Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ruducha

 

NápovědaFórum » Řasy » Ruduchy 

Přejít na předchozí stránku 39 Přejít na další stránku   1  
Ruducha
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2008 12:51 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: Laduschka
"...našla jsem, (na netu), že snížit průtok filtru a trochu snížit intenzitu hnojení CO2..."
Snížit průtok filtru...?! Mno, dobrá... Pokud vám dělal v nádrži průvan, proč ne...?!
Ovšem jakési přiměřené proudění je nutné jak pro kytky, tak pro rybky.
S tím snižováním koncentrace CO2 se mi to nezdá...?! Unikají mi souvislosti, důvody...
Tady bych si dovolil o prospěšnosti takového kroku pochybovat. Ruduše to neuškodí, rostlinám ale může. Ruducha si zaopatří uhlík z hydrouhličitanů nebo i z organické hmoty, vyšší rostliny budou nižší koncentrací CO2 omezeny nebo budou dokonce nuceny vynaložit více energie k jeho získání z HCO3. Některé to dokonce vůbec neumějí...
Já naopak proti ruduchám přihnojování CO2 (spolu s dalšími opatřeními) vřele doporučuji! A to i za cenu, že by přechodně mohly ze zvýšené koncentrace CO2 profitovat i ruduchy... ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2008 10:51 Žena Laduschka [120] – Re: Sid
:-D:-D oooooo !! Tak to se na to teda těšim!! sranda to je v každým případě :) já jsem zase jemně pátrala po internetu po "zaručených receptech na řasu" a našla jsem, že snížit průtok filtru a trochu snížit intenzitu hnojení CO2, tak jsem to hned zkusila, tak uvidíme ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2008 23:23 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: Laduschka
"...tak nějak doufám v účinnost chemie, než se mi podaří stabilizovat zbytek..."
Tak ať vám to vyjde! :-)
Fotky jsem udělal, takže jak bude chvilka, založím zde prezentaci s akviškem (a řasami) "Pro Laduschku". :) (Buď bude prča nebo trapas... :-D )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2008 21:57 Žena Laduschka [120] – Re: Sid
taky jsem o tom přemejšlela..:-D ale dneska jsem zrovna orvala tu fajn nažloutlou řasu, která mi během týdne zabrala půlku akvária, ale mám takovej pocit, že zase naroste, tak uvidíme..:-D ale tak nějak doufám v účinnost chemie, než se mi podaří stabilizovat zbytek... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2008 20:54 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: Laduschka
Jen pro vás :-D zkusím zdokumentovat "boj" s řasou. Za chvilku se jedu podívat na jedno miniakviško, které trápí řasy, tak vezmu foťák a zkusím tu řasu vyfotit. (Podle popisu by mělo jít o zelenou vláknitou. Není to sice ruducha, ale umí být taky nepříjemná. Otravuje kytky! :-|)
Uvidíme, co se stane, řekněme za nějakých 14 dní. :-)
(Docela riskuji, pokud se "akce" nepovede, ale nevadí. Aspoň bude prča! :-D )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2008 20:43 Žena Laduschka [120] – moje blbost
taxem fakt blbá, pohnojila jsem to v akva a teď se ta řasa tak krásně rozrostla... kdoví jestli to je ještě jen ruducha, nebo něco nového, více vtipného... dneska jsem to tak nějak otrhala, protrhala i listy rostlinám, a uvažuju o koupi řasobijce, či tak nějaký kraviny... krevetky jsem už vyloučila, páč by mi je prej sežrali terče a navíc ty malý mršky prd wožďubou... tak uvidíme, držte palce.. :-O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2008 20:34 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdeční – Re: Laduschka
Jo. O tom to přesně je. Ruducha to, potvora, vyhrála. Taky jsem původně chtěl hezké kytičkové akva jako ze žurnálu... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2008 20:13 Žena Laduschka [120] – Re: Saša
jo, jasný, je to jenom o estetice, rybky na to kašlou, maximálně si z ní některý druhy udělaj oběd, ale pokud to zasáhne celý akva masivně, navíc když je snaha o fajn rostlinný akva, tak to naštve.. :-( :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2008 19:43 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdeční – Re: Sid
Jo, tak pod to bych se podepsal. Když to vezmu zeširoka - patnáct let jsem měl akvárka vpodstatě jenom o kořenech - a pohoda. Než jsem si před asi dvěma měsíci koupil anubiady (a rovnou je "chytře" rozesadil hezky do všech...). Jasně, že nastala pohroma. Během tak dvou týdnů byla ta potvora všude. Doslova. Ačkoliv byl v některých postižených nádržích dusík prakticky neměřitelný (nepočítám u dravců) a tyto byly/jsou velmi hustě zarostlé, bujela a bují furt. Jediným pozitivem je, že když jsem se na marný boj s ní vykašlal, zredukovala se sama. Totiž, vymizela z rostlin. Na kořenech se však drží. A už tam asi zůstane... Aspoň že vypadá zajímavě a některé rybky se v ní doslova rochní... nekamenujte mě tu prosím, snažím se sám sebe přesvědčit, že je to kus biofiltru (nemůžeš-li protivníka porazit, učiň si z něj spojence), tak to prostě toho času jen (bezmocně) sleduju...Ryby ovšem kypí zdravím. Tak co si s tím lámat hlavu (když se tak kouknu na pstruhovou vodu co mám za barákem...) X-) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.06.2008 18:28 Žena Laduschka [120] – Re: Laduschka
eh, tak jen dodávám, že jsem blbá a samozřejmě jsem to pohnojila florenou, takže eť žije sinice :-D ale to příští tejden hodlám odsát, otrhat ty hnusný listy, takže se na to už těšim!! jinak poprvý v životě vidim, že kytky uměj bublat.. docela haluz.. coze
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2008 13:43 Beddy
Mě přestala růst ruducha, když jsem vyměnil zářivky z nějakejch aqua glo a sunglo nebo co to bylo za krámy za obyč Philipsky (2x18W). Svítim tim v 100l akvárku 12hodin denně a po ruduše ani památky a to se s čištěním akva nijak často nestrasuju. A kořen mám taky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 21:57 Žena Laduschka [120] – Re: Sid
Jste velkou nadějí pro všechny, pro které se ruducha stala úhlavním nepřítelem uhh.. takový velký slova ... já ji snad pudu vyrvat ručně!!! :-D tak nějak mi to akvárko hustě zarostlo, tak bojuju jak blázen :) taky dík za podporu



X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.06.2008 21:55 Žena Laduschka [120] – Re: Martafix
jojo, vidim to tak na to, že příští tejden ty listy orvu, docela mě šokovalo, jak vyrazilo miriophillum, hygrophila a vůbec, začínaj z nich bejt fajn kytky!! sem na to zvědavá :) dik za podporu X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 21:15 Muž Martafix [12] - Rostliny
po dobu co je roducha nelejt hnojiva atd pomalu ale jistě odstranovat nehuře napadené listy
u mne to fungovalo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 14:57 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: Laduschka
"...na ruduchu je tohle podle mě nejlepší recept, fakt to je šrumec..."
Jste velkou nadějí pro všechny, pro které se ruducha stala úhlavním nepřítelem... ;-) :-)
Držím palce - ať to dopadne! palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.06.2008 14:08 Žena Laduschka [120] – Re: Sid
no, tak s přihnojováním živinama samozřejmě počítám, ale na ruduchu je tohle podle mě nejlepší recept, fakt to je šrumec, i když je fakt, že to nechci zakřiknout... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 12:18 lucass – Re: Sid
Jasně tak to je pak jiná, já nemám zkušenost se situací kdyby bylo akva ruduchou fakt zamořené. Já to beru z toho pohledu, že jsem se snažil mít vždy 1. kvalitní filtr, 2. dostatek kvalitního světla, 3. přirozené likvidátory řasy jak z říše flory tak fauny. A za tři roky, co se věnuji akvaristice jsem s řasou nikdy problém neměl. A to nepočítám akva malawi, tam je to jasné, tam je řasa bez šance.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 12:11 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: Pet
"...Ve dřevě jsou zřejmě látky které jí vyhovují..."
Můj laický názor je, že by, (možná jen mimo jiné), mohlo jít o schopnost ruduch získávat ze dřeva uhlík v organické formě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 12:08 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: lucass
Nevím, jestli "to chce jen dostatek světla", ale já zde uvažuji situaci, kdy je akviško napadeno ruduchou. Neřeším fungující akvária, v nichž jsou jako dekorace použity kořeny.
Myslím, že můj opakovaný výrok o kořenech, (a anubiasech), jako "magnetech na ruduchy", se tu dá dohledat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 11:57 lucass – Re: Sid
No nevím, ale u mě jsou kořeny takřka základ akvária a s ruduchou jsem problémy nikdy neměl. Chce to jen dostatek světla a není problém. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 11:54 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: Pet
Naprostý souhlas.
Určitě by se i na Rybičkách našlo pár lidí, kterým jsem "důrazně" ( :)) doporučil zbavit se kořenů... ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 11:34 Muž Pet [56]
Tohle je nekonečné téma a tak přihodím jeden malý kamínek do skládanky. Pokusně jsem si opakovaně ověřil, že pokud je v akváriu kořen, ani ta nejdokonaleji udržovaná čistota většinou nezabrání růstu ruduchy. Po jeho odstranění ruducha mizí. Ve dřevě jsou zřejmě látky které jí vyhovují. Tak to funguje v mých podmínkách. Nechci tvrdit, že je to universální návod. Ale pro někoho možná řešení. Petr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.06.2008 11:32 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: Laduschka
"...Po vyčištění jsem nainstalovala nový osvětlení s T5-kama ... CO2 jsem pustila a musim říct, že druhej den po zprovoznění ruducha tak nějak ustupuje..."
To je fofr! :)
Z pohledu rostlin v extenzivně vedených akváriích razím zásadu, že největším stimulem pro řasy je nadbytek živin ve vodním sloupci.
Pozor ale - toto neplatí v intenzivním "hospodářství"! Připravte se na možnou nutnost zvýšeného přísunu živin. Jinak se vaše počínání může paradoxně minout s plánovaným efektem... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.06.2008 11:14 Žena Laduschka [120] – Re: aaa
abych pravdu řekla, nejlepší rada na ruduchu je podle mě podpořit růst rostlin. čili lepší osvětlení, přihnojování CO2, ale hlavně čistota dna, taky zrovna tenhle problém řeším, velkej problém jsem našla v mým odkalovači, kterej už byl nějakej ten rok starej a nefungoval na tom principu odsávacích zvonů a odsál prd. Teď mám aqua clean regular od Hagenu a pohoda. Po vyčištění jsem nainstalovala nový osvětlení s T5-kama, což je šajna jak prase, samozřejmě to CO2 jsem pustila a musim říct, že druhej den po zprovoznění ruducha tak nějak ustupuje, hlavně kytky povyrostly a začaly tvořit nový listy bez ruduchy, který vypadaj fakt fajn. Takže to vidim tak, že při dalším číštění akva otrhám ty zařasený a bude doufám klid :) tak přeju hodně štěstí při řešení tohodle problému! palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 19:24 petroch25
pořiď si Parmičky Černopruhé, ty jsou dobrý jak na zelenou řasu, tak i na ruduchu. Já mám 2 a akva mam docela v pohodě ahoj palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 17:13 Muž ghostik [81]
Malo svetla, pomalu rostouci rostliny a tudis i zadna hmota ktera by redukovala ziviny ve vode tudis se zivyny premnozily a diky nedostatku svetla se vytvorila ruducha. Kdyby svetla bylo vice tak bych si dovolil tipnout ze by bujela prozmenu zelena rasa. Tudis dle meho nazoru vice menit vodu a nebo pridat rostliny ktere roustou rychleji a meni zivyny v zelenou hmotu.
Chtelo by to sem dat nejake info jako jeste pocet ryb a parametry vody jak v AQ tak tu co doplnujete jelikoz obcas i voda ktera se doplnuje ma dost zivin pro rasi a moc toho nevyresi po vymene :o(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 16:56 aaa – jak na ruduchu
Ahoj potreboval bych poradit jak se teto rasy zbavit.asi tak pred rokem se objevila ale castou vymenou vody a mechanickým odstranenim jsem se ji zbavil ted se z niceho nic objevila znovu v extrémním mnozství a nic proti ní nezabírá akvárium mám 320l osvetlení 2krat45watt pestuji kryptokoryny a anubiasy tem svetlo staci ale ta rasa uz mi je likviduje.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 19:15 Muž radek1 [4] - Rostliny
Já taky dlouho bojoval s ruduchou .Cerpadlo jsem měl stažené na min. a roduchu stále rostla.Jednoho dne jsem čerpadlo vyhodil a místo něj použil bublifuk a ono to zabralo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 08:34 Punisher
Z čeho se sklada řasa jak v akarku vznikne. Teď se mi tam oběvila ruducha ale pohnojil sem si to sam protože sem neměl čas na udržbu tak sem neodkaloval bylo to v poho tak sem tomu přihnojil.. :-( :-( a vysledek devastujici sad ruducha mi zapasi z zakrutichama..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2008 16:23 Muž Geri [29] - Skaláry – Ruducha mrcha jedna
Může to být i slunečníma paprskama, při přímém dopadu na akvárko... Měl jsem já, vyčistil akva, zatemnil jsem a bez řasy už delší dobu.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2008 13:09 Usine – Re: Semi
Je to ruducha. Zadej do vyhledávače a máš čtení na hodně dlouho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2008 12:41 Žena Semi [6]
Fotka k příspěvku špatná fotka, tahle to měla být
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2008 12:23 Žena Semi [6]
Fotka k příspěvku Co je to za řasu? Roste jak na rostlinách, na kameni, kořenu i ze dna. Možná příčina vzniku? Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2008 21:59 deCORF OBRAEN
tak už som dal molitan do vývodu filtra..tak dúfam že už toto pomože..pretože tiež sa mi zdalo že ta voda veľmi prúdi v akváriu.. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2008 21:24 Žena Janica [5] – Re: deCORF OBRAEN
Mám trošku předimenzovanou filtraci Fluval 305 u kterého je průtok 710 l/h. Mám 240 litrů. Snížila jsem to zhruba na polovinu. Chce to zkusit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2008 21:20 Muž Jurasek [137]
Kolem sta litrů bude ideální. Měl jsem ji taky a tohle pomohlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2008 21:16 deCORF OBRAEN – Re: Janica
prietok filtra mam 280l/ hod. a akvárium mám 96 litrové.asi je to veľký prietok?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2008 20:41 R Muž Silent [5949]
Taky se přikláním k snížení průtoku. Ruduchy rády proud.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2008 17:57 Žena Janica [5] – Re: deCORF OBRAEN
Skusil jsi snížit průtok filtru, pokud to jde. Mě to pomohlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2008 17:44 deCORF OBRAEN
presne túto riasu mam aj ja tone ..odkalujem 1x týždenne,mením vodi asi 15 litrov za týžden,ryby krmím úplne malinko!!..skoro vôbec :-( ..nechápem ako ju mam zničiť..použil som aj AgloStop depot no nemám pocit aby to pomohlo sad ...už naozaj neviem ako ju zničiť rozzureny tone tone

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2008 17:08 Muž poltergeist [3] – Re: Sid
ne ne to bylo na odumřelým listu kterej byl na hladině u riccie, zkusil jsem jen list echináče tak uvidím :-O glossa by mě taky nenapadlo koupat v savu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2008 17:02 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: poltergeist
Vy jste zkusil koupat glossu v Savu?! coze
Tak to by mě nikdy nenapadlo... :-O ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2008 16:33 Muž radek1 [4] - Rostliny – Re: poltergeist
Já místo sava zkoušel peroxid vodíku na acorus je to bezpečnější rostlina potom dokonce začala lépe růst.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2008 16:22 Muž poltergeist [3]
Fotka k příspěvku tak takovejhle rozměrů mi dorůstá vousatá ruducha rozzureny našel jsem jí na lístku glossostigmy. každej tejden měním asi 25 l vody a seškrabuju jí z listů jenže je do nich zarostlá dneska jsem zkusil koupel v savu uvidíme co bude. ale jak mi tu radil Sid tak to bude dlouhej boj
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2008 23:06 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: vaclav
Tak, tak...
Já bych s tou ruduchou vydřel. :)
Vytáhl bych ten puškvorec z vody a pěstoval bych ho v kořenáči. (Ten by měl být v nádobě s vodou.)
To bych rád viděl, jak by se to líbilo ruduše... :-D
(Horší práce bude s tou ruduchou ve zbytku akva... :-O )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2008 19:14 Usine – Re: ali
Ruducha na Acorusu je to rostlina do akvária nevhodná, neroste a je tedy první na řadě na kterou se vrhnou řasy. Musí mít aspoň částečně listy mimo vodu. :-) www.akvarko.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2008 17:43 Muž ghostik [81]
Ruducha s bleskem potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2008 17:04 Tomm – Re: Sid
Jak vyšitá :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2008 16:10 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: ali
Ruducha.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2008 16:00 ali – řasa
Fotka k příspěvku oběvuje se na rostlinách, kamenech i na filtru.
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [39] ...... 42 43

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 47633x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5522?od=1901