Pridavam osobni zkusenost s ledkama.
Aktualne svitim ledkama do 3 akvarek (2 x 54litru a 1 x 300litru)
1. 54l krevetkarium
- pred cca 5 mesici jsem presel ze setoveho osvetleni T8 15W na 10 x 1W LED ( 7 x teplota 6000K a 3 x teplota 4200K )
- spotreba mi klesla z 37W (T8 s tlumivkou) na 10W (LED), takze uspora energie velika
- zadnou zmenu v rustu rostlin jsem nezaznamenal, ale zde je jen mech a sagitarka.
2. 54l zebrovnikovo
- pred cca 4 mesici jsem presel ze setoveho osvetleni T8 15W na 9 x 1W LED ( 6 x teplota 6000K a 3 x teplota 4200K ), 9x protoze jednu jsem pri pajeni znicil a novou ledku jsem jeste neobjednal
- spotreba mi klesla z 37W (T8 s tlumivkou) na 9W (LED), takze uspora energie velika
- akva je plne echinodoru, kryptokoryn, ruzkatce, vse roste uplne stejne
- obrovska zmena se udala ohledne rasy, jelikoz zebrovnici jsou bordelari a akva je cisteno velmi sporadicky, tak docela bujela ruducha. Po vymene za ledky ruducha prakticky zmizela a pritom udrzba akva furt stejne hrozna
3. 300l malawi
- pred cca 2 mesici jsem presel ze z 2 x 54W T5 na 20 x 3W LED ( vse teplota 6000K )
- spotreba mi klesla z 108W (T5) na 60W (LED), takze uspora energie stale docela vyrazna
- v akva, i kdyz je to malawi, tak tam mam par anubiasu, pod zarivkama uplne obrostly ruduchou
- opet zmena se udala ohledne rasy, Po vymene za ledky ruducha zmizela a pritom udrzba akva furt stejna
Vim ze ani jedno akva neni vylozene rostlinne, ale to zebrovnikovo je rostlin plne a vse roste jak ma. Takze dalsi v planu mam osvetlit bud devitistovku (cichlidy, echinodory a kryptokoryny, 4x54W T5) nebo to mozna rovnou zkusim v loznici na sestistovce (skalari, tetry, prevazne echinodory, sagitarka, kabomba, heteranthera aj. 4x80W T5). Urcite dam vedet jak to dopadlo.