Omlouvám se, ale asi jsem úplný mimoň. Tak jsem se nadchnul pro led, že jsem se tomu věnoval posledních několik týdny a nikam se stejně nedostal tak mi prosím dovolte pár mých úvah a opravte mne prosím pokud jsem opravdu mimo. Jsem nadšený z LED a moc jím fandím a protože v současné době hledám osvětlení pro akvárium a hlavně pro rostliny s výškou 70cm a vodním sloupcem 60 cm byla to jedná z doporučovaných možností vedle zářivek T5 a HQI výbojek tady i jinde na fórech které jsem stále okupoval a otravoval zde návštěvníky. řešil jsem zářivky T5 HO 4 x 39 W = 156w s cca 14 000lm dle osram (ano vím že světlo není směrové a svítí všude to by částečně eliminovaly reflektory, kdy jsem řešil toto
www.aquario.pl/… dle popisu i s trubicemi za 2500,- ) , HQI výbojky 2 x 70w jsou prý vhodnější pro velký sloupec vody, ale za to ohřívají vodu a já mám celé akváriu ve stěně a zakrytované, spotřeba cca +- stejná ( co se týče hloubky akvária tak mne od zářivek odrazovali že to neprosvítím, ale nevím zda hovořili z praxe či teorie, protože z praxe je patrno zde, že to jde
www.akvarko.cz/… a dokonce i trochu hlouběji) Tak přišli úvahy a směr LED !! Pro mé akva jsem konzultoval tyto led
eshop.tron.cz/… pro plochu dna 100 x 35 cm cca 20 - 30 ks led, při 4w a 1400 mA cca 500lm/ks led= při zlatém středu 25 ks led cca 12500lm s uhlem 125st a 100W kdy cena LED 25 ks je 4100,-Kč na ebay o něco levněji dle linku co doporučil Chnuro, čímž mu děkuji ..
www.ebay.com/… ... 19ce665deb v přepočtu cca 2880,- kč, ale za 20 ks za 30 ks už 4300,- kč asi o 600 levněji než v ČR na 30 ks.. K tomu jsem předpokládal ASI jako zdroj LPC 60-1400 (
eshop.tron.cz/… ) a to 2x takže cca 1000,- kč, kdy nesmím zapomenout na pořádný chladič a jelikož bude světlo zavěšeno nad akva tak nejlépe v celé délce kdy jsem hledal různé a průměrná cena by byla asi 800,- kč za 1m a 10cm šířky takže asi 2x800 = 1600,- kč. Když to tak nějak sečtu LED by přišly cca na 6700,- kč sestavení by byla taková zábava tak čas nad tím ztrávený a dodělání závěsu a jiné drobnosti nepočítám. Nevím zda rozdíl ceny cca 4200,- kč je adekvátní za to mít hi top osvětlení, kdy rozdíl ve spotřebě proti T5 zářivkám činí 56W a to je +- 240kW za rok pří 12hod /den jestli počítám správně x dejme tomu 3,- sazba za kWh = 720,- kč za rok to znamená, že led by se asi vyrovnaly s zářivkami za 5 - 6 let. tedy myslím!!!
Tak a jsem zase na začátku LED ano nebo ne? Nadšení pro LED = rozhodně ANO, Cena = spíše proti a po konzultaci s ženou určitě proti :shock: , Svítivost = +- podobná u zářivek s reflektory, u lED lépe směřované do akva, spotřeba = NEVÍM zda je to tak velký rozdíl aby to bylo rozhodující. Jaký názor máte prosím vy, trefil jsem se aspoň přibližně do těch počtů a nákladů. Chci už si to nějak odůvodnit a hlavně to rozhodnout a tak Vás ještě prosím o nějaké přínosné příspěvky i když už toho na netu jsou asi mraky. Máte i jiné cenové rozhraní, myslím kde by se dalo ušetřit? Díky všem za trpělivost se mnou. MR