Súhlasím, je rozdiel nahradzovať a robiť nové, presne pre to, čo ste popísali sa nechystám nahradzovať existujúce, len ide o cca 90 cm T5 - 39 W.
Ad odkazy: V tomto vlákne boli spomenuté
plsystem.cz aj
www.tron.cz. Do oboch som písal. Z druhého som ešte nedostal odpoveď (4 dni), z prvého som dostal ceny, ale keď som sa pýtal na technickú dokumentáciu, tak som dostal len lakonickú odpoveď, že LED sú značky ALDER. Aj preto som písal, že ešte nie som rozhodnutý. Ale tie LED lišty ma zaujali, aj cenou. Z ponuky plsystem.cz ma zaujali:
* 165x20mm 3,1W, 360 lm - 373kč + Zdroj LPH 18-12 - 330kč
* 240x17mm 5,5W, 625 lm - 529kč + Zdroj LSP 110-225 - 316kč
Prvé je napäťové, druhé prúdovo napájané. Prvé na hliníku, druhé na nejakom epoxide - práve preto som chcel dokumentáciu, nech sa pozriem ako to bude chladiť (včera som znova vložil teplomer do krytu a nameral som 39 °C), pri hliníku sa nebojím a keby náhodou, stačí pripevniť väčší plech.
Na zodpovednosť výrobcov by som sa veľmi nespoliehal, iste nie je pravidlom. Osvetlenie bez krycieho skla je určite možné, len vyžaduje lepšie krytie, pretože sa môže (a bude) zrážať voda aj na LED, a to môže byť (a bude) problém. Ak chcete ostať bez skla, skúste neuzatvárať kryt a nechať osvetlenie voľne nad nádržou.
Okrem spomínaných stojí za zmienku ebay a diódy Cree, tieto by som sa nebál kúpiť napr. 3 W-ové, ale napájal ich iba povedzme 1 W, ale to vyžaduje isté vedomosti, treba navrhnúť zdroj, chladenie, atď. Ale diódy od Cree kúpite aj na tron.cz, len trochu drahšie.
Myslím, že ste nie celkom správne pochopili rozdiel medzi napäťovo a prúdovo napájaným svetlom. LED sú vždy napájané prúdovo, sú to klasické diódy zapojené v priepustnom smere, ak ich pripojíte priamo na klasický napäťový adaptér, prúd vyskočí hore a dióda jednoducho "zhorí". Kvôli tomu sa tam dáva rezistor, ktorý ten prúd obmedzí. Takto je sada diód + rezistor dimenzovaná výrobcom na nejaké konkrétne napätie (ako nejaký kompromis medzi výkonom a životnosťou). Tie diódy zvyknú byť tri, pretože ak doslúži jedna, prestanú svietiť len tri a nie napr. celý meter. Jednotlivé vetvy sú potom zapojené paralelne. Je to pohodlné, možno použiť klasický adaptér, ale možnosti manipulácie s elektrickými a svetelnými vlastnosťami diódy sú obmedzené (možno meniť napätie).
Prúdovo napájané používajú zdroj, ktorý dodáva konštantný prúd, vlastne tým, že prispôsobuje veľkosť napätia tak, aby bol prúd rovnaký (samo, po istú hranicu), takže potreba rezistora odpadá. Tu sa zapájajú všetky diódy do série, nikdy nie paralelne. Ale máte väčšiu voľnosť, môžete použiť zdroj s menším/väčším prúdom, ovplyvniť ako prehrievanie (životnosť), tak intenzitu i farbu svetla.
Mať kopu "slabých" LED je výhodou, pretože sa často stačia ochladiť samé, alebo napr. pásikom, na ktorom sú upevnené. Naproti tomu, výkonové vyžiaria mnoho tepla na malej ploche, tak treba pridávať chladič, ale i to často môže byť len (s)prostý plech. Ale s chladením LED nemám praktické skúsenosti, keď som to študoval, ešte sme si hovorili súdruhovia a nikto neuvažoval nad ich použitím na svietenie