Ruducha
Ale já netvrdím že Růżkatec je všelék,nebo řešení pro každého. Uved jsem to jen jako postup který pomohl mě ale to podstatný bylo,že to chce čas a trpělivost a ne savo.
S tím růžkatcem bych byl taky možná opatrný. Taky jsem si ho do nádrže, abych omezil řasy(ne ruduchu). No a asi po měsíci musel pryč. Řasy sice skoro nerostly, ale ani ostatní kytky jen ten růžkatec. Kryptokorynám se rozpadaly listy, echinodorům a anubiasům děravěli a hnědovky taky žádnej zázrak. Od doby co je pryč už to zase roste bez problémů...každý si to asi musí zkusit u mě to prostě nešlo
Tak to já měl zasviněný všechny anubisy a pár kryptošek. Někdo mi sem napsal že něco podobnýho ještě neviděl
Přidal jsem další filtr,zesílil světlo,nacpal akv. růžkatcem.přidal pár šneků na čištění,omezil krmení a denně měnil vodu. Ale u mě byl problém v tom že jsem měl jen pomalurostoucí kytky a u nich živorodky.
za měsíc a něco bylo po ruduše a všechny kytky to přežily.
Já vím že jsem řešil následek: co oči nevidí, srdce nebolí. Pohnul jsem ještě o pár stupňů rampou, nevíří teď tolik hladinu, ale kytky se víc klátí.
Zatím mám jen pár štětiček, snad se to moc nerozjede.
Mě trvalo víc jak měsíc než jsem se tý mrchy zbavil,ale zvládl jsem to bez sava.Chce to jen trpělivost a nastolit v nádrži rovnováhu..Ikdyby ti to savo pomohlo tak dokud nebude akv. pořádně fungovat tak se ti bude ruducha pořát vracet.
Nevydržel jsem to a dneska při výměně vydy jsem hnědovky vymáchal 4 minuty v 5% roztoku sava ve vodě. Microsoria to přežili, ale ruducha asi taky
. Myslel jsem si, že jsem konečky listů otřel dobře, ale prd. Každopádně po máchání štětičky nezbělaly a drží dál. Uvidím při další výměně, jestli udělám další máchání v koncentrátu. Každopádně teď už jsou všechny tři hnědovky na kořenu přišpendleny, tak to nebude takový problém.
Že jo?
(OT)
No vždyť už mě to bylo podezřelý.
(OT)
Tak jo, zatím nechám v akva všechno. Takže jsem tady ubral světlo, zvýšil průtok a budu sledovat štětičky.
Už mi ten akvaristický život začíná, všechno šlo dosud příliš dobře
.
No, když něco vyhazovat, tak ten kořen. Netvrdím, že je to on kdo za to může, to rozhodně ne, ale v čerstvých akváriích se na výskytu ruduchy může spolupodílet. To slovo vyhodit, je myšleno dočasně, ale pokud to není nějaká tragédie, tak ho tam klidně i s těma microsoriema nech, alespoň uvidíš, jak se to vyvíjí.
Zatím jsem nastavil svícení 3h, 3h pauza a 4h svícení, během týdne ještě uberu. V neděli zajedu na trhy ke Kolínu a snad tam nějaký vodní mor, nebo rychlou stonkovku budou mít. Ta microsoria mám akvária vyhodit? Teď mám karanténí kýbl s pancéřníčkama, tak by tam po očištění mohla být. Dvě jsou na kořenu a jedno pod ním - zase zvířim dno.
Šišky dobrý, světlo uber a měň vodu co uneseš a sneseš, moc se v akvárku nerejpej a dej tomu čas. Hnědovky jsou pomalurostoucí rostliny a kamarádka ruducha je ráda navštěvuje. To světlo dopadající do akva by stálo za úvahu rozbít, třeba nějakou vzrůstnější rostlinou, jejíž listy se povalují po hladině.
Uberu zase na světle z osmi hodin na šest a rozhodím ho do dvou useků. Článek už čtu a projíždím tu informace. Je to na všech třech hnědovkách
.
Včera jsem se v akváriu dost rejpal, škubal jsem emerzní listy echonodoru a při dolívání vody jsem dost zvířil dno. Dnes odpoledne jsem přidal olšové šišky, ty jsou snad(?) ale neškodné.
My dali na rady od Romant a ruducha je na ústupu a hypermangan jsme fakt nepoužili
Mrkni na tenhle článek
www.horacovoakvarium.cz/… , žádnej hypermangan, proudění zvýšit můžeš, intenzivní výměny vody taky, ale jako první bych se zaměřil na tu rovnici světlo x živiny.
A sakra. Takže zvýšit proudění, vyndat, očistit a s microsoriem do hypermanganu.
A výměna vody. Je to tak?
Starší reakce
Ještě více rychleji rostoucích rostlin, jako jsou ty Ludwigie, Anubisy a Kryptokoryny jsou pomalu rostoucí a jsou tzv. první na řadě.
Měníme jak stíháme, 2-3 dny, i taky jsem čekala, že se růst aspoň zastaví, ale přijde mi, že napadá další a další listy. Zejména Anubias a kryptokoryny jsou tím poseté. Mokřanka a ludvigie to celkem nemá.
O.K. Takže hladina přistíněná je. Savo je možnost, ale jenom u těch tuholistejch, ale je to léčba následku, ne příčiny. Ještě více bych přitlačil na výměny vody, klidně obden.
Takhle se nám tam válí růžkatec, vůbec ho teď nezkracujem a necháváme růst...někde jsem četla, že když bude nejhůř, tak kytky s tvrdými listy vymáchat v roztoku sava, ale to bych nechala až jako poslední možnost.
Listy větší rostliny, povalující se po hladině to taky řeší(Valisnerka, Krypt. Kalatkolistá apod.)
Co plovoucí rostliny, jsou tam nějaký, pokud ne, tak bych nějaký pořídil, to svícení klidně ještě o hodinu snížit, svítit 4 hodiny, 3 hoďky pauza a potom další 4 hodiny.
Svítilo se 12 hodin a teď už jen 9 a s přestávkou od 12 do 15 hodiny.
A co doba svícení, byla nějak upravována směrem dolů?
Díky za odkazy, jsem se jimi nějak prokousala. No, snížili jsme osvětlení z 60W na 45W, dokoupili další kytku (další zas až příští týden), ubrali na kořenech, zůstaly 3 malý. Ale řasa bují dál
Už nám červená, takže jsem se na netu dopídila, že by to mohla být Compsopogon sp. CO2 nepoužíváme a ani nechcem, je to chyba?
Starší reakce
O.K. Tvoje rybí osádka, to jsou zdatní producenti dusíkatých látek, tak tam bych hledal tu příčinu proč právě Tobě ta zmiňovaná rostlina spolupomohla s ruduchou.
aha tak díky za info
, ja nikdy hodnoty vody v akva neměřil (taky teda nechovám nic náročnýho), po přečtení for jsem vydedukoval že klasický východisko je výměna vody a zahustit rostlinama
a limnobium mi jako jediný pomohlo
Tu rostlinu, kterou doporučuješ je samozřejmě možný použít, ale rozlišoval bych a použil tuto v případech, kdy nás trápí vyšší hodnoty dusičnanů, protože by se velmi snadno mohlo stát, že se situace dostane do stavu kdy bude dusičnanů naopak nedostatek a to by spíš tu řasu podpořilo než nám pomohlo. Je to prostě o té známé větě, "každý akvárium je originál".
měl jsem ten samej problém, už s ruduchou bojuju cca 3-4 měsíce, doporučuju na boj nasadit
rybicky.net/atlasrostlin/limnobium_laevigatum, měnit tak 1/3 vody týdně a snížít teplotu vody, z mý zkušenosti je jedno jestli tam je kořen nebo není, ale podstatný je neodstraňovat ruduchu trháním rukou z listů rostlin, chce to buď odstříhnout celej list jestli to ovšem jde, nebo ji tam raděj nechat, ona časem začem ustoupí není to ze dne na den
Díky...ten článek už jsem četla, ale těžko poznat, co je a není správně. Světlo, živiny....až tak v tom zběhlý nejsme. Ale třeba v tomto odkazu
www.horacovoakvarium.cz/… píše, že se má zlepšot osvětlení pro růst rostlin, které opravdu potřebujeme podpořit. A má tam také napsáno toto : _nevhodná filtrace Příliš výkonný filtr znamená 1) mizerné podmínky pro mineralizaci živin (= zvýšený obsah organických látek ve vodě) 2) zvýšené proudění vody a víření jemných částic. Příliš hrubá filtrační hmota nezachytí jemné částice (problém například u půdních filtrů). Příliš jemná filtrační hmota (velmi jemný molitan například) se snadno ucpe a voda si může najít cestu "okolo" - opět nedochází k zachycení nejjemnějších částic. A Ty píšeš, že naplno, to se nám to tam s tou RR umlátí, zkoušeli jsme to
Ten boj může být i delší, pokud se nezmění příčina vzniku. Podívej se na ten odkaz co je v mojí předešlé odpovědi tam bych hledal stopu. Máš docela dost světla a bude velmi záležet na tom jak je nastavený čas svícení a já osobně bych to viděl na 6-7 hodin max. Měnit vodu takto intenzivně je nic proti ničemu, spíš je to pro akvárium prospěšný protože se odebírají ty špatný látky , který se tam neustále tvoří(u čerstvýho akvária o to více) a zároveň se dodávají tou výměnou živiny obsažený v měněné vodě. Tu čerpací hlavu rozhodně naplno, aby se voda pěkně točila. Z toho výpisu použitý chemie nepoužívat nic, zbytečná starost. Nepřekrmovat, krmit obden mini dávkou, pouvažoval bych o dočasném osdtranění toho kořenu. Netvrdím, že za to tzv. může, ale je to osvědčená cesta při potýkání se s ruduchou, až se situace uvede do normálu, tak půjde zase zpátky. Ještě k tomu svícení, je možný svítit s pauzou a to třeba 4 hodiny svítit, 2-3 hodiny pauza a zbytek ty 2-3 hodiny dosvítit. Je to taková sedlácká metoda na lehký zvýšení hladiny CO2, prostě nádech, výdech , nádech těch rostlin. Rovnoměrná(dostatečná) hladina CO2 je velmi důležitá při boji s většinou řas.
Starší reakce
Horác napsal: Nejde o vytěsnění jednoho plynu druhým. Množství každého jednotlivého plynu rozpuštěného ve vodě je dáno pouze (a jenom) parciálním tlakem tohoto plynu nad hladinou (Henryho zákon).
Pokud uměle přidám CO2, naruším dynamickou rovnováhu mezi rozpouštěním plynu ve vodě a jeho únikem z vody. Čeření hladiny pak pouze urychluje opětovné dosažení zmíněné dynamické rovnováhy. Pokud bublifuk vyžene nadbytečný CO2 rychleji, než jiné filtry, nesouvisí to s vháněním vzduchu do vody (a údajným vytěsněním jednoho plynu druhým), ale s intenzívnějším čeřením hladiny oproti jiným filtrům.
Děkuji za objasnění. Problém je v tom že jsem to takhle nějak myslel jenže jsem to naprosto špatně vyjadřoval tím slovem "vytěsnění".
A nezapomeň, jestli ve zdrojové vodě máš nižší hodnoty P a N, tak můžeš uplatnit častou výměnu vody (2x do týdne 25%-35%). S tím hnojením bych také trochu přibrzdil. Jinak jak píše malýLibor
Taky se mi zdá, že tolik hnojení je zbytečné... a taky se mi zdá, že zbytečně panikaříš... Mrzí mne, že jsem nevyfotil, jak vypadaly řasy u mne před dvěma týdny... a dnes není žádná. Zkus si tam dát jen po dobu záběhu akva růžkatec ponořený. A nepanikař, netrhej nic, nestříhej. Uvidíš, že se to spraví... A nevšiml jsem si jen, jaký máš filtr. Už to vidím, zcela zelený biomolitan. Vydrž, za měsíc nebudeš mít po řasách památky.
Ještě jedna..
Další
Mám takovej dotázeček a doufám, že těma neustálejma dotazama už někoho hodně neštvu... 11.7. jsem vyměnil celé dno i filtr. Nasadil jsem spoustu kytek a dneska mám pocit že už mám opět snad všechny řasy co znám. Vím, že se to při nových založeních stává, tak se chci zeptat, jak preventivně postupovat. Vaše reakce bývají, že se nic vytrhávat nemá, tak do toho nechci nijak zasahovat. Ludwigia arcuata má po sobě spoustu černo - šedých chlupů, nejsou to trsy, ale asi 3-4cm dlouhé chlupy (myslím že ruducha), objevilo se to skoro na každé kytce, někde víc a někde méně, ale na Ludwigii nejvíc. Na kořenech anubiasu nana je zase spousta zelené řasy. Jak dále postupovat? Hnojím cca 1,5ml PMDD denně a kvasnicovým CO2 nonstop. Přikládám nějaký fotky ať víte o čem přibližně mluvím. Předem mockrát děkuji za reakce a postřehy.
Starší reakce
To sítko tam potřeba není, to sundej. A pokud by náhodou trubka od molitanu byla širší než čerpadlo, stačí čerpadlo omotat nějakou lepící páskou a je po starostech
Trubka co je v akvacitové kostce se nasazuje na čerpadlo bez toho sacího koše. Jde to nasadit takto na všechny Atmany AT.
Dnes jsem navštívil sklorex a nakoupil atman at 200, bioakvacit 10x10x16 (ale až doma jsem si všiml že ta kostka je na atman at 201 a to sítko nejde do te trubky zasunout, bez něj to ale jde, je tam potřeba?), křemičitý štěrk č.2 a echinodorus, bacopu a hygrophilu. Zítra asi začnu měnit dno, tak uvidíme..
Starší reakce
Nejde o vytěsnění jednoho plynu druhým. Množství každého jednotlivého plynu rozpuštěného ve vodě je dáno pouze (a jenom) parciálním tlakem tohoto plynu nad hladinou (Henryho zákon).
Pokud uměle přidám CO2, naruším dynamickou rovnováhu mezi rozpouštěním plynu ve vodě a jeho únikem z vody. Čeření hladiny pak pouze urychluje opětovné dosažení zmíněné dynamické rovnováhy. Pokud bublifuk vyžene nadbytečný CO2 rychleji, než jiné filtry, nesouvisí to s vháněním vzduchu do vody (a údajným vytěsněním jednoho plynu druhým), ale s intenzívnějším čeřením hladiny oproti jiným filtrům.
Ano možná jsem to zjednodušil, ale ty nyní píšeš že jsem napsal něco co jsem vůbec nepsal.
Nepsal jsem že vodu "nakyslíkuju" (když jí nebudu tím kyslíkem sytit tak bublifukem to udělám těžko) psal jsem, že při větším čeření hladiny se plyny rozpuštěné ve vodě "vyrovnají" a když je tam víc co2 tak je z vody "vytěsněn". Určitě jsem netvrdil že to vyžene všechen CO2 (to osotatně považuji i já za nesmysl). A o čeření hladiny jsem ale výše také psal, pravda asi až v tom druhém postu ....
No celkově jsem se asi nevyjádřil dost přesně, za což se omlouvám, ale to že bude při využití bublifuku CO2 rozpuštěného v akva při stále stejné dodávce třeba z lahve méně, než při použití třeba vnitřního filtru bez provzdušnění, za tím si stojím.
Aby jsem to tu úplně nezaspamoval tak pokud je někde nějaké vysvětlení proč je toto mýlka, tak prosím o odkaz nebo o vysvětlení s argumenty.
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 43
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 48122x