Přihlásit se RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 30 Přejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtin Re: GP
Jasně,zvednu to na 1000mA (468lm)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtin Re: KarlosS
Díky..LM jsou lumeny :-D A ano,už jsem koukal do datasheetu a použiju LDD1000 a budou dvě nezávislé větve po 10 ledkách. Díky :) www.tme.eu/… www.ebay.ie/… (5W)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - GPRe: amrtin
na 700mA to neda 5W - jen jestli s tim pocitas. + to minimalni napeti.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - KarlosS Re: amrtin
no jestli to pojedeš ve dvou větvích po 10-ti čipech, budeš potřebovat dva napěťové zdroje 36V.
A šel bych rovnou do LDD1000.
Jínak zdroje od notebooků jsou kvalitní zdroje. Taky je používám na menší světla, kvůli nízkému napětí (max. 5 čipů Cree).
Co to je LM?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - amrtin
Zdravím...budu pořizovat akvo 120x50x50 a chci led čipy,asi 20x CREE XM-L2 5W.Proudový zdroj použiju 2x LDD 700 H a jako napěťové 2x zdroje od NTB (18V).Je to dobrý nápad s těmi od notebooků?Časem bych chtěl i smívání(ráno/večer,žádné další vychytávky).
p.s.:další 2-3 tis. LM přidám v modulech i.ebayimg.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: vox
kdyžtak je tu vlákno LED pásky. Tohle je ale zajímavé, ještě jsem se s tím nesetkal.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vox – led pásek
Fotka k příspěvku zdravím, pořídil jsem led pásek do akvária o rozměru 80x40x45cm navrchu je 4x70 cm pásku Cold White 14.4w zdroj (www.alliedelec.com/…). problém nastal v tom že ryby(plata červená, mečovky, neonky, tetry měděne, panceřničci i krunýřovci) se chovávají pod rostlinami a jsou vystresované(převážně cryptocoryny) i když svítí pouze jeden pásek.
Nemáte někdo radu na řešení ?

Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: sachlj
no vždyť jo.
Aha, ... těch konektorů je tam pět, abys sis vybral kolik pinů. Použiješ samozřejmě jeden a odpojíš ho naráz ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - KarlosS Re: DavidŽ
hlavní rozdíl je v tom, že LED pásky se napájí napěťově a LED čipy se napájí proudově.
Druhý rozdíl je ve spolehlivosti a ten další je v účinnosti.

Jinak sachlj míchá hrušky s jabkama a nedá a nedá si říct. Bohužel to tu dost plevelí ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sachljRe: DavidŽ
led pásek má těch čipů víc v řadě..může být pásek z 50W čipů..klidně...a taky že jo, jsou pro pěstitele voňavých kytek..ti taky jsou tahouny trhu a největšími inovátory...kdo jinej by potřeboval 100W ledku s grow spektrem ? ty do skleníku ? nebo si tím budeš doma svítit na kaktus ? ne..rozhodně ne..jak příjdou na pěstitele konopí? jedině tak, že mají odběr jako malá fabrika když svítí 500W sodíkovkami..když jich dají 30 tak je to odběr jak kráva a když v nějaký hale jich mají 100 tak to strhne i rozvodnou stanici...ale pak mají za 2 měsíce úrodu...co by přírodě trvalo půlku roku....tak donutili hlavně zisky z prodeje konopí aby led technologie zdokonalily aby se to dalo používat ne jen jako blikátka na vánoční stromek....no a tak se zrodily výkonné ledky...něco o tom vím, nemelu z vody...
nevím kolik má odběr ty moje 24V pásky, svítí dost...a výkon neměřím...jsou darované, nemám k nim žádné technické parametry...je to něco průmyslového..mě stačí teplá bílá...
možná OT posuďte sami...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavidŽ
jakej je rozdíl mezi led páskem a led čipem ???? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sachljRe: KarlosS
díkez ale já potřebuji aby se to dalo odpojit naráz. všechno aby se odpojilo jedním vrzem...
Fotka k příspěvku já používám tyhle

Reagovat na tento příspěvek 0  - sachljRe: kofejn
objednáno, vyzvednu si to v prodejně a zkusím zda konektory a krytky sedí...když tak to změníme...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: sachlj
Krytka tahle www.gme.cz/… . "Ty" proudy jsou jaké? Na PC ventilátory to stačí, ale víc než 1,5A bych přes jeden pin netahal. Dá se řešit pospojením více pinů pro jeden obvod.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sachljRe: kofejn
díky, z canonů co tohle www.gme.cz/… a k tomu www.gme.cz/… a www.gme.cz/… . Zvládne to 12V a 24V při těch proudech ? jde o to, že to musí vydržet zapojení : zdroj->konektor->konektor->řídící jednotka->konektor->konektor->ledky..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: sachlj
SCART určitě ne, mnohem líp na tom jsou CANONy, ideálně speciální cz.rs-online.com/… .
Nebo tohle www.pelikandaniel.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lhajek Re: sachlj
Obávám se že to stínidlo na chlazení může být problém. Jeho povrch není evidentně hladký a bude tam problematický přenos tepla. Teplovodivá pasta má vyplnit mikroskopické nerovnosti povrchu a ne takovéto nerovnosti.
Počítačové ventilátory mají při napětí 12V odběr např. 0,15A takže 1,8W - tedy na jeden s těmito parametry se tu před sebou dívám, je z procesoru. Klidně bych ho spínal stejně jako světla.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sachlj
Stále hledám vhodný konektor kterým propojit zapojení více LED světel s řídícím systémem. Například konektor mezi krytem akvária a rozvody abych mohl kryt sundat a nedávat furt pozor na kabely. nemůžu nějak přijít na to jak se to správně jmenuje ale napadlo mě, že má doma několik SCART kabelů co by se mohli hodit. jde o to jaký proud snesou ta dráty uvnitř scart kabelu, případně jaké proudy vydrží ty zásuvky/zástrčky scart. Zda to neshoří. Víte to někdo? Případně když mi poradíte jiný konektor kterým se dá propojit 20 drátů a nejlépe na šrouby (pájení raději ne) pak předem velké díky.
a otázka na chlazený výkonných led světel. Mám takovéto stínidlo www.growgarden.cz/…
je to z hliníku. Myslíte si, že kdybych přilepil/přišrouboval LED 50W žárovičku na spodek tohoto stínidla, že by se ledka uchladila ? a nebo mám vytáhnout chladiče z procesorů co mám doma a použít tento chladič ? nevíte někdo jaký mají odběr počítačové ventilátory , To abych zapojil ventilátor na ledku aby se ventilátor spustil jakmile se rozsvítí světlo...nebo bude lepší dát ventilátor na samostatný zdroj a nechat chladit ledku ještě po svícení..tak, jak to dělá promítačka...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: MeA
Pokud chces v LED provedení:
www.aquario.cz/…
Osobně doporučuji dizajnovku A - series
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MeA – Osvetlenie do miniakva
Ahojte,neviem to tu nikde najst takze nevedel by mi niekto poradit kde zozeniem osvetlenie pre 20x30 akvarko?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - GPRe: pros
dobra prace, jen ty napetovy zdroje jsou taky 2, ze jo?
edit: blbe pocitam, dyt tam jsou ty 2 ldd :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pros Re: KarlosS
neva měřil jsem to taktak to vyjde dal bych ti rozměry a jak tam budeš mít cestu, tak bys mi ho nechal uříznout. Teď mám na akváriu krycí sklo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: pros
Krásná práce potlesk, s tím plexi čekáš asi na mě, co? Ale vohejbat to neumím ...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - pros Re: KarlosS
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, všichni musím se pochlubit mým výtvorem 18x XML napájené 2x LDD-1000 a napěťovým zdrojem 36V 120w ještě plánuji stmívat PWM. Už tak svítím týden a vypadá že rostlinkám se bude dařit. Akvárko je focený hned po vyčištění tak je ještě vidět zvadlí kal.

Reagovat na tento příspěvek 9  - KarlosS Re: sachlj
všiml jsem si, nejen v tomto tématu děláš guláš ...
některé věci mi fungují aniž bych věděl jak a proč..třeba televize...a svícení používám v hydroponii...pěstební boxy....
 Reagovat na tento příspěvek 1  - KarlosS Re: sachlj
dobře, když se nevyznáš, proč máš potřebu někomu radit nebo s k danému problému vyjadřovat?
Vyzkoušejte
furt si pleteš pojmy. Výkonové čipy se napájí proudově, bavíme se nevýkonnovém PWM, které řídí !!! proudový zdroj!!!. Kdežto LED pásky potřebují napěťové řízení. Čipy se napájí proudově.
Nemluvíme o proudových čipech (já používám např. ZLED), aby si někdo proudový zdroj vyrobil. Mluvíme o továrních proudových zdrojích, které jsou řízené nevýkonovým signálem PWM.
pokud řešíte PWM pak pro 2A stačí tronixlabs.com/…
pro větší proudy jsou pak drivery co se používají u CNC, na ebay se stačí podívat. Jo a ten L298N je prastarý čip takže dneska jsou i jiné, modernější co se tolik nehřejí...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: shotik
v pohodě to uchladí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - shotik
Poradí někdo ?
Chystám se udělat DIY osvětlení nano reefu. Potřebuju poradit jaké rozložení barev a kolik čipů použít.

Rád bych toto
www.aquario.cz/…

v 50cm delce by to mělo uchladit cca 40W což by mělo stačit na reef který chystam (cca 50l hrubý objem)

přemýšlel jsem o
6x Royal Blue
4x Cool White
1x Blue

vše na 700-1000mA a hodit to na proudový zdroj mean well 35-700 případně 2, protože watáž bybyla už přes schopnost zdroje. Nevím jestli udělat i regulaci ale to už je pro mě vyšší dívčí
 Reagovat na tento příspěvek 1  - KarlosS Re: konrad
sehnat proudovej zdroj 2-3A při cca 30-50V a navíc ještě regulovatelný (PWM) v podstatě do 1000,- vlastně ani nejde. Pár jsem jich z Číny otestoval (dokonce mi je výrobce dělal podle mých požadavků), ale pro dlouhodobější provoz nefungovaly. Musíš se smířit s větším počtem čipů na menším proudu, jak sám píšeš níže.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - konrad Re: GP
Diky moc hlavne za ten datasheet, už to preratávam na nižšie mA.
Pri 2100mA potrebujem 57-63W+20% strata čiže aspoň 75W. Jediné dostupné 2100mA zdroje majú buď 60W (čo je málo a rozsah V pri počte málo a pri 2 príliš veľa) alebo 150W (to je úplne mimo aj W aj rozsah VDC)

Takže mi lepšie vychádza ísť do 1400mA s 2x35W (aj keď miniem všetky čipy, kt. som objednal) alebo do 2x40W 1750mA aj keď tam si neviem prerátať koľko čipov etc by bolo dostačujúcich/potrebných.

Reagovat na tento příspěvek 0  - GPRe: konrad
ty 2A bych zas tak moc nezavrhoval, sice budou svitit min, ale budou mit i mensi naroky na chlazeni a o poznani lepsi ucinnost.
jinak napriklad toto www.gme.cz/…
edit: pozor na napetovy rozsah (pocet nutnych a moznych led) a prip. moznost regulace a jeji rozsah a zpusob.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - konrad Re: GP
Ďakujem pekne
Tým Led driverom nerozumiem, ani podľa čoho vybrať ani ako zapojiť tak hľadám klasický prúdovy zdroj len maximum čo som našiel dáva 1750-2100mA. TO je asi málo že..
Vie niekto poradiť kde kúpiť 2,5-3A zdroj na Slovensku/Česku?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sachljRe: pros
právě na 12v ledky mám zdroj z pc..aktivní fortron 200w. 4 větve 12v a 2x 5v...to na napájení pár ledek bude stačit..když tak mi doma zahálí 850w herní zdroj a odpojitelnou kabeláží...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pros Re: KarlosS
Mě zdroj z Číny dost zklamal svou účinností. Co bych taky chtěl za těch pár stovek co stal. Ledky odebírají 54w a zdroj 90w. Teď lituji že jsem si nepřiplatil za značkoví "snad účinnější" Z dlouhodobého hlediska se vyplatí připlatit za zdroj. Do PC jsem si připlatil za zdroj s co největší účinností a na akvárko co svítí celej den si koupím levnej s číny.Blbec
prostě některé věci z číny jsou stejně dobré jako ty odjinud. respektive..pokud je výrobek stejně vyráběný v číně pak raději cestou ebay za 10x nižší cenu. ale třeba pražskou šunku v plechovce bych z číny nekoupil i kdyby byla za kačku i s poštovným...
takže jak máme brát tvoje rady?
natvrdím, že všechno levné z číny je lepší než originál za x násobnou cenu. raději originál opinel nebo švýcarský zavírací než plastový z číny.
tak já mám taky hromadu věcí z Číny (teď už snad i většinu), ale je mezi nima rozdíl, brát to takhle komplexně nelze.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sachljRe: EiFFeL
za dva roky tady to může vypadal jako v dombasu a budeš řešit úplně jiné věci..moje zkušenost je taková, že zakoupení profi zařízení za drahé peníze vydrželo přesně podle záruční doby a že jebka z číny za pár kaček slouží (mrcha jedna) už pěknou řádku let. Takových věcí mám několik.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - EiFFeL Re: sachlj
je ta návratnost tak dobrá, že se do 2 let vrátí rozdíl v pořizovací ceně oproti zářivkám?
no nemám s tím zkušenosti, já jsem jen ajťák..my používáme v pc feridové kroužky...nebo jak se to jmenuje..no tak jich tam pár dám...a za dva roky ? ty víš co bude za dva roky ?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - GPRe: konrad
pri dobrem chlazeni vydrzi dlouhodobe 3A. pokud by byl pozadavek na lepsi ucinnost a mensi zahrivani, tak sviti umerne proudu. 10W maji pri tech 3A. da se zapojit do serie s vhodne dimenzovanym proudovim zdrojem nebo kombinace napetoveho zdroje a zdroje/ů proudu (led driverů)
viz bluebox edit: a datasheet
V létě kolik C myslíš ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lhajek Re: KarlosS
Tak to jsem zvědav ... Velmi podobný zdroj z ebay mě minulý týden přišel. Nemam to k akvárku a nebude to v provozu tak dlouho denně jako u akva, ale na to rušení teda budu zvědav....
Vyzkoušejte
právě že za ty prachy ... už ti to běží? Mě tyhle zdroje rušily jak TV, tak radio a čipy celkem vydrží, dva roky, možná i víc ...
Pokud si chcete udělat světlo na pořád, jděte do Cree.
A to vodní chlazení - co budeš dělat až ti v létě bude lézt teplota přes hranu?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - konrad
Mám problém. Pri hľadaní chladiča som si uvedomil, že potrebujem aj prúdovy zdroj.

Na svetlo mám objednanú kombináciu 6ks týchto čipov www.fasttech.com/… a www.fasttech.com/… avšak nejak tam nepíšu prúd pri ktorom svietia... Vie mi niekto poradiť? A ideálne na uistenie aj poradiť správny zdroj.

Viem, že som to mal riešiť skôr než niečo objednám ale nejak som sa nechal uniesť..

Vďaka

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [30] ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256474x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030?od=1451