Přihlásit se RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ViktorX Re: KarlosS
Já teď počítám v Excelu automatickej návrh na počet a typ čipů Cree podle požadovanýho světelnýho toku, jen se vyberou litry, bin a proud čipem. Kolik odhadem počítáte čistý obsah akvárka, hrubý - 20%? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duko1995 – LED
tak dneska sem pridal 5 pás modrý a svíti to skvele :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Spiike Re: slavko
Mě totiž napadlo že když se dobře spočítá lom světla na rozhraních tak se dá dát modul do určité vzdálenosti od bočního skla akvária. a díky tomu na sklo vůbec nedopadá světlo nebo minimálně. a přesto dno je perfektně osvícené. napadlo mě to pač se zařivkama v nynějším provedení neustále škrábu řasu ze skel a za předpokladu že na skla nepůjde světlo ( ze vnitřku AQ ) tak by se tam tvořit neměla. :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: Spiike
Áno, riešil, hoci len čisto teoreticky - čiže k praktickej realizácii nedošlo.

Nahodil som do 2D CADu, kde som si urobil prierezy v jednotlivých výškach - teda pri hladine a pri dne. Potom som si urobil program v Pythone, ktorý mi generoval obrázok dynamicky, tak aby sa mi kužele prekrývali už tesne pod hladinou ;-)

Ale dá sa to i s kalkulačkou v ruke, prípadne s pomocou tabuľkového kalkulátora…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Spiike – Jak nasvítit akvárium LED modulama
Aloha přátelé,

chtěl bych se zeptat jestli někdo už řešil jak ideálně rozmístit LED moduly z hlediska osvětlení AQ. Pač teď sem jen tak na zkoušku přiložil jeden modul nad AQ a vypadá to stylově, podotýkám má to 30° optiku takže malý rozptyl světla. nemáte někdo nějaké návrhy nebo nápady na co se zaměřit při osvětlování???

Díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jezourRe: ViktorX
Koupil jsem 2m pásku: Teplota bílé: 5500 - 6000 K, Typický světelný tok: 780 lm/m, Typický ztrátový výkon: 9,6 W/m, Velikost LED: 3528 (1210 / PLCC2)
akvárko bude 120L, je to tedy spíš málo ? mohl bych to třeba doplnit zářivkou...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: KarlosS
Taky mi to přijde na 5050, ale myslím si, že by to fungovat mohlo. Mám akvárko 110x45x50cm výška 3m pásků 5050 a docela se kytkám daří. Ludwigia repens červená tedy není, Alternathera Splendida jo. Trávník mám z liliovníčku brazilského.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: Svoop
Vypadá to na 64x LED 5050, čili odhaduji max 2000lm na jedno světlo. I při dvou to bude na 300l akvárko málo. Na trávníček zapomeň.
Pro takovouhle nádrž to chce kombinovat se zářivkama, např:
www.aquario.cz/…
v té největší velikosti XL.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Svoop – Diversa LED Extra 2x13,0
Zdravím, nemáte někdo zkušenosti s Diversa LED Extra 2x13,0 ( www.akva-tera.cz/… )? Mám akvárium 120cm x 50cm x 50cm a zajimalo by mě jestli by mi 2 tyto světelné zdroje stačili na osvětlení a dobrý růst roslin a vzhledem k výšce vodního sloupce jestli by mi rostli i rosliny náročnější na světlo. Nemůžu se nikde dočíst jestli takovýto světelný zdroj ( LED diody ) pokryjí veškeré nároky rostlin na světelné spektrum. Předem děkuji za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ViktorX Re: jezour
Je to myšleno jako "životní minimum", samozřejmě s nějakou tolerancí, ale pro květináře s CO2 bych se nebál 25lm a víc, stáhnout se do dá snadněji než přidat.
Edit 15lm na 0,1w dostanete na nových čipech Cree, ale pásky vám dají max 10-12lm/0,1W
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jezourRe: MichoCZ
A 15lm na L nebo 0,1w na L je myšleno při použití CO2 nebo bez něj ? Díky moc !
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bartolomiu Re: duko1995
to mám taky a už je na ní taková patina a myslím že to vypadá dobře. Snad :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duko1995 Re: Bartolomiu
jojo mám tam zatím černou z igelitového mechu ale musím zehnat origoš :-) hento tam moc nedrží sem se stým ..... 2 hodiny a nic :/
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatosRe: DrChila
75lm na jeden wat tak toho dosáhne kdejaká zarivka a o HQI ani nemluvím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: laKatos
No původně má stejný světelný výkon 120W halogen proto tam maj těch 120W a pak 36W to je stou ledkou... Jakože tim ušetříš... ale ta cena:-D je trošku horší o proti halogenu normálně
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatosRe: DrChila
Zajímavé. Halogenovy reflektor o výkonu 120w a má spotřebu 36w. Jak jen toho dosáhli to fakt nevím. K tomu úctyhodných 2700lm :-)
tapetu preferuju černou. víc všechno vynikne :-) a nebo 3D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: SlavekB
tak 100W LED jdou sehnat na ebay kolem 20-50$ + zdroj taky nějak tak, takže se to hodí
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: SlavekB
skoro zadarmo:-D
nebo tady maj reflektory ty by šli taky hezky pověsit třeba nad akvarium a taky záře jak něco:)
www.ledzarovkysvitidla.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SlavekB Re: DrChila
a ta cena je naprosto parádní ;-) tone
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila
www.led-lvd-osvetleni.cz/…
tadyto je pořádný světlo pro akvarium:-D to by svítilo panečku:-D a je to jen ledka:-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ViktorX Re: threat
Tak to jsem slepej, ale třeba tam má Epistar, ty 3528 údajně vytáhli na 100lm/W :-).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - threatRe: ViktorX
jak psal,tak tam má 3528 a ty jak jsem se různě díval (určitě záleží na kvalitě)mají max. 300lm./m.-5lm./LED,62.5lm./W.což je dost málo,na to,jak to svítí a hodně pod "tvůj limit"
To má studená,teplá má míň-max. 240lm./m.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duko1995 Re: ViktorX
to sem mi vyparila voda zajtra ju doliju :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ViktorX Re: duko1995
duko1995 napsal: 0,1W/litrZajímalo by mně, jaký má pásek světelný tok, podle čipů bych tipoval na 100 - 120lm/W, což by vycházelo 10 - 12 lm/litr, těsně pod "můj limit" :-).
Důležité je, že jsi spokojený, ale zajímalo by mně, jak by osvětlení vypadalo, kdyby byla zepředu vidět jen voda (hladina by byla zakryta deklem, taky mi to přijde hezčí :-)), takhle ten vršek trochu zkresluje dojem a vypadá světlejší.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Celiny
taky jsem pouzil Led pasek z dealextreme.com za cca 400 vcetne dalkoveho ovladace na zmenu intenzity a barvy: rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duko1995
to sem rád že se vám to líby :-) i mne to natchlo jak krásne to svíti :-) a tapetu jakou ? :-) dekuju
světla jak vedne :-D super potlesk
Trafo doma nějaky zplaším. Jak půjdu do 300L aqa tal s ledkama
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: duko1995
panečku to je záře:) skládám uctivou poklonu:)
a né že bych chtěl nějak buzerovat ale nějaká tapetka by se tam taky hodila:) zeď je nudná
no návod,zašel sem do zdejšího obchúdku vyptal si 2m pásku teplé bíle 2m studené bíle,bral sem LED-ky 4,8 watt na metr takže mám tak 20w potom zežeň nejakej trafák naletuj nalep a hotová práce :-) já sem mnel trafo doma takže sem zaplatil jenom za ty led pásky ale ten trafak nevíde hodne na ledky zeženeš aj za 200-300 kč když nemáš neco doma :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duko1995 – Aqua 160L
Fotka k příspěvku berte prosím ohled na kvalitu mobil.foťáku :/

to je dobrá cena. To bys mohl hodit nějakej stručnější návod, jak to zfouknout :-) a za fotku se taky přimlouvám palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duko1995 Re: dvorak002
jojo sice ješťe jdu zasadit rostlinky ale udelám moment :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Karel z Tábora Re: duko1995
Hoď sem prosím foto jak to vypadá na akvárku když to svítí.Díky
Vyzkoušejte
reknu ti tak 600 kč :-) ale má to omnoho vietší životnost a omnoho to méň žere elektriny :-)
nakolik tě to cca vyšlo?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duko1995 – LED hotovo
Tak dneska sem nasadil na aqua kryt z páska a krása :-) sem spokojen,a dekuju všeckým za rady ! :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duko1995 Re: jezour
0,1W/litr
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichoCZ Re: jezour
ViktorX tu někdy zmiňoval aspoň 15lm/litr.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jezour – ledky
Zdravím, chystám se založit nové akvárko a chci použít led osvětlení. Nikde ale nemůžu najít jaké hodnoty by ledky měli mít aby kytky dobře rostly. Nějaký přepočet watů na litry atd. Poradí někdo ? Díky moc :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ViktorX Re: DeNNI85
Jasně, IP x1 je vlastně taky voděodolné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RadekCX Re: KarlosS
no asi radostí...

KarlosS napsal: jak zářit?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeNNI85 Re: KarlosS
Má krytí IP65 což je též voděodolné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dimmur – 5630
Nedavno jsem kupoval vodotesne 5630 14,4W neutralni bila 1500 lm/m, cena 285 kc s dph....sviti perfektne palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: DrChila
jak zářit?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: DeNNI85
jo, to je ideál. Ale nemaj IP67, proto ta cena.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeNNI85 Re: KarlosS
o páskách jsem přemýšlel taky, mám možnost sehnat za 199kč metr o výkonu 14w na metr, což je slušné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: KarlosS
Ty pásky by byli originální na 220V ale ta cena je taky originální:-D
A když sou na tak vysoký napětí tak asi budou taky trošku zářit o proti obyč na 12V
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: DeNNI85
A co tam dát několik vodotěsnejch pásků o minimální délce 1m, protože jsou na 220V!!!
www.aquario.cz/…
Když jich tam pár dáš tak by to utáhnout mohlo. A nemusíš shánět dimenzovanej zdroj, stejně máš v krytu zavedeno 220V.
nebo potom pořádný světlo:-)
www.aquario.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeNNI85 Re: dancz
Ale to je na nano akvarium, že? Já mám 450l :-) ale na dx.com jsou pěkne hotové lampy od 60 - 120w, ale kolem 200 dolaru no :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256479x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030?od=4076