bulawaio napsal:přeci jen je tu dobrý zdůraznit, že omezit živiny není dobrý řešení a na tom jsme se shodli ... pomohlo ubrání světla a zlepšení hygieny asi nejvíc.
Já jsem si třeba dal tu práci a udělal jsem si doma několik testů ve sklenicích s akvarijní vodou a různým množstvím živin. Sklenice jsem umístil pod velmi silné osvětlení (200 µmol PAR, což je přibližně 4x více, než v mém běžném, středně osvětleném rostlinném akváriu, kam přidávám CO2) =>
www.prirodni-akvarium.cz/…. Z pokusu jasně vyplynulo, že ve sklenici, kam jsem přidal opravdu extrémní množství živin (60 mg/L NO3, 6 mg/L PO4, 30 mg/L K, 5 mg/L Fe, 30 mg/L Ca, 10 mg/L Mg + velké množství mikroprvků), se přibližně za týden začaly objevovat první řasy. Zajímavé je, že v jiné sklenici, kam jsem žádné extra živiny nepřidal (a byly tam pouze živiny, které se nacházely běžně v mojí akvarijní vodě), se řasy téměř neobjevily. Rozhodně tedy musím souhlasit s tvrzením, že množství živin úzce souvisí s přemnožením řas. A každému, kdo s tím nesouhlasí, bych doporučoval si udělat podobný jednoduchý test.
Kromě toho jsem tuto problematiku konzultoval také s některými odborníky na řasy na Univerzitě Karlově v Praze, Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích i Floridské univerzitě v USA. Všichni se shodli na tom, že přemnožení řas souvisí především s intenzitou osvětlení a množstvím živin. To, že se řasy nepřemnoží v některých hustě zarostlých akváriích, může být důsledkem několika faktorů:
a) velké množství rostlin odčerpá z vody velké množství živin, takže i když řasy moc živin k životu nepotřebují, pokud jich mají málo, těžko se budou moci extrémně přemnožit (ano, řasy, které už v akváriu jsou, si mohou vystačit i s malým množstvím živin, ale pokud těch živin budou mít málo, tak se pravděpodobně nebudou dále příliš množit);
b) rostliny (obzvláště plovoucí) připravují řasy o světlo, protože jim stíní, což je další nezanedbatelný faktor; proč asi se velmi často proti řasám bojuje tím, že zatemníte na pár dní akvárium nebo snížíte intenzitu osvětlení?
c) svou roli hrají i naše výkonné filtrace a pravidelná údržba akvária; pokud někdo provádí časté výměny vody, odstraňuje s vodou i nezanedbatelné množství mikroskopických (jednobuněčných) řas; navíc řasám obvykle chvíli trvá, než se přemnoží do viditelných rozměrů (obvykle 1-2 týdny), takže pokud někdo každý týden čistí akvárko, tak tím řasám v podstatě neustále "restartuje" závod, a řasy tam musí každý týden začínat odznovu; dále řasy si obvykle potřebují nejprve trochu "zaneřádit" životní prostor, takže pokud častěji odkalujeme detrit, tak jim tím opět neustále komplikujeme život;
d) svou roli hrají také "řasožravci" (krevetky, otíci ...), protože ty za nás neustále řasy likvidují a usnadňují nám tak práci při údržbě.
Podobných faktorů může být více. Některé druhy řas také (narozdíl od rostlin) dokážou přijímat živiny přímo z organických látek, takže čím více organických zbytků budeme v akváriu mít, tím vyšší riziko přemnožení řas.
Jak už jsem ale uvedl (a to je myslím často opomíjený fakt), řasám chvíli trvá, než se dostatečně přemnoží (tak, abychom si jich všimli). Vždyť i v té sklenici, kde bylo víc živin, než si spousta lidí umí ve svém akváriu představit, trvalo celý týden, než se řasy přemnožily! Takže pokud 1x týdně provádíme údržbu akvária a měníme velké množství vody (což je případ především u rostlinných, tzv. přírodních akvárií), tak se nám může zdát, že ani velké množství živin není pro přemnožení řas rizikem. Ale je to opravdu jen zdání. Stačí, když necháte 2 týdny akvárko bez údržby (a výměny vody), a uvidíte, na jaké "peklo" si tím v "přírodním akváriu" zaděláte.