířa
LiborSprysl napsal:Jířa napsal:Ono to v té starší i staré akvaristické literatuře je napsáno dávno před tím, než vědci z floridské univerzity šli do základky...

Pokud vím, tak ve starší akvaristické literatuře toho moc o řasách napsáno není (maximálně nějaká obecná doporučení) ... natož, aby to bylo podložené vědeckými fakty.

většinu tu uváděných rádobyfaktů prezentuje člověk,který od svých dejme tomu osmi let nezvedl p...l od monitoru ...

Nevím přesně, na koho zde Jířa naráží. Pokud na ty vědce, kteří věnují svůj čas studiu řas, tak ti tráví spoustu času v terénu a studují řasy v jejich přirozeném prostředí (kdyby za nimi zašel, tak by to zjistil). Pokud naráží na mě, tak netuším, jak přišel na to, že od svých 8 let sedím u PC. Sám mám doma tři fungující 60L akvárka a několik dalších, menších.

Jinak jedním z hlavních znaků amatérů je právě to, že věci zjednodušují a zevšeobecňují. Zavrhovat celý Internet jen kvůli tomu, že tam někdo píše bludy, je samozřejmě nesmysl. Na Internetu je spousta užitečných a pravdivých informací. Podobně zjednodušující je stavět se naprosto nekriticky ke všem starším akvaristickým knihám, jen proto, že byly vydány před Internetem. V řadě knih jsou podobné bludy, jaké mohou být na Internetu. (Nevím nic o tom, že dříve žili samí géniové a solidní autoři, zatímco dneska žijí a publikují už jen samí hlupáci a lháři.) Právě vědecké bádání tyto informace a teorie časem prověřuje a ukazuje, co z těch našich amatérských teorií je pravda a co lež. Podobně omezené je i přesvědčení, že pokud něco nefunguje mě, nemůže to fungovat ani ostatním.

Navíc to, že někdo dělá akvaristiku 20 let, ještě neznamená, že má ve všem pravdu. Já třeba dělám akvaristiku s přestávkami také už hezkých pár let, ale rozhodně si nemyslím, že je všechno tak přímočaré a jednoduché, jak se zde často prezentuje. A rád se proto nechám poučit od lidí, kteří se tomu věnují profesionálně a zodpovědně (kriticky).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   06.04.2013 08:36 Muž LiborSprysl [9015] Re: Jířa
Jířa napsal: Příroda čaruje a my jí nikdy neskrotíme!

Kdyby příroda uměla čarovat, tak by to možná dobré a nebylo by nutné ji z krotit. (Změna stavu. ;-) ) Ale mně připadá jako když se mimo Martina snažíte objevit dávno objevené...Ono to v té starší i staré akvaristické literatuře je napsáno dávno před tím, než vědci z floridské univerzity šli do základky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2013 08:29 Muž Jířa [24] Re: jmalyska
Konečně někdo,kdo pochopil základy boje proti řase a nenechal se opíjet internetem.Mnoho lidí zde uvádí praktiky,které jsou k smíchu.Nabušenej článkama zde uváděnýma se bezhlavě vrhá na předem vyhraný boj,jenže vítěz on není!A stačí tak málo-nespěchat a nedat se otrávit prvními neůspěchy.V každém případě to máš v hlavě srovnané a takovým já přeju mnoho úspěchů!!Internet je supr věc,ale-dá se tu všemu věřit?Samo,že ne!Vždyť většinu tu uváděných rádobyfaktů prezentuje člověk,který od svých dejme tomu osmi let nezvedl p...l od monitoru a vše sehnal od dalších lhářů.Byl někdo z nich někdy v přírodě ověřít si tato tvrzení?Odpovím za ně.Nebyl,jelikož právě pařil nějakou nic nepřináčející střílečku.Nic proti hrám,to přinesla doba,ale vypadněte někdy ven a rozhlédněte se!Příroda čaruje a my jí nikdy neskrotíme!Viz boj Já kontra ruducha!!! ano Hezký den ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2013 08:12 Marcel G Re: Kamilstrom
Kamilstrom napsal: Mozna by nebylo naskodu,hodit sem link na vasi debatu o tomhle problemu s Tomem na The BarrReport. :-)

No, o řadě věcí jsem si s ním dopisoval přes soukromé zprávy. Každopádně třeba v této otázce máme trochu odlišný názor. Tom Barr je přesvědčen, že velké množství živin v hustě zarostlém ekosystému (nejen v rostlinném akváriu, ale také třeba v některých typech tropických jezer, kde je velké množství rostlin) s přemnožením řas přímo nesouvisí. Uvádí k tomu odkaz na jednu vědeckou studii, která to prý dokládá => mám na ni odkaz i na svých stránkách: www.prirodni-akvarium.cz/…. Já jsem prof. Bachmannovi (vedoucímu toho výzkumu z floridské univezity: lakewatch.ifas.ufl.edu/…) psal, a on mi právě odpověděl, že nejpravděpodobnější příčinou toho, proč v eutrofických ekosystémech [tj. bohatých na živiny], kde je velké množství rostlin, nedominují řasy, je, že rostliny drtivou většinu živin z vody odčerpají. Jinými slovy, nevidí v tom žádný zázrak (nic neobvyklého). Každopádně z e-mailů, které jsme si psali, vypadá jako velmi pokorný člověk, který nedělá žádné ukvapené závěry. V podstatě totéž mi řekl i RNDr. Tomáš Hauer, Ph.D. (z JU v Českých Budějovicích), Mgr. Peter Váczi, Ph.D. (z PřF v Brně), Mgr. Pavel Škaloud, Ph.D. (z PřF UK v Praze). Všichni jsou to specialisté na řasy. Pokud mi někdo nevěří, tak jim klidně může sám napsat. Myslím si, že řada vědců je ráda, když se o jejich práci někdo zajímá ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.04.2013 00:35 Martin71 Re: Kamilstrom
No on v podstatě neříká nic jiného. Opírá se taky o "rovnováhu" , ale ve prospěch rostlinného akvária kde je nadbytek příjmu (konzumentů) v podobě většího počtu rostlin, světla, sycení co2. A kde je naopak minimum producentů ryb, málo nitrátu (odpadu) který nestíhá pokrýt poptávku rostlin. Tak nic jiného nezbývá než pokud chci doplnit nitrát do vody tak jedině tím že přidám dusičnany a fosforečnany "uměle" a tím vyrovnám rovnováhu v akváriu připadá mě to logické. Stejně jako přidávání mikroprvků do vodovodní vody, nebo louhování pro vývoj rybích zárodku. Nic nepřirozeného jen příroda.To jsou fyzikální, chemické a biologické faktory které ve finále ovlivňují chod každého akvária nejen toho rostlinného. Musíte vědět u každého akvária kdy je třeba ubrat a naopak kdy přidat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2013 00:05 Martin71 Re: jmalyska
Trošku bych, ale ještě upravil tu skladbu ryb. Přesto že proběhlo tolik zlepšení v provozu (údržbě) akvária jak popisujete, tak by bylo přesto dobré (hlavně ty skaláry) časem přestěhovat do většího akvária. I rostlinky dosáhnou brzo svého maxima pro tuhle nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2013 23:59 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: kwisatz
Mozna by nebylo naskodu,hodit sem link na vasi debatu o tomhle problemu s Tomem na The BarrReport. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2013 23:48 Muž jmalyska [167] – :)
Fotka k příspěvku Jo, zapomněl jsem dopsat, že každou neděli odsaju z plochy, kde tím odkalovačem jde zajet odpad a při tom vlastně i vyměním kýbl-dva vody. A funguje to. S tím internetem máš pravdu, taky jsem se nechal zblbnout, ale když mě trápily problémy, nechtěl jsem to vzdát... Vzpomněl jsem si na to, že hned ze začátku provoz akvárka řasa nebyla, po přidání světla, lití zázračných vodiček a přehnanému krmení řasy plno. Takže i troška logiky potřeba.

pivo
Na obrázku je aq před čištěním. To jen pro rýpaly, proč je u dna ten binec ;) palec
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2013 23:22 Martin71 Re: jmalyska
No a jde to. Takže krmení, organický odpad v podobě experimentů kořenů z potůčků, výměna dna a pravidelná údržba akvária. Akvárium začalo "stíhat" a rovnováha funguje.Nádrž začne fungovat.
Největší problém dnešní akvaristiky je internet. Olšové šištičky snižují pH. Hurá jdeme všichni sebrat šišky, ale co to? Já mám měkkou a tmavou vodu a umírají mě rybičky jak to? Neroste mě plevuňka a řaso koule tak co2. Mám řasu tak KNO3. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   05.04.2013 23:18 Muž jmalyska [167] – Ruducha
Já jsem řešil Ruduchu já:

Odebral jsem z AQ všechny hnijící kořeny, hlavně ty z českých potůčků
Svítim jen 9hod denně (AQ 60x30x35, 15W Narva)
Přidávám CO2 Fluval, vždy když se spodní nádobka vyprázdní (1x 2 dny)
Rapidně jsem snížil průtok filtru (stáhnutí na minimum, na vyústění nasazena kostka bioaqucitu)
Přestal jsem do vody lít jakoukoliv chemii pro Esha Exit a Esha 2000 (prý vyléči hodně nemocí, zatím jsem léčil jen krupičku při nové osádce neonek červených)
Topím na 25°C
Na dno jsem použil kvalitní Rataj Staré dno + Aquaclay Ground
krmím tak, aby nic (krom tablet pro ancíky, pancíky) nepadalo na dno - vhodným výběrem ryb toho jde tady docílit. Neony žerou uprostřed, skaláři z hladiny, pancíci ze dna.

A světe div se, Ruducha a všechny štětičkovky jsou v pr... hop hop hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   05.04.2013 23:03 Martin71 Re: larix
hygiena akvária nemajú rozhodujúci vplyv.

Hygiena mně zní skoro jako sterilní prostředí a (rovnováha) fungující biosystem akvária je přeci trošku rozdíl.

Znám jen fyzikální, biochemické a biologické faktory, které ovlivňují akvárium a život v něm. A už vůbec neznám rozdíl mezi "high-tech" nádržiach a fungující nádrží. Možná proto si nebudeme rozumět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2013 22:53 Muž Jířa [24] Re: Horác
Tvoje foto mluví za vše!Mám podobnou skušenost,jen jí nemám zdokumentovanou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2013 22:43 Muž Jířa [24] Re: larix
Musím jen souhlasit,RUDUCHA je VIP řasa a nic na tom nezměníme! tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2013 22:39 Muž Jířa [24] Re: Martin71
Tvoje poslední věta mluví za vše,moc hezký příspěvek. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2013 22:36 Muž larix [1420]
Páni, s vašimi príspevkami sa nedá nesúhlasiť ale platia viacmenej všeobecne na zelené riasy. Na BBA (ruduchu) o ktorej je táto téma, obsah makroživín, intenzita osvetlenia, hygiena akvária nemajú rozhodujúci vplyv. Rastie rovnako v "high-tech" nádržiach skúsených akvaristov aj v akváriách s bublifukmi, ktoré sa prevádzkujú "tradične", v silno aj slabo osvetlených, so silným aj slabým prúdom, s vysokým aj nízkym obsahom makroživín, v husto zarastených aj bez rastlín atď. A naopak nerastie v mnohých zanedbaných a prerybnených akváriách s vrstvou detritu na dne, v akváriách s vysokým obsahom dusíka a fosforu,... Ruducha je proste samostatná kapitola medzi riasami...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2013 22:36 Martin71 Re: kwisatz
Ty body a,b,c,d, si schválně porovnejte s tím co se psalo už před 20-30 lety. S.Frank, Rataj, Drahotušský, Gabriel a mnoho jiných.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   05.04.2013 22:04 Martin71 Re: kwisatz
Přesné. Pokud se podíváte do prezentací lidiček co mají problém s řasou tak většina těchto akvárii je čerstvě založena a přerybněna. Většina začínajících překrmuje i když si to neradi přiznají. Nedostatečná údržba nebo špatná údržba (generální úklid akvária, kompletní praní filtru). Nedostatečná a neúčinná filtrace. Lidi více zajímá kolikrát vymění čerpadlo vody a jakou má značku než čím voda ve filtru prochází. Při založení akvária se šetří na rostlinách když už tak se koupí "řasokoule" nebo plevůňka u ryb je tomu ale naopak těch je vždy dost. Přidávání mikroprvků do akvária nikdo neřeší. Později nastává fáze určité pokročilosti kdy se začínající začnou zajímat a sledovat prezentace a akvarijní stránky. Kde se to někdy jen hemží zázraky jak zatočit s řasou. Výsledkem pak většinou je. No jo, já nemám co2 a Pepík psal že proto mě rostou řasy ne rostliny a navíc nepřidávám KNO3 tak začneme. Pepík má 4 zářivky a my jen 2. A začíná nové kolo problému u špatně fungujícího akvária. Akvaristika opravdu poskočila dopředu jsou tu Amanovská akvária lepší a dostupnější technika, ale zákony přírody fungování rovnováhy zůstává pořád stejný a akvárium je umělý biosystém. Takže ty základní rady co jsou ve starších knížkách musí respektovat i "moderní" akvaristé.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.04.2013 21:26 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Jířa
Jířa napsal: ...Knihy,které psali naši dědové ... Proč mi vše funglovalo před 30lety a fungluje i dnes-skoro...
V starých knihách je veľa pravdy, ale veľa sa od tej doby aj zmenilo... Napr. spomínané žiarovky. Zmenilo sa aj množstvo svetla, ktoré dnes do akvárka smaží. Kto si dá super moderné vyhnojené dno, ťažko môže aplikovať staré zásady. Zmenili sa aj iné veci - vstupná voda obsahuje viac dusičnanov. U nás začínajú dezinfikovať chlórdioxidom, ktorý z vody odstraňuje železo a horčík, takže ich treba rastlinkám pridávať. Sú dostupné krajšie (a hlavne náročnejšie) rastliny, atď, atď. Takže nepriek tomu, že staré knihy mám a i dnes ich prelistujem, informácie v nich už nie sú vždy relevantné... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   05.04.2013 20:25 Marcel G Re: bulawaio
bulawaio napsal:přeci jen je tu dobrý zdůraznit, že omezit živiny není dobrý řešení a na tom jsme se shodli ... pomohlo ubrání světla a zlepšení hygieny asi nejvíc.

Já jsem si třeba dal tu práci a udělal jsem si doma několik testů ve sklenicích s akvarijní vodou a různým množstvím živin. Sklenice jsem umístil pod velmi silné osvětlení (200 µmol PAR, což je přibližně 4x více, než v mém běžném, středně osvětleném rostlinném akváriu, kam přidávám CO2) => www.prirodni-akvarium.cz/…. Z pokusu jasně vyplynulo, že ve sklenici, kam jsem přidal opravdu extrémní množství živin (60 mg/L NO3, 6 mg/L PO4, 30 mg/L K, 5 mg/L Fe, 30 mg/L Ca, 10 mg/L Mg + velké množství mikroprvků), se přibližně za týden začaly objevovat první řasy. Zajímavé je, že v jiné sklenici, kam jsem žádné extra živiny nepřidal (a byly tam pouze živiny, které se nacházely běžně v mojí akvarijní vodě), se řasy téměř neobjevily. Rozhodně tedy musím souhlasit s tvrzením, že množství živin úzce souvisí s přemnožením řas. A každému, kdo s tím nesouhlasí, bych doporučoval si udělat podobný jednoduchý test.

Kromě toho jsem tuto problematiku konzultoval také s některými odborníky na řasy na Univerzitě Karlově v Praze, Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích i Floridské univerzitě v USA. Všichni se shodli na tom, že přemnožení řas souvisí především s intenzitou osvětlení a množstvím živin. To, že se řasy nepřemnoží v některých hustě zarostlých akváriích, může být důsledkem několika faktorů:
a) velké množství rostlin odčerpá z vody velké množství živin, takže i když řasy moc živin k životu nepotřebují, pokud jich mají málo, těžko se budou moci extrémně přemnožit (ano, řasy, které už v akváriu jsou, si mohou vystačit i s malým množstvím živin, ale pokud těch živin budou mít málo, tak se pravděpodobně nebudou dále příliš množit);
b) rostliny (obzvláště plovoucí) připravují řasy o světlo, protože jim stíní, což je další nezanedbatelný faktor; proč asi se velmi často proti řasám bojuje tím, že zatemníte na pár dní akvárium nebo snížíte intenzitu osvětlení?
c) svou roli hrají i naše výkonné filtrace a pravidelná údržba akvária; pokud někdo provádí časté výměny vody, odstraňuje s vodou i nezanedbatelné množství mikroskopických (jednobuněčných) řas; navíc řasám obvykle chvíli trvá, než se přemnoží do viditelných rozměrů (obvykle 1-2 týdny), takže pokud někdo každý týden čistí akvárko, tak tím řasám v podstatě neustále "restartuje" závod, a řasy tam musí každý týden začínat odznovu; dále řasy si obvykle potřebují nejprve trochu "zaneřádit" životní prostor, takže pokud častěji odkalujeme detrit, tak jim tím opět neustále komplikujeme život;
d) svou roli hrají také "řasožravci" (krevetky, otíci ...), protože ty za nás neustále řasy likvidují a usnadňují nám tak práci při údržbě.

Podobných faktorů může být více. Některé druhy řas také (narozdíl od rostlin) dokážou přijímat živiny přímo z organických látek, takže čím více organických zbytků budeme v akváriu mít, tím vyšší riziko přemnožení řas.

Jak už jsem ale uvedl (a to je myslím často opomíjený fakt), řasám chvíli trvá, než se dostatečně přemnoží (tak, abychom si jich všimli). Vždyť i v té sklenici, kde bylo víc živin, než si spousta lidí umí ve svém akváriu představit, trvalo celý týden, než se řasy přemnožily! Takže pokud 1x týdně provádíme údržbu akvária a měníme velké množství vody (což je případ především u rostlinných, tzv. přírodních akvárií), tak se nám může zdát, že ani velké množství živin není pro přemnožení řas rizikem. Ale je to opravdu jen zdání. Stačí, když necháte 2 týdny akvárko bez údržby (a výměny vody), a uvidíte, na jaké "peklo" si tím v "přírodním akváriu" zaděláte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2013 19:54 Muž Jířa [24] Re: Miso
To ano.Ruduchu jsme neznali a co se rostlin týče,měli jsme jen samé nenáročné.Kryptošky a vallisnérie.Kdo chce mít dnes náročné rostliny tak to má o to těžší.Takže pravidla,která platila kdysi se dnes nedají dodržovat.Ale ta žárovka je vyskoušená věc.O to je akvaristika krásnější,člověk musí pořád něco dohánět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2013 18:57 Muž Miso [470] Re: Jířa
to co sa dalo aplikovat na ruduchu pred 30rokmy ked si do akva svietil ziarovkou na Anubias, Microsorum, Cryptocoryne, nemozes aplikovat na akva s narocnymy rastlinamy ktore potrebuju vela svetla, CO2 a zivin. To by si to akva mohol rovno zrusit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.04.2013 18:37 Muž Jířa [24] Re: Horác
Nejsem patent na rozum,ale mnoho akvaristů by si mělo přečíst trochu literatury.Knihy,které psali naši dědové.Jestli hledáš pomoc na internetu,návod jak na to,tak zapomeň,že tu něco najdeš!Pozor myslím to všeobecně,ne na vás.Kdyby ČEZ nechtěl takovou dardu,tak už mi dávno do akva čumí nespočet žárovek o příkonu min.100W.Na trhu nenajdeš zdroj světla,který by ji nahradil.Že to výrobce garantuje,to je k smíchu-obchodní tah.Ještě k těm knihám.Vždy jsem se choval tak,jak mi bylo těmito,pro mě literárními skvosty raděno.Proč mi vše funglovalo před 30lety a fungluje i dnes-skoro.Dělejte jak myslíte,já jen píšu,co mi zabralo.Nikomu to necpu.Tak ať se všem daří,ať už to skouší dle svého.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.04.2013 18:17 Muž Jířa [24] Re: vondr001
A přesně tady je zakopanej pes.Velký obsah organických látek RUDUŠE šmakuje,jak píše pan RATAJ.Takže jak ho omezit?Nesmyslnou častou výměnou vody určitě NE!!Kde je nejvíc bakterií,které toto množství redukuje?Ve fitrech,v substrátu dna.Čím menší průtok filtrem,tím více času pro jakoukoli přeměnu látek.Skus dát holce pusu když jede na kole.Nic moc co?Když půjde na špacír,tak stihnu i Francii.Možná hloupé přirovnání,ale to jen pro pochopení!Na mých fotkách ja vidět že ruducha úplně nezmizela,ale neroste a to je pro mne důležité.Ještě jeden postřech.Kamarád měl celé 3d pozadí jeden ruduší kožich,samozřejmě po založení akva.Nové dno,nový fitr-Kýblák.O bakteriích se mu jenom zdálo,zatím.Po třech měsících vypnul filtr,nasadil odemne zajetý bublifuk.Hladinu pokryl Růžkatec.Dvě rádoby spešl zářivky býli na čas vypnuty.A hle co mi to začíná padat ze zadní stěny akva?Nestačím to odkalovat!!Správně,byla to ruducha,která neměla co žrát.Růžkatec jí opravdu nic nenechal!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   05.04.2013 11:22 Muž Horác [3942] Re: bulawaio
bulawaio napsal: ... omezit živiny není dobrý řešení a na tom jsme se shodli ...
Sorry, ale neshodli :o) ... Já nadbytek živin (ať už anorganických, či organických), vzniklých ať už přehnojením, přerybněním nebo flákáním údržby považuju za jeden z nejvýznamnějších rizikových faktorů pro bujení ruduchy. (Nikoliv však jediný).
Ale to už se opakuju ... viz můj článek.
Možná ... kdybys měl víc zkušeností s likvidací ruduchy, tak bys mi dal zapravdu :o) ... (zdůrazňuji slovo možná ... já samozřejmě taky nemám patent na pravdu :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2013 10:01 Muž bulawaio [92] Re: Horác
tak to jo, ale přeci jen je tu dobrý zdůraznit, že omezit živiny není dobrý řešení a na tom jsme se shodli, možná tak v akváriu, kde by nebyly vůbec žádné rostliny. , Ted se přidám já ještě. Zatím jsem prakticky neměl co dočínění s ruduchou. Objevila se mi kdysi na jednom listu echináče. Ten byl odstřižen a na kořenu - ten byl vyčištěn a pak už jsem jí nikdy neviděl. Takže ruducha u mě nemá asi dobrý prostředí, naopak ten dobojovávám se Sinicí. Pomohlo ubrání světla a zlepšení hygieny asi nejvíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.04.2013 09:22 Muž Miso [470]
ruduchu mam v akva tiez, ale bolo obdobie ked jej tam bolo dost rybicky.net/fotogalerie.php…
jedine co pomohlo bolo podporit rastliny, na zdravej rastline sa ruducha nechyti, takze vpodstate teraz je iba na kamenoch ktore raz za cas prebehnem kefou. Na rastlinach sa objavy iba velmi malo a to len na starych listoch ktore by som tak ci tak odstranil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   04.04.2013 22:18 Žena vondr001 [674] Re: larix
Každé akvárko je individuální a to co platí u mne, nemusí platit u jiných. Je třeba zkoušet a hlavně to nevzdat.
;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.04.2013 22:16 Muž larix [1420] Re: vondr001
Čiže si zmenila takmer všetko :-) Žartujem, ale ja som menil cca 10 týždňov 50% vody každý tretí deň, celkovo dbal na hygienu, rastlín mám, myslím dosť, rýb málo, kŕmim tiež málo. Zdrojová voda má CHSKMn 1,30 mg/l. Čiže obsah organických látok pravdepodobne nebol vysoký, určite nie vyšší ako v mnohých nádržiach bez BBA. Riasa žila a žije veselo ďalej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.04.2013 22:00 Žena vondr001 [674] Re: larix
Taky jsem měla ruduchu - koupila jsem výkonnější filtr, přidala světlo, darovala všechny živorodky, koupila tbl na podporu nitrif. bakterii (Bioactiv) a přidala spoustu stonkových rostlin. Napadené listy otrhala a po ruduše ani stopy.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 21:43 Muž larix [1420] Re: vondr001
Skúšal som a...nefunguje :-) A samo o sebe pravdepodobne nefunguje nič. Ani na zahraničných fórach neexistuje návod, ako sa jej v "normálnych" akváriách zbaviť prirodzeným spôsobom, tzn. bez chémie. Skrátka buď ju má na svedomí niečo, čo ešte nikoho nenapadlo, prípadne sa to "niečo" ešte nedostalo medzi akvaristickú verejnosť alebo, a to je aj môj názor, jej likvidácia resp. výskyt spočíva v kombinácii rôznych faktorov prostredia (obsah organických látok, železa, CO2, prúdenie, fytoncídy,...). Táto kombinácia je samozrejme v každej nádrži jedinečná a preto rovnako aj jej efektívna likvidácia bude asi pre každú nádrž iná. Ale akvaristi sú zvedavý národ, tak dúfajme, že niekto časom objaví niečo, čo naozaj "zaberie" ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 15:58 Žena vondr001 [674] Re: Horác
Někde jsem četla (myslím, že od Rataje), že za ruduchou stojí vysoký obsah organických látek. Doporučují se častější výměny vody, omezit krmení ryb, filtrace přes aktivní uhlí a podpora bakterií, které organické látky rozkládají,.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 15:36 Muž Horác [3942] Re: bulawaio
Však jo ... já to v tom článku mám zařazené mezi tzv. nesystémová řešení (= neřeší příčinu, ale následek). Byl to jen takovej hokus pokus ... bylo mi líto to mikrosorium vyhodit ... (Aby nedošlo k nedorozumění ... já tu nikoho nenavádím, aby tohle dělal v zařízeném akvárku!).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 15:28 Žena Beastie [318]
přijdu s troškou do neproduktivního mlýna
- nejhorší je, když ničím člověk nehnojí, přidá spoustu rychle rostoucích kytek, co stejně nerostou, vyěmní fitlr, rozsadí kytky, nezanedbává údržbu a ruducha stále existuje :)

Na jednom místě, docela bez světla pod listy se mi občas udělá i sinice, nerozšiřuje se, hezky tam sedí a kouká...nijak mi to nevadí, už se tam prostě nekoukám :))

zkoušel někdo změnit krmivo, jestli to nemá souvislost? teď hodně krmím inve nrd a cyclopem mraženým, střídmě ovšem, víkendy jsou hladovka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 15:28 Muž bulawaio [92] Re: Horác
tak v takovém pokusném a sterilizovaném prostředí to možná fungovalo, ale přeci jen to není řešení pro celé akvárium, to si nedovedu představit, jak by to šlo a coby zůstalo z rostlin a stále je to jen řešení následku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.04.2013 15:19 Muž Horác [3942] Re: bulawaio
No ... vzal jsem akvárko (30l), napustil do něj vodu z vodovodu, vložil mikrosorium a několik měsíců si toho všeho nevšímal ... čím jiným si mám vysvětlit zmizení ruduchy, než jejím "vyhladověním"? Napadá tě něco jiného? Sem s tím ... (Aby bylo jasno - já se jinému vysvětlení nebráním ... ale mě prostě nic jiného nenapadá).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 15:09 Muž bulawaio [92] Re: Horác
to je hezký, ale moc mi to nedokládá, jestli to opravdu způsobilo nedostatek živin pro systém :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.04.2013 15:04 Muž Horác [3942] Re: bulawaio
bulawaio napsal: souhlasím, řasy opravdu jen tak vyhladovět nelze. To je špatný řešení.
Špatný řešení ... oki, oki ... tak já to zkusím ještě takhle :o) ... najdi jeden rozdíl :o))) ...
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 15:02 Žena sonetka [136] - Živorodky
Nám dost pomohlo změnit přístup k hnojení akva a pochopení celého principu výživy kytek, tedy aspoń z laického pohledu. A při dotování akva fosforem nám zmizlo hodně řas z akva a zbylo tam jen pár ostrůvků, ale nechceme sterilní prostředí, takže jej necháváme žít ... potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 14:49 Muž bulawaio [92] Re: Miso
souhlasím, řasy opravdu jen tak vyhladovět nelze. To je špatný řešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 14:43 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Miso
Proste univerzalni odpoved jak bojovat z Ruduchou(a vice mene i u ostatnich ras to plati) neexistuje,z duvodu rozdilnych nadrzi a podminkach v nich,je velmi obtizne urcit co v kterem konkretnim pripade je spoustecim prvkem,na to musi kazdy prijit sam a pak uz to pujde samo! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 13:35 Muž Miso [470] Re: Horác
no sak to je ten problem ktory som chcel naznacit,
existuju akva s osvetlenim 1W/l, filter precerpa akva 10x/h a su v nich velke prebytky zivin, napriek tomu tam ziadna ruducha nieje,
rovnako su akva s minimom zvetla, bez hnojenia a CO2 a s minimalnym pohybom vody bez ruduchy.
takze proste argumenty typu: nechat ju vyhladovat, rastie v silnom prude atd. neberiem ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   04.04.2013 13:10 Muž larix [1420]
Je rozdiel nechať hladovať Microsorium pteropus a napr. Rotala wallichii. Myslím, že každý máte svoj kus pravdy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 12:57 Muž Horác [3942] Re: Miso
Hmm ... tak z toho teda nejsem moc moudrej :-D ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 12:47 Muž Miso [470] Re: Horác
dalo by sa rozoberat preco v tomto konkretnom pripade tomu bolo tak, podla mna bola pravdepodobne podstatna samotna zmena prostredia na ktoru tiez riasa zareaguje rychlesie ako rastlina.
Vo vseobecnosti si ale myslim, ze plati to co som napisal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 12:31 Muž Horác [3942] Re: Miso
Miso napsal: toto je nezmysel, riase toho staci omnoho menej ako rastlinam, takze rastliny by v takom pripade odisli skorej.No ... možná je to nezmysel ... ale například tato rostlina
www.horacovoakvarium.cz/…
měla svého času z ruduchy kožich (viz můj článek o ruduše) ... dal jsem ji do akvárka s čistou vodou a nějaký čas jsem si jí nevšímal ... nic víc, nic míň ... ruducha zmizla, rostlina (jak vidíš) nezdechla ... že bych někde udělal chybu? :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.04.2013 11:53 Muž Miso [470] Re: Jířa
ja Vam to neberiem ale
Jířa napsal:filtrem co mi vyměnil obsah za jednu hodinu, hnojením(tekuté hnojivo)atd.ono to ale nejde len tak, dat tam nejaky filter (1x za hodinu objem akva nepovazujem za prudenie), nejake hnojenie a CO2. Ak nieco pridavam do akva musim vediet preco to robim inak tym viac uskodim ako pomozem.

Jířa napsal:Jak už jsem psal jedné slečně,zařiď ať nemá co žrát a ona zahynetoto je nezmysel, riase toho staci omnoho menej ako rastlinam, takze rastliny by v takom pripade odisli skorej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 09:05 Žena toni [68] – ruducha
ahojky..jak to tady ctu tak je spousta moznosti jak na ni ale stejne se vraci.....ja uz s ni bojuju tri mesice a uz na to fakt nemam nervy!.....aaaach jo!....ted uz je ji min ale rostlinky musim otrhavat porad a nic mi neroste!...k tomu jeste zacina celej filtr obrustat stetinkama....rozhodla jsem se ze ho musim vymenit,molly ani mecovky si toho nevsimaji a ancik taky ne...uz to pomalu vzdavam:-(

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 42 43

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 47633x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5522?od=601