To jsem četl a psal jsem, že v tomto s tebou souhlasím, jen se mi nelíbilo to přepočítávání, které je ve skutečnosti více příjemné, ale i tak je nutno osazení větším počtem pásků - to žádná.
Ty vysokosvítivé LED mi nebyli moc doporučovány, jen jsem psal, že je již tato možnost. Na trhu jsem našel dva výrobce, které se u nás prodávají - amícká fa. Cree a korejské (levnější) Seoul Semiconductor (Acriche LED).Nebyli mi doporučovány právě z "přílišného" topení - v případě akva by bylo nutné osadit nucené chlazení.
Ty LED pásky prý stojí za nic, lepší je výroba 5mm LED do lišty, i na našem trhu se dají sehnat LED o různém spektru (výkon se moc neliší) a tudíž drobná výhoda - dají se nakombinovat dle požadavku, ale na hlavní svícení to pořád není, proto to volím jako doplňkové osvětlení. Mám to prozatím spočítané (2x1m lišty) na cenu stejnou jako zmiňovaný doplňkový set 2ks zářivek s předřadníkem.
Pro mě mají ještě jednu výhodu a to instalace jednoduchého "stmívače", zatím jen na několik minut, ale i tak je to příjemné. Prý by šlo i nějaké jednoduchý regulátor napětí, který by postupně snižoval a zvyšoval napětí, tak aby drobně simulovat slunce - bohužel jen výkonem záření, nikoli spektrem, což není špatný nápad, ale pro mě bez využití.
Bohužel si ještě nějakou chvilku počkáme až se LED dostanou na takovou cenu a výkonost, aby 100% nahradily zářivky, ale pamatuji dobu, kdy samotný el.předřadník stál 3tis a více - dnes je max. do tis.
Ale jak jsem již psal jinde (tím nechci nikoho lanařit ap.) - použil jsem zalitý pásek LED o 0,5m/36ks LED na své krevetárium o velikosti 20l (NanoCube), je založené od 15.9.2010 (waw, už dva měsíce), osazení Lilaeopsis brasiliensis ve stylu koberce - kytkám se daří, krom toho, že zaměnily emerzní listy, trávník krásně zhoustl, kytky jsou krásné a zdravé. Z řas se objevuje místy jen zelená řasa, takže jupí
Ale to není podmínka, že se takto bude dařit i ve velkém akva, neb "prosvítit" nano o hloubce 20cm, než velké akva o hloubce 40cm (hloubku beru bez substrátu). Proto při zakládání/předělávání stáv.akva beru v potaz právě ten výkon a budu výrazně členit dno, tak abych se s náročnějšími rostlinami dostal do menší hlouby (počítám okolo 25-30cm), do větší hloubky 40cm přijdou květiny méně náročné na světlo.