host napsal: Ty potřebné Watty co se přemění na světlo se musí dodat tak jako tak. Takže úspora nula.
Máte 100 % pravdu! Aj pri autách to tak je, aby išli, treba im dodať palivo a je (podľa Vás) úplne jedno, že jedno žerie 5 l/100 km a druhé 15 l/100 km, to palivo im treba dodať tak či tak, tak aké tam reči o úspore?
Takže na čo porovnávať to, že LED technolňogia ponúka účinnosť 30-160 lm/W, pričom T5 60-80 lm/W, je to celkom jedno, tie watty tam treba dodať tak či tak! Prečo brať do úvahy smerovosť? Veď je úplne jedno, že z LED využijem v akvárku skoro 100 % svetla, ale pri T5 bez reflektora len 33 % a s ideálnym reflektorom okolo 66 % (beriem do úvahy len 120° ako pri LED).
Tak poďme počítať, zoberiem LED s rovnakou účinnosťou ako T5 (80 lm/W), a v akvárku chcem 800 lm (nech sa ľahko počíta). Čiže, potrebujem 10 W LED. Lenže pri T5 ide 66 % mimo, takže potebujem 2400 lm, takže potrebujem 30 W žiarivku. No dobre, porovnám s reflektorom, ktorý pridá viac svetla do akvárka, teda mi postačí 1200 lm zdroj, čiže 15 W žiarivka. Ak použijem účinnejšiu LED, povedzme maximum 160 lm/W, takže mi rovnaké svetlo dá 5 W LED. No, ja neviem ako Vy, vážený pán, ale ja tam úsporu vidím. A to najmä, keď si predstavím, že nenahradzujem 1, ale viac žiariviek, povedzme pri štyroch by to bolo 40 (20) W LED oproti 120 (60) W pri žiarivkách. Ročnú spotrebu (kW/h) a úsporu (peneži) si spočítajte sám.
A čo sa týka profi svetiel, existujú aj žiarivkové svietidlá, kde sa cena pohybuje vysoko nad 200 €, ako príklad nech poslúži toto (
www.akvaobchod.sk/… ), kde je cena 680 €, v tomto porovnaní sa mi nižšie odkazované LED svietidlo vôbec nezdá drahé...