Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
Tak pod vodou by byly v pohodě tyhle pásky:
www.ebay.co.uk/… ,přilepit by se ale musely silikonem.
Beru zpět... zvláště pokud by vrch byl třeba bílý.
Ony by ty ryby nevedely na kterem, kdyz to pujde ze sesti stran
. Ona polohove spravne umi plavat i slepa ryba.
Ovsem co jineho mne napada, bacha na Cu ve vode, treba v privodnich vodicich, a buhvi co obsahuje lepidlo na LED pascich, pokud by slo o samolepici...
Ja bych to nedelal.
K čemu by to mělo být? Jestli na osvětlení, tak to budou ryby vnímat a budou plavat na boku.
Ahoj napadla mne taková kravina. Dělám automechanika a pomáhám kamarádům s tuningem. Už několikrát jsem instaloval na auto led osvětlení co bylo vodě odolné. Napadlo mne, že bych takové osvětlení nainstaloval do svého akvaria. Ne ale na tzv strop ale na boky. Mám 6. hranné akvarium a dal bych to na víšku do těch rohů v popředí aby to nebylo absolutně vidět. Jenže mi taky došlo, že rybky to možná neponesou úplně v pořádku. A nebo je to uplně celý kravina a dejte mi do těla
Starší reakce
Já 1W ledky mám jenom na těch hvězdách a zatim taky v poho
Výkonnější(např. 10W) na chladiče od pc procesorů.
Já neměl na mysli použít sklo jako chladič
,jenom jako "držák" na chladič(hvězdu)
Já ty hvězdy vrtám na profil U (60x30x3) a podmazávam pastou z GME. Je to víc než půl roku a vypadá to zatím OK.
No jasně a proč ne?
MichoCZ napsal: Chceš mí říct snad, že ty pásky a difůzory, co mám doma vypálené vypálené nejsou a krásně svítí? Stejný případ, ebay a profil s difůzorem CZ.
to ne , psal jsem jen o své zkušenosti, taky záleži na tom, kde je profil s páskem umístěný, v původním krytu aqva bez krycího skla,kde byla i zářivková trubice přidaný LED pásek nevydržel aní 14dní a to byl s krytím IP65 v silikonu
To jako lepit hliníkovou star osazenou LED rovnou na sklo ?
Jo
Samostatné led jsou jistě lepší,ale s páskem je jednak jednodušší práce(né každý má páječku...) a leckdy nejdou použít.Led na star dobře drží (na skle) silikonem.
To je klidně možné. Ty moje zmetky evidentně byly. I když jsme je potom dal na obrovské chladiče, tak shořely. Lepší jsou podle mě jednotlivé led.
Dneska jsem si napájel 10 teplých a 10 studených, jak jsme se bavili. Teď je ještě někde připravit.
Pásky z ebay jsou sázkou do loterie.Už mi jich pod rukama prošly snad stovky a našly se zmetky i kvalitní výrobky,zkrátka kus od kusu
Chceš mí říct snad, že ty pásky a difůzory, co mám doma vypálené vypálené nejsou a krásně svítí? Stejný případ, ebay a profil s difůzorem CZ.
Ano,akvarijním.A proč musíš kupovat celý metr?Dneska už neni i u nás koupit doslova na centimetry,respektive po jednotlivých částech,tak jak se pásky stříhají.
Ten s IP68 je určen celý k ponoření do vody,která slouží jako chladící medium.
nemyslím, že máš pravdu, mám vyrobené svítidlo z LED pásku 14,4W/m délka pásků 2,7m nalepené v AL profilu a zakryté difuzorem, toto svítidlo svítí 12hod denně asi půl roku a vypálené nejsou diody ani difuzor (pásky používám nezalité "kvalitní z Ebay" za 250kč 5m) na zdroji mám snížené napětí 11V a spotřeba svítidla je asi 30W, svítidlo je položené přímo na krycím skle a aqva nemá kryt
Já to blbě napsal je to IP65
Ja čo som čital,tak ten ip68 sa chladi najhoršie,lebo je cely v tom silikonovom puzdre. Lepšie sa chladi ten ip65.
Tak jsem to myslel, ale nevěděl jsem jestli silikonem nebo tím akvarijním. Mám toho jen metr a z něho použiji asi jen 2x30 cm, ale koupit musím celý metr.
No a s tím difuzorem ještě uvidím. Je fakt, že to bude zakryte tudiž špatný odvod tepla
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že dodávané alu profily s difůzorem jsou absolutně nedostačující. Navíc jak to zakryješ difůzorem, tak se neodvádí teplo z přední strany a vypálí se za chvíli i ten difuzor. Když už, tak ten původní profil přidělat na nějaký pořádný chladič.
No,já bych ho přetáhnul po hranách akvarijním silikonem,je to pro jistotu,aby se nedostala vlhkost pod původní silikon(a že se tam často dostane).Jinak 5050 jsou sice vhodné,ale ten novější typ míň hřeje).
Ten pásek je voděodolný pokud je IP68. Ničím bych ho nezatahoval a z druhé strany má samolepící pásku. SMD 5050 14,4 W/m je asi maximum co se dá sehnat.
Já jsem si to myslel, že to měl panáček špatně odvětraný. Když už jsi tady mám dotaz ohledně LED pásků do krytu. Dělám si nový dřevěný kryt a budu v tom mít zářivky 2x24W T5HQ 60cm, kryt je dlouhý 80 tudíž na bocích mám tmu. Tak jsem se rozhod, že tam dám napříč na každou stranu asi 35 cm LED pásků do Alu lišty s průhledným difuzorem. Led Pásek je SMD 5050 IP68 6500K čím je lepší zatáhnout ten pásek v té liště, akvarijním silikonem nebo obyč silikonem. A jak dlouho mi asi vydrží ty pásky. A jestli jsou vhodné ty 5050 nebo jiné. Díky
Na to ale existuje řešení(i kdyby to tak opravdu bylo):udělat díru do krytu a zabudovat do ní ventilátor z pc
Zdá se mi to na takové akvárko docela dost. Já svítim na podobné asi s 30W. Ale jestli je to 10cm nad hladinou a funguje to bez řas, tak proč ne. Jen je to škoda energie.
Fúha
Tak to s tromi reflektormi ešte k tomu rgb na 1 meter dlžky akva moc toho nenasvietim.
Viz foto. cca 10cm nad hladinou.
80W do 240l? Jak jsou vysoko?
Já mám ve 240l akvariu LED reflektory 10W Kombinace 4x 3000k a 4x 6500k už rok a neodešel ještě ani jeden. S těmi RGB to bude asi podobné. Mám klasiku nejlevnější Čínu za 190kč/kus.
Celkem 7200-8000lm. Vyfotím a upnu.
Mam taku malu afriku 180l,tak tam uvažujem dat dva,alebo tri rgb reflektory 10W. Ako tu písal Losky,tak jemu sa najlepšie ryby vyfarbili pri bielej farbe vytvorenej z rgb pasikov,len je problem s ich životnostou. Možno tie reflektory by vydržali viac. Ta účinnost je ozaj o dost nižšia,ale dokedy to človek nevidí svietit,tažko je posúdit,či by to bolo dostačujuce.
Možná ano, ale RGB reflektory mají oproti klasice menší účinost. Aspon teda podle toho co jsem dohledal.
10W RGB:
Světelný tok:
R:120-140 lm
G:180-220 lm
B:45-55 lm
Klasika LED 10W 900-1000lm
Zdravim. Mam dotaz. Neskušal ste niekto nasvietit avkva s rgb reflektorami? Možno by vydržali dlhšie ako pasky.
Starší reakce
stačí místo stmívače trafo s volbou napětí 9,11,12v stmívač není potřeba a záleží na tom kolik chce kdo investovat
Vono, stačilo by ten pásek zkrátit , ale jak jsem psal , nepoužívám to . přišlo mi že to jen podporuje růst řas ....
nebo jakejkoliv jinej dimmer... nejlepe s koleckem, jen mi v praci trochu blbne ebay a nenacitaj se obrazky. tak jsem to postnul aby mel aspon predstavu ze za zhruba 40kc ma reseni i s postovnym. a je jedno zda toho ma 40 cm nebo 400cm
jo, jen než to přepneš do modu regulace jasu, tak musíš přejít přes různý blikačky, apod.
pokud to chces regulovat tak třeba tohle
www.ebay.com/…
mas to za 36Kč poštou až domu a muzes si zmirnit světlo dle libosti...
Tak jsem se k tomu konečně dostal , takto vypadalo noční osvětlení mého 100x50x50 levný pásek 4,8w/m , bylo ho tuším 40cm , je to dost osvětlené i přes to že to bylo nalepeno směrem na odrazovou fólii a ne přímo na dno akva
na kraje dej silne led chipy. Bohate staci 2x 3w na kazdou stranu, pokud jsi rostlinkar tak dej klidne 2x 10W a pres PWM to muzes nastavit dle libosti
ANO ŘÍKAL JSI TO
ale přište mi řekni rovnou že bude světlo nejlepši když bude led dioda pod vodou alespon bych neztrácel čas
OT: Tak ja mam jednou konecne sanci rict, ze jsem to rikal, a Ty mi to kazis, ze vo to nejde
.
ale to jsem přece neřesil, ja jsem řešil vyšku umistění led aby bylo akva osvicené jako v noci ačkoli cokoli větš jak 0,1lux je prostě moc, nicmeně nejlepši řešní je když je ledka pod vodou tedy pouze obal led a voda
Svetlo pri prechodu vzduch voda se lame ke kolmici. Mrkni kousek niz na muj prispevek ze 7.1.2014, ten s obrazkem. Vidis tam to vyznacene zuzeni uhlu prechodem vzduch voda, jak se to lame ke kolmici?
Slovy klasika muzes rict: "Nekecal!"
Přidat reakci
1 ...... [59] ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256432x